:: |
Autor |
Poruka |
Moytsa Prijatelj foruma

|
Godine: 44
Datum registracije: 11 Dec 2005 Poruke: 5000 Mesto: St

|
|
Ma vec dva mjeseca s knjigom 'Angels and Demons' Dan Browna. Knjiga bi trebala bit zanimljiva i sugurna sam da je.... kad se jednom maknes s 30. stranice, ali problem je u tome sta me previse podsjeca na 'Da Vincijev kod' koji sam vec prije procitala i jednostavno me ova druga nije zgrabila.
|
_________________ ~We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.~
Oscar Wilde
|
|
|
|
 |
whitesnake1710 Dobro upućeni član

|
Godine: 54
Datum registracije: 24 Okt 2006 Poruke: 598 Mesto: Limasol

|
|
nastasenjka je napisao/la sledeće: | Da li vam se desava da iznova i iznova pokusavate da procitate neku knjigu, ali vam se bas ne da? Koju? Zasto?
Ja po ko zna koji put odustajem od citanja Umberta Eka i "Imena ruze". Ne mogu da odmaknem dalje od stote strane. |
Znam o cemu pricas!!! Ja sam bas skoro zavrsila tu knjigu i moram priznati da sam se namucila sa njom. I kada sam je komentarisala sa prijateljima, imali su isto iskustvo.
Ma ja sam se rvala sa tom knjigom oko mesec ipo. Jbg, ipak mi se svidela! Problem kod njega je sto se on gubi u opisima, a buduci de je u pitanju triler (ako mogu tako nazvati), onda to (moja pretpostavka) koci citanje.
P.S. Cula sam da je film odlican. Nisam ga gledala, ali cu ga potraziti.
|
_________________ I'm only living the Parrish bywords, looking for that "ounce of excitement", that "whisper of a thrill there is no sense living your life without". |
|
|
|
 |
nastasenjka ~daydreaming~

|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom

|
|
Uh film "Ime ruze" je genijalan. Zato sam i htela da procitam knjigu, ali mi se bas nije dalo. Odustala sam jednom za svagda. Vise i nemam nameru da se silim.
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
 |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Kada ih jednom ostaviš - više im se ne vraćaš
12. marta ove godine britanski časopis Times je na svojim stranama posvećenim književnosti objavio listu na kojoj ni jedan autor knjige ne bi želeo da se nađe- listu knjiga koje se najčešće ostavljaju na pola pročitane. Dela su podeljena u kategorije knjiga sa fikcijskom i onih sa nefikcijskom tematikom i u svakoj kategoriji je predstavljeno 10 naj(ne)uspešnijih.
Jedno od najvećih iznenađenja bilo je prvo mesto u kategoriji fikcije- na njemu se našla knjiga “Vernon God Little”, D.B.C. Piera (D.B.C Pierre) koja je samo u Britaniji prodata u 620 000 primeraka a autoru je, tri godine pre ove neslavne prve pozicije, priskrbela i Man Bukerovu nagradu vrednu 50 000 britanskih funti.
Ali Pier je je u prilično dobrom društvu - od ukupno 4000 ispitanih Britanaca, 32% je izjavilo kako u drugoj po redu knjizi iz ciklusa o čarobnjaku Heriju Poteru, “Heri Poter i vatreni pehar” (Harry Potter and the Goblet of Fire), autorke Dž.K. Rouling (J.K. Rowling) - nije pronašlo magiju koja bi ih naterala da je pročitaju do kraja. U stopu ih prati trećepozicionirani “Uliks”, remek delo Džemsa Džojsa ( James Joyce) čijih oko 1000 strana čak28% ispitanika nije uspelo “progutati” do kraja.
Svoje mesto među Prvih 10 našli su i “Satanski stihovi” Salmana Rušdija (Salman Rushdie) zbog kojih je autor bio nateran u egzil a u domovini mu je, zbog njihovog objavljivanja, naknadno izrečena smrtna kazna. Dok je Rušdi zbog svog dela protrpeo ogromnu muku, 21% ispitanika tvrdi da, čitajući ga, ni njima nije bilo lako.
Autor ovog istraživanja, Kevin Kajlin (Kevin Kileen), kaže kako je na pola pročitana knjiga “uvreda za autora – ili uvreda za čitaoca” I na to ojeđen dodaje- “ali ne nužno jedno od ovo dvoje- u pitanju je kobinacija”!”
S druge strane, dr Kajlin, inače profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Lidsu, iznenađen činjenicom da je prvo mesto ove liste osvojila knjiga “Vernon God Little”, ne samo naveliko prodavana i adaptirana za scenu već i nagrađena najelitnijim književnim priznanjem Ujedinjenog kraljevstva, sindrom odustajanja objašnjava ovako: “Pretpostavljam da, pod utiskom Bukerove nagrade, ljudi pristupaju čitanju ove knjige sa određenim očekivanjima- a ona se brzo rasplinu.”
“Pobednici” ovog izbora nisu mnogo potreseni. Ili, tako bar kažu. Pjerov agent za odnose s javnošću novinarima je preneo kako njegov klijent: “Nije zabrinut!”. A slično izjavljuje i agent Dejvida Blanketa (Dejvid Blunkett) čija se knjiga “The Blunkett Tapes” o danima provedenim u Vladi našla na prvom mestu liste knjiga s nefikcijskom tematikom. Njenih 800 strana preveliki je i suviše nezanimljiv zalogaj za 35% ispitanika.
A na spisku ne-fikcije, svega i svačega. Od knjiga sa korisnim savetima, preko onoga što je trebalo biti tek literatura za razbibrigu pa do tradicionalno dobro prodavanih i rado čitanih sočnih biografija. Ipak, ne uvek.
Autobiografija Bila Klintona (Bill Clinton), “Moj život” (My life), izgubila je 30% svojih čitatoca pre kraja uprkos autorovom otvorenom osvrtu na svoj brak i neskrivanju detalja iz fatalne veze sa Monicom Levinski (osim ako to nije i jedino što su čitaoci želeli da čuju). Sasvim je očekivano onda da publiku pogubi i autobiografska priča “Godine u Dauning Stritu” (Downing Street Years) omiljene britanske premijerke, čelične lejdi Margaret Tačer (Margaret Thatcher). Priča o godinama provedenim na mestu “prve iza Kraljice” bez i približno toliko sočnih detalja koliko ih ima bivši američki predsednik i nije imala puno šanse. “Nezanimljive” državnike može utešiti tek činjenica da ih sigurno prati apsolutni vladar svetskog džet-seta i glavna figura sportske štampe- Dejvid Bekam (David Beckham) sa svojom autobiografijom . Očigledno Bekamov život nije ni približno toliko zanimljiv koliko se čini.
Kako bi rezultati istraživanja bili što verodostojniji, učesnici su birani metodom slučajnog odabira putem Teletexta, bez obzira na pol i nivo obrazovanja. Tražeći odgovor na osnovno pitanje, koji autori gube najviše publike pre kraja knjige, vođa istraživanja je temu obuhvatio u “širokom luku” pa su se iskristalisale i neke uopštene i nimalo pohvalne činjenice kada je čitalačka ažurnost Britanaca u pitanju. Tako statistički podaci kažu da čak 35% ispitanika odustaje od čitanja romana pre završetka bez obzira na naslov. Prosečni Britanac za života potroši oko 4000 funti na kupovinu knjiga od kojih čak pola ne pročita do kraja. Na svakih 10 ispitanika, po četiri su izjavila kako se ne mogu skoncentrisati na čitanje knjiga sa mnogo strana a tek jedna četvrtina se može naterati da čita svaki dan. Razlozi za poslednje su u 48% slučajeva umor, u 46% gledanje TV-a a preostalih 26% ipak radije bira igrice na računaru. Većina se nije libila da prizna ni onaj najveći čitalački greh- kupovanje knjiga na metar i s obzirom na boju. Knjige kao što su “Uliks” ili “Downing street years”, većina je kupovala kako bi im police “dobro izgledale”- nameru da ih pročitaju nisu ni imali.
Autor studije smatra da je, ako ništa drugo, pohvalno makar to što su, uprskos lošim čitalačkim navikama, Britanci- iskreni. A, iako bi nemogućnost čitanja knjiga do kraja mogla direktno ukazivati na slabo razvijene moralne vrednosti i nedostatak obrazovanja, utešna je činjenica da mnogi od ispitanika koji su bili dovoljno iskreni da priznaju dosađivanje nad Džojsovim “Uliksom”, dodaju i kako ga ipak smatraju brilijantnim književnim delom.
Konačno, iako paradoksalno, neke od knjiga koje su na ovoj listi najgore prošle, paralelno krase i liste najčitanijih knjiga danas. Neke i svih vremena.
Na kraju rezultata studije, autoru nije palo na pamet ništa drugo do- ponuditi čitaocima ukratko prepričana posledenja poglavlja knjiga do kojih- nisu ni stigli.
Knjige koje se najčešće ostavljaju nepročitane do kraja - fikcija
1. Vernon God Little, D.B.C. Pierre
2. Heri Poter i vatreni pehar, J K Rowling
3. Uliks, James Joyce
4. Mandolina kapetana Korelija, Luj de Bernijer (Louis De Berniãres )
5. Atlas oblaka, Dejvid Mičel (David Mitchell )
6. Satanski stihovi, Salman Rušdi
7. Alhemičar, Paulo Koeljo (Paulo Coelho )
8. Rat i mir, Lav Tolstoj
9. Bog malih stvari, Arundati Roj (Arundhati Roy )
10. Zločin i kazna, F.M. Dostojevski
Knjige koje se najčešće ostavljaju nepročitane do kraja – nefikcijska tematika
1. The Blunkett Tapes (Trake Blanket), Dejvid Blanket
2. Moj život, Bil Klinton
3. My Side (Moja strana), Dejvid Bekam
4. Eats, Shoots & Leaves: The Zero Tolerance Approach to Punctuation, Lynne Truss
(u slobodnom prevodu: Jede, puca i odlazi : pristup interpunkciji sa nultim pragom tolerancije , Lin Tras)
5. Divlji labudovi, Jung Čang
6. Jednostavan način za prestanak pušenja, Alen Kar (Allen Carr )
7. The Downing Street Years (Godine u ulici Dauning), Margaret Tačer
8. Mogu te učiniti mršavim, Pol Mekena (Paul McKenna )
9. Jade: My Autobiography (Žade: Moja biografija), Žade Gudi (Jade Goody )
10. Zašto se pingvinima ne smrznu stopala?: I 114 drugih pitanja, Mik Ohare (Mick O’Hare )
(preuzeto sa www.svetknjiga.com)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
 |
poison ~Chase The Sun~

|
Godine: 41
Datum registracije: 10 Jul 2004 Poruke: 6599 Mesto: ¤In The Land Of The Holy Sun¤

|
|
Moytsa je napisao/la sledeće: | 'Angels and Demons' Dan Browna. |
e i ja tu knjigu citam jos od proslog ljeta ili jeseni, nikako da je procitam.kad god je uzmem u ruke posvadjam se s nekim, ljudski odnosi mi krenu niz brdo ko da je knjiga ukleta i tako kad se posvadjam s ljudima onda mi vise nije do citanja pa je ostavim, ako je ponovo i uzmem odma mi se stvori losa atmosfera jer sad me vec podsjeca na sve te svadje tako da ce jos onih 30ak strana do kraja kolko mi je ostalo, vjerovatno ostat i dalje neprocitano a bas sam luda al eto...
|
|
 |
rosierosie Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 10 Okt 2005 Poruke: 600

|
|
Konacno, ljudi koji priznaju.
Verovali ili ne, toliko hvaljena knjiga "Alhemicar" od Koelja me je ubila u pojam. Stigla sam do pola i ne da mi se da je procitam. Cas mi je interesantna, sledeceg momenta se pitam zasto sam uopste pocela da je citam?! Nemam problem sa autorom. Sve njegove knjige sam progutala u danu ili dva. Sve u svemu, citam je vec dve godine.
Da, "Engleski pacijent". Nikako da odmaknem od trece strane. Godinama...
|
|
|
|
|
 |
spiderwoman diacetylmorphine

|
Datum registracije: 11 Jan 2006 Poruke: 1670 Mesto: preko okeana

|
|
Lolita,od Vladimira Nabokova,citam je preko godinu dana,a u medjuvremenu pocnem i nesto drugo da citam,pa opet uzmem nju,pa nesto drugo i tako u krug
|
_________________ Osmijeh na lice i bice sve ok! |
|
|
|
 |
blesav_bre Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 88
Datum registracije: 20 Okt 2006 Poruke: 29 Mesto: Memphis

|
|
meni je Don Kihot bila smor knjiga
|
_________________ smiky |
|
|
|
 |
sara65 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 28 Maj 2007 Poruke: 50

|
|
Mislim da nikad necu zavsiti 'igru staklenih perli'. Toliko puta sam pokusala i ne ide.. Mada odavno je me je vec prosla 'gimnazijalska zaludjenost' zvana Hese, tako da ne znam da li cu opet i pokusati...
Nikad nijesam 'okoncala' ni 'Roman o Londonu' najdrazeg mi Crnjanskog, ali cu ubrzo cim malo vremena prikupim
|
_________________ ...ponekad cujem da je svijet pozornica ida svako dobija po zasluzi... |
|
|
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130

|
|
slazem se sa Igrom staklenih perli ali ja je nisam procitala jer knjiga nije moja a nikako da je nabavim.i ne slazem se da je Hese gimnazijska zaludjenost...ne, to nikako....
ja sam definitivno odustala od 100 godina samoce, -Markes.....nikako mi ne ide...
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
 |
KInder Torta Moj Dobri Anđele...

|
Godine: 36
Datum registracije: 13 Jul 2007 Poruke: 8238 Mesto: U šumi obrasloj sećanjima...

|
|
Orkanski visovi... Pocela sam odavno da je citam ali nikako da je zavrsim...
|
_________________ Proslo je sve za tebe ja sam sad stranac u noci,
A, zelim te, i zovem te... |
|
|
|
 |
jbstapar [Caliente con el fuego]
![<b>[Caliente con el fuego]</b> <b>[Caliente con el fuego]</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
 |
Godine: 33
Datum registracije: 17 Maj 2006 Poruke: 10893 Mesto: Does it matter?

|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|