:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
CUFTETA OD RENDANOG KROMPIRA
300 gr. mlevenog mesa
2-3 jaja
1 soljica kisele vode (moze i obicna ako nema kisele)
2 soljice ulja
Crnog i belog luka po zelji
Malo seckanog persuna
Bio zacin po ukusu
Pola praska za pecivo
3 ravne kasike brasna
2 kasike prezli
Sve to dobro sjediniti i ostaviti u frizider da malo odstoji.
Na krupno izrendati 2 veca krompira, ocediti vodu i sjediniti sa smesom.
Vaditi kasikom i peci na vrelom ulju ili masti.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dolme od zelene salate
Dolme od zelene salate
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
3 glavice zelene salate
malo ulja
3 glavice crnog luka, sitno seckanog
500 g mešanog mlevenog mesa (ili čiste junetine)
so i biber
šoljica pirinča
100 g suve slanine, sitno seckane
malo supe ili vruće vode
brašno i ulje za zapršku
1 kisela pavlaka
Priprema
Očistiti zelenu salatu od spoljnog lišća. Odvojiti listove i odseći zadebljane žile na listovima. Zagrejati ulje i propržiti sitno iseckan crni luk, dodati mleveno meso, zatim so i biber, pa sve zajedno izdinstati. Dodati potom šoljicu pirinča i suvu slaninu.
Ovom smešom puniti listove salate i uvijati kao sarmice, pa ređati u zemljani ili vatrostalni sud da pokriju dno. Preliti vrelom supom ili vodom da ogreznu i kuvati 20 minuta.
Napraviti tanku zapršku od ulja i brašna i sipati preko sarmica koje ključaju. Protresti, po potrebi dodati vode i staviti u rernu da se zapeče. Gotove dolme izvaditi iz rerne, zaliti kiselom pavlakom i služiti u sudu u kom su kuvane.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Uštipci od ćevap mesa
Uštipci od ćevap mesa
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
1 kg mlevenog ćevap mesa
150g trapista (ili nekog drugog sira)
100g dimljenog mesa
100g dimljene slanine
3 čena belog luka
malo aleve i tucane paprike
Priprema
Sitno iseckajte sir, dimljeno meso, slaninu i beli luk i pomešajte ih sa ćevap mesom. Od ovakve smese oblikujte loptice (bolje je praviti ih manje jer se lakše i bolje peku).
Pecite na roštilju ili na teflonskom tiganju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ćufte u sosu od paradajza na danski način
SASTOJCI
1/2 kg mlevenog svinjskog mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka
30 grama brašna
1 kašičica sveže majčine dušice
1 kašika ulja
malo mleka
so i biber
Sos
400 grama seckanog paradajza
450 ml pileće osnove za supu
30 grama brašna
30 grama putera
1 kašika pirea od paradajza
1 čen belog luka
1 lovorov list
NAČIN PRIPREME
Sitno naseckajte crni luk, pa ga sjedinite s mlevenim mesom. Dodajte brašno i majčinu dušicu, posolite i pobiberite. Masu povežite jajetom, dodajući i mleko po potrebi, kako bi se dobila meka masa, pogodna da se od nje oblikuju ćufte (od navedenih sastojaka može se napraviti 20-tak ćufti). Svaku ćuftu uvaljajte u brašno i odložite u frižider da odstoji.
Za to vreme napravite belu zapršku od putera i brašna. Dodajte osnovu za supu, paradajz, pire od paradajza, izgnječeni beli luk i lovorov list. Posolite i pobiberite. Kuvajte mešajući dok ne provri i dok se sos ne zgusne. Zatim poklopite i kuvajte još 20-tak minuta. Kuvani sos procedite kroz gazu.
Ćufte pržite na puteru dok ne dobiju smeđu boju. Zatim ih stavite na papirni salvet da bi upile masnoću. Ispržene ćufte poređajte u vatrostalnu posudu, prelijte sosom od paradajza i dinstajte u rerni na umerenoj temperaturi oko pola sata.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Musaka sa zečetinom
SASTOJCI
meso do prednjih delova zeca
750 grama krompira
3,5 dl mleka
2,5 dl belog vina
2,5 dl sirćeta
40 grama masti
4 jaja
1 glavica crnog luka
so
NAČIN PRIPREME
Zečetinu ostavite da odleži u belom vinu i sirćetu, a zatim je očistite od kostiju i sameljite. Sitno nasecite crni luk, propržite ga na masti, pa mu dodajte meso i još malo pržite. Krompir nasecite na tanke kolutove i ispržite na masti. Namastite pleh, pa poređajte krompir, zatim meso i završite krompirom. Jaja razmutite s mlekom, posolite i prelijte musaku ovom smesom. Pecite u rerni dok musaka ne porumeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Fasirane snicle sa krompir salatom
Potrebno je:
- 800 g krompira, crni luk, 400 ml instant supe
- 4 kasike sirceta, so, biber, secer
- kasika senfa, 6 kasika ulja, 1/2 krastavca
- 3 kasike vlasca
Za fasirane: jaje, zemicka, glavica luka, 1/2 veze persuna, 400 g mlevenog teleceg mesa, so, biber
- aleva paprika, kasicica ljutog senfa, 2 kasike biljne masti
Oljustiti krompir i kuvati ga oko 20 minuta. Ocediti ga, preliti hladnom vodom, zatim ocistiti i iseci na tanke kolutove. Oljustiti crni luk, sitno ga iseckati, dodati u supu i pustiti da tecnost upola uvri. Potom dodati sirce, so, biber, prstohvat secera, senf i ulje. Masu preliti preko krompira. Sve dobro promesati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sampinjoni sa mlevenim mesom
Potrebno je:
- 20 g susenih sampinjona, kriska tosta
- 2 kasike mleka, 2 veze vlasca, cen belog luka
- pola veze persuna, 250 g juneceg mlevenog mesa
- rendana kora pola limuna, zumance, 2 kasicice senfa
- so, biber, 2 kasike maslinovog ulja, 2 kasike dzina
- 400 ml preliva od mesa
Sampinjone ostaviti oko 30 minuta u 350 ml tople vode da nabubre. Iseckati tost na kockice i potopiti ih u mleko, vasac i crni luk ocistiti i sitno iseckati. Ostaviti nekoliko grancica persuna za ukrasavanje. Mleveno meso pomesati sa belim lukom, izrendanom limunovom korom, kockicama tost hleba, zumancetom, ljutim senfom i seckanim vlascem. Posoliti i pobiberiti, pa zatim masu dobro sjediniti. Vlaznim rukama od dobijene mase napraviti loptice, zagrejati kasiku ulja u tiganju, pa na njemu isprziti loptice od mlevenog mesa tako da dobiju braon boju. Zagrejati dobro kasiku maslinovog ulja u serpi, pa izdinstati preostali vlasac, izvaditi sampinjone iz vode i iseckati. Dodati ih vlascu i sve zajedno prodinstati. Polako dodavati dzin uz stalno mesanje. Procediti corbu od pecuraka i u nju doliti preliv za meso. Ostaviti dobijenu smesu da se kuva najmanje 5 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MUSAKA OD PIRINCA I MLEVENOG MESA
MATERIJAL: 400 g mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 100 g pirinca, 3
jaja, 1 litar mleka, malo aleve paprike, biber i so.
PRIPREMANJE: U naseckan i isprzen luk, spustiti mleveno meso, i uz mesanje
prziti dok tecnost ne ispari. Tada se doda opran pirinac, aleva paprika,
biber i so i jos neko vreme przi. Ukloniti sa vatre da se malo prohladi, i
preliti umucenim jajima i mlekom. Ovlas promesati i peci u rerni na 220o C.
Jelo sluziti toplo uz kiselo mleko.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
HAMBURSKA PECENICA
MATERIJAL: 500 g mlevenog mesa, 1 kifla, 3 tvrdo barena jaja, 1 belance,
50 g slanine, 50 g sunke, 50 g ulja, 2 kisela krastavca, so, biber, malo
mleka, 3 kasike brasna i 50 g kiselog mleka.
PRIPREMANJE: U mleveno meso umesati kiflu koja je prethodno potopljena u
mleko i belance, sitno secenu slaninu, seckana kuvana jaja, krastavce i
sunku. Sve sastojke dobro izmesati, posoliti, i pobiberiti. Od te mase
oblikovati veknicu, uvaljati je u brasno, staviti u pleh i preliti uljem.
Peci u zagrejanoj pecnici 1 sat. Zatim sok u kome se peklo meso izmesati sa
kiselim mlekom i time preliti pecenicu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Surdulički gulaš
SASTOJCI
300 grama mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 paprike (može i iz turšije)
začini
250 grama makarona
1/2 litra tomatina
litar i po vode
NAČIN PRIPREME
Propržiti 300 grama mlevenog mesa sa glavicom crnog luka. Dodati 2 paprike (može i iz turšije), začine i 250 grama nekuvanih makarona, pa naliti sa pola litra tomatina i litar i po vode. Staviti u zagrejanu rernu i peći sve dok se makaroni ne skuvaju a jelo zapeče.
|
_________________
|
|
|
|
|
zozozo4 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 61
Datum registracije: 25 Feb 2005 Poruke: 11
|
|
MESNE KUGLICE
200 g mlevene govedine
1 kašićica Vegete
biber
2 kašićice belog luka
1 jaje
200 ml kisele pavlake
30 g Hlebnih mrvica
200 g mlevene svinjetine
200 g mlevene teletine
ulje za pečenje
Za sos:
500 ml Kečapa
2 kašićice smeđeg šećera
1 kašika naseckanog luka
1 kašićica belog luka
1. U dubljoj posudi pomiešajte hlebne mrvice, pavlaka, jaje i Vegetu. Dodajte mleveno meso, začinite biberom, belim lukom i sve dobro izmiješajte.
2. Pripremljenu mesnu smesu ostavite neka stoji na hladnom mjestu oko dva sata, a nakon toga oblikujte kuglice i stavite ih u namašteni pleh.
3. Kečap, smeđi šećer, beli luk i naseckani luk dobro izmiešajte, pa mešavinu rasporedite na pripremljene okruglice.
4. Pecite ih oko sat vremena na 180C.
|
|
|
|
|
|
ann02 Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 12 Sep 2005 Poruke: 9019
|
|
AVGANISTANSKI ĆEVAP
Potrebno je:1/2 kg svinjskog mlevenog mesa
1/2 kg govedjeg mlevenog mesa
1/2 kg pasiranog kuvanog krompira
2 glavice crnog luka seckanog na kockice
2 žumanceta
malo vegete,soli,mlevenog bibera,iseckanog peršunovog lišća
Priprema:Sve dobro umesiti i praviti ćevape.Uvaljati ih potom u izmućeno belance, pa u prezlu i zatim pržiti na vrelom ulju.Pržene ćevape preliti sledećom smesom:izgnječiti 2 čena belog luka,dodati jednu pavlaku i kašiku senfa i sve to dobro izmešati.Avganistanski ćevap služiti uz pire krompir.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|