:: |
Autor |
Poruka |
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~
|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...
|
|
Česte su ženske žalbe na to da njihov muškarac ne želi da priča o svojim osećanjima, da ne želi da im se poveri. Žene pričaju o svojim osećanjima, zašto to ne čine i muškarci? Ako i vi imate ovakav problem sa svojim dragim, evo nekih stvari o kojima bi vredelo razmisliti.
Da ne bude zabune i da ovo ne ispadne stereotipno predstavljanje muškaraca: znamo da ima i onih kojima nije nikakav problem da s partnerkom pričaju o svojim osećanjima - oni podrazumevaju da partnerki mogu da se povere i da joj veruju i kad su njihove emocije u pitanju, zato i jesu odabrali tu ženu da im bude partnerka, a ne samo ljubavnica. Međutim, ovaj tekst nije o takvim muškarcima, već o onima kojima je poveravanje problematično.
Nekim muškarcima će pričanje o tome kako se osećaju biti podjednako teško kao stidljivoj ženi da ostane potpuno naga - to se radi samo onda kada se ima potpuno poverenje, osećaj bezbednosti. Žene su najčešće naučene da je u redu da kažu kako se osećaju, dok muškarce retko podstiču na to; naprotiv, uče ih da će na taj način postati ranjivi i laka meta i da će pričanje o osećanjima biti viđeno kao slabost. Žene u trenutku slabosti očekuju da budu utešene, dok muškarci uglavnom očekuju napad (i ovo je generalizacija, naravno).
Kako onda naučiti svog dragog da je u redu da vam se poveri? Za početak, morate i vi biti otvorene prema njemu. Na početku veze, to ni ženama nije lako (mada bi mnoge dame i tada volele da im se novi dragi poveri), jer se obe strane trude da se prikažu što boljim. Međutim, ulepšavanje stvarnosti nije način da se izgradi bliskost među partnerima. Ovo ne znači da već na prvom sastanku treba svom dragom da ispričate svoju "tužnu životnu priču", računajući i detalje zbog kojih se i dan-danas stidite, ali se postepeno treba otvarati i biti iskren ako želite da iskren i otvoren bude i on. Treba pokazati da mu verujete pre nego što možete očekivati od njega da i on veruje vama. To, između ostalog, znači i da treba da može da veruje onome što kažete - ako vas pita da li vam je lepo, odgovorite iskreno (ne preoštro - ne morate reći da vam je odvratno, dovoljno je reći da vam se ne sviđa to-i-to i da biste radije to-i-to). Ni muškarci ni žene ne umeju da čitaju misli niti će "instinktivno" znati šta ono drugo želi, ma koliko iskrena i velika bila njihova ljubav - a u principu bi i muškarci i žene voleli da udovolje željama voljene osobe, samo kad bi znali koje su to želje.
Uz ovakvo ponašanje muškarac će u velikoj većini slučajeva u nekom trenutku poželeti da vam se poveri, i tada bi ga svakako trebalo saslušati. Zaista saslušati, bez upadica, komentarisanja, saveta i slično - vaši komentari su poželjni, ali nakon što on neometano kaže ono što mu je na duši. Ni vi ne volite da vas prekidaju, zar ne? Ako ga zaista saslušate, u budućnosti bi mogao da bude više voljan da vam se poveri. Čak i ako mu poveravanje teško pada, ako zna da je to nešto što vama jako znači, mogao bi to da učini zbog vas.
Veoma značajna stavka: da bi vam se poverio i nastavio da vam se poverava, on se mora osećati sigurnim. To znači, kao jedno, da to što vam je poverio neke svoje strahove nećete videti kao slabost - uverite ga da ga smatrate jakim i sposobnim i da njegovu hrabrost dokazuje već to što je imao snage da vam se poveri. Kao drugo, on mora znati da ćete zadržati za sebe ono što vam je rekao, da o njegovim tajnama nećete pričati čak ni s najboljom prijateljicom. Ako to poverenje jednom izneverite, veoma teško ćete ga ponovo zadobiti.
I za kraj: strpljenje. Niti će on preko noći postati sposoban da se otvori pred vama, niti bi vi trebalo da na samom početku veze "otvarate dušu" pred njim. Da bi se među partnerima izgradilo poverenje, potrebno je vreme. Ne brinite; ukoliko se konstantno pokazujete kao pouzdana osoba kojoj se može verovati i koja je spremna da sasluša, čak i najzatvoreniji muškarac će s vremenom početi da vam se poverava.
Izvor: Krstarica
|
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
|
|
|
ns21 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 55
Datum registracije: 14 Sep 2006 Poruke: 63 Mesto: Zemun
|
|
Mislim da govori dovoljno. Ponekad mislim da mi je i to što čujem previše.
no svi smo mi različiti pa i potreba za poveravanjem.
|
|
|
|
|
|
Aleksica Banovan! *Vestica sa bicem*
|
Datum registracije: 11 Jan 2007 Poruke: 1626 Mesto: Sarajevo
|
|
Ja sam u dugoj vezi, i od njega ocekujem da mi prica njegova osecanja. Kakva bi to veza bila kad ja njemu ne bi smela da kazem kako se osecam, a ni on meni?On mi je i pored decka najbolji prijatelj tako da bi volela da mi se poverava.
|
_________________ *Leptiri u mom stomaku*
*uvek me na tebe potsete*
*Ja ih uspavam na foru*
*al te osete*
*Onda potonem u sebe*
*negde dole sretnem tebe*
*pa se slike ko komadi ostrog stakla*
*zariju u dlan* |
|
|
|
|
Gertie ◊Poker Face◊
|
Godine: 37
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 5281 Mesto: Neću da ti kažem, ćelavi!
|
|
Sa svojim bivsim deckom imam i dan danas skroz otvoren odnos i poveravamo se jedno drugom i nista ne krijemo.
|
|
|
boobamara Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 33
Datum registracije: 29 Apr 2007 Poruke: 216
|
|
meni sve pricha..ja sam mu kao drugi naj drug..tako da i ja njemu i on meni..i mnogo mi je lakshe posle toga...
|
|
|
babyboom Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 10 Nov 2007 Poruke: 132
|
|
smatram da dvoje u vezi ili dvoje u braku pre svega trebaju da budu prijatelji ... najbolji prijatelji pa tek onda sve drugo , znaci da se poveravaju jedno drugom i da imaju poverenja jedan prema drugom
|
_________________ "lakse je umreti nego voleti
zato ja sebe mucim zivotom!" |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|