www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bosanska kuhinja+Internacionalna jela
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
sejtan-76
Upućeni član
Upućeni član





Datum registracije: 05 Nov 2007
Poruke: 272

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 13, 2007 8:58 pm    Naslov poruke: Bosanska kuhinja+Internacionalna jela Na vrh strane Na dno strane

Vezirske mahmudije...

Za 4 osobe potrebno je:
60 dkg teletine (file)
10 dkg rize
16 komada srednje velikih sampinjona
4 paradajza
10 dkg masnoce
5 dkg brasna
so
biber

Priprema:
Odrezite ociscenim gljivama klobuke. Drske nasjeckajte, isprzite, dodajte rizu, posolite, pobiberite i sve skupa ispirjajte kao rizoto. Klobuke isprzite. Paradajz narezite na kriske pa ih isprzite. Meso narezite na 16 malih medaljona (mahmudija) koje posolite, pobiberite, uvaljajte u brasno te isprzite. Na svakom tanjiru nacinite cetiri hrpice rizota, a na svaku stavite meso, paradajz i gljivu. Ukrasite.




Ascikadunine sarmice...

Za 4 osobe potrebno je:
Za palacinke:
30 dkg brasna
1 jaje
so
3 dl mineralne vode
5 dkg masnoce za przenje

Za nadjev:
40 dkg kuhanog
kokosijeg mesa
20 dkg travnickog sira
15 dkg kajmaka
1 jaje

Za preljev:
1,5 dl masnije pavlake
1 zumance

Umutite tijesto za palacinke i ispecite osam palacinki. Rastrgajte meso na vlakanca, pomijesajte s usitnjenim travnickim sirom, kajmakom, jajetom, solju i biberom. Namazite time palacinke, savijte ih i prelijte mjesavinom pavlake, zumanca i soli. Zapecite.



Rolada od janjetine...


Izvadite rebra iz janjecih prsa i po potrebi odstranite dio masnog sloja. Pospite vegetom meso po citavoj povrsini i premazite pripremljenim nadjevom. Zatim prsa savijte u roladu, povezite koncem, malo posolite, natrljajte mazuranom i stavite na vruce ulje da se pece. Pecite u pecnici oko 75 minuta, cesto polijevajuci meso i postepeno dolijevajuci malo tople vode. Pecenoj roladi odstranite konac, malo ohladite, razrezite na ploske i posluzite uz peceni krompir.

NADJEV:
Zemicku izrezite i namocite u mljeko. Na ulju proprzite kosani luk i mljevenu piletinu. Zatim dodajte vegetu, ribani muskatni orascic, papar, kosani persin, jaja i iscjedzenu zemicku. Sve dobro imjesajte.

SAVJET:
Za nadjev mozete upotrebiti jetrice ili neko drugo meso, a izvanredno mogu posluziti i ostatci nekog kuhanog ili pecenog jela. Vrijeme pripreme oko dva sata.

POTREBNO:

1 janjeca prsa
vegeta, mazuran, sol
5 zlica ulja
nadjev;
1 zemicka
3 zlice ulja
1 manja gl luka
200 gr mlj, piletine
1 jaje
muskatni orascic
papar
persin



Bihacki japrak...


Sastojci
Za 3 do 5 obroka:
30 dkg. grozdjanog (lozovog) lista
25 dkg. janjeceg mesa
25 dkg. juneceg mesa
5 dkg. crvenog luka
15 dkg. pirinca
1 dl. ulja
Po ukusu i potrebi:
bibera
soli
persunova lista
limuna
2 dkg butera




Nacin pripremanja
U kipucu vodu stavi lozov list da se ofuri oko 5 minuta. Ofuren list ostaviti da se hladi. Dok se list hladi, u tavu se stavi isjecano (danas mljeveno) junece i janjece meso. Mesu dodati sitno isjeckan luk, biber, persun, so i rizu. Sve to dinstati 10 minuta, a po tom smjesu hladiti. U svaki list staviti smjese i motati u obliku piramide. Tako savijeno slagati u dublju serpu, dodati vodu i kuhati oko 20 minuta, dok uvri. servira se toplo. Nacijediti limuna i zaliti uzavrelim buterom.
Napomena: Japrak se inace sprema u toku cijele godine, ali zato treba imati lozov list, koji se za van sezone konzervira. Vidjeti konzerviranje lozova lista uz recept za lozovu sarmu.



Cimbur sa suhim mesom...


Sastojci
4 jaja
32 dkg suhog mesa mekanog
biber
paprika
malo soli
limun




Nacin pripremanja
Za cetiri obroka suho meso se iskosa na tanke listice i razastre na tembalu, a zatim malo poprzi. Na to se izliju jaja "na oko". Ako meso nije dovoljno slano, jaja se malo posole. Zrno bibera se stavi na sred zumanceta, a mljevenim biberom i paprikom pospu se jaja i meso.
Servira se toplo u tembali (sahanu).

Umjesto paprike moze se upotrebiti limun. Umjesto suhog mesa moze se upotrjebiti sudzuka. U tom slucaju se ne dodaje ni biber ni paprika.

U Dobrom Polju (prema Kalinoviku) cimbur spravljaju na taj nacin sto samo suho meso bravlje (bravetina sa planinskih pasnjaka) izrezu na listice i poprze na masnoci bez ikakvih drugih dodataka. Svakako, to mora biti kvalitetno mekano bravlje suho meso.



Krompirusa na drugi nacin...


Sastojci
1 kg krompira
1 glavica luka (crvenog)
soli
bibera
masnoce
10-14 dkg mesa (govedjeg, bravljeg, juneceg)




Nacin pripremanja
Meso se samelje skupa sa lukom ili luk sasvim sitno isjeca, posoli i izmijesa dobro sa mesom.
Rasucu se jufke i postave da se suse (15 - 20 minuta).

Krompir se oguli i izerenda (izriba na erende) u posudu u koju je nalivena voda i stoji u vodi sve do punjenja (d ne bi pocrnio).

Kad su se jufke suhnule, pomaste se. Krompir se vadi i cijedi, te izmijesa sa mesom i lukom (doda soli, ako nije dovoljno) i reda po jufki. Kada je fil poredan, pobiberi se i srolaju jufke u guzve, te postavljaju u zamascenu tepsiju, odozgo zacine i krompirusa pece.



_________________


Ne gledaj u lijepotu koja ce te zanijeti,
vec gledaj u dusu koja ce te voljeti!


Poslednja prepravka: sejtan-76 datum Uto Dec 18, 2007 7:37 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
sejtan-76
Upućeni član
Upućeni član





Datum registracije: 05 Nov 2007
Poruke: 272

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 18, 2007 7:02 pm    Naslov poruke: INTERNACIONALNA JELA Na vrh strane Na dno strane

(AUSTRALIJA)

Janjetina na australski nacin...

Sastojci za 6 osoba:

6 janjećih potkoljenica ili janjeći but (oko 2 kg)
1 glavica luka
2 veća krumpira
2 mrkve
2 stabljike celera
4-6 češnja češnjaka
400 g Pelata Podravka
400 g konzerviranog bijelog graha
1 šalica suhog bijelog vina
2 žlice Vegete
1 žlica suhog origana
1 žlica slatke mljevene paprike
malo vode

Priprema:

Popecite janjetinu na malo maslinova ulja dok ne dobije lijepu boju.
U sredinu velike, duboke tepsije složite janjetinu, a oko nje narezano korjenasto povrće. Završite s rajčicama i grahom, popaprite ili pospite čilijem.
Nakon toga dodajte vino, koje ste prethodno zagrijali i pomiješali s Vegetom, origanom i mljevenom paprikom. Po potrebi dodajte malo vode tako da tekućine bude do polovice tepsije. Sve pospite ružmarinom i listićima kadulje.
Meso s povrćem prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C najmanje 2 sata.

Posluživanje:

Pečenu janjetinu poslužite s popečenim kruhom.

Savjet:

Po želji, možete napraviti mješavinu fino naribane limunove korice, češnjaka i peršina u malo maslinova ulja i poslužiti uz ovo jelo.


Morski rizoto...

Sastojci za 6 osoba:

200 g tune
8 kozica
8 dagnji
8 jakobovih kapica
1 velika lignja
8 kuhanih šparoga
1 l vode
2 Pileće kocke Podravka
350 g riže dugog zrna
100 g nasjeckanog luka
4 češnja češnjaka
300 ml bijelog vina
sol
papar
7 žlica maslinova ulja


Priprema:

U kipuću vodu stavite pileće kocke i kratko ih prokuhajte. Dagnje očistite.
Na 2 žlice zagrijanog maslinova ulja dodajte dagnje, 2 češnja protisnutog češnjaka, pa sve zalijte sa 150 ml bijelog vina. Kuhajte 2 minute dok se dagnje ne otvore.
Dagnje koje se ne otvore bacite. Preostale dagnje kuhajte na laganoj vatri još 10-ak minuta, a zatim ih izvadite iz školjki. Umak sačuvajte.
Na 3 žlice maslinova ulja kratko popecite luk i preostali češnjak. Dodajte opranu rižu, popecite je, zalijte sa 100 ml vina i kuhajte. Kad vino ispari, podlijevajte pilećim temeljcem te nastavite kuhati uz povremeno miješanje.
Na 2 žlice maslinova ulja popecite kozice, narezanu lignju, jakobove kapice i tunu narezanu na komadiće. Dodajte 50 ml vina, posolite i popaprite. Tijekom kuhanja, po potrebi dodajte još pilećeg temeljca. Kratko prokuhajte.
Kad je riža kuhana, dodajte joj popečene morske plodove, tekućinu od dagnji, dagnje i kuhane šparoge.

Posluživanje:

Poslužite toplo, ukrašeno nasjeckanim peršinom.

Savjet:

Rižoto mora biti sočan, stoga ga prije posluživanja poklopite i ostavite stajati oko 2 minute.


(AUSTRIJA)

Rolada sa sampinjonima...

Sastojci za 4 do 6 osoba:

5 žlica brašna
400 ml mlijeka
5 jaja
sol
Za nadjev:
350 g šampinjona
15 g suhih vrganja
30 g maslaca
1-2 žlice Krušnih mrvica Podravka
2 jaja
1-2 češnja češnjaka
1 žličica Senfa estragon Podravka
100 ml kiselog vrhnja
1 žličica Vegete

Priprema:

Brašno i oko 100 ml hladnog mlijeka dobro izmiješajte. Ostatak posoljenog mlijeka zakuhajte, maknite s vatre i umiješajte u nj pripremljeno brašno. Nastavite kuhati, miješajući na laganoj vatri, dok se smjesa ne zgusne. U ohlađenu smjesu umiješajte jedno po jedno žumance i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.
Pleh (veličine oko 30×40 cm) obložite papirom za pečenje, premažite uljem te rasporedite po njemu pripremljenu smjesu. Pecite na temperaturi 200°C 10 do 15 minuta. Pečenu biskvitnu roladu istresite na navlaženu krpu i savijte.
Nadjev pripremite na sljedeći način: šampinjone narezane na listiće propirjajte na maslacu. Dodajte namočene, ocijeđene i nasjeckane suhe vrganje i Vegetu. Sve zajedno još kratko propirjajte, a zatim ohladite. Nakon toga umiješajte senf, papar, nasjeckani češnjak, peršin, kiselo vrhnje, mrvice i razmućena jaja.
Pripremljenu roladu premažite nadjevom, ponovno savijte i stavite u namašćeni pleh ili vatrostalnu posudu. Prekrivenu aluminijskom folijom, pecite je u pećnici oko 20 minuta.

Posluživanje:

Roladu narežite na ploške, a kao prilog poslužite razne vrste kuhanog povrća, kao na primjer mrkvu, brokulu, cvjetaču, grašak.

Savjet:

Roladu možete pripremiti i s nadjevom od više vrsta povrća.



Pastrva...

Sastojci za 4 osobe:

4 manje pastrve
1 limun
1 žličica Vegete
ulje za prženje i paniranje
Za umak:
40 g maslaca
1 glavica luka
100 ml bijelog vina
100 ml kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja
sol
bijeli papar
1 žličica šafrana
1 žličica Vegete
Za paniranje:
brašno
2 jaja
Kukuruzno brašno Podravka

Priprema:

Pastrve filetirajte tako da s leđne strane uz kralježnicu oštrim nožem odvojite filete. Pospite 1 žličicom Vegete i nakapajte limunovim sokom. Dosolite po želji.
Dok se pastrve mariniraju, pripremite umak: na 30 g zagrijanog maslaca svijetlo popecite nasjeckani luk, zalijte vinom, ostavite da vino ispari pa dodajte mješavinu slatkog i kiselog vrhnja, malo soli, bijeli papar i Vegetu te ostavite kuhati dok se količina tekućine ne smanji.
Dobiveni umak procijedite, dodajte preostali maslac i šafran pa još kratko prokuhajte.
Marinirane filete pastrve uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u kukuruzno brašno pa ispržite u zagrijanom ulju.

Posluživanje:

Na ugrijane tanjure složite po dva komada pržene pastrve, prilog od povrća i pripremljeni umak od šafrana. Ukrasite ploškama limuna, grančicom kopra ili peršina i poslužite.

Savjet:

Ribu možete poslužiti i s umakom na bazi majoneze.


(BOSNA I HERCEGOVINA)

Bosanska musaka...

Sastojci za 4 do 6 osoba:

800 g patlidžana
600 g svježih rajčica
ulje za pečenje patlidžana i rajčica
5 žlica ulja
200 g luka
500 g mljevenog mesa
1 žlica Vegete
½ žličice papra
2 žličice Krušnih mrvica Podravka
Za posluživanje:
200 ml kiselog mlijeka

Priprema:

Patlidžane narežite na uzdužne ploške, a rajčice na ploške debljine oko ½ cm. Patlidžane i rajčice popecite u tavi na malo ulja, a nakon toga malo posolite.
Na tri žlice ulja popecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, Vegetu i papar. Mljeveno meso pirjajte podlijevajući s malo vode 15-20 minuta.
Vatrostalnu zdjelu ili pleh premažite preostalim uljem. Na dno pleha stavite dio pripremljenih patlidžana, po njima rasporedite dio pripremljenih rajčica. Po rajčicama pospite dio krušnih mrvica, a zatim stavite dio pripremljenog mesa.
Istim redoslijedom slažite musaku dok ne potrošite sastojke s time da zadnji red budu patlidžani.
Musaku prelijte s malo ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 20 minuta.

Posluživanje:

Pečenu musaku malo ohladite, a zatim narežite i poslužite uz kiselo mlijeko i salatu po želji.

Savjet:

Pod kraj pečenja po musaki možete naribati sir po želji.


Krumpirusa...

Sastojci za 6 do 8 osoba:

1 kg krumpira
100 g luka
½ žličice papra
2 žličice Vegete
10 tanjih kora za savijače
50 ml ulja
300 ml vode
sol
Za posluživanje:
200 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Oguljeni krumpir narežite na kockice, a zatim mu dodajte naribani luk, papar, Vegetu i dobro promiješajte.
List tankog tijesta premažite uljem, na to stavite drugi list tankog tijesta, a po tijestu rasporedite dio pripremljenog nadjeva.
Po nadjevu nakapajte malo ulja i tijesto savite u savijaču. Isto to učinite s preostalim tijestom i nadjevom.
Savijače stavite na uljem namazani pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.
Vodu posolite, zakipite i prelijte po pečenim savijačama.

Posluživanje:

Savijače ostavite stajati oko 10 minuta i poslužite s kiselim vrhnjem.

Savjet:

Krumpiruša će biti još ukusnija ako pripremite domaće vučeno tijesto.


(BRAZIL)

Brazilska ljuta Salsa...

Sastojci za 4 osobe:

4 deblja odreska goveđeg filea
2 žličice Vegete
2 žlice ulja
Za ljutu salsu:
1 srednji luk
2 češnja češnjaka
1 velika rajčica
2 žlice maslinova ulja
3 žlice kvasine
1 žličica Tabasca
sol
2 žlice nasjeckanog peršina
svježe mljeveni papar

Priprema:

Za salsu stavite luk, češnjak, oguljenu rajčicu, maslinovo ulje, kvasinu, Tabasco, sol, peršin i papar u električnu sjeckalicu i sve sastojke usitnite.
Salsu stavite u posudu za posluživanje i ohladite.
Odreske bifteka pospite Vegetom i popecite na zagrijanom ulju sa svake strane nekoliko minuta.

Posluživanje:

Tople odreske poslužite s pripremljenom salsom i kuhanim graškom.

Savjet:

Namirnice za pripremu salse postupno dodajte u sjeckalicu.



(CESKA)

Svickova:

Sastojci za 6 osoba:

800 g junećeg bifteka
50 g suhe slanine
1 žlica Vegete Twist junetina
50 ml ulja
50 g luka
200 g korjenastog povrća (celer, mrkva, peršin)
papar u zrnu
Za temeljac:
1 Mesna kocka Podravka
400 ml vode
½ žličice naribane limunove korice
lovorov list
½ žličice timijana
Za umak:
2 žličice Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
150-200 ml vrhnja za kuhanje
100-150 ml bijelog vina
1 žličica Marmelade marelica Podravka
1 žlica vinskog octa

Priprema:

Biftek očistite od žilica, a zatim po površini mesa nožem zarežite udubljenja pa u njih nabodite štapiće slanine. Biftek natrljajte Vegetom Twist junetina i popecite na zagrijanom ulju sa svih strana. Dodajte očišćeno i na veće komade narezano povrće te sve kratko popecite.
Za temeljac, u vrelu vodu dodajte mesnu kocku, list lovora, timijan, limunovu koricu i kuhajte 2-3 minute.
Popečeno meso i povrće stavite u pleh, zalijte pripremljenim temeljcem, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Kada je meso pečeno, narežite ga, a od umaka od pečenja i povrća pripremite umak.
Za umak propasirajte povrće, u njega ukuhajte škrobno brašno razmućeno u malo vode, dodajte vrhnje za kuhanje, ocat, marmeladu i bijelo vino.

Posluživanje:

Narezano meso prelijte umakom i poslužite uz žemljane okruglice (knedle).

Savjet:

Špikovani biftek možete marinirati Vegetom Twist i dan ranije.




(CILE)

Losos u bjelom...

Sastojci za 4 osobe:

4 debela odreska lososa
½ žličice soli
½ žličice papra
50 g kokosovog brašna
2 žlice ulja
Za preljev:
2 jaja
200 ml slatkog vrhnja
1 žličica Vegete pikant
1 žličica crvene paprike u prahu
1 žlica nasjeckanog peršina
150 g mozzarelle

Priprema:

Odreske lososa posolite i popaprite s jedne i druge strane.
Kokosovo brašno usitnite u električnoj sjeckalici.
Pripremljene odreske lososa uvaljajte u kokosovo brašno.
Odreske popecite u široj tavi na zagrijanom ulju. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane i potom stavite u vatrostalnu posudu.
Jaja istucite s vrhnjem, Vegetom pikant i paprikom u prahu. Dodajte nasjeckani peršin.
Ovom mješavinom prelijte losos. Po površini rasporedite mozzarellu narezanu na ploške.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 15-20 minuta.

Posluživanje:

Odreske lososa poslužite uz kuhano povrće.

Savjet:

Slatko vrhnje možete zamijeniti kokosovim mlijekom


(EGIPAT)

Baklava sa pistacijama:

Sastojci:

300 g tankog tijesta za baklavu
200 g maslaca
350 g očišćenih i samljevenih pistacija
Za sirup:
300 g šećera
700 ml vode
1 limun
nekoliko kapi eteričnog ulja od naranče

Priprema:

U namašćenu tepsiju posložite 2 lista tijesta i premažite ih rastopljenim maslacem.
Po listovima rasporedite dio pistacija, pokrijte s dva lista tijesta i premažite maslacem. Tako slažite nadjev i tijesto dok sve ne potrošite. Završite s tijestom, premažite maslacem i narežite na kocke.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C 35 minuta, zatim povisite temperaturu na 210°C i pecite još 10 minuta.
Šećer otopite u vodi, dodajte limun narezan na ploške i kuhajte uz neprekidno miješanje tako dugo dok ne dobijete gust sirup.
Na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od naranče. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pečenu baklavu prelijte sirupom i ostavite stajati do drugog dana da upije tekućinu.

Posluživanje:

Poslužite dobro rashlađenu.

Savjet:

Želite li postići još više mediteranski okus, iskombinirajte više orašastih plodova (badema, pinjola, pistacija).


(FRANCUSKA)

Pita (quiche) od poriluka:

Sastojci za 4 osobe:

Za tijesto:
250 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
120 g maslaca
1 jaje
sol
1 žlica kiselog vrhnja
Za nadjev:
500 g poriluka
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
vlasac
sol
papar
1 žličica Vegete

Priprema:

U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima povežite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, vrhnje i malo soli te tijesto brzo izradite. Oblikujte ga u hljepčić i stavite u hladnjak neka odstoji najmanje sat vremena.
Poriluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. Nakon toga poriluk ocijedite, narežite ga na kolutiće ili kockice, a dio poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.


Bouillabaisse...

Sastojci za 6 osoba:

4 žlice maslinova ulja
1 vezica vlasca
svježe mljeveni crni papar
6 velikih kozica
6 očišćenih jakobovih kapica
600 g grdobine
1 l vode
2 limenke Pelata Podravka (480 g)
prstohvat šafrana
1 grančica timijana
2 lovorova lista
15 g brašna
200 g komorača
3 grančice celera
200 g poriluka
150 g luka
2 češnja češnjaka
2 žlice Vegete


Priprema:

Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezane češnjak, luk, poriluk, celer, komorač i sve zajedno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta često miješajući.
Dodajte brašno, promiješajte, a zatim dodajte lovorov list, timijan, šafran, narezane pelate, zalijte vodom i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta.
Dodajte narezanu grdobinu, kapice, kozice, Vegetu, poklopite i lagano kuhajte oko 10 minuta.

Posluživanje:

Juhu bouillabaisse poslužite posipanu svježe narezanim vlascem.

Savjet:

Za bouillabaisse možete upotrijebiti i druge vrste bijele ribe, rakova i školjkaša te po želji zasebno kuhane riže.


(GRCKA)

Nadjevena purica...

Sastojci za 8 do 10 osoba:

1 purica (3 do 4 kg)
1 pureća jetrica
2-3 žlice limunova soka
100 ml ulja
1 glavica luka
300 g mljevena mesa
100 g riže
2-3 suhe smokve
50 g pinjola
sol
papar
klinčić i cimet u prahu
150 g kuhanoga i očišćenoga kestena
1 jaje
2 žlice Vegete


Priprema:

Očišćenu i opranu puricu premažite iznutra i izvana žlicom Vegete, a iznutra i limunovim sokom.
Na 3 žlice ulja propirjajte nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, usitnjene jetrice, opranu rižu i žlicu Vegete. Sve zajedno pirjajte oko 15 minuta, a zatim ohladite.
Ohlađeno pirjano meso začinite cimetom, klinčićem, paprom, a zatim umiješajte usitnjene kestene i smokve. Na kraju dodajte popečene pinjole, razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Nadjev po želji možete još malo posoliti.
Ovim nadjevom napunite puricu (otvore zatvorite čačkalicama) i stavite je u odgovarajući lim. Preostalo ulje zagrijte, prelijte pripremljenu puricu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200°C oko 3-4 sata.
Pečenu puricu ostavite neka se malo ohladi (oko 10 minuta), a zatim je narežite.

Posluživanje:

Nadjev poslužite kao prilog uz meso, a jelu možete dodati i salatu.

Savjet:

Ovim nadjevom možete puniti pureća prsa i tako pripremiti nadjevenu roladu.


Mesna pita s rižom...

Sastojci za 6 osoba:

Za tijesto:
500 g brašna
250 g maslaca
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
1 žličica soli
120 ml vode
Za nadjev:
1,2 kg junetine
150 g riže
100 g maslaca
400 ml jogurta
100 g luka
sol
1 žlica nasjeckanog peršina
1 grančica celera
1 žlica Vegete
Za premazivanje:
1 jaje


Priprema:

Meso u komadu kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi s grančicom celera. Rižu posebno skuhajte također u posoljenoj vodi.
U međuvremenu pripremite tijesto. Izmiješajte sve sastojke i dodajte vode kako biste dobili glatko mekano tijesto.
Meso narežite na manje komadiće. Luk narežite te ga propirjajte na maslacu dok ne postane staklast, a zatim dodajte meso, rižu, peršin i Vegetu. Sve dobro izmiješajte, maknite s vatre, dodajte jogurt pa lagano promiješajte.
Tijesto podijelite na dva dijela (jedan nešto veći nego drugi).
Veći dio tijesta razvaljajte te ga stavite u namašćen pleh (vel. 36×22 cm). Tijesto razvucite tako da prelazi na stranice pleha.
Po tijestu rasporedite nadjev, a zatim razvaljajte preostalo tijesto te prekrijte nadjev. Premažite razmućenim jajetom.
Tijesto zarežite na nekoliko mjesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko sat vremena.

Posluživanje:

Mesnu pitu poslužite s jogurtom ili kiselim mlijekom.

Savjet:

Ako želite aromatičniji okus, u nadjev dodajte žličicu nasjeckanog lišća mente ili bosiljka.


(INDIJA)

Mahi Tikka...

Sastojci za 4 osobe:

800 g fileta bijele ribe
sol
2 žlice limunova soka
50 g rastopljenog maslaca
Za marinadu:
70 g ricotte
1 žličica paste od svježe metvice (zdrobljena svježa metvica)
2 žličice garam masale
20 g paste od đumbira (3 žličice naribanog đumbira)
1 žlica paste od zelenog čilija (zdrobljeni zeleni feferon)
1 žličica mljevenog bijelog papra
200 ml jogurta

Priprema:

Filete ribe narežite na komade od 4 cm, posolite, pokapajte limunovim sokom i ostavite da odstoje u hladnjaku oko 30 minuta.
Pomiješajte ricottu, metvicu, garam masalu, pastu od đumbira, pastu od zelenog čilija, bijeli papar i jogurt.
Komade ribe stavite u pripremljenu smjesu i ostavite da odstoji u hladnjaku 2-3 sata.
Ribu nabodite na štapiće i pecite u tavi ili na roštilju premazujući je maslacem.

Posluživanje:

Pečenu ribu skinite sa štapića i poslužite sa svježe narezanim povrćem po želji.

Savjet:

Sami možete pripremiti garam masalu tako da pomiješate sljedeće omjere mljevenih začina: 1,5 g đumbira, 1,5 g suhog lovora, 7 g crnog papra, 7,5 g sjemenki crnog kardamoma, 2,5 g sjemenki anisa, 4 g zelenog kardamoma, 3,5 g sjemenki korijandera, 2 g klinčića, 2 g cimeta, 2 g muškatnog oraščića i 2 g sjemenki crnog kumina.


(JAPAN)

Marinirani mix na roštilju ...

Sastojci za 4 osobe:

500 g junećeg filea
350 g pilećeg filea
1 žličica Vegete
200 g svježe crvene paprike
150 g luka
100 g mahuna
100 g poriluka
80 ml japanskog soja umaka
1 ljuta papričica
3 češnja češnjaka
200 g škampa
100 g svježih shiitake gljiva
2 žlice kukuruznog ulja
Za umak:
120 ml japanskog soja umaka
1 žlica mirina
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica sezamova ulja

Priprema:

Juneći i pileći file narežite na tanje odreske i pospite Vegetom.
Svježu papriku narežite na šire trake, a luk na ploške.
Mahune i poriluk kratko prokuhajte i ocijedite.
U manjoj zdjelici pomiješajte soja umak, narezanu ljutu papričicu i nasjeckani češnjak. Ovom mješavinom nakapajte pripremljene odreske, škampe, povrće i shiitake gljive.
Rešetke za roštilj premažite uljem i dobro zagrijte. Na pripremljene rešetke stavite peći marinirane odreske sa svake strane 3-4 minute i stavite na toplo mjesto.
Rešetku ponovno premažite uljem i stavite peći škampe, povrće i gljive.
Pripremite umak tako da soja umak pomiješate s mirinom, naribanim đumbirom, smeđim šećerom i sezamovim uljem.

Posluživanje:

Pečeno meso i povrće na roštilju poslužite uz pripremljeni umak.

Savjet:

Kod pripreme umaka za roštilj, šećer umiješavajte tako dugo dok se ne otopi.


Suki Jaki...

Sastojci za 4 do 6 osoba:

250 g purećih prsa
250 g junećeg filea
250 g svinjskog karea
4 vezice mladog luka
500 g špinata
4 žličice šećera
3 žlice ulja
200 ml umaka od soje
sol
150 g špageta od riže
300 g riže
4-6 jaja
1 žlica Vegete

Priprema:

Meso, poluodmrznuto, narežite na sasvim tanke ploške i posložite na tanjur poput cvijeta.
Na drugi tanjur stavite očišćeni oprani špinat, očišćene polovice luka narezane na deblje ploške, mladi luk očišćen i na koso narezan.
Špagete od rižina brašna prelijte kipućom vodom i ostavite kratko stajati dok ne postanu savitljive. Nakon toga ih ocijedite i dodajte na tanjur s povrćem.
U međuvremenu skuhajte rižu u neposoljenoj vodi u omjeru 1:1 (nemojte je ocijediti niti ispirati).
U specijalnu tavu s debljim dnom na vruće ulje stavljajte ploškicu po ploškicu mesa te svaku kratko popecite. Promiješajte i pospite sa 4 žlice šećera. Kratko propirjajte miješajući dok meso ne promijeni boju, pa zalijte sa 100 ml sojina umaka.
Zatim meso maknite malo u stranu pa postupno dodajte dio po dio povrća. Kratko ga propirjajte, prelijte preostalim sojinim umakom, dodajte Vegetu te još malo propirjajte.
Cijeli postupak pripreme ovoga jela ne smije trajati duže od 8 do 10 minuta.

Posluživanje:

Po japanskom običaju na stolu je servirana kuhana riža u jednoj zdjelici, a u drugoj zdjelici je sirovo jaje, koje se izmuti štapićima. Suki jaki se priprema na grijaču na stolu, a kad je gotov, još vrući zalogaji iz tave se štapićima prenose u zdjelicu s jajem, provlače kroz njega te jedu iznad zdjelice naizmjenično s rižom.

Savjet:

Meso je potrebno kupiti dan ranije kako biste ga zamrznuli i prije pripreme narezali na tanke ploške.

Mala tajna:

Smeđi šećer u kombinaciji sa sojinim umakom daje specifičan okus ovom jelu.


(CANADA)


Pita od mesa...

Sastojci za 6 osoba:

Za tijesto:
250 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 žličica soli
½ Praška za pecivo Dolcela
120 g maslaca
4-5 žlica vode
Za nadjev:
600 g teletine
50 g maslaca
150 g luka
1 žličica ružmarina
200 g šampinjona
150 g Kukuruza šećerca Podravka
1 ljuta papričica
1 žlica Vegete
1 žlica Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
Za premazivanje:
1 žumance
2 žlice mlijeka


Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće, sol, vodu i umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite stajati na hladnom mjestu oko 1 sat.
Na maslacu popecite nasjeckani luk, dodajte teletinu narezanu na kockice, Vegetu, ljutu papričicu, ružmarin i pirjajte podlijevajući vodom oko 40 minuta.
Pred kraj kuhanja umiješajte kukuruz šećerac, šampinjone narezane na četvrtine i nastavite pirjati još 10 minuta.
Dodajte brašno, razmućeno u oko 50 ml vode i kuhajte 2-3 minute. Pripremljeni nadjev ohladite.
Dio tijesta razvaljajte na pobrašnjeloj dasci i stavite ga u okrugli kalup za pite ¢ 24 cm. Tijestom obložite dno i stranice kalupa.
Na tijesto rasporedite mesni nadjev, a drugi dio razvaljanog tijesta položite na nadjev.
Žumance pomiješajte s mlijekom i tom mješavinom premažite tijesto, izbodite ga vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 35-40 minuta.

Posluživanje:

Pitu poslužite sa zelenom salatom.

Savjet:

Meso za ovu pitu narežite na što manje kockice ili kratke rezance.


(KUBA)

Hase a la Havana:

Sastojci za 4 osobe:

500 g mljevene junetine
1 glavica luka
1 komad veće paprike
2-3 češnja češnjaka
1 žlica Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
70 g Zelenih maslina Podravka
1 žličica kapara
1 žličica grožđica
4 žlice suncokretova ulja
3-4 žlice jabučnog octa
sol
mljeveni papar
2 žličice Vegete


Priprema:

U mljeveno meso dodajte nasjeckani luk i češnjak, papriku koju ste narezali na kocke i narezane masline.
Dodajte još isprane kapare, grožđice, rajčicu te malo posolite i popaprite. Na kraju umiješajte ulje, ocat i Vegetu.
Lagano promiješajte i ostavite da se marinira 20-25 minuta.
Potom pripremljeno meso pirjajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Po potrebi za vrijeme pirjanja dolijte malo vode.

Posluživanje:

Gotovo jelo složite na tanjur, ukrasite kuhanim graškom i uz to poslužite pečeno jaje na oko i rižu.

Savjet:
Na originalnom kubanskom tanjuru kao dekoraciju će staviti plošku pržene zelene banane i uz to poslužiti zelenu salatu s avokadom, rajčicom i krastavcima.

Mala tajna:

Vodite računa da tijekom pirjanja jelo bude u dovoljno tekućine.


(MADJARSKA)

Perkelt a la carda:

Sastojci za 4 osobe:

600 g svinjetine od buta
4 žlice ulja
100 g luka
10 g mljevene slatke crvene paprike
sol
100 g rajčice
2 paprike (zelena i crvena)
1 ljuta papričica
1 žlica Vegete

Priprema
Meso narežite na štapiće, luk na tanke listiće, očišćenu papriku na manje komadiće, a rajčicu, kojoj ste prethodno odstranili kožicu, na kocke.
Na ugrijanom ulju propirjajte luk do svijetlo žute boje. Smanjite temperaturu, dodajte mljevenu papriku i odmah izmiješajte.
Nakon toga dodajte meso, popecite ga, dodajte nasjeckanu ljutu papričicu i sve pospite Vegetom. Zalijte malom količinom vode i pokriveno pirjajte. Povremeno promiješajte, a vodu dodajite po potrebi, i to uvijek u maloj količini.
Kad meso napola omekša, umiješajte papriku i rajčicu, a na kraju možete po želji dodati žlicu brašna, koje ste razmutili u malo vode. Sve zajedno još kratko propirjajte.

Posluživanje:

Kao prilog ovom jelu možete poslužiti originalne mađarske galuška trgance ili široke rezance.

Savjet:

U zimsko doba možete umjesto svježe paprike u ovo jelo dodati konzerviranu kiselu papriku.

Mala tajna:

Tajna perkelta je u pirjanju uz postupno dodavanje malih količina vode kako biste na kraju dobili nepreobilan i rijedak umak.


Langosok:

Za tijesto:
450-500 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
150 g krumpira
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
400 ml mlijeka
4 žlice ulja
2 žličice Vegete
sol
ulje za prženje

Za umak:
200 ml kiselog vrhnja
malo soli
1 žličica narezanih ljutih feferona
2 češnja češnjaka


Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci i još topao ogulite i naribajte.
U 50 ml toplog mlijeka dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Ostavite ga na toplom mjestu oko 5 minuta.
U zdjelu stavite brašno, dodajte sol, krumpir, Vegetu, ulje, dignuti kvasac i preostalo toplo mlijeko. Sve zajedno izmiješajte električnom miješalicom i pokriveno ostavite stajati na toplom mjestu da se diže 40-ak minuta.
Od dobivenih komadića tijesta oblikujte tanke lepinje debljine oko 2 cm, pa ih pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 3 minute, dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.
Pečene lepinje stavite na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća.
Za umak, vrhnje pomiješajte s malo soli, nasjeckanim češnjakom i feferonom.

Posluživanje:

Lángosok poslužite topao uz umak od vrhnja.

Savjet:

Češnjak i ljutu papričicu možete pomiješati s 50 ml ulja, pa u tom slučaju izostavite vrhnje.


(MAKEDONIJA)

Makedonski kotlić...

Sastojci za 4 osobe:

1 kg janjetine ili junetine
250 g luka
80 ml ulja
1 žlica Vegete
sol
papar
250 g rajčice
1 ljuta paprika
3 mlada luka
300 ml bijelog vina

Priprema:

Meso narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte.
Na zagrijanom ulju pirjajte meso i luk. Dodajte Vegetu, sol i papar te podlijte po potrebi.
Kada meso malo omekša, dodajte rajčicu narezanu na kockice i sitno narezanu ljutu papriku. Pirjajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso potpuno ne omekša.
Dodajte sitno narezani mladi luk, vino i vode te još kratko prokuhajte.

Posluživanje:

Po želji, kotlić poslužite uz njoke ili široke rezance.

Savjet:

Količina dodane vode odredit će gustoću jela


Makedonska pogača...

Sastojci za 4 do 6 osoba:

3 jaja
200 ml tekućeg jogurta
150 ml ulja
150 g naribanog ovčjeg sira
250 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
sol
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
ulje za premazivanje

Priprema:

Jaja pjenasto izmiješajte u dubljoj zdjeli. Dodajte jogurt, ulje, sir i brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo.
Zamijesite tijesto i stavite ga u namašćen okrugli pleh promjera 30 cm.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje:

Toplu pogaču poslužite s kiselim ovčjim mlijekom.

Savjet:

Pogaču možete aromatizirati svježim začinskim biljem po želji (bosiljak, timijan, origano…).


(MEKSIKO)

Tacos potosinos...

Sastojci za 4 osobe:

8 tortilja
1 Salsa ljuta Podravka (410 g)
40 g naribanog sira
Za nadjev:
1 pileća prsa bez kostiju (400 g)
sol
Za prilog:
2 žlice maslinova ulja
300 g mahuna
200 g mrkve
300 g krumpira
Za posipavanje:
1 žličica svježe narezane metvice
1 žličica svježe narezanog origana
1 žličica svježe narezanog bosiljka
Za posluživanje:
200 ml kiselog vrhnja
4 lista zelene salate

Priprema:

Piletinu stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 20 minuta.
Mahune očistite i narežite, a mrkvu i krumpir ogulite i narežite na štapiće. Pripremljeno povrće stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu, kuhajte ga 10-15 minuta pa na kraju ocijedite.
U širokoj posudi zagrijte salsu. Svaku tortilju umočite u vrelu salsu, rasporedite po njoj kuhanu piletinu narezanu na štapiće pa je zarolajte.
Tortilje složite jednu do druge, prelijte preostalom salsom, pospite sirom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C 10 minuta.
Na ulju popecite kuhano povrće i rasporedite ga po pripremljenim tortiljama. Na kraju sve pospite mješavinom začina.

Posluživanje:

Uz vruće tortilje i povrće poslužite kiselo vrhnje i listove zelene salate.

Savjet:

Ljutu salsu možete zamijeniti Salsom Podravka za one koji vole blaže okuse.


(PORTUGAL)

Biftek na lisabonski način...

Sastojci za 4 osobe:

800 g bifteka
1 žlica Senfa estragon Podravka
40 g maslaca
1 žlica Vegete
Za umak:
25 g Cmok mješavine za krumpirovo tijesto Dolcela (300 g)
250 ml mlijeka
1 žlica limunova soka
1 žlica grubo mljevenog papra
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica Vegete
Za prilog:
600 g mahuna
sol
3 žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka

Priprema:

Biftek narežite na odreske, pospite Vegetom i premažite senfom. Na maslacu popecite odreske s obiju strana, a zatim nastavite pirjati podlijevajući vodom oko 15 minuta. Pirjane odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto.
Mješavinu za krumpirovo tijesto pomiješajte s hladnim mlijekom i vrhnjem. Smjestu ulijte u tavu u kojoj ste pirjali odreske, dodajte Vegetu, papar, limunov sok i kratko prokuhajte. Po potrebi dodajte malo vode.
Od preostale količine mješavine za krumpirovo tijesto možete napraviti njoke prema uputi za pripremu na ambalaži.
Mahune kuhajte u posoljenoj vodi desetak minuta, ocijedite i prelijte maslinovim uljem koje ste pomiješali s nasjeckanim češnjakom.

Posluživanje:

Uz tople odreske poslužite pripremljeni umak, njoke i mahune.

Savjet:

Odreske možete izmarinirati senfom i Vegetom dan ranije.


(SLOVACKA)

Pivski gulaš...

Sastojci za 4 osobe:

500 g svinjetine od buta
300 g krumpira
4 žlice ulja
200 ml piva
1 žlica Vegete
1 žlica kima
100 g luka
100 g mrkve
50 g korijena peršina
50 g korijena celera
1 žlica crvene paprike u prahu
2 žlice Škrobnog brašna Gussnel Dolcela.

Priprema:

Oguljeni luk nasjeckajte, a oguljeno korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin) narežite na kockice.
Na zagrijanom ulju popecite svinjetinu narezanu na kocke, dodajte luk i narezano povrće.
Posudu na trenutak odmaknite sa štednjaka, te dodajte crvenu papriku u prahu, Vegetu i zalijte s oko 200 ml tople vode. Pirjajte na laganoj vatri, podlijevajući pivom.
Kad meso napola omekša, umiješajte oguljeni krumpir narezan na kocke i kim.
Pred kraj kuhanja dodajte škrobno brašno, razmućeno u malo vode. Kratko prokuhajte, a po potrebi u gulaš umiješajte još malo vode.

Posluživanje:

Kukuruzni ili crni kruh izdubite. Gulaš uspite u izdubljeni kruh i poslužite.

Savjet:

Gulašu možete dodati 2-3 žlice vinskog octa.


(SLOVENIJA)

Štrukle od heljde...

Sastojci za 6 do 8 osoba
500 g heljdina brašna – fino mljevenog
500 ml vode
sol
malo bijelog brašna
Za nadjev od sira:
400 g svježeg kravljeg sira
1-2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
sol
50 g Krušnih mrvica Podravka
50 g maslaca
1 žličica Vegete

Priprema:

Heljdino brašno stavite u posudu pa ga prelijte kipućom slanom vodom. Sve dobro promiješajte i ostavite neka se ohladi.
U međuvremenu pripremite nadjev: ocijeđeni sir propasirajte ili dobro izgnječite. Dodajte mu vrhnje, razmućeno jaje, malo soli i Vegetu pa sve dobro izmiješajte.
Ohlađeno tijesto istresite na dasku koju ste pobrašnili bijelim brašnom. Dobro ga promijesite pa ga razdijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na oko pola centimetra debeljine. Po površini rasporedite pripremljeni nadjev od sira i sve pospite s malo mrvica, (količina mrvica ovisi o gustoći nadjeva).
Zatim tijesto čvrsto savijte u dvije savijače – “štruklje”. Stavite ih na ubruse, koje ste prije toga namočili, dobro ocijedili i posipali mrvicama. Lagano zamotajte savijače u ubrus i povežite koncem.
Stavite ih kuhati u slanu kipuću vodu oko 30 minuta. Nakon toga ih izvadite iz vode, razmotajte, ostavite da malo odstoje, narežite na ploške i prelijte mrvicama koje ste popekli na maslacu.

Posluživanje:

Ovako pripremljene štrukle od heljde možete poslužiti kao samostalno jelo s vrhnjem i salatom po želji ili kao vrlo ukusan prilog, npr. uz odreske u umaku od gljiva, uz ragu od divljači ili slična jela.
A iznenađenje neće izostati ni kada ih pošećerite.

Savjet:

Od ostataka tijesta oblikujte male okruglice, skuhajte ih i prelijte popečenim mrvicama.

Mala tajna:

Omjer brašna i vode različit je, ovisno o tome kako je mljeveno brašno. Kod grublje mljevenog brašna omjer je 350 g brašna i 600 ml vode.



(SRBIJA)

Karadjordjeva snicla...

Sastojci za 4 osobe:

500 g telećih odrezaka
100 g kajmaka
2 jaja
sol
70 g Krušnih mrvica Podravka
ulje za prženje

Priprema:

Teleće odreske potucite batom za meso.
Na svaki odrezak stavite žličicu kajmaka. Zarolajte i dobro pričvrstite čačkalicama.
Uvaljajte u razmućena posoljena jaja, zatim krušne mrvice i pržite u vrelom ulju dok ne porumene.
Nakon prženja, odrescima izvadite čačkalice.

Posluživanje:
Poslužite s pire krumpirom i kajmakom.

Savjet:

U nadjev za odrezak možete dodati i sitno narezanu šunku.

Uzicka projara...

Sastojci za 6 osoba:

4 jaja
250 g svježeg masnijeg sira
130 g kajmaka
200 g narezanih čvaraka
2 žličice soli
750 g Kukuruznog brašna Podravka
150 ml vruće vode
2 žlice ulja

Priprema:

Jaja, sir, kajmak, narezane čvarke i sol dobro promiješajte i dodajte brašno. Tijesto umijesite dodajući mu vruću vodu.
U namazanu tepsiju stavite pripremljeno tijesto, koje ste prstima razvukli.
Tijesto narežite na kocke i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 20-25 minuta.
Pred kraj pečenja projaru zalijte uljem i još pecite dok ne porumeni.

Posluživanje:

Projaru poslužite uz sezonsku salatu.

Savjet:

Prilikom dodavanja vode pazite da tijesto ne bude prečvrsto.



(SPANIJA)

Paella Valenciana...

Sastojci za 4 osobe:

500 g mladog pileta
200 ml ulja
8 škampa
200 g dagnji
100 g sipa
100 g zelenih mahuna
100 g luka
3-4 češnja češnjaka
100 g rajčice
200 g riže
100 g krupnog graha
4 srca artičoka
2 paprike (zelena i crvena)
sol
papar
šafran
1 žlica Vegete


Priprema:

Piletinu narežite na manje komade, sipe očistite i narežite na kocke, a školjke dobro očistite. Paprike također narežite na kocke, a luk i češnjak sitno nasjeckajte. Mahune narežite na manje komade, a namočeni grah napola skuhajte.
Na zagrijanom ulju popecite piletinu pa je izvadite na tanjur.
Na istoj masnoći svijetlo popecite luk, zatim dodajte pripremljenu papriku, češnjak i narezanu oguljenu rajčicu. Malo podlijte vodom i ostavite lagano prokuhati.
U tako pripremljeni umak stavite popečenu piletinu, škampe, dagnje, na kocke narezanu sipu, srca artičoka, mahune, napola kuhani grah i u vodi rastopljeni šafran. Sve malo posolite, popaprite i dodajte Vegetu.
Kad lagano prokuha, dodajte opranu rižu i pirjajte uz povremeno dolijevanje vode.
Posluživanje
Paellu poslužite sa sezonskom salatom.

Savjet:

Osim riže, sastojke za paelju možete birati prema vlastitom ukusu.

Mala tajna:

Pri pirjanju je potrebno stalno podlijevati s malo vode; umjesto miješanja posudu protresite.


(TAJLAND)

Piletina na tajlandski način...

Sastojci za 4 do 6 osoba:

100 g popečenih nesoljenih kikirikija
2 žlice soja umaka
1-2 žličice curryja
100 ml kokosovog mlijeka
1 žličica nasjeckanog korijandera
700 g pilećeg filea
1 žličica Vegete
2 žlice ulja
Za salatu:
400 g krastavaca
120 g sojinih klica
1 žličica narezane svježe metvice
100 g luka
1 žličica nasjeckanog lista korijandera
sol
2 žlice ulja od kikirikija
2 žlice soka limete

Priprema:

Kikiriki zdrobite, dodajte soja umak, curry, kokosovo mlijeko, korijander i promiješajte.
Pileće filete natrljajte Vegetom, stavite u nauljenu tepsiju i pospite pripremljenom smjesom od kikirikija.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta.
U međuvremenu krastavce prerežite po dužini, izvadite sjemenke i narežite na tanke ploške.
Dodajte sojine klice, metvicu, luk, korijander, sol, ulje, sok limete i sve dobro promiješajte.

Posluživanje:

Toplo meso poslužite s pripremljenom salatom.

Savjet:

Ako nemate svježi list korijandera, zamijenite ga listom peršina, a ulje od kikirikija možete zamijeniti nekim drugim kvalitetnim uljem poput maslinovog.



(TURSKA)


Pita s piletinom i špinatom...

Sastojci za 6 osoba:

Za tijesto:
300 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
200 g margarina
1 žumance
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
3 žlice jogurta
malo soli
Za nadjev:
250 g kuhanih pilećih prsa
1 jaje
1 bjelance
20 g margarina
papar
malo soli
80 g luka
1 žlica Krušnih mrvica Podravka
1 žlica parmezana
150 ml vrhnja
700 g špinata
1 žlica Vegete


Priprema:

Od brašna, margarina, praška za pecivo, žumanca, jogurta i malo soli umijesite prhko tijesto i ostavite stajati na hladnom mjestu oko sat vremena.
U međuvremenu oprani špinat dobro ocijedite i narežite na rezance. Malo ga posolite i ostavite stajati oko 10 minuta.
Kuhanu piletinu narežite na kockice, a luk nasjeckajte. Na zagrijanom margarinu kratko popecite nasjeckani luk, dodajte piletinu pa zajedno kratko pecite.
Špinat ocijedite rukama, dodajte piletini, pospite Vegetom i paprom pa pirjajte oko 5 minuta. U ohlađeni špinat s piletinom dodajte jaje, bjelance, vrhnje, krušne mrvice, parmezan i papar pa sve dobro izmiješajte.
Polovinu ohlađenog tijesta razvaljajte u veličini kalupa promjera 28 cm. Nabodite vilicom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220°C oko 10 minuta.
Izvadite iz pećnice, a zatim po polupečenom tijestu rasporedite pripremljeni nadjev od špinata. Po površini naribajte ostatak tijesta i pitu nastavite peći na 200°C još 20 minuta.

Posluživanje:

Pečenu pitu narežite i poslužite s jogurtom.

Savjet:

Neka se pečena pita hladi oko 10 minuta i tek je tada narežite. Umjesto špinata za pripremu ove pite može se upotrijebiti blitva.



Pogača sa sirom ...

Sastojci za 4 do 8 osoba:

Za tijesto:
500 g brašna
2 žlice soli
40 g svježeg pekarskog kvasca
1 žličica šećera
50 ml vode
100 ml ulja
300 ml jogurta
Za nadjev:
500 g polutvrdog sira
2 vezice peršina
2 jajeta
1 žličica Vegete


Priprema:

Prosijte brašno, a malo brašna ostavite za izradu tijesta. Posolite i u udubljenje u brašnu stavite kvasac koji ste prethodno izmiješali sa šećerom i toplom vodom.
Prekrijte kvasac s malo brašna i ostavite neka se diže 10 minuta. Postupno umiješajte ulje i jogurt te dobro izmiješajte električnom mješalicom (7-8 minuta) da se oblikuje glatko srednje mekano tijesto.
Tijesto pokrijte i ostavite dizati na toplome mjestu da udvostruči volumen.
Dizano tijesto stavite na lagano pobrašnjenu dasku. Podijelite na 8 komada, svaki oblikujte i razvucite u ovalni oblik debljine ½ cm.
Složite ih na malo namašćen pleh i svaki premažite nadjevom tako da ostavite uz rub 1 cm čistog tijesta. Pecite u pećnici na 200°C oko 10 minuta dok pogače ne poprime zlatnosmeđu boju.
Za nadjev: jaja razmutite zajedno s Vegetom pa prelijte grubo naribani sir. Dodajte nasjeckani peršin i lagano izmiješajte.

Posluživanje:

Pogače sa sirom poslužite vruće.

Savjet:

Ovako mala, domišljata jela spravljena na brzinu, mogu idealno poslužiti u raznim prigodama i oblicima druženja.

Mala tajna:

Obratite pozornost na debljinu tijesta kako bi pri pečenju pogače bile ravnomjerno pečene.



Prijatno......

_________________


Ne gledaj u lijepotu koja ce te zanijeti,
vec gledaj u dusu koja ce te voljeti!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Bosanska kuhinja+Internacionalna jela Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon