:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Salata od avokada i jaja
-3 zrela avokada
-6 jaja
-so
-1 paprika babura
-sok od limuna
Avokado preseci na pola,izvaditi kosticu i kasikicom izvuci avokado iz ljuske,ignjeciti ga viljuskom,na trenicu izrendati barena jaja,iseci na male kockice papriku i dodati so i sok od limuna,sve sjediniti i sluziti.Odlicna salata
|
Poslednja prepravka: sanjica_021 on Sub Jul 24, 2004 1:42 pm; ukupno izmenjena 3 puta |
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Tako salata
Sastojci:
450 g mlevene govedine, posne
1 kašika tucane paprike
2 šolje salatnog preliva
1 šolja kečapa
35 g mešanog povrća
2 glavice zelene salate, oprane, osušene i iseckane (može 2 različite vrste)
3 velika paradajza, iseckana
1 zelena babura, iseckana
1 žuta babura, iseckana
1 veza mladog luka, iseckanog
115 g mariniranih zelenih papričica, fino seckanih
425 g mariniranog pasulja, oceđenog
425 g mariniranog pasulja (druga vrsta), oceđenog
340 g rendanog Čedar sira
400 g kukuruznog tortilja čipsa
Priprema:
Izdinstajte govedinu, začinite tucanom paprikom i ostavite da se ohladi. Pomešajte salatni preliv, kečap i mešano povrće. U velikoj činiji pomešajte zelenu salatu, paradajz, zelene, crvene ili žute paprike, mladi luk, papričice, obe vrste pasulja, pola količine sira, pola količine čipsa, preliv i rashlađenu govedinu. Pokrijte i stavite u frižider. Pred služenje prelijte salatu ostatkom sira i čipsa.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Salata od tunjevine sa krompirom
Sastojci:
1/2 kg krompira
1 konzerva tunjevine
2 glavice crnog luka (može i mladog)
senf
biber
peršun
Priprema:
Krompir dobro obarite i isecite na kockice. Dodajte sitno iseckan crni luk, malo senfa i malo bibera. Sve lagano pomešajte sa tunjevinom, po potrebi malo posolite i dodajte 1-2 kašike ulja. Servirajte u staklenoj činiji, prelijte sokom od jednog limuna i pospite kašičicom seckanog peršuna.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Salata Nicoise
Sastojci:
350 g zrelog paradajza, bolje manje veličine
100 g salate
1 krastavac
450 g mladih krompirića, skuvanih i isečenih
100 g skuvane mlade boranije
2 glavice crnog luka 400 g tunjevine
2 tvrdo kuvana jaja, isečena na četvrtine
50 g crnih maslinki
1 kašika seckanog peršuna
Za preliv:
1 kašičica soli
1 čeno belog luka
2 kašičice senfa
1 kašika sirćeta
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike travčica (peršun, nana, salata) ili po pola kašičice origana i timijana
biber po ukusu
Priprema:
Prvo napravite preliv. Pomešajte so i beli luk (najbolje je da se ovo radi u avanu sa tučkom, lepo se zdrobe krupniji komadi i napravi se fina pasta). Pomešajte, pa dodajte senf, sirće i biber. Mešajte dok se so ne rastvori. Na kraju dodajte maslinovo ulje i zelene biljke. Zgodno je da pre no što prelijete salatu sve ovo sipate u teglu, zatvorite i dobro, dobro izmućkate.
Sad oljuštite paradajz. Tačno 1 minut ga držite u ključaloj vodi i oljuštiće se bez ikakvih problema. Isecite paradajz na četvrtine. Uzmite veliku činiju i ređajte naizmenično paradajz, salatu, krastavac, krompir, boraniju i luk. Ređajte u više slojeva, a posle svakog sloja sipajte malo preliva.
Zatim dodajte komade tune (nemojte previše da je sitnite), naređajte jaja na vrhu, pa na kraju maslinke, peršun i sve prelijte ostatkom dresinga. Služite brzo uz puno krckavog hleba i maslaca.
@ Dobra je salata i meni cesto sluzi za zamenu obroka leti...ali ja pravim bez tune,nevolim
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Urnebes salata
Sastojci:
6-10 ljutih papričica ili tucana ljuta crvena paprika
500-700g belog sira (može i ovčiji, ako ga volite)
200g kajmaka
5-6 čena belog luka
malo peršuna za ukras
malo soli
Priprema:
Izgnječite sir i dodajte mu kajmak. Ispecite i oljuštite papričice, pa ih sitno iseckajte (umesto ovoga možete samo dodati ljute tucane paprike po ukusu). Očistite beli luk i sitno ga iseckajte ili ga stucajte u avanu. Možete malo posoliti ako sir nije slan. Sve dobro pomešajte i razdelite po manjim posudama. Ukrasite sa malo seckanog peršuna. Odlično ide uz žestoka pića.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Srpska salata
Sastojci:
500 g paradajza, sečenog na kriške
2 sveže paprike, seckane na rezanca
2 ljute papričice, seckane na rezanca
so
2 sveža krastavca, seckana na kockice
1 glavica crnog luka, sitno iseckanog
2-3 kašike ulja
Priprema:
Sve sastojke pomešati u činiji za salatu, posoliti i preliti uljem.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Salata Cezar
2 srednje glavice salate
3-4 fileta sardine
6 supenih kasika ulja
1 jaje
1 supena kasika vorcester sosa
1/4 kasicice soli
malo mlevenog bibera
60 g parmezana
sok od dva limuna
500 g kockica prepecenog hleba
Iseci listove salate i staviti ih u veliku ciniju. Izgnjeciti sardine i dodati 3 kasike ulja, jaje, vorcester sos, so i biber. Sve izmesati. Poprskati salatu sa 3 kasike ulja i parmezanom. Dodati masu sa jajima i sardinama i blago protresti ciniju. Poprskati limunom. Dadati prepecen hleb i sluziti dok je hleb jos hrskav.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
SALATA OD GRASKA
POTREBNO JE:
- 3kuvana zumanceta
- 3 presna zumanceta
- 4 kasike ulja
- 3 kisela krastavca
- 3 kuvana krompira
- 3 tvrdo kuvana jajeta
- 200 gr kuvanog graska
- kasicica senfa
- limunov sok
- so
- secer
Tri presna i tri kuvana zumanceta dobro umesati
sa 4 kasike ulja.
Dodati 3 sitno isecena kisela krastavca,
izmrvljeni kuvani krompir i 3 kuvana jajeta
i kuvani grasak pa sve dobro izmesati.
Na kraju dodati kisele pavlake po potrebi,
kasicicu senfa, soli, malo secera
i limunovog soka po ukusu i sve zajedno
jos jednom izmesati.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
SOPSKA SALATA
POTREBNO JE:
- 300 gr paradajza
- 100 gr punomasnog sira
- 2 paprike babure
- 2 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 1 zelena ljuta papricica
- so
Paprike ispeci i oljustiti. Jaja obariti. Luk iseci sitno,
a pecene paprike i paradajz iseci na jednake cetvrtaste komade,
srednje velicine.
Ljutu papricicu iseci na tanke kolutove.
Sve lagano izmesati, preliti uljem i dekorisati izdrobljenim sirom,
obarenim jajima i listovima persuna.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
SALATA OD RIBE
POTREBNO JE:
- 1 kg fileta ili ribe bez kostiju
(smudj ili oslic)
- 300 gr krompira
- 100 gr sargarepe
- 200 gr kiselih krastavaca
- 4 jajeta
- 200 gr majoneza
- 1 dl belog vina
- so, biber, persunov list
Ociscena riba se obari u slanoj vodi pa se odvoji od kostiju
i koze i iskida na sitne komadice. Krompir i sargarepa se obare, iseku,
krastavci takodje iseckaju i sve se pomesa sa
iseckanim kuvanim jajima.
Majonez se razmuti sa belim vinom, posoli i pobiberi,
doda se seckano persunovo licse i prelije salata.
Poklopi se i ostavi u frizideru da se ohladi.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
SALATA OD BORANIJE
POTREBNO JE:
- sto mladja boranija
- 1 kasika sode bikarbone
- so
- ulje
- vinsko sirce
- senf
- biber
- crni i beli luk
Uzmite sto mladju boraniju, odrezite krajeve, skinite konce
i mahune ostavite cele ako nisu previse krupne.
Ako su prevelike - iseci ih na polovinu po duzini.
Skuvati vode jedan pun veliki sud.
Posoliti vodu pa spustiti ociscenu boraniju.
Kada je boranija obarene, ocediti je ali je
ne prelivati hladnom vodom.
Preliti boraniju uljem i dobro izmesati, pa je posoliti.
Kada se boranija rashladi, razmutiti u vinskom sircetu
ili jos bolje u limunovom soku, 1 kasicicu senfa,
malo belog bibera i malo iseckanog crnog i belog luka.
Tim prelivom prelivati pomalo boraniju i mesati drvenom kasikom.
Salatu sluziti uz meso ili kakvo drugo jelo.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
SALATA OD TUNJEVINE
POTREBNO JE:
- 2 konzerve tunjevine
- 200 gr majoneza
- 2-3 kasicice senfa
- 5 kasika ajvara
- 1 limun
- persun
- 3 kuvana jaja
Tunjevinu izvaditi i ocediti od ulja.
Dodati majonez, senf, ajvar,
sok od limuna i sitno iseckani persun.
Sve dobro izmesati, oblikovati u zeljeni oblik
i ukrasiti kuvanim jajima
isecenim na pola ili kriske.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|