:: |
Autor |
Poruka |
SKARLET2004 Upućeni član
|
Godine: 49
Datum registracije: 17 Avg 2004 Poruke: 323
|
|
vakcinisala sam se sad-i nikad vise!bolesna sam vec nedelju dana-reakcija na vakcinu!a morala sam da je primim jer radim na odeljenju gde sam izlozena infekcijama non stop.a sto ruka boooliii!strasno!kako ko hoce,ne kazem da to nije dobro,al ja vise nikako.kad sam dobila vakcinu protiv b hepatita sve je bilo ok.a sad smo svi skoro na odeljenju bolesni.ne znam,ko zna sta se desava vise i sta dobijamo od te pametne evrope!?
|
_________________ dobro je kad u zivotu za nesto se boris
rukama stvoris
dobro je kad u zivotu nekoga volis
neko te voli
dobro je kad u zivotu neko te sluti
ti nekoga slutis
ali najbolje kad u zivotu
imas nekog s kim mozes ovako da sutis... |
|
|
|
|
bubcic Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 06 Jul 2005 Poruke: 50
|
|
Ukoliko postoji vakcina za bolest, uvek je treba primiti
|
|
|
|
|
|
Najdrazi Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 73
Datum registracije: 14 Sep 2004 Poruke: 187 Mesto: Blok 28
|
|
Najnovije vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju ove godine, ispostavilo se da su neispravne!!!
|
_________________ Da ne bi mene, svemiru ne bi imao ko da kaze da je najveci. |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
iskreno ne usudjujem se bas nesto primati te svakojake vakcine neproverenog porekla i kvaliteta...radije cu neke bolesti prelezati..grip recimo..prelezala sam milion pa i taj jedan cu...nije strasniji od neispravne vakcine..dok za neke bolesti definivitno podrzavam vakcinaciju
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
Urosbu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Okt 2005 Poruke: 11
|
|
Vakcinacija je svakako mera koja, posle ciste vode za pice, najvise doprinela unapredjenju zdravlja covecanstva!
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
evo naidjoh na jedan clanak o vakcinaciji porotiv gripa te prilazem samo delic clanka...
Kako savetuju epidemiolozi vakcina protiv običnog gripa značajna je mera kada se razmišlja i o budućoj pandemiji ptičjeg gripa, jer što je više ljudi vakcinisano, manja je mogućnost da dode do rekombinacije virusa, odnosno ptičjeg gripa. Zbog toga je najosnovnija zaštita od ovog virusa redovna sezonska vakcinacija protiv običnog gripa.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
sneskaCA Upozorenja: 2 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 18 Dec 2005 Poruke: 104 Mesto: CACAK
|
|
Vakcina je zakon
|
_________________ Mozda nisu uvek pored tebe, mozda imaju probleme svoje...Bitno je samo da te vole, i da znas da pravi prijatelji postoje!!!!!!!!! |
|
|
|
|
*kissy* *zauvijek njegova*
|
Datum registracije: 05 Sep 2006 Poruke: 10195 Mesto: između jave i sna,vrha i dna
|
|
Što je cijepljenje?
Cijepljenje je postupak unašanja dijelova virusnih ili bakterijskih uzročnika bolesti u organizam, pri čemu namjerno izazivamo reakciju imunološkog sustava i stvaranje protutijela na te uzročnike. Stvara se zaštita od ponovnog susreta s uzrocnicima i spriječava obolijevanja od nekih teških bolesti. Cjepivo se unosi putem injekcije u mišić, kao otopina na usta ili raspršivanjem spreja u nos. Nakon nekoliko tjedana stvorena je prva linija obrane, no da bi ona bila potpuna, potrebno je nekim cjepivima dodati još jednu ili, najcešće, dvije doze u kracem vremenskom razdoblju, te tzv. udarnu (booster) dozu svakih nekoliko godina.
Komplikacije cijepljenja
Kod malog postotka djece javljaju se ozbiljnije nuspojave, kao npr. vrlo visoka vrućica (iznad 40.5 stupnjeva C) u trajanju od više sati, poremećaj svijesti, grčevi cijelog tijela, opće alergijske reakcije.
Cijepljenje je rutinski i bezopasan zahvat koji uglavnom prolazi posve neprimjetno i bez posljedica. Tek poneko dijete nakon cijepljenja može imati blage simptome slične onima u pravoj bolesti. Oni su većinom bezopasni i vrlo kratkotrajni (npr. nešto mekša stolica nakon cijepljenja protiv poliomijelitisa, osip nakon cjepiva protiv ospica). Osim tih bezazlenih simptoma kod malog postotka djece javljaju se ozbiljnije nuspojave, kao npr. vrlo visoka vrućica (iznad 40.5 stupnjeva C) u trajanju od više sati, poremećaj svijesti, grčevi cijelog tijela, opće alergijske reakcije. U slučaju javljanja potonjih simptoma, potrebno je vrlo detaljno raspraviti okolnosti pod kojima su nastali, i ako se nedvojbeno dokaže veza s cijepljenjem, odustati od daljnjeg docjepljivanja odredenim cjepivom. Te nepoželjne reakcije nije moguce predvidjeti, jednako kao niti najteže komplikacije koje imaju sliku prave bolesti protiv koje se cijepi, a koje se javljaju izuzetno rijetko, i to u djece koja imaju poremečaj imunološkog sustava. Najnovije, i najsavršenije cjepivo protiv hripavca koje sadrzava nestaničnu komponentu bakterije, kao i primjena inaktiviranog cjepiva protiv poliomijelitisa značajno smanjuju ili posve ukidaju mogućnost nastanka nekih neželjenih, pa i najtežih posljedica.
Obavezna i dobrovoljna cijepljenja
postoje obavezna cjepiva koje svako dijete mora dobiti tijekom djetinjstva i školske dobi.
Za ta cjepiva troškove snosi zdravstveno osiguranje
Cijepljenje djece regulirano je posebnim propisima o zdravstvenoj skrbi, koji su različiti u pojedinim zemljama. U Republici Hrvatskoj postoje obavezna cjepiva koje svako dijete mora dobiti tijekom djetinjstva i školske dobi, što je vazno, ne samo kao individualna zaštita, već i kao zaštita čitave populacije od nekih zaraznih bolesti. Prema trenutno važećem propisu u RH, u to spada cijepljenje protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, rubeole i zaušnjaka te hepatitisa B. Za ta cjepiva troškove snosi zdravstveno osiguranje. Odnedavno na teret zdravstvenog osiguranja ide i prva doza novog, četverovaljanog cjepiva koje uključuje, osim difterije i tetanusa, i nestaničnu komponentu cjepiva protiv hripavca, te inaktivirani oblik cjepiva protiv dječje paralize. Daljnje doze, kao i cjepivo protiv Haemofilusa influenzae tip B u RH su još uvijek na dobrovoljnoj bazi i uz individualnu nadoplatu. Cilj je primarne pedijatrijske zaštite i cijepljenje protiv hemofilusa uvrstiti u obvezni kalendar cijepljenja jer je meningitis uzrokovan Haemophilusom influenzae tip B zabilježen i kod nas (7 dokazanih u prošloj godini).
Osim spomenutih, postoje i cjepiva protiv vodenih kozica, influence (gripe), krpeljnog meningoencefalitisa, hepatitisa A, pneumokoka i meningokoka, no ona se preporučaju samo u posebnim slucajevima.
izvor: www.plivazdravlje.hr
|
|
|
slatka_sanerka Anđeo s greškom
|
Datum registracije: 24 Nov 2005 Poruke: 24591 Mesto: *tamo pokraj Miljacke*grada cevapa, viceva, ubica, muja i sulja, al i rokera, oskarovca, nobelovaca
|
|
svakako podrzajem vakcije ,pogotov mladja dijeca pa cak i starije osobe ak je epidemija u pitanju
|
|
|
|
|
|
~brza~ Upućeni član
|
Datum registracije: 15 Jan 2007 Poruke: 497 Mesto: Dubrovnik
|
|
Jedno veliko NE!
sjećam se kako se meni jednom cijeli razred cijepio protiv zaušnjaka - i svi ih dobili. Hvala Bogu, ja sam bila tada prehlađena pa nisam smjela primit cjepivo. Prošle godine mi je jedna kolegica radila projekt o cjepivima i kad nam je rekla kako se i od čega sve ona prave, došlo mi je muka.
A o raznim reakcijama na cjepivo da ne govorim, pogotovo o greškama, prevelikoj doi i sl što napravi potpuno drukčiji efekt, a to je danas sve češće.
|
|
|
|
|
|
Makro Sudbina Pravi Greske
|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land
|
|
Ja sam protiv vakcina.
Vakcinom ne mozete jacati imunitet, samo mozete da ga oslabite.
Gripa se menja, nije uvek ista. Tako da onu inekciju koju ste dobili prosle godine nece vam valjati za sledecu godinu, a i sto vise inekcija primate protiv gripe, vas ogranizam ce sve vise slabiti i nece se moci sam boriti protiv tih malih bezopasnih virusa.
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
|
|
poison ~Chase The Sun~
|
Godine: 40
Datum registracije: 10 Jul 2004 Poruke: 6599 Mesto: ¤In The Land Of The Holy Sun¤
|
|
mislim da ne treba primat sva cjepiva koja postoje.Npr. Ja se nikad ne bi cjepila protiv gripe.Al u zadnje vrijeme razmišljam da se cijepim protiv hepatitisa, pošto to nije bilo obavezno kad sam ja bila dijete.Hepatitis se sve više širi, a imaju ga i neki članovi moje šire rodbine.Kažu da je hepatitis postao kuga ovog stoljeća, zato me je pakleno strah.Razmišljam da li je bolje cjepit se protiv njega ili ne, pošto sve češće čujem da su ljudi dobili bolest upravo zato što su se cijepili protiv nje.Nikad ne znaš kako će organizam reagirat na cjepivo.Da se odem cijepit protiv hepatitisa i da ga onda zato dobijem, mislim da bi sama sebe pojela, a opet hepatitis vreba na svakom koraku.Tako da nikako da se odlučim.
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|