www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Krvna grupa se može promijeniti
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 8:52 pm    Naslov poruke: Krvna grupa se može promijeniti Na vrh strane Na dno strane

Nova tehnika pretvara crvena krvna zrnca grupe A ili B u univerzalnu krvnu grupu 0, koja se može dati svim pacijentima, što bi moglo riješiti probleme s nedostatkom zaliha krvi.

Četiri osnovne krvne grupe ljudske krvi – A, B, AB i 0 – nastale su zbog razlika u molekulama koje se zovu antigeni, koje su posute po površini crvenih krvnih zrnaca i izazivaju reakciju imunološkog sustava.

Osobe s antigenom tipa A stvaraju antitijela na antigen tipa B, zbog čega tijelo napada i odbacuje doniranu krv grupe B kao stranu. Isto se događa s osobama koje imaju krvnu grupu B, a dobiju krv grupe A.

Krv grupe 0 nema nijedno od tih antitijela i bez opasnosti se može dati osobama s bilo kojom krvnom grupom.

No, osobe s krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv 0-grupe, što znači da u nestašici zaliha krvi mogu primiti samo doniranu krv kakve trenutno ima.

Kako bi doskočili problemima s nedostatkom zaliha krvi, Henrik Clausen, glikobiolog sa Sveučilišta u Kopenhagenu, i ekipa znanstvenika iz ZymeQuesta, biotehnološke kompanije iz Massachusettsa, tražili su enzime koji pretvaraju druge krvne grupe u grupu 0.

Antigeni grupa A i B imaju slične razgranate molekule ugljikohidrata, koje se razlikuju u šećerima kojima su pokriveni njihovi vrhovi. Istraživači su tražili enzime koji će "odrezati" šećere s antigena bez oštećivanja crvenih krvnih zrnca.

ZymeQuest je već uspio izolirati enzim iz zrna kave koji je ogoljivao antigen grupe B, ali proces nije bio vrlo uspješan. Kako bi se približili masovnoj proizvodnji efikasnijih enzima, testirali su ekstrakte od gotovo 2500 vrsta bakterija i gljivica.

Na kraju su se fokusirali na dva enzima: jedan je izvučen iz bakterije koja uzrokuje dječji meningitis i taj pretvara grupu A u grupu O, dok drugi, iz ljudskih crijeva, pretvara krvnu grupu B u 0. Oba enzima zajedno pretvaraju krvnu grupu AB u 0.

Svaki enzim 'skida' toliko od ciljnog antigena crvenih krvnih zrnaca da ih službeni test na krvne grupe američke administracije za hranu i lijekove nije mogao otkriti. A nisu ih mogli detektirati ni ponovljeni kemijski testovi, objavili su znanstvenici u specijaliziranom izdanju za biotehnologiju magazina Nature.

"ZymeQuest u klinikama krvi testira učinkovitost enzima za pretvaranje krvne grupe A, a nadaju se da će još ove godine provesti klinička testiranja enzima za pretvaranje krvne grupe B", rekao je Clausen.

"Impresivna studija", rekao je Geoff Daniels s bristolskog Instituta za transfuzijske znanosti. "Krvne grupe 0 uvijek ima premalo i ako tehnologija bude sigurna i učinkovita za ljude, kroz nekoliko bi se godina mogao smanjiti pritisak na 0."

Net.hr
03.04.2007.

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 8:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lepo zvooci ali josh oovek nije dokazano na deloo...sada nam ostaje samo da cekamo prve rezooltate

The tears of a clown make the whole world laugh.

Теодул
Banovan!

Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Datum registracije: 24 Feb 2007
Mesto: Srce, a u srcu SRBIJA!

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 10:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hmm ja mislim da to nije dobro po organizam Confused mislim, ok je sve to. ali ne treba dirati nesto sto je priroda napravila Smile

Alexns
Tinkerbell's pixie dust

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 11:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

[Donnie Darko] je napisao/la sledeće:
...ali ne treba dirati nesto sto je priroda napravila ...

Da, to onda znaci da bi ljoodi oomirali od oopale slepog creva, oslepljivali od katarakte...

By the way, da nisi ti dobrovoljni davalac krvi mozda?? Question Rolling Eyes

Теодул
Banovan!

Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 11:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Alexns je napisao/la sledeće:
[Donnie Darko] je napisao/la sledeće:
...ali ne treba dirati nesto sto je priroda napravila ...

Da, to onda znaci da bi ljoodi oomirali od oopale slepog creva, oslepljivali od katarakte...

By the way, da nisi ti mozda dobrovoljni davalac krvi mozda?? Question Rolling Eyes

Hmm ne bi, nisam mislio bukvalno da ne treba dirati sve sto je priroda stvorila. ali u krv se definitivno ne treba dirati Smile

I da, dobrovoljno dajem krv vec 3 godine.

Alexns
Tinkerbell's pixie dust

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 11:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

E pa onda bi bar ti trebao da znash koliko malo krvi ima u zalihama i koliko je trazena O groopa...trebala bi da te radooje vest a ne... Rolling Eyes

Теодул
Banovan!

Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 11:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Alexns je napisao/la sledeće:
E pa onda bi bar ti trebao da znash koliko malo krvi ima u zalihama i koliko je trazena O groopa...trebala bi da te radooje vest a ne... Rolling Eyes

Raduje me, mnogo.. ali, zar ne mislis da u neke stvari jednostavno ne treba zabadati nos ?btw. ja sam O grupa Wink

Alexns
Tinkerbell's pixie dust

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 03, 2007 11:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I ja sam O, ali ne znam, ako foonkcionishe shto da ne, treba sve iskoristiti...jednostavno nije sve crno-belo...kad bismo tako sve gledali ne bi trebale ni da se grade mostovi ni brane Laughing ...nek boode kako priroda zeli Laughing ...shalim se ali to je najbolji primer koji dokazooje sooprotno...ako se moze pomoci ja sam apsolootno za

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Krvna grupa se može promijeniti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon