www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bosanska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sterani Burek
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:
70 dkg mesa
12 jufki(velicine tepsije)
20 dkg maslaca
3 glavice crvenog luka
so, biber, bijeli luk po zelji

Način pripreme:

Na laganoj masnoci preprziti luk da dobije zlatnu boju.Kad se ohladi luku dodati meso posoliti,pobiberiti i po zelji dodati 2 cehna bijelog luka.Smjesu promijesati.
U namascenu tepsiju na dno staviti jufku, premazati masnocom i ponoviti to jos 2x.

Ravnomjerno rasporediti dio mesnog nadjeva, a preko njeg opet red jufki.Ponavljati tu radnju dok vam ne ponestane nadjeva.

Za kraj sacuvati dvije jufke, premazati ih masnocom. Pitu staviti da se pece.Kad je pecena
isjeci je na kvadrate i lagano zaliti prokuhanom masnom vodom.Staviti u rernu jos pet minuta, izvaditi pomastiti i prekriti.


 
bewerber2
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 08 Nov 2005
Poruke: 1

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 08, 2005 12:50 pm    Naslov poruke: Sto je "curekota"? Na vrh strane Na dno strane

U puno recepata pise "...se obavezno premaže jajetom i posipa curekotom...". Cini mi se da je "curekota" odlucujuca komponenta u svim ovim receptima, ali sto je to!? Kontaktirao sam vec dva Bosanca ali nitko pojma nema sto bi to moglo biti Crying or Very sad

Dakle:
Ima li neki internacionalni naziv za "curekotu" (BTW jel se to stvarno zove "curekota" ili na "c" fali kvacica?) i gdje se moze kupiti u Njemackoj? Pretpostavljam da Turci u svojim trgovinama imaju tako nesto, ali pod kojim nazivom??

Pozdrav iz München-a!!
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:40 pm    Naslov poruke: Re: Sto je "curekota"? Na vrh strane Na dno strane

bewerber2 je napisao/la sledeće:
U puno recepata pise "...se obavezno premaže jajetom i posipa curekotom...". Cini mi se da je "curekota" odlucujuca komponenta u svim ovim receptima, ali sto je to!? Kontaktirao sam vec dva Bosanca ali nitko pojma nema sto bi to moglo biti Crying or Very sad

Dakle:
Ima li neki internacionalni naziv za "curekotu" (BTW jel se to stvarno zove "curekota" ili na "c" fali kvacica?) i gdje se moze kupiti u Njemackoj? Pretpostavljam da Turci u svojim trgovinama imaju tako nesto, ali pod kojim nazivom??

Pozdrav iz München-a!!


Čurekot
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, pretraga

Nigella sativa i Nigella damascenaČurekot je cvijetna biljka porijeklom iz jugozapadne Azije. Latinski naziv ove biljke je Nigella Sativa. U upotrebi su sjemenke (kao dodaci hrani, posebno pecivima) te ulje dobiveno od sjemenki hladnom destilacijom.

Koristi se u liječenju različitih bolesti kao što su probavne tegobe i nadimanje, oslabljene funkcije jetre, migrena, jača vitalnost organizma, protiv iscrpljenosti i upala. Poboljšava probavu i apetit, pospješuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu. Odstranjuje gliste, dobar je lijek protiv bakterijiskih, gljivičnih i virusnih oboljenja, i krvarenja (epistaksa i hemofilija), te kancerozenih oboljenja.

Smanjuje nivo šećera u krvi, diuretik, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, reguliše hormone rasta, dobar je za snižavanje holesterola u krvi, liječenje upala nosnih šupljina, suhog kašlja, bronhijalne astme i gripe. Koristi se i kao afrodizijak.

Zabranjeno je uzimati ulje ćurekota osobama sa transplatiranim organima (jetra, bubreg, srce) jer povećava imunitet što može dovesti do odbacivanja presađenih organa.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sarma


Uzeti listove kiselog kupusa. Ako je kupus pre
kiseo, onda listove prije punjenja oprati u hladnoj vodi.

Za nadjev:
1/2 kg svjezeg mesa.

Najbolje je teleceg, pa tek onda, ako vise volite svinjskog ili govedjeg.
1/4 kg hladnog pureceg pecenja (moze i nekog drugog koje
se nadje pri ruci) i 50 gr. dobro osusene slanine.
Svo meso doro isjeckati,predhodno dobro pazljivo odstraniti
sve zilice i kozice.
Sirovo telece ili drugo meso malo proprziti na iseckanoj i
malo rastopljenoj slanini, sve dobro izmjesati, dodati biber
sol, malo sitno seckanog persina i celerova lista i 1/2
soljice rize. Tko voli ljuto jelo, nega doda malo tucane
crvene paprike. Ima kuharica koje nadjevu dodaju jaja, da
se nadjev bolje veze.
Za uvijanje sarmi, osnovno je pravilo: jedna sarma, jedan
zalogaj. Uzeti list, staviti nadjev, presaviti krajeve
unutra i uvijati tako da da sarme budu vrlo cvrsto uvijene.
Dno lonca namazati dobro uljem, pokriti ga razancima od
kiselog kupusa, poredjati red sarmi, preko njih staviti 2-3
komadica suhoh mesa i kozice, posuti seckanim crnim lukom i
persinom.
Sve prekriti redom rezanaca od kiselog kupusa i
tako ponavljati dok se lonac ne napuni. Zatim sve prekriti
listovima kiselog kupusa i naliti vodom. Staviti da se
kuha na laganoj vatri oko 5 sati.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Buredzici

Sastojci:

2 jufke,
1/2 kg mesa,
so, masnoca,
1/2 l kiselog mlijeka,
nekoliko zrna bijelog luka

Priprema: Jufke se razrezu na dvije polovice i premazu masnocom. Isjeckano ili samljeveno meso se posoli i izmijesa. Na svaku polovicu jufke na razmaku od 6-8 cm redaju se komadici mljevenog mesa, tako da u svaki buredzik dodje po jedan zalogajcic mesa. Jufke se saviju (srolaju) u guzve i izrezu na burekcice koje treba sloziti u zamascenu tepsiju. Sve skupa preliti s malo masnoce i ispeci. Kiselo mlijeko malo posoliti i izmijesati. U to dodati nekoliko sitno narezanih zrna bijelog luka( bijeli luk je po zelji ). Vruce buredzike preliti kiselim mlijekom, pomastiti pa vratiti u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Buredzici se mogu servirati hladni ili mlaki.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Konjicka musaka


Potrebno je:



700 gr krompira
1-2 glavice crnog luka
1-2 mrkve
300 gr sampinjona ili gljiva po zelji
so, biber, zacini
4 kasike domaci kajmaka ili pavlake,
2 jaja, persun, 4-6 listova suhog mesa


Priprema: Skuhati krompir u ljusci. Ocijediti, oguliti i isjeći na kolutove. Na ulju propržiti sitno isjeckani crni luk i mrkvu, pa dodati 300 gr. gljiva isjeckanih na listice. Dodati malo vode i dinstati desetak minuta. Posoliti i pobiberiti. Na kraju dodati isjeckanu vezu mladog crnog luka. Izmiješati sa kolutovima krompira i sipati u podmazanu vatrostalnu posudu. Preliti sa umućenom pavlakom, kajmakom i 2 jajeta. Peći na 200 stepeni. Na samom kraju po površini poredati suho meso, i vratiti u rernu samo kratko zapeći.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kvrguša

Potrebno:
300g glatkog brašna
200g oštrog brašna
2 jaja
750 g piletine
100 g margarina
2 dl slatkog vrhnja
so i vegeta

Priprema:
Glatko i oštro brašno pomiješamo, dodamo jaja, posolimo,povegetimo i mlakom vodom umutimo, a onda smjesu stavimo u dobro pomašćenu tepsiju,koju smo prethodno dobro zagrijali u rerni . Zatim po smjesi poslažemo vece komade(posoljenog i povegetitog) pilećeg mesa i pečemo oko 30 minuta na 250 °C. Kada je kvrguša pečena,zalijemo je slatkim vrhnjem i narežemo tako da u svakoj porciji ima komad pilećeg mesa. Poslužujemo toplo uz zelenu ili kiselu salatu .Prijatno !!!

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanski grah


Potrebno:


500 gr graha (vrstu koju najviše volite)
250-300 gr teletine- ili junetine
1veća glavica luka
nekoliko češnji bijelog luka
1 veća mrkva
1 veći paradajz
1 kocka od povrća za juhu
1 lovorov list
malo suhog mesa ( ako je sezona )
so ,vegete ,biber
aleva paprika,brašno i ulje za zapršku

Priprema:
Grah prije kuhanja na 1-2 sata ili preko noći pokiseliti u hladnu vodu da malo omekša i nabubri.
Prokuhajte ga nekoliko minuta i onda izlijte vodu u kojoj ste ga kuhali.
Na vrelom ulju prepržite glavicu luka da porumeni a zatim dodajte na kocke sječeno meso i njega malo prepržite .
Zatim dodajte grah ,sjeckanu mrkvu,sitno sjeckani bijeli luk,lovor, izrezani paradajz te suho meso ( ukoliko ga volite )i prelijte sa vodom .Ako je meso nemasno dodati jednu kašiku margarina .
Zatim pustiti da se kuha 1,5 do 2 sata ( nekad i duže ,zavisi od vrste graha) uz povremeno dolijevanje vode kad uvrije .Pri samom kraju kuhanja grah malo prognječiti vilicom i dodati jednu kocku za juhu, soli ,vegete ,bibera po zelji .10-15 minuta prije kraja kuhanja grah zapržiti zaprškom od brašna ,ulja i malo crvene paprike i pustiti da kuha još 10-15 minuta.Služiti uz zelenu ili kiselu salatu .Prijatno !!!

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 1:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Đuveđ

Potrebno:


1 kg teleceg ili govedeg mesa
1/2 kg krompira,
1/2 kg mahuna,
2 plava patlidzana,
5-6 paradajza,
15 dkg masla ili ulja,
3 glavice crvenog luka,
persunov list,
2 jajeta,
2 dl povlake,so.

Priprema:
Isjeckajte luk i meso pa poprzite na ulju. Kada je meso napola, mekano, spremite povrce. Krompir izrezite na 4 djela. Mahune izrezite. Patlidzane nasijecite na ploske, prelite sa malo vode i neka stoji 10 minuta, a onda ih ocijedite. Sve stavite u tepsiju a mozete i serpu.
Odozgo poredajte meso i luk. Pecite na umjerenoj vatri. Cim primjetite da je meso gotovo peceno, izrezite paradajz na vece komade i stavite na vrh. Po paradajzu pospite isjeckan persunov list.
Vratite u pecnicu. Pred kraj umutite jaja i povlaku i prelite preko dzuveca pa zapecite na jakoj vatri.
Prijatno..........

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 2:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanske ruzice



Testo:
1/2 kg brasna, 1 jaje, pola kasike ulja i malo soli

Fil: 1/2 kg mlevenih oraha, 500 gr maslaca, 50 gr suvog grozdja

Preliv: sirup od kilogram secera

Pripremanje: Umesiti da testo bude mekano za razvlacenje i razdeliti na tri kugle. Svaka se kugla razvuce u list i ostavi na carsav da se osusi. Orahe i suvo grozdje podeliti na tri dela. Prvu koru ravnomerno namastiti maslacom, posuti sa trecinom oraha i suvog grozdja. Preko toga staviti pazljivo drugu koru. Ponoviti postupak. Kada su kore i fil poslagane kao torta, uvijte ih u rolnu kao rolat. Od tog rolata secite nozem kolutove debljine prsta, koje cete na stranu redjati u namascenu tepsiju. Pecite u dobro zagrejanoj pecnici na temperaturi od 250 Celzijusa. Kada ruzice budu rumene, smanjite temperaturu na 100 Celzijusa ili 50 Celzijusa, pa dalje susite. Od 1 kg secera uspinujte sirup, ni suvise redak, ni suvise gust. Kada su kolaci gotovi, izvadite ih iz rerne da se malo prohlade kao i sirup koji treba da ostane topao. Kolaci se pazljivo zalivaju, jedna po jedna ruzica. Moraju biti vlazne i oko sebe imati dosta soka kada se serviraju.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 2:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanski ustipci na rostilju



(za 3 osobe)


500 g mlevene junetine
100 g suve slanine
5000 g spanaca
50 g parmezana
1 glavica luka
ulje
biber
so

Pripremanje: Mleveno meso posolite i pobiberite. Dodajte seckani luk. Sve dobro promesajte. Oblikujte loptice velicine krupnijeg oraha i pecite na rostilju. Posluzite sa dinstanim spanacem.

Napomena: Spanac skuvajte, ocedite i dinstajte na ulju. Posolite ga i pobiberite te pospite przenom slaninom i parmezanom.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24



Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Poruke: 11005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 16, 2007 2:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanska vesalica na rostilju



(za 3 osobe)


500 g ovcetine od buta
1 glavica luka
250 g sargarepe
ulje
biber
so

Pripremanje: Ovcetinu narezite na deblje odreske. Svaki odrezak istucite, zarezite ga po sredini, ali ne do kraja, tako da odrezak dobije izgled kuke. Nauljite, posolite i pobiberite, pa sa obe strane ispecite na rostilju. Pecene vesalice stavite na ciniju i posluzite sa dinstanom sargarepom.

_________________
Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Bosanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 4 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon