:: |
Autor |
Poruka |
maki007 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 64
Datum registracije: 05 Mar 2004 Poruke: 163
|
|
Nisam bas specijalista za davanje recepata ali cu vam pokazati kako izgleda displej japanskog restorana (u ovom slucaju iz Kjota). Volim japansku kuhinju, ali moja zena i deca je ne podnose.
|
|
|
|
|
|
maki007 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 64
Datum registracije: 05 Mar 2004 Poruke: 163
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Miso supa sa tofuom (sir od soje)
potrebno je za 4 porcije :
1. 250 g tofua (sira od soje),
2. 1 mladi luk,
3. voda,
4. 80 g dashi grains,(riblji temeljac za supu, granule)
5. 100 g misoa,
6. 1 kašika mirina (slatko vino od pirinča ).
Oštrim nožem isecite tofu na kocke. Isecite mladi luk dijagonalno na komade, na otprilike 1 cm dužine. Koristeći drvenu varjaču izmešajte vodu i dashi u maloj posudi a zatim stavite na šporet da proključa. Izmešajte miso i mirin u manjoj posudi, zatim dodajte ključaloj tečnosti. Mešajte miso na srednjoj jačini vatre, ne dozvolite da smesa proključa ni jednom od kada se miso rastopi. Pregrejavanje će dovesti do gubitka miso okusa). Dodajte kocke od tofua na vrelu podlogu i zagrevajte, na srednjoj jačini oko 5 minuta. Servirajte u pojedinačnim tanjirima ukrašeno sa mladim lukom.Vreme pripreme 15 minuta. Kuvanje 7 minuta.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Yakitori ( Pileći ražnjići )
potrebno je :
1. 1 kg fileta od pilećih bataka,
2. 125 ml sakea,
3. 185 ml tamnog soja sosa,
4. 125 ml mirina,
5. 2 kašike šećera,
6. 65 g mladog luka, iseckanog
na 2 cm dužine, dijagonalno.
Potopite 25 drvenih štapića za ražnjiće, na otprilike 20 minuta u vodu. Osušite i ostavite sa strane. Isecite pileće filete na komadiće veličine zalogaja. Izmešajte sake, sos od soje, mirin i šećer u maloj posudi. Stavite da proključa a onda ostavite sa strane. Nanižite pileće parčiće na drvene štapiće, može i sa komadićima mladog luka. Stavite ražnjiće na posudu sa aluminijumskom folijom , pecite ražnjiće zajedno sa folijom na prethodno zagrejanom roštilju. Okrećite i često četkom premazujte sa sosom, 7-8 minuta ili dok je piletina skroz pečena.Vreme pripreme 20 minuta + natapanje. Vreme pečenja 10 minuta. Za otprilike 25 ražnjića..
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Pržena svinjetina sa testom ( za 4 porcije )
potrebno je :
1. 1 kašika biljnog ulja,
2. 150 g svinjskog buta,
sečenog u male trake,
3. 5 kom. mladog luka,
sečeno na kratko,
4. 1 srednja šargarepa,
oguljena, isečena u tanke trake,
5. 200 g kineskog kupusa,
nožem sitno isečenog,
6. 500 g Hokien pšenične testenine,
razdvojene,
7. 2 kašike vode,
8. 2 kašike japanskog soja sosa,
9. 1 kašika Vorčester sosa,
10. 1 kašika mirina,
11. 2 kašikice šećera
12. 90 g izdanaka mung pasulja,
13. 1 list pečenog norija,
sečenog u tanke trake.
Zagrejte ulje u velikoj dubokoj posudi na srednjoj temperaturi. Brzo pecite uz stalno mešanje svinjetinu, mladi luk i šargarepu 1-2 minuta, ili dok svinjetina ne promeni boju. Vodite računa da ne prekuvate, jer će se svinjetina stvrdnuti a povrće omlitaviti. Dodajte kupus, testo, vodu, sos od soje, Vorčester sos, mirin i šećer. Poklopite tiganj i kuvajte 1 minut. Dodajte izdanke mung pasulja i koristite dve velike kašike da prelijete povrće i testeninu sa sosom. Poslužite istog momenta, posuto sa usitnjenim norijem. Napomena : testa imaju veliku ulogu u janpanskoj dijeti. Pšenična testenina na kineski način (Hokkien) je uvek dostupna. Vreme pripreme 25 minuta. Vreme pečenja 15 minuta.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Umak od susama ( za 4 porcije )
potrebno je :
1. 100 g belog susama,
2. 2 kašikice biljnog ulja,
3. 125 ml japanskog soja sosa,
4. 2 kašike mirina,
5. 3 kašikice šećera,
6. 80 g instant dashi grains,(riblji temeljac za supu,
granule).
7. 250 ml vrele vode.
Pržite susam u suvom tiganju na niskoj temperaturi 3-5 minuta, konstantno mešajući dok susam ne postane zlatno braon boje. Izmrvite pečeni susam u smesu koristeći tučak i avan ili čist mlin za kafu. Dodajte biljno ulje, samo ako je neophodno, da pomogne u formiranju smese. Izmešajte smesu sa sosom od soje, mirinom, šećerom, dashu grainsom i vodom. Stavite dobijenu smesu tj. sos pokrivenu u frižider i koristite u sledeća dva dana od pripreme.Vreme pripreme 20 minuta.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Gljive sa prelivom od mladog luka ( za 4 porcije )
potrebno je :
1. 2 cm đumbira, oguljenog,
2. 500 g šampinjona,
3. 6 kom mladog luka,oguljenog,
4. 60 ml japanskog sirćeta od pirinča,
5. 60 ml japanskog soja sosa,
6. 2 kašike mirina.
Iseckajte đumbir na veoma tanke listiće, prekrijte ledenom vodom. Ostavite sa strane. Obrišite gljive sa suvim papirnim ubrusima. Odsecite drške. Iseckajte mladi luk zajedno sa zelenim vrhovima. Izmešajte sirće, sos od soje, mirin i so. Prelijte preko smese sa gljivama, ravnomerno. Ostavite sa strane na 15 minuta.Uklonite gljive i luk sa kašikom-cediljkom i odlijte prekomernu tečnost. Aranžirajte na tacni, pospite sa listićima đumbira. Vreme pripremanja 15 minuta.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
Badguy Solid Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Avg 2005 Poruke: 1 Mesto: Northern Galaxy, Planet Earth
|
|
Ora, jel moze neko da napise recept za ramen? Cuo sam da je to mesavina knedli i testenine, voleo bih da probam. BTW ne preoprocujte restorane jer sam iz KG-a, a tu nema japanskih restorana.
|
_________________ I am destined to write this, and you are destined to read it, free will is just an illusion. |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Sve što sam uspela za sad, na prvo traženje da nađem je ovo:
Ramen: Testenina kineskog stila pržena u dubokom ulju i sušena pre ponovnog grejanja
Idem da tražim dalje
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
draganamj Dobro upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 30 Dec 2004 Poruke: 571 Mesto: pogodi gde
|
|
Futo Makis - sushi (međujelo),
Specijalitet japanske kuhinje
Sastojci:
1 l sushi riže (kuhana)
sushi vinager
nori alge
wasabi
marinirana rotkva
krastavac
japanska bundeva
ginger
Opis:
Kuhanu, pripremljenu rižu promiješamo sa sushi vinagerom, nakon toga rasporedimo je na morsku algu, stavimo tanku liniju wasabia te punimo mariniranom rotkvom, krastavcem, japanskom bundevom i gingerom. Nakon toga sve sastojke zamotamo u svitak.
Inari: Kuhani tofu sa slatkim sojinim umakom, punjen sa sushi rižom.
|
|
|
|
|
|
sten Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Avg 2007 Poruke: 7
|
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
i tako ja prvi put sinoc probala susi............
i sad kad se setim, prevrce mi se zeludac....jao sto je sirovo.... a tek sto mi jedva klizilo niz grkljan ...a tek onaj wasabi, od kog zamalo nisam umrla...
huh....
moram da priznam da jeste sve to lepo za oko ali ipak se ja vracam dobro proverenoj kineskoj hrani...
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|