:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SLANE GRICKALICE
BIO - ČIPSEVI
Izrađeni su od organski uzgojenog krumpira prirodnog okusa ili s dodatkom paprike. Vrsta krumpira Saturna, od koje se ovi čipsevi izrađuju, sadrži specifičan sadržaj škroba zbog čega imaju posebnu hrskavost i zlatnu boju. Krumpir se pere i četka, ali se ne guli jer ljusku nije potrebno otklanjati obzirom da proces uzgoja slijedi organske principe. Posebnost ovih čipseva je da su prženi na organskom suncokretovom ulju visoke kvalitete dobivenim hladnim prešanjem posebne vrste suncokreta. Ovo organsko ulje sadrži najviši postotak mono nezasićenih masnih kiselina u usporedbi s drugim uljima pa je stoga najbolje za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Prženje se izvodi novim vakuumskim procesom pa čips sadrži 40% manje masnoće.
BIO - SMOKI (CORN PENAUTS)
Zdravi i ukusni smoki izrađen od kukuruznog brašna i kikirikija iz organskog uzgoja. Upakiran je u ekološku polipropilensku ambalažu koja iznutra nije presvučena štetnim aluminijem.
Opasni spojevi - akrilamidi
U znanstvenim krugovima se još uvijek ne stišava uzbuđenje zbog otkrića da kemijski spojevi akrilamidi, koji nastaju u nekim pečenim namirnicama, kao što su krumpirići, keksi i slično mogu uzrokovati kancerogene bolesti. Najopasniji su, kažu istraživači, čips i pomfrit, mada je, prema najnovijim podacima, ova opasna tvar pronađena i u drugim proizvodima od tijesta i krumpira. Natuproducts, Biovegin dobavljač čipseva i smokija, ozbiljno shvaća moguće opasnosti akrilamida. Usprkos nesigurnosti i ne sasvim preciznim rezultatima istraživanja akrilamida i njegovih učinaka, nekoliko kategorija Naturproduct proizvoda testira se u ovlaštenim laboratorijima. Daljnje analize proizvodnog procesa i daljnje testiranje temelje se na vrijednosti akrilamida koja ne smije biti veća od 500 g/kg. U smokiju corn penauts vrijednost akrilamida je 97, a u čipsevima samo 30 g/kg.
RIŽINI KREKERI
Dobivaju se od cjelovite riže iz organskog uzgoja. Osnovi proces zbog kojeg dolazi do napuhavanja je želatiniranje škroba u riži uz korištenje temperature i tlaka. Naglim smanjivanjem tlaka zrno dobiva višestruko veći volumen te se u kalupu veže u oblik krekera. Neutralnog su okusa i male kalorijske vrijednosti te su preporučljivi za one koji su na redukcijskim dijetama ili kao zamjena za kruh i proizvode od pšenice.
RIŽINI KEKSI
Izrađuju se od integralnog rižinog brašna s dodatkom sezama, algi, češnjaka ili su začinjeni najkvalitetnijim japanskim teriyaki umakom uz dodatak tamarija, mirina i umeboshi paste, tako da svatko može pronaći svoj omiljeni okus. Svima koji temelje prehranu na riži i drugim žitaricama pogodni su za putovanja jer su zasitni i hranjivi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zacini
BOSILJAK
Sastav: Bosiljak
Okus: tipični, čisti okus bosiljka
Upotreba: kao začin salatama, povrću, umacima i juhama
Bosiljak (Bot. Ocimum basilicum L.) porijeklom iz Indije, omiljeni začin zbog svog toplo-aromatskog okusa važan dodatak u kuhinji. Danas je bosiljak dostupan u različitim formama, jedna od njih je i citrusni bosiljak poznat po svojim bogatim listovima i blagoj aromi.
CHILI PRAH
Sastav: osušene mljevene chili papričice
Okus: tipični miris i okus, specifični i prirodni
Upotreba: svugdje gdje želite dobiti papreni okus
Dobija se od sušenih i mljevenih chili papričica . Domovina chilia je centralna i južna Amerika. Chili je glavni sastojak većine chili umaka i krema. Zajedno sa paprom i đumbirom čini jedan od glavnih sastojaka internacionalne kuhinje.
INDIJSKI CURRY
Sastav: Kurkuma, mljevena gorušica, Koriander, crni papar, češnjak, ljuta paprika i đumbir.
Okus: blago ljutkast
Upotreba: kao začin jelima od riže, svjetlim umacima i povrću
Postoji uzrečica: «U Indiji postoji toliko curry mješavina koliko i kuhara», što znači da postoji toliko različitih varijanti iz različitih predjela Indije koje se koriste za razna jela prema okusu svakog kuhara. Lebensbaum se odlučio ponuditi Vam umjereno ljutu varijantu koja će zasigurno očarati nepce svakog gurmana.
ĐUMBIR MLJEVENI
Sastav: đumbir
Okus: tipični miris i okus đumbira
Upotreba: kao dodatak kolačima, kruhu, slatkim jelima, voćnim salatama. Đumbir je neizostavni dodatak začina curry.
Dobiva se od korijena biljke đumbir (Bot. Zingiber officinale Roscoe). Osam do deset mjeseci star korijen ubire se neposredno prije nego što mu procvjetaju listovi, guli se, umače u vlastiti sok te na kraju suši i melje. Korijen đumbira se može koristit svjež dok su đumbirovo pivo, vino ili čaj omiljeni topli napici.
KARDAMON OLJUŠTENI
Sastav: Kardamon
Okus: tipični miris i okus kardamona?
Upotreba: kao začin jelima od riže, voćnim jelima i kolačima
Kardamon je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu te mu to daje pridjev najskupljih i najomiljenijih začina. Dobiva se od zrelih cijelih ili oljuštenih sjemenki biljke Kardamon (Bot. Elettaria cardamomum). U arapskim zemljama kardamon služi kao jedan od omiljenih začina za pripremu kave. Razlikujemo zeleni, bijeli ili smeđi kardamon, za zeleni se kaže da je najbolji zbog svog visoko aromatičnog citrusnog okusa.
KORIANDER MLJEVENI
Sastav: koriander
Okus: tipični miris i okus koriandera
Upotreba: kao začin jušnim jelima, jelima od povrća, voćnim jelima i kolačima
Koriander (Bot. Coriandrum sativum) je porijeklom iz sredozemlja no danas se koristi kao začin u cijelome svijetu. Sjemenke koriandera daju aromatični i karakteristični okus kako slanim tako i slatkim jelima. Mljevene sjemenke koriandera su neizostavni sastojak indijskog currya.
GARAM MASALA
Sastav: kardamon, crni papar, cimet i klinčić
Okus: biljni, lagano papreni
Upotreba: kao začin jelima od povrća, jelima od smeđe leće, graha, slanutka.
Garam masala je svjetski poznat začin čiji sastav je sličan indijskom curryu. Među paprenijim slove one mješavine koje sadrže papar dok one bez slove kao posebno aromatične. U Indiji se začini koji se nalaze u Garam masali prže na tavi, melju i dodaju kada je jelo gotovo.
KURKUMA MLJEVENA
Sastav: kurkuma
Okus: tipični miris i okus kurkume
Upotreba: kao začin umacima, marinadama, jelima od grahorica. Njegova žuta boja korijena ga čini čestim nadomjestom za skupi šafran, te je jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya.
Dobiva se od korijena kurkume (Bot. Curcuma longa) koja potiče iz jugoistočne Azije. Postupak dobivanja ovog jarko žutog, aromatičnog praškastog začina je da se korijen iskopa, opere, sitno nasjecka, osuši i na kraju samelje. Njegova intenzivna žuta boja se koristi za bojanje jela kao što su senf, kruh ili namazi.
MUŠKATNI ORAŠČIĆ MLJEVENI
Sastav: muškatni oraščić
Okus: tipični miris i okus muškatni oraščića
Upotreba: daje pikatni okus povrću (kelj, šparoge), koristi se u talijanskoj kuhinji. Posebno je cijenjen kao dodatak voćnim jelima.
Sjemenke su plodovi stabla mušakata koje je visoko deset metara i mora biti najmanje osam godina staro da bi plodovi bili spremni za žetvu, te može davati urod sljedećih sto godina. Pored sjemenki korisit kao cjenjeni začin se koristi i kora samoga ploda.
ORIGANO
Sastav: origano
Okus: tipični miris i okus origana
Upotreba: kao dodatak pizzama, svježim rajčicama, tjestenini i žitaricama
Origano (Bot. Origanum vulgare) potječe iz južne Europe te se dobiva od rascvjetale sušene i nasjeckane biljke. Origano je jedan od važnih sastojaka mješavina začinskog bilja.
PAPAR BIJELI U ZRNU
Sastav: bijeli papar
Okus: tipični miris i okus papra
Upotreba: kao začin svjetlim umacima, kiselim krastavcima
Raste na do devet metara visokoj biljci (Bot. Piper nigrum) čije se zrele mahune ljušte, zrno se suši i melje ili koristi u zrnu.
PAPRIKA SLATKA
Sastav: paprika
Okus: tipični miris i okus paprike
Upotreba: kao začin jelima s roštilja, tofua, umacima od rajčice
Biljka paprika (Bot. Capsicum annuum) spada među najstarije kulture srednje Amerike koja je došla u Španjolsku u 16 st. Paprika spada danas u najkorištenije začine u Europi. Miris i okus (blag, sladak do papreno ljutog) ovisi o sorti i zrelosti samog ploda. Lebensbaum slatku papriku odlikuje njezin blagi i slatki okus.
PIMENT MLJEVENI
Sastav: piment
Okus: tipični miris i okus pimenta
Upotreba: kao dodatak umacima, marinadama, dodaje se raznim kolačima (može se naći u našim božićnom biskvitu s začinima?), važan sastojak mješavina začinskog bilja.
Piment (Bot. Pimenta dioica) se bere zelen sa 6-13 metara visokog stabla pimenta te se sprema u vreće 4-5 dana. U tih par dana sjemneke fermentiraju i poprimaju smeđu boju te se na kraju suše na suncu. Piment nazivaju i «začinom za sve» jer njegova aroma podsjeća na sve važnije začine kao što su papar, klinčić. Cimet i muškatni oraščić.
TIMIJAN
Sastav: timijan
Okus: tipični miris i okus timijana
Upotreba: kao začin jelima od krumpira, povrća, juhama, gljivama
Intenzivno aromatični listovi timijana (Bot. Thymus vulgaris) se koriste kao dodatak jelima u većini kuhinja, te pritom timijan spada u tradicionalne biljke koje se koriste za liječenje bolesti povezanih s dišnim sustavom.
CIMET MLJEVENI
Sastav: cimet
Okus: tipični miris i okus cimeta
Upotreba: kao dodatak voću, kolačima i punčevima
Cimet (Bot. Cinnamomum aromaticum) se dobiva od stabljike cimet koja se porijeklom iz Kine a uzgaja se u Vijetnamu, Kambođi, Laosu, Sumatri, Javi i Japanu. Kao začin se koristi samo kora koja se prilikom sušenja smota u štapiće i poprima crvenkastu do tamno smeđe boje. Miris je ugodno aromatičan doke je okus blago ljutkast.
ZAČINSKO BILJE
Sastav: ružmarin, timijan, origano, lovor, bosiljak
Okus: aromatično balzamičan, lagano pikantan i ljut
Upotreba: izvrstan dodatak jelima od riže, povrća, juhama od povrća, umacima i marinadama.
Mješavina začinskog bilja koja je najraspostranjenija u Francuskoj i Italiji.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Proizvodi od tofua i seitana
Predstavljamo Vam liniju proizvoda koja je izazvala revoluciju u proizvodnji tofua i seitana te koja će zasigurno izazvati revoluciju Vaših osjetila...
Iz ponude izdvajamo:
Tofu kobasica Knacker 250 g BIO
Ovaj vegetarijanski hot dog će oduševiti sve generacije, blago začinjen te lako probavljiv zbog vrijednog udjela soje i pšeničnih proteina ...
Sastav: tofu(voda,soja zrno*, nigari), pšenični protein*, biljno ulje*, zobeno brašno*, kvasac*, prženi luk*, pšenični sirup*, začinsko bilje*, morska sol, guar brašno, rogač prah*
*- organski uzgoj
Tofu šnicli sa povrćem 200 g BIO
Hrskavi tofu odrezak sa svježe ubranim organskim povrćem koji se doslovno topi u ustima...
Sastav: tofu (voda, soja zrno*, nigari), integralna riža*, mrkva*, suncokretove sjemenke*,
zobene pahuljice*, poriluk*, pšenično brašno*, shoyu (voda, pšenica*, soja zrno*,
morska sol), biljno ulje*, začinsko bilje*, sezam* i morska sol
*- organski uzgoj
Tofu kobasica Toscanini 250 g BIO
Tofu i chilli - vatrena kombinacija koja će Vas zapaliti, osim što možete napraviti odličan hot-dog isto tako će učiniti ukusnijima vaša ostala jela...
Sastav: tofu (voda, soja zrno*, nigari), pšenični protein*, biljno ulje*, zobeno brašno*, kvasac*, prženi luk*, pšenični sirup*, začinsko bilje*, morska sol, guar brašno, rogač prah*
*- organski uzgoj
Hrskavi štapići od povrća 250 g BIO
Tofu štapići u kojima će zasigurno najviše uživati najmlađi...
Sastav: tofu (voda, soja zrno*, nigari), integralna riža* mrkva*, grašak*, paprika*, kukuruz*,
brokoli*, zobene pahuljice*, suncokretove sjemenke*, poriluk*, pšenično brašno za paniranje*
shoyu (voda, pšenica*, soja zrno*, morska sol), biljno ulje*, začinsko bilje*, kvasac, morsaka sol
*- organski uzgoj
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|