:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pogača "Suncokret"
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Hleb i peciva
Obrok: Dodatak jelu
Sastojci
parče kvasca
1/4 l mleka
2 cela jajeta i 1 belance
oko 1 kg. brašna
čaša jogurta
5-6 kašika ulja
parče margarina
malo soli
Priprema
Zamesite testo, podelite ga na dva dela i razvijte dve kore debljine oko 1 cm. Prvu koru premažite uljem pa preko nje stavite drugu, pa i nju premažite uljem, a zatim uvijte obe u rolat. U podmazan okrugli pleh ređajte isečen rolat sečenom stranom okrenutom na gore. Najpre u sredinu pleha stavite jedno parče, a ostalo postavite okolo u vidu cveta. Premažite žumancetom i sa malo rastopljenog margarina, ostavite oko pola sata da malo naraste i pecite
|
_________________
Poslednja prepravka: Yasmin datum Čet Sep 23, 2004 3:50 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Beli hleb
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Hleb i peciva
Obrok: Dodatak jelu
Sastojci
700 g belog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
oko 400 ml tople vode (ne vruće)
Priprema
Uključite rernu na najmanju temperaturu. U njoj grejte brašno desetak minuta, pa je isključite. U veću posudu, najbolje vanglu, sipajte brašno, so, kvasac i šećer i dobro promešajte. Sipajte vodu, ali nemojte svu količinu odjednom, pošto tačna količina vode zavisi od vrste brašna. Mešajte varjačom da se sjedini, a zatim rukama.
Kad testo prestane da se lepi (što podesavate dodavanjem brašna/vode) prenesite ga na radnu površinu. Mesite rukama oko tri minuta, a zatim vratite u vanglu i pokrijte plastičnom folijom koju ste podmazali sa donje strane. Ostavite da naraste otprilike duplo (oko 2 sata na sobnoj temperaturi). Posle toga mesite jos dva minuta.
Sada masu možete podeliti na dva dela, ako želite manje, krckavije hlepčiće, ili ostaviti zajedno, ako želite jedan veliki hleb. Prenesite testo na sto, raširite ga i presavijte jedan kraj prema sredini, a zatim drugi preko njega. Prenesite u podmazan pleh, pospite odozgo sa malo brašna i stavite u kesu dok ne naraste preko ivice (oko 1 sat na sobnoj temperaturi). U međuvremenu zagrejte pećnicu na 230 stepeni.
Pecite 30-40 minuta za manje vekne, odnosno 35-45 za veću. Posle toga prevrnite hleb na krpu. Možete proveriti da li je pečen kuckajuci po njegovoj donjoj strani. Treba da zazvuči suplje. Posle toga vratite hleb u pećnicu jos 5 minuta, ali ga okrenite naopako i stavite na rešetku, ne u pleh. Ovo radite da bi strane postale lepo krckave.
Hleb ohladite, najbolje na žičanoj rešetki.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Crni hleb
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Hleb i peciva
Obrok: Dodatak jelu
Sastojci
600 g brašna od celog pšeničnog zrna
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
400 ml tople vode (ne vruće)
Priprema
Uključite pećnicu na najmanju temperaturu i grejte brašno desetak minuta. Isključite. U vanglu stavite brašno, so, šećer i kvasac, dobro promešajte i sipajte toplu vodu, malo po malo. Uzmite varjaču i polako umešajte vodu tako da formirate testo. Tačna količina vode zavisi od brašna. Mesite malo rukama dok testo ne prestane da se lepi.
Prebacite na radnu površinu i raširite, pa savijte jedan kraj prema centru, a drugi preko njega. Prenesite u podmazan pleh, pritisnite prstima ivice, tako da središnji deo bude malo izdignut. Pospite sa malo brašna. Pokrijte pleh čistom krpom i ostavite da naraste oko 40 minuta na toplom ili oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu zagrejte pećnicu na 200 stepeni. Kada testo naraste do ivice pleha, pecite oko 40 minuta (mozete i da podelite testo u dve vekne; u tom slučaju ih pecite po 30 minuta). Prevrnite hleb na krpu, da proverite da li je gotov (kada kucnete po donjoj strani treba da zazvuči šuplje). Vratite hleb u pećnicu na jos 5 minuta, ali ga okrenite naopako i stavite na rešetku, ne u pleh. Ovo radite da bi postao krckav sa svih strana.
Ohladite, najbolje na žičanoj rešetki
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Osam pogačica
Nacionalna kuhinja: Srpska
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Hleb i peciva
Obrok: Dodatak jelu
Sastojci
1/2 l mlake vode
kašicica šećera
kašičica soli
2 kašike ulja
1 suvi kvasac
brašna po potrebi - oko 1kg
Priprema
Razmutiti kvasac sa kašičicom šećera u šoljici mlake vode i dodati 2-3 kašike brašna. Čim nadođe zamesiti testo (nadošli kvasac, pola kg brašna, vodu, so i ulje dobro promešati i zatim dodavati po malo brašna dok se ne dostigne potrebna čvrstina - da se ne lepi za prste). Razviti testo u 8 pogačica. Staviti u podmazan pleh, ostaviti da stoji 15 minuta i zatim peći na 200C.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
HLEB od psenicnog brasna pravi se na sledeci nacin:
brasno prosejati i staviti u sud za mesenje hleba.
Kupovni kvasac potopiti u malo tople vode, odmah zatim dodati
mlake vode i soli po ukusu, i varjacom zamesiti testo sto mekse;
gotovo je kada se skida sa varjace.
Testo ostaviri da nadodje u istom sudu, koji ne treba stavlajti na toplo mesto.
Kad testo nadodje, hleb ce biti bolji ako se na
testo baci malo brasna, ponovo premesi i ostavi da jos jednom nadodje.
Posle toga dobro bi bilo da testo i treci put preradimo
i stavimo u podmazani pleh gde ce ostati oko pola sata, da malo naraste,
a onda stavimo u rernu. Kad se hleb ispece, poprskati ga
hladnom vodom, prekriti salvetom i ostaviti da se ohladi.
Od istog testa mozete ispeci tanke pogace,
sasvim brzo, na plotni elektricnog sporeta, u velicini same plotne,
tako sto cete testo malo uraditi urokom i razviti oklagijom.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
LEPINJA
Od testa za hleb, koje ste pripremili i koje je nadoslo,
mozete ispeci pogacu - lepinju na ovaj nacin:
uzmite malo testa, preradite ga malo. Pleh pospite brasnom,
stavite testo da stoji 10 - 20 minuta, da naraste u plehu.
Potom testo rastanjiti, izbosti ga nozem ili viljuskom i peci na jakoj vatri.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
LEPINJA
SA KAJMAKOM
Od kilograma brasna zamesiti testo kao za hleb, samo malo mekse.
U brasno dodajte kasicicu soli i to zamesite sa
prethodno potopljenim kvascem u mlakoj vodi.
Testo dobro uradite i isecite na parcad pa oblikujte loptice.
Zatim ih pokriti i ostaviti 30 minuta u podmazani pleh da nadodju.
Pre pecenja svaku namazati uljem, vodom ili zumancetom,
i peci u dobro zagrejanoj rerni.
Ohladjene lepinje preseci i u svaku staviti kasiku kajmaka
pa vratite u rernu dok ne upiju kajmak.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
STARA SRPSKA
POGACA
Stara srpska pogaca se sprema obicno samo od brasna, vode,
sode bikarbone i soli. Oko 700 gr brasna sipati u sud za mesanje,
napraviti u njemu udubljenje i staviti pola kasicice sode bikarbone i kasicicu soli.
Dolivajuci postepeno mlaku vodu zamesite testo nesto tvrdje nego za hleb.
Testo dobro izradite na dasci za mesanje i oblikujte pogacu.
Podmazite pleh i stavite pogacu u njega pritiskajuci je
blago rukom tako da napuni pleh.
Izbodite je viljuskom, premazite zumancetom
i pecite u dobro zagrejanoj rerni.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
BRZA POGACA
16 kasika brasna, jedan prasak za pecivo, soljica ulja,
2 jaja, ravna kasicica soli, jedan jogurt i 150 grama sira.
Sve to zamesite, sipajte u podmazanu ciniju i pecite u zagrejanoj reni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Stara šumadijska pogača
SASTOJCI
1,5 kg brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1 jaje za premazivanje
mlaka voda po potrebi
NAČIN PRIPREME
Brašno sipajte u posudu za mešenje, napravite u njemu udubljenje i sipajte u njega sodu bikarbonu i so. Dolivajući postepeno mlaku vodu, najpre zamešajte, a zatim zamesite testo nešto tvrđe nego za običan hleb. Testo dobro izvaljajte na dasci za mešenje i oblikujte u okruglu pogaču.
Podmažite pleh i spustite u njega pogaču, pritiskajući je blago rukom. Uzmite viljušku, pa njenim vrhom probodite pogaču na više mesta po površini. Tamo gde probodete, pritisnite prednjim delom zubca viljuške testo da se na njemu oforme šare tipične za srpsku pogaču. Sada pogaču premažite po površini razmućenim jajetom i stavite u zarejanu rernu. Temperatura treba da je nešto manja nego za lepinju, ali veća nego za hleb. Kada pogača dobije zlatnomrku koricu, izvadite je iz rerne i uvijte u čiste salvete.
Služite je toplu uz srpski beli sir ili kajmak. Iznesite celu pred one koji su za stolom i ponudite im da je sami izlome i jedu bez upotrebe noža
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Proja sa čvarcima
SASTOJCI
600 grama kukuruznog brašna
300 grama čvaraka
3 jaja
100 grama masti
150 grama starog sira
NAČIN PRIPREME
Sve sastojke zamesiti i dodati vruću vodu prema potrebi (testo ne sme da bude suviše tvrdo). Kada se sir i čvarci ujednače, sipati u mašću podmazan pleh i staviti u vrelu rernu. Poprskati sa malo masti i peći dok ne porumeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Šareni hleb u kalupu
Sastojci:
- 5 jaja
- 2 obarena jaja
- 100 g šunke
- 5 kašika ulja
- 5-6 kašika brašna
- 1 kašika peršunovog lišća
- so
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg dodajte žumanca i još malo mutite. U umućenu masu dodajte peršun, šunku i sitno seckana kuvana jaja i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte brašno ali tako da dobijete gušće testo jer je hleb bolji ako je testo gušće. Podmažite rebrasti pleh za kolače, pospite ga brašnom i izlijte testo. Pecite 30 minuta. Služiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|