www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Moje iskustvo makrobiotickog nacina ishrane
Strana prethodna  1, 2, 3
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 14, 2005 6:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SLANE GRICKALICE



BIO - ČIPSEVI

Izrađeni su od organski uzgojenog krumpira prirodnog okusa ili s dodatkom paprike. Vrsta krumpira Saturna, od koje se ovi čipsevi izrađuju, sadrži specifičan sadržaj škroba zbog čega imaju posebnu hrskavost i zlatnu boju. Krumpir se pere i četka, ali se ne guli jer ljusku nije potrebno otklanjati obzirom da proces uzgoja slijedi organske principe. Posebnost ovih čipseva je da su prženi na organskom suncokretovom ulju visoke kvalitete dobivenim hladnim prešanjem posebne vrste suncokreta. Ovo organsko ulje sadrži najviši postotak mono nezasićenih masnih kiselina u usporedbi s drugim uljima pa je stoga najbolje za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Prženje se izvodi novim vakuumskim procesom pa čips sadrži 40% manje masnoće.



BIO - SMOKI (CORN PENAUTS)

Zdravi i ukusni smoki izrađen od kukuruznog brašna i kikirikija iz organskog uzgoja. Upakiran je u ekološku polipropilensku ambalažu koja iznutra nije presvučena štetnim aluminijem.



Opasni spojevi - akrilamidi

U znanstvenim krugovima se još uvijek ne stišava uzbuđenje zbog otkrića da kemijski spojevi akrilamidi, koji nastaju u nekim pečenim namirnicama, kao što su krumpirići, keksi i slično mogu uzrokovati kancerogene bolesti. Najopasniji su, kažu istraživači, čips i pomfrit, mada je, prema najnovijim podacima, ova opasna tvar pronađena i u drugim proizvodima od tijesta i krumpira. Natuproducts, Biovegin dobavljač čipseva i smokija, ozbiljno shvaća moguće opasnosti akrilamida. Usprkos nesigurnosti i ne sasvim preciznim rezultatima istraživanja akrilamida i njegovih učinaka, nekoliko kategorija Naturproduct proizvoda testira se u ovlaštenim laboratorijima. Daljnje analize proizvodnog procesa i daljnje testiranje temelje se na vrijednosti akrilamida koja ne smije biti veća od 500 g/kg. U smokiju corn penauts vrijednost akrilamida je 97, a u čipsevima samo 30 g/kg.



RIŽINI KREKERI

Dobivaju se od cjelovite riže iz organskog uzgoja. Osnovi proces zbog kojeg dolazi do napuhavanja je želatiniranje škroba u riži uz korištenje temperature i tlaka. Naglim smanjivanjem tlaka zrno dobiva višestruko veći volumen te se u kalupu veže u oblik krekera. Neutralnog su okusa i male kalorijske vrijednosti te su preporučljivi za one koji su na redukcijskim dijetama ili kao zamjena za kruh i proizvode od pšenice.



RIŽINI KEKSI

Izrađuju se od integralnog rižinog brašna s dodatkom sezama, algi, češnjaka ili su začinjeni najkvalitetnijim japanskim teriyaki umakom uz dodatak tamarija, mirina i umeboshi paste, tako da svatko može pronaći svoj omiljeni okus. Svima koji temelje prehranu na riži i drugim žitaricama pogodni su za putovanja jer su zasitni i hranjivi.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 14, 2005 6:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zacini



BOSILJAK

Sastav: Bosiljak

Okus: tipični, čisti okus bosiljka

Upotreba: kao začin salatama, povrću, umacima i juhama

Bosiljak (Bot. Ocimum basilicum L.) porijeklom iz Indije, omiljeni začin zbog svog toplo-aromatskog okusa važan dodatak u kuhinji. Danas je bosiljak dostupan u različitim formama, jedna od njih je i citrusni bosiljak poznat po svojim bogatim listovima i blagoj aromi.



CHILI PRAH

Sastav: osušene mljevene chili papričice

Okus: tipični miris i okus, specifični i prirodni

Upotreba: svugdje gdje želite dobiti papreni okus

Dobija se od sušenih i mljevenih chili papričica . Domovina chilia je centralna i južna Amerika. Chili je glavni sastojak većine chili umaka i krema. Zajedno sa paprom i đumbirom čini jedan od glavnih sastojaka internacionalne kuhinje.



INDIJSKI CURRY

Sastav: Kurkuma, mljevena gorušica, Koriander, crni papar, češnjak, ljuta paprika i đumbir.

Okus: blago ljutkast

Upotreba: kao začin jelima od riže, svjetlim umacima i povrću

Postoji uzrečica: «U Indiji postoji toliko curry mješavina koliko i kuhara», što znači da postoji toliko različitih varijanti iz različitih predjela Indije koje se koriste za razna jela prema okusu svakog kuhara. Lebensbaum se odlučio ponuditi Vam umjereno ljutu varijantu koja će zasigurno očarati nepce svakog gurmana.



ĐUMBIR MLJEVENI

Sastav: đumbir

Okus: tipični miris i okus đumbira

Upotreba: kao dodatak kolačima, kruhu, slatkim jelima, voćnim salatama. Đumbir je neizostavni dodatak začina curry.

Dobiva se od korijena biljke đumbir (Bot. Zingiber officinale Roscoe). Osam do deset mjeseci star korijen ubire se neposredno prije nego što mu procvjetaju listovi, guli se, umače u vlastiti sok te na kraju suši i melje. Korijen đumbira se može koristit svjež dok su đumbirovo pivo, vino ili čaj omiljeni topli napici.



KARDAMON OLJUŠTENI

Sastav: Kardamon

Okus: tipični miris i okus kardamona?

Upotreba: kao začin jelima od riže, voćnim jelima i kolačima

Kardamon je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu te mu to daje pridjev najskupljih i najomiljenijih začina. Dobiva se od zrelih cijelih ili oljuštenih sjemenki biljke Kardamon (Bot. Elettaria cardamomum). U arapskim zemljama kardamon služi kao jedan od omiljenih začina za pripremu kave. Razlikujemo zeleni, bijeli ili smeđi kardamon, za zeleni se kaže da je najbolji zbog svog visoko aromatičnog citrusnog okusa.



KORIANDER MLJEVENI

Sastav: koriander

Okus: tipični miris i okus koriandera

Upotreba: kao začin jušnim jelima, jelima od povrća, voćnim jelima i kolačima

Koriander (Bot. Coriandrum sativum) je porijeklom iz sredozemlja no danas se koristi kao začin u cijelome svijetu. Sjemenke koriandera daju aromatični i karakteristični okus kako slanim tako i slatkim jelima. Mljevene sjemenke koriandera su neizostavni sastojak indijskog currya.



GARAM MASALA

Sastav: kardamon, crni papar, cimet i klinčić

Okus: biljni, lagano papreni

Upotreba: kao začin jelima od povrća, jelima od smeđe leće, graha, slanutka.

Garam masala je svjetski poznat začin čiji sastav je sličan indijskom curryu. Među paprenijim slove one mješavine koje sadrže papar dok one bez slove kao posebno aromatične. U Indiji se začini koji se nalaze u Garam masali prže na tavi, melju i dodaju kada je jelo gotovo.



KURKUMA MLJEVENA

Sastav: kurkuma

Okus: tipični miris i okus kurkume

Upotreba: kao začin umacima, marinadama, jelima od grahorica. Njegova žuta boja korijena ga čini čestim nadomjestom za skupi šafran, te je jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya.

Dobiva se od korijena kurkume (Bot. Curcuma longa) koja potiče iz jugoistočne Azije. Postupak dobivanja ovog jarko žutog, aromatičnog praškastog začina je da se korijen iskopa, opere, sitno nasjecka, osuši i na kraju samelje. Njegova intenzivna žuta boja se koristi za bojanje jela kao što su senf, kruh ili namazi.



MUŠKATNI ORAŠČIĆ MLJEVENI

Sastav: muškatni oraščić

Okus: tipični miris i okus muškatni oraščića

Upotreba: daje pikatni okus povrću (kelj, šparoge), koristi se u talijanskoj kuhinji. Posebno je cijenjen kao dodatak voćnim jelima.

Sjemenke su plodovi stabla mušakata koje je visoko deset metara i mora biti najmanje osam godina staro da bi plodovi bili spremni za žetvu, te može davati urod sljedećih sto godina. Pored sjemenki korisit kao cjenjeni začin se koristi i kora samoga ploda.



ORIGANO

Sastav: origano

Okus: tipični miris i okus origana

Upotreba: kao dodatak pizzama, svježim rajčicama, tjestenini i žitaricama

Origano (Bot. Origanum vulgare) potječe iz južne Europe te se dobiva od rascvjetale sušene i nasjeckane biljke. Origano je jedan od važnih sastojaka mješavina začinskog bilja.



PAPAR BIJELI U ZRNU

Sastav: bijeli papar

Okus: tipični miris i okus papra

Upotreba: kao začin svjetlim umacima, kiselim krastavcima

Raste na do devet metara visokoj biljci (Bot. Piper nigrum) čije se zrele mahune ljušte, zrno se suši i melje ili koristi u zrnu.



PAPRIKA SLATKA

Sastav: paprika

Okus: tipični miris i okus paprike

Upotreba: kao začin jelima s roštilja, tofua, umacima od rajčice

Biljka paprika (Bot. Capsicum annuum) spada među najstarije kulture srednje Amerike koja je došla u Španjolsku u 16 st. Paprika spada danas u najkorištenije začine u Europi. Miris i okus (blag, sladak do papreno ljutog) ovisi o sorti i zrelosti samog ploda. Lebensbaum slatku papriku odlikuje njezin blagi i slatki okus.



PIMENT MLJEVENI

Sastav: piment

Okus: tipični miris i okus pimenta

Upotreba: kao dodatak umacima, marinadama, dodaje se raznim kolačima (može se naći u našim božićnom biskvitu s začinima?), važan sastojak mješavina začinskog bilja.

Piment (Bot. Pimenta dioica) se bere zelen sa 6-13 metara visokog stabla pimenta te se sprema u vreće 4-5 dana. U tih par dana sjemneke fermentiraju i poprimaju smeđu boju te se na kraju suše na suncu. Piment nazivaju i «začinom za sve» jer njegova aroma podsjeća na sve važnije začine kao što su papar, klinčić. Cimet i muškatni oraščić.



TIMIJAN

Sastav: timijan

Okus: tipični miris i okus timijana

Upotreba: kao začin jelima od krumpira, povrća, juhama, gljivama

Intenzivno aromatični listovi timijana (Bot. Thymus vulgaris) se koriste kao dodatak jelima u većini kuhinja, te pritom timijan spada u tradicionalne biljke koje se koriste za liječenje bolesti povezanih s dišnim sustavom.



CIMET MLJEVENI

Sastav: cimet

Okus: tipični miris i okus cimeta

Upotreba: kao dodatak voću, kolačima i punčevima

Cimet (Bot. Cinnamomum aromaticum) se dobiva od stabljike cimet koja se porijeklom iz Kine a uzgaja se u Vijetnamu, Kambođi, Laosu, Sumatri, Javi i Japanu. Kao začin se koristi samo kora koja se prilikom sušenja smota u štapiće i poprima crvenkastu do tamno smeđe boje. Miris je ugodno aromatičan doke je okus blago ljutkast.



ZAČINSKO BILJE

Sastav: ružmarin, timijan, origano, lovor, bosiljak

Okus: aromatično balzamičan, lagano pikantan i ljut

Upotreba: izvrstan dodatak jelima od riže, povrća, juhama od povrća, umacima i marinadama.

Mješavina začinskog bilja koja je najraspostranjenija u Francuskoj i Italiji.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 14, 2005 6:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Proizvodi od tofua i seitana

Predstavljamo Vam liniju proizvoda koja je izazvala revoluciju u proizvodnji tofua i seitana te koja će zasigurno izazvati revoluciju Vaših osjetila...



Iz ponude izdvajamo:



Tofu kobasica Knacker 250 g BIO

Ovaj vegetarijanski hot dog će oduševiti sve generacije, blago začinjen te lako probavljiv zbog vrijednog udjela soje i pšeničnih proteina ...

Sastav: tofu(voda,soja zrno*, nigari), pšenični protein*, biljno ulje*, zobeno brašno*, kvasac*, prženi luk*, pšenični sirup*, začinsko bilje*, morska sol, guar brašno, rogač prah*

*- organski uzgoj



Tofu šnicli sa povrćem 200 g BIO

Hrskavi tofu odrezak sa svježe ubranim organskim povrćem koji se doslovno topi u ustima...

Sastav: tofu (voda, soja zrno*, nigari), integralna riža*, mrkva*, suncokretove sjemenke*,

zobene pahuljice*, poriluk*, pšenično brašno*, shoyu (voda, pšenica*, soja zrno*,

morska sol), biljno ulje*, začinsko bilje*, sezam* i morska sol

*- organski uzgoj



Tofu kobasica Toscanini 250 g BIO

Tofu i chilli - vatrena kombinacija koja će Vas zapaliti, osim što možete napraviti odličan hot-dog isto tako će učiniti ukusnijima vaša ostala jela...

Sastav: tofu (voda, soja zrno*, nigari), pšenični protein*, biljno ulje*, zobeno brašno*, kvasac*, prženi luk*, pšenični sirup*, začinsko bilje*, morska sol, guar brašno, rogač prah*

*- organski uzgoj



Hrskavi štapići od povrća 250 g BIO

Tofu štapići u kojima će zasigurno najviše uživati najmlađi...

Sastav: tofu (voda, soja zrno*, nigari), integralna riža* mrkva*, grašak*, paprika*, kukuruz*,

brokoli*, zobene pahuljice*, suncokretove sjemenke*, poriluk*, pšenično brašno za paniranje*

shoyu (voda, pšenica*, soja zrno*, morska sol), biljno ulje*, začinsko bilje*, kvasac, morsaka sol

*- organski uzgoj

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Moje iskustvo makrobiotickog nacina ishrane Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3
Strana 3 od 3

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon