:: |
Autor |
Poruka |
tumaralo72 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 11 Okt 2005 Poruke: 1 Mesto: Beograd

|
|
zaista lep grad..nema dileme, jedan od najlepsih u istocnoj evropi..
|
_________________ ---mislim..sta reci.... |
|
|
|
 |
klopi Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 29 Mar 2005 Poruke: 74

|
|
Bratislava je glavni grad Slovacke, i ujedno je i njen najveci grad sa oko 450.000 stanovnika. Lezi na reci Dunavu. Ima dosta turistickih atrakcija, neke od kojih su Bratislavski zamak, katedrala Svetog Martina i gradska skupstina Bratislave.
Evo malo slika:
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
|
|
 |

|

|
|
Bas istocno-evropski:
|
|
|
|
|
 |
Maja S. Odomaćeni član

|
Godine: 44
Datum registracije: 18 Jun 2005 Poruke: 1570

|
|
Ja dok sam radila kao vodic turisticki, izmedju ostalog, radila sam i sa Slovacima. Toliko lepih stvari sam cula o Bratislavi i cak dobijala i ponude da je posetim, .....
Sada vidim da mi je zao sto sam to propustila.
|
_________________ "Strast je zaludjenost nekom osobom, želja za nekim...Kada strast prodje na svetlo izlazi ljubav. Jer ljubav znači voleti nečije mane, dok STRAST voli vrline..." |
|
|
|
 |
Nina Michelangelo Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 05 Jan 2006 Poruke: 29

|
|
Bratislava je velmi sladká
|
|
|
|
|
 |
mimy Upućeni član

|
Godine: 41
Datum registracije: 30 Mar 2005 Poruke: 313

|
|
zadnji put sam bila u bratislavi 2000-te.,a pre toga jos dva puta.jako mi se svideo grad.ja ustvari obozavam dunav i svaki grad kroz koji on protice.po tome i jos po nekim stvarima mislim da mi je jako slicna sa budimpestom.
|
|
|
|
|
 |
ferenc919 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 33
Datum registracije: 13 Dec 2007 Poruke: 1 Mesto: Bratislava,Pozsony,Pressburg

|
|
Bratislava je moj grad gde zivim i volim ovaj grad najvise.
Bratislava ima prelep stari grad gde ima znamenitoste kao na primer:Crkva svetog Martina,Univerzitetna Knjizara,Gradski muzej,Eszterhazyho palata,Narodno pozoriste,Primacialna palata,Modra crkva,Crkva svetog Nikolaja,Apoteka Salvator,Grassalkovichova palata,Michalska brana,Glavna posta Univerzitet Komenskeho.... i ima jos vise..... i naravno bratislavska tvrdava
Posle ima ovde i zgrade iz socijalisma kao: Hotel Kijev,Supermarket Tesco...
Reka Dunav je naravno jedan deo grada i zbog toga ima mnogo mostova:Novi Most,stari Most,Most Apollo,Most Lafranconi
Kao u svakom gradu i u Bratislavi ima moderna arhitektura:Narodna Banka,Tower 115,Olympia city,Novo narodno pozoriste,Twin City..........
Ali za nekoliko godina bice u Bratislavi jos mnogo modernih zgrada i sada se grade na obali dunava 2 velike bussines lokacije River Park i Eurovea......
u Bratislavi ima i mnogo shopping centra Avion,Shopping Palace,Polus,Aupark,Arkadia,Media Markt,Danube.......
I robne kuce Kika,Ikea,Hornbach,Mobel.....
Supermarkete:Tesco,Carrefour,Lidl,kaufland,Hypernova........
I jooos vise )))
|
|
|
|
|
 |
Jejaorka ~Angel azul~

|
Datum registracije: 03 Apr 2008 Poruke: 39404

|
|
Bratislava je prelep grad, šteta što se neke slike ovde ne vide, probaću da iskopam neke....posebno me privukla Devin tvrđava, ako i ušće..
|
U svijetu tajni mi nismo sami...
|
|
|
|
 |
crnibiser samotvoja24

|
Godine: 48
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo

|
|
I meni se Jejo svidjaju ove tvoje slike tvrdjave ...prelijepo. Samo mogla bi nam malo napisati nesto o toj tvrdjavi ako ti nije tesko. I hvala za slike prelijepo.
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
  |
|
|
|
 |
Jejaorka ~Angel azul~

|
Datum registracije: 03 Apr 2008 Poruke: 39404

|
|
Devinska tvrđava
Devinska tvrđava ili Djevinski hrad je jedna od najstarijih tvrđava u Slovačkoj i predstavlja jedan od tri velika grada Nitranske kneževine (uz Nitru i Bratislavu). Nalazi se u selu (naselju) Devinu, koje se nalazi u Bratislavi. Utvrda je smeštena na visokoj steni (212 m nmv.) iznad ušća Morave u Dunav i poseduje jednu od najboljih strategijskih položaja u tom delu Evrope jer su se iz nje mogli kontrolisati važni trgovački putevi, kao i deo Ćilibarskog puta. Danas je mahom u ruševinama, ali njegova spektakularna lokacija i izgled i dalje ostavljaju ljude bez daha. Neki njeni delovi su obnovljeni,a u njenom sklopu se danas nalazi muzej.
Istorija tvrđave
Odlična strateška pozicija Devinske tvrđave korišćena je još u neolitu za ljudsko naselje koje je tokom bronzanog i gvozdenog doba utvrđeno, posle čega su prvo Kelti, a potom i Rimljani na njemu podizali svoje utvrde. U sklopu rimske tvrđave podignuta je i crkva koja se smatra najstarijom hrišćanskom bogomoljom severno od Dunava.
Sloveni (Slovaci) su svoje utvrđenje podigli u VIII veku, mada ima pretpostavki da je upravo Devinski grad (ili možda Bratislavski grad) bio sedište Samove države. Najstariji pomen Devina u istorijskim izvorima (u obliku Dowina) datiran je u 864. godinu kada je Ludvig Bavarski ((817) 843-876) u njemu opseo velikomoravskog kneza Rastislava (846-870). Tokom Rastislavove vladavine u tvrđavi je podignuta crkva u jasnom vizantijskom stilu za šta su sigurno zaslužna solunska braća koja su tokom njegove vladavine počeli sa širenjem hrišćanstva među tamošnjim Slovenima. Freskopis u njoj su izveli italijanski majstori.
Grad je u XIII veku dodatno utvrđen da bi zaštitio zapadnu granicu kraljevine Mađarske, a u XV veku je u njemu podignut dvorac. Poslednje utvrđivanje je izvršeno tokom Otomanske najezde.
Tvrđavu je 1809. godine razorio Napoleon i ona je od tada napuštena i prepuštena zubu vremena.
Simbolika Devinskog grada
Devinski grad je od početka slovačkog nacionalnog buđenja u XIX veku bio jedan od nacionalnih simbola, ali je istovremeno predstavljao i svojevrstan simbol za Mađare koji su Devin smatrali zapadnom granicom svojih zemalja.
Tvrđava je bila i glavna tema nekoliko pesama, među kojima je i „Gog i Magog“ mađarskog pesnika Endrea Adija.
(izvor - Wikipedia)
|
U svijetu tajni mi nismo sami...
|
|
|
|
 |
crnibiser samotvoja24

|
Godine: 48
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo

|
|
Hvala Jejo...prelijepo. Lijepo je i to sto se odrzava tvrdjava i ne zapusta u zaborav da je nadvijaju trave i korov. Lijepo je i to sto se u sklopu nje napravio muzej , jer ima jako lijepu istorijsku pricu vezanu za sebe. Nadam se da cu nekada jednog dana uspjeti otici u Bratislavu i obavezno cu otici obici i ovu prelijepu istorijsku gradjevinu tvrdjavu Devinsku.
Jos jednom hvala lijepa Jejo i ako imas jos kakvih lijepih slika i naravno prica vezanih za njih bilo bi lijepo vidjeti i procitati.
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
  |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|