www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bratislava
Strana prethodna  1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Svet i putovanja ~ -> ~ Znam za jedan grad ~
::  
Autor Poruka
tumaralo72
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 11 Okt 2005
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 11, 2005 5:00 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zaista lep grad..nema dileme, jedan od najlepsih u istocnoj evropi..

klopi
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 29 Mar 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 12, 2005 1:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bratislava je glavni grad Slovacke, i ujedno je i njen najveci grad sa oko 450.000 stanovnika. Lezi na reci Dunavu. Ima dosta turistickih atrakcija, neke od kojih su Bratislavski zamak, katedrala Svetog Martina i gradska skupstina Bratislave.
Evo malo slika:

klopi
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 12, 2005 1:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

klopi
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 12, 2005 1:06 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bas istocno-evropski:

Maja S.
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 44

Datum registracije: 18 Jun 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 20, 2005 12:50 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja dok sam radila kao vodic turisticki, izmedju ostalog, radila sam i sa Slovacima. Toliko lepih stvari sam cula o Bratislavi i cak dobijala i ponude da je posetim, .....
Sada vidim da mi je zao sto sam to propustila.

Nina Michelangelo
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 05 Jan 2006

usa.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 10, 2006 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Very Happy Bratislava je velmi sladká Very Happy

mimy
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 41

Datum registracije: 30 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Apr 16, 2006 10:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zadnji put sam bila u bratislavi 2000-te.,a pre toga jos dva puta.jako mi se svideo grad.ja ustvari obozavam dunav i svaki grad kroz koji on protice.po tome i jos po nekim stvarima mislim da mi je jako slicna sa budimpestom.

ferenc919
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 33

Datum registracije: 13 Dec 2007
Mesto: Bratislava,Pozsony,Pressburg

slovakia.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 13, 2007 8:13 pm    Naslov poruke: Moja Bratislava Na vrh strane Na dno strane

Bratislava je moj grad gde zivim i volim ovaj grad najvise.
Bratislava ima prelep stari grad gde ima znamenitoste kao na primer:Crkva svetog Martina,Univerzitetna Knjizara,Gradski muzej,Eszterhazyho palata,Narodno pozoriste,Primacialna palata,Modra crkva,Crkva svetog Nikolaja,Apoteka Salvator,Grassalkovichova palata,Michalska brana,Glavna posta Univerzitet Komenskeho.... i ima jos vise..... i naravno bratislavska tvrdava
Posle ima ovde i zgrade iz socijalisma kao: Hotel Kijev,Supermarket Tesco...
Reka Dunav je naravno jedan deo grada i zbog toga ima mnogo mostova:Novi Most,stari Most,Most Apollo,Most Lafranconi
Kao u svakom gradu i u Bratislavi ima moderna arhitektura:Narodna Banka,Tower 115,Olympia city,Novo narodno pozoriste,Twin City..........
Ali za nekoliko godina bice u Bratislavi jos mnogo modernih zgrada i sada se grade na obali dunava 2 velike bussines lokacije River Park i Eurovea......
u Bratislavi ima i mnogo shopping centra Avion,Shopping Palace,Polus,Aupark,Arkadia,Media Markt,Danube.......
I robne kuce Kika,Ikea,Hornbach,Mobel.....
Supermarkete:Tesco,Carrefour,Lidl,kaufland,Hypernova........
I jooos vise Smile)))

Jejaorka
~Angel azul~
<b>~Angel azul~</b>

Datum registracije: 03 Apr 2008

greece.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 12:02 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bratislava je prelep grad, šteta što se neke slike ovde ne vide, probaću da iskopam neke....posebno me privukla Devin tvrđava, ako i ušće..

I ne znam kad i ne znam gdje
Ici cemo istom stranom ulice...
Vjeruj mi duso srest cemo se
U svijetu tajni mi nismo sami...

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 48

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 12:22 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I meni se Jejo svidjaju ove tvoje slike tvrdjave ...prelijepo. Samo mogla bi nam malo napisati nesto o toj tvrdjavi ako ti nije tesko. I hvala za slike prelijepo.

Jejaorka
~Angel azul~
<b>~Angel azul~</b>

Datum registracije: 03 Apr 2008

greece.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 12:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Devinska tvrđava

Devinska tvrđava ili Djevinski hrad je jedna od najstarijih tvrđava u Slovačkoj i predstavlja jedan od tri velika grada Nitranske kneževine (uz Nitru i Bratislavu). Nalazi se u selu (naselju) Devinu, koje se nalazi u Bratislavi. Utvrda je smeštena na visokoj steni (212 m nmv.) iznad ušća Morave u Dunav i poseduje jednu od najboljih strategijskih položaja u tom delu Evrope jer su se iz nje mogli kontrolisati važni trgovački putevi, kao i deo Ćilibarskog puta. Danas je mahom u ruševinama, ali njegova spektakularna lokacija i izgled i dalje ostavljaju ljude bez daha. Neki njeni delovi su obnovljeni,a u njenom sklopu se danas nalazi muzej.

Istorija tvrđave

Odlična strateška pozicija Devinske tvrđave korišćena je još u neolitu za ljudsko naselje koje je tokom bronzanog i gvozdenog doba utvrđeno, posle čega su prvo Kelti, a potom i Rimljani na njemu podizali svoje utvrde. U sklopu rimske tvrđave podignuta je i crkva koja se smatra najstarijom hrišćanskom bogomoljom severno od Dunava.

Sloveni (Slovaci) su svoje utvrđenje podigli u VIII veku, mada ima pretpostavki da je upravo Devinski grad (ili možda Bratislavski grad) bio sedište Samove države. Najstariji pomen Devina u istorijskim izvorima (u obliku Dowina) datiran je u 864. godinu kada je Ludvig Bavarski ((817) 843-876) u njemu opseo velikomoravskog kneza Rastislava (846-870). Tokom Rastislavove vladavine u tvrđavi je podignuta crkva u jasnom vizantijskom stilu za šta su sigurno zaslužna solunska braća koja su tokom njegove vladavine počeli sa širenjem hrišćanstva među tamošnjim Slovenima. Freskopis u njoj su izveli italijanski majstori.

Grad je u XIII veku dodatno utvrđen da bi zaštitio zapadnu granicu kraljevine Mađarske, a u XV veku je u njemu podignut dvorac. Poslednje utvrđivanje je izvršeno tokom Otomanske najezde.

Tvrđavu je 1809. godine razorio Napoleon i ona je od tada napuštena i prepuštena zubu vremena.

Simbolika Devinskog grada

Devinski grad je od početka slovačkog nacionalnog buđenja u XIX veku bio jedan od nacionalnih simbola, ali je istovremeno predstavljao i svojevrstan simbol za Mađare koji su Devin smatrali zapadnom granicom svojih zemalja.

Tvrđava je bila i glavna tema nekoliko pesama, među kojima je i „Gog i Magog“ mađarskog pesnika Endrea Adija.

(izvor - Wikipedia)

I ne znam kad i ne znam gdje
Ici cemo istom stranom ulice...
Vjeruj mi duso srest cemo se
U svijetu tajni mi nismo sami...

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 48

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 25, 2009 1:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hvala Jejo...prelijepo. Lijepo je i to sto se odrzava tvrdjava i ne zapusta u zaborav da je nadvijaju trave i korov. Lijepo je i to sto se u sklopu nje napravio muzej , jer ima jako lijepu istorijsku pricu vezanu za sebe. Nadam se da cu nekada jednog dana uspjeti otici u Bratislavu i obavezno cu otici obici i ovu prelijepu istorijsku gradjevinu tvrdjavu Devinsku.

Jos jednom hvala lijepa Jejo i ako imas jos kakvih lijepih slika i naravno prica vezanih za njih bilo bi lijepo vidjeti i procitati.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Svet i putovanja ~ -> ~ Znam za jedan grad ~ -> Bratislava Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3  sledeća
Strana 2 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon