:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Evo par recepata,ako imate jos koji dodajte
[glow=red:e06b60aafd]Kiwi Margarita[/glow:e06b60aafd]
Sastojci:
25 ml soka od kivija
25 ml tekile
12,5 ml Triple Sec
25 ml soka od limuna
Priprema:
Sve sastojke pomešajte u čaši i umešajte dosta zdrobljenog leda.
[glow=red:e06b60aafd]Bloody Mary[/glow:e06b60aafd]
Sastojci:
42g vodke
80g soka od paradajza
malo soka od limuna
1/2 kašike Worcestershire sosa
2-3 kapi Tabasco sosa
1 kriška zelenog limuna
so i biber
Priprema:
Izmućkajte sve sastojke osim limuna sa ledom i procedite u čašu sa ledom. Dodajte so i biber po ukusu. Dodajte krišku limuna i služite.
[glow=red:e06b60aafd]Tequila sunrise[/glow:e06b60aafd]
Sastojci:
50g Tequile
sok od pomorandže
malo Grenadina
višnja ili kriška pomorandže
Priprema:
Sipajte tekilu u visoku čašu sa ledom i nalijte oranž đusom. Promešajte. Dodajte Grenadine tako što iskosite čašu i brzo okrenete flašu naopako - tačna količina nije bitna. Grenadine treba da padne pravo na dno i da se onda polako podiže stvarajući karakterističnu crveno-narandžastu boju. Ukrasite štapićem, slamkom i višnjom ili narandžom.
[glow=red:e06b60aafd]Margarita[/glow:e06b60aafd]
Sastojci:
42g Tequila
14g Triple sec ili Cointreau
30g soka od zelenog limuna
so
Priprema:
Namažite rub koktel čaše sokom od limuna, pa umočite čašu u so. Izmućkajte sve sastojke sa ledom, procedite u koktel čašu i služite.
[glow=red:e06b60aafd]Campari amaretto[/glow:e06b60aafd]
Sastojci:
20g Camparia
2 kašičice amareta
sok pola grejpfruta
trešnja, kolut grejpa, malo nane
Priprema:
U čašu sipati Campari, Amaretto, sok od grejpa. Dodati led i promešati. Ukrasiti.
|
Poslednja prepravka: sanjica_021 datum Sub Jul 24, 2004 1:15 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Martini dry
Sastojci
40g Gina
10g dry vermoutha
zelena maslinka
(neki autori predlažu "dva prsta džina", i malo vermuta, vidite šta vama više odgovara)
Priprema:
U šejker stavite nekoliko kocki leda, sipajte džin i vermut i dobro promućkajte. Procedite piće u čašu za martini (tako da led ostane u šejkeru).
Nabodite maslinku na štapić i stavite u čašu tako da maslinka može da se izvadi, a da se ne nakvase prsti.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pravljenje koktela ne zahteva neko naročito umeće i opremu. Naravno, profesionalnim bar-tenderima svaka čast, ovde se govori o kućnoj verziji mešanja pića, za prijatelje. Treba vam šejker, nekoliko boca alkoholnih pića, odgovarajuće čaše i ukrasi. Važna je i čašica za odmeravanje.
Osnovu koktela čini najčešće jedno od ova četiri pića: džin, votka, viski ili rum. Pored baze, koktel čini sekundarno alkoholno piće koje daje svakom koktelu poseban ukus i neko nealkoholno piće ili liker za bojenje i konačno formiranje ukusa. Važno je pogoditi proporcije u kojima ćete dodati sastojke. Precizan odnos sastojaka daje koktelu pravi ukus.
"Fina" pića koja se koriste u koktelima su Cognac, Amaretto, Tequilla itd. Za "popravljanje" ukusa se koriste Grenadine (liker od nara), Vermouth (postoji sweet i dry), Triple sec (liker od narandže) i biteri (Angostura, Orange i sl). Sredstva za mešanje i dopunjavanje su soda (ne kisela voda, nego baš soda), tonik, sok od pomorandže i slično.
Za ukrašavanje, koje je neodvojivi deo spravljanja koktela, koriste se maslinke, maraskino višnje, trešnje, limun, zeleni limun. Lepo izgleda spiralno isečena kora od limuna (dodajte je u džin-tonik).
Što se tiče čaša, trebaju vam niske i široke, visoke i uske i čaše za martini. Nekada se kokteli mešaju kašičicom u visokoj čaši, a ne u šejkeru.
Kokteli mogu biti aperitivi, znači služe se pre jela, zatim dižestivi (posle jela), mogu biti "long drinks" - to su duge barske mešavine.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Manhattan
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Sastojci
20g slatkog vermoutha
70g burbona
1 kašika Angostura bitera
2-3 kocke leda
1 maraskino višnja
malo narandžine kore
Priprema
U visoku čašu sipajte vermut, viski, biter i led. Lagano promešajte da ne zamutite piće. Sada u ohlađenu čašu za koktel stavite višnju. Procedite mešavinu u čašu. Premažite rub čaše narandžinom korom i pokušajte da iz nje iscedite neku kap ulja. Koru ne stavljate u koktel.
Pina Colada
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Sastojci
70g lakog ruma
3 kašike kokosovog mleka
3 kašike ananasa, zdrobljenog
Priprema
Stavite sve sastojke u blender sa dve šolje usitnjenog leda. Mešajte kratko, velikom brzinom. Procedite u čašu i služite sa slamkom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Garibaldi
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Sastojci
17g Gina
17g Camparia
17g soka od pomorandže
trešnja ili višnja
Priprema
U šejker staviti nekoliko kocki leda, dodati sve sastojke i izmućkati. Sipati u koktel čašu i ukrasiti trešnjom ili višnjom na štapiću.
Victoria
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Sastojci
25g vodke
13g likera od kajsije
13g Vermoutha
2 kašike Grenadin sirupa
trešnja
kriška pomorandže
Priprema
Sipajte sastojke u čašu sa ledom i promešajte kašikom. Ukrasite trešnjom i kriškom pomorandže na štapiću.
|
_________________
|
|
|
|
|
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
jojjjj a sto ja volim ledene sarene koktelcice,pa kad jos nekad zamirisu na jagode mmmmm
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Crveni zmaj
sok od tri limuna
3 kasike istucanog leda
casica konjaka
3 kasike secera
Pripremanje: Izmesati sok od limuna, konjak i istucani led. Tome dodati 3 kasike secera, i malo ekstrakta od maline, tek toliko da se dobije lepa crvena boja. Pre sluzenja zaciniti visnjama ili tresnjama iz kompota.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koktel "Ekstaza"
casica Bejlis likera
casica Karolans likera
1 dl mleka
led
2 - 3 zrna kafe (po zelji)
U casu za koktel sipajte trecinu leda, dodajte casicu Bejlisa i casicu Karolansa, te na kraju prelite sa 1 dl mleka. Po zelji dodajte dva - tri zrnca kafe.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koktel "Car Bane"
5 - 6 kockica leda
2.5 cl likera od narandze
sok od pola limuna
2.5 cl soka od limuna
5 cl tekile
2 kasike soli
Pripremanje: Na tanjiric usuti sok od pola limuna, an drugi tanjiric usuti sok od pola limuna, a na treci tanjiric sipati so. Visoku casu okrenuti, pa joj ivicu najpre umociti u sok od limuna pa onda u so. Ostavite ivicu case da se osusi i da se dobije cvrsta kora. Zatim u mikser sipati led, sok od limuna, liker i tekilu pa sve to mesati najvecom brzinom oko 30 sekundi. Koktel usuti u casu i servirati sa slamkom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koktel "Plava dama"
3 kocke leda
1 cl soka od limuna
3 cl likera plavi kiraso
sok od grejpfruta
dzin
Pripremanje: U casu stavite kocke leda, dodajte liker, 1 dl dzina, sok od limuna i grejpfruta po zelji.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koma koktel
2 casice dzina
2 kasike secernog sirupa
led i limun
2 casice kirasoa
3/4 casice komovice
Pripremanje: Staklenu posudu od 2.5 dl napuniti 1/4 isitnjenog leda, dodati dzin, secerni sirup, ili sirup iz slatka i komovicu. Izmesati, natociti u siroku casu u kojoj se nalazi kora zgnjecenog limuna. Sluziti sa slamkom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koktel Blue eyes
2 cl Curacao Blue Sirup
2 cl kokos sirup
2 cl Grenadine sirup
2 cl soka od limuna
Pripremanje: Sastojke promuckati u sejkeru sa kockama leda, pa sipati u veliku Long drink glas... pa preliti sa Sprajtom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|