:: |
Treba li crkva imati povlasteni polozaj u drustvu? |
Da! Bez sumnje! |
|
21% |
[ 12 ] |
Ne! Nikako. |
|
68% |
[ 39 ] |
Ne znam... |
|
10% |
[ 6 ] |
|
Ukupno glasova : 57 |
|
Autor |
Poruka |
EGO! Stojke's bitch!

|
Godine: 34
Datum registracije: 25 Sep 2006 Poruke: 5644 Mesto: U svom svetu tame,ušuškana u kolevci samoće i neostvarenih želja,izgubljena u sopstvenom životu

|
|
Naravno da ne!
Smatram da Crkva treba da bude gde i jeste. Gledajući nazad u istoriju, Crkva je u nekim zemljama imala uticaj na državu i na to kako su tadašnji vladari upravljali državom. U tim slučajevima, dosta ratova je vođeno kako bi se proširilo hrišćanstvo, paganizam... (sada govorim uopšteno!). Na primer... , krstački ratovi! Pogledajte samo šta se desilo u 4 - om krstaškom ratu. Oba inicijatora su imali svoju korist, ali ipak Božji predstavnik je Božji predstavnik i ne bi trebao tako da se ponaša!
U takvim ratovima je ginulo dosta ljudi, upravo zbog Crkve koja je pripovedala mir i slogu.
Danas ima dosta netrpeljivosti između nacija iz prostog razloga što je Crkva osuđivala druge vere kao "nepotrebnim", "lažnim" verama.
Pravi primer za to su Katolici i Pravoslavci.
Pravoslavlje i Katolicizam pripadaju jednoj veri - hrišćanstvu, jednom Bogu, dok danas se te dve vere smatraju različitim verama, verama dve različite nacije.
Smatram da je niz predrasuda koje danas vladaju, upravo produkt Crkve koja propoveda šta je dobro, a šta loše.
Crkva od nastanka Sveta propoveda da je žena Zlo. Zbog žene (Zla), Adam je prekršio naređenje Boga, nije ga poslušao. U patrijarhalno doba, koje je naravno, bilo podređeno religiji, Crkvi; žene su smatrane "nižim". Žene su podređivane muškarcima kao oličenju Dobra koje je tu da "prevaspita" Zlo. Sve ovo je upravgo zbog Biblije koja je to i propovedala.
Možda sam malo otišla u off - topic, ali sam htela da objasnim zašto sam protiv Crkve.
|
_________________ Baš je dobro biti ja,
ni sa kim se ne bih menjala,
i kad bih se opet rodila,
ja bih opet bih bila ja!
* B.I.T.C.H. 4EVER *
Being In Total Control of Herself
 |
|
|
|
 |
ekonomista87 Upućeni član

|
Godine: 37
Datum registracije: 20 Sep 2006 Poruke: 278 Mesto: Vojvodina, Pancevo

|
|
Ne! Nikako! ne vidim razlog zasto bi imale
|
|
|
|
|
 |
cimlia Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Maj 2005 Poruke: 61

|
|
Crkva i (bilo kakva) vjera su stvar individualca i tako bi trebalo,da bude i u buduce
|
|
|
|
|
 |
MilanR Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 44
Datum registracije: 26 Nov 2006 Poruke: 4

|
|
zavisi koja crkva. Mislim da od pravoslavne crkve nikad nista lose nije poteklo i crkva treba da ima znacajno mesto u drustvu kako zbog dobrog uticaja na ljude tako i zbog velikog broja vernika kojima je misljenje ljudi iz crkve vazno
|
|
|
|
|
 |
sinner Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 03 Maj 2006 Poruke: 93

|
|
ne,ne,ne i ne!!najveci broj ratova je pocinjao,upravo,zbog crkve i religije...
|
|
|
|
|
 |
MILJE Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 19 Jan 2007 Poruke: 4

|
|
Crkva nebi trebala imati povlašteni položaj jer oni bi tribali pomagat i živit kako je i krist živia,a popi žive bolje nego i mali ljudi. Svećenici voze nove marke auta, imaju mobitele, uživaju u blagodatima života više nego iko.
[Edit by knknpnkn: Pisanje teksta velikim slovima [ALLCAPS] je zabranjeno Pravilnik-om. Koristite blagodeti formatiranja teksta ako želite nešto da naglasite.]
|
|
|
|
|
 |
Zivojin Misic Vojvoda

|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Sep 2005 Poruke: 4517 Mesto: Србија(Београд)

|
|
Crkva, po mom misljenju, nikako ne bi trebalo da ima posebna povlascenja. Mislim da bi trebalo da se, nekim delom, finansira iz budzeta, jednostvano d ane bi izrabljivala vernike, ali njeno ucesce u vlasti, npr, mislim da bi bilo suvisno. To bi dovelo do donosenja, nekih pristrasnih, subjektivnih odluka.
|
_________________ Општа ситуација је добра. Непријатељ се повлачи на свим линијама. |
|
|
|
 |
nektarinica Upućeni član

|
Datum registracije: 15 Mar 2006 Poruke: 375 Mesto: Singidunum

|
|
LaNa83 je napisao/la sledeće: | Zasto bi crkva imala povlascen polozaj, ne razumem???? Zar vec nije prevrsilo svaku meru to sto se na svakom slobodnom opstinskom zamljistu podize po jedna crkva za svaki dan od 365 dana iz crkvenog kalendara dok deca iz obliznjih zgrada nemaju gde da se igraju niti imaju dovoljno mesta u najblizem vrticu....postalo je trend kod politicara sakupljati poene tako sto ce obecavati po par novih "bozijih domova" i onda kad skupe potrebne poene onda narod koji od njih ocekuje par pozitivnih promena posalje lepo u te iste domove i kaze "aj sad molite se mozda ce vam bog pomoci".... |
Bravo!
Slazem se!Od reci do reci...A i slazem se sa rizmalom sto se tice veliki broj popova iliti svestenika koji su nista drugo nego-lopovi!A nasi ljudi,vecina njih koji su stopostotni primitivci bi dali sav svoj novac,koliko god taj svestenik trazio,mislivsi tako da su 'bolje zasticeni' i da Bog(koji naravno,NEMA cenu)vise ceni one koji su VISE dali para!!!UZAS!!!!!!Ovde u ovoj zemlji,onaj broj ljudi sto se dici dan i noc da je on 'vernik',e,taj isti je sve samo ne vernik!!!Taj isti,prvo nema pojma ni zasto slavi slavu koju slavi,ali bitno je da je slavi,a obicaje 'menja' kako mu dune,a to ne bi SMEO da radi ako je vernik!!On 9 od 10 Bozijih zapovesti krsi,i 6 od 7 Bozijih grehova!Ja imam jos gomilu stvari da kazem,ali,necu i IZVINITE sto odoh u off-topic.
Uglavnom NE!Crkva NIKAKO ne bih trebala da ima povlasceni polozaj!!
|

|
|
|
|
 |
Romeo_i_Julija Dobro upućeni član

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Feb 2005 Poruke: 500

|
|
to bi trebalo da izaziva postovanje u drustvu
|
_________________ :453: Sefe,koji ti je vrag? |
|
|
|
 |
merjadok Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 39
Datum registracije: 26 Jan 2007 Poruke: 72

|
|
nektarinica je napisao/la sledeće: | LaNa83 je napisao/la sledeće: | Zasto bi crkva imala povlascen polozaj, ne razumem???? Zar vec nije prevrsilo svaku meru to sto se na svakom slobodnom opstinskom zamljistu podize po jedna crkva za svaki dan od 365 dana iz crkvenog kalendara dok deca iz obliznjih zgrada nemaju gde da se igraju niti imaju dovoljno mesta u najblizem vrticu....postalo je trend kod politicara sakupljati poene tako sto ce obecavati po par novih "bozijih domova" i onda kad skupe potrebne poene onda narod koji od njih ocekuje par pozitivnih promena posalje lepo u te iste domove i kaze "aj sad molite se mozda ce vam bog pomoci".... |
Bravo!
Slazem se!Od reci do reci...A i slazem se sa rizmalom sto se tice veliki broj popova iliti svestenika koji su nista drugo nego-lopovi!A nasi ljudi,vecina njih koji su stopostotni primitivci bi dali sav svoj novac,koliko god taj svestenik trazio,mislivsi tako da su 'bolje zasticeni' i da Bog(koji naravno,NEMA cenu)vise ceni one koji su VISE dali para!!!UZAS!!!!!!Ovde u ovoj zemlji,onaj broj ljudi sto se dici dan i noc da je on 'vernik',e,taj isti je sve samo ne vernik!!!Taj isti,prvo nema pojma ni zasto slavi slavu koju slavi,ali bitno je da je slavi,a obicaje 'menja' kako mu dune,a to ne bi SMEO da radi ako je vernik!!On 9 od 10 Bozijih zapovesti krsi,i 6 od 7 Bozijih grehova!Ja imam jos gomilu stvari da kazem,ali,necu i IZVINITE sto odoh u off-topic.
Uglavnom NE!Crkva NIKAKO ne bih trebala da ima povlasceni polozaj!! | Drago mi je da sve više ljudi misli tako. Za veru nije potrebna crkva kao institucija nego kao pomoć na putu ka veri. Jedino su monaški redovi, što se mene tiče, sačuvali čast.
|
|
|
|
|
 |
slatkica87 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jun 2006 Poruke: 141

|
|
Pedjanbg je napisao/la sledeće: | Smatram da ne bi trebalo da ima povlascen polozaj. Zapravo, sama ideja mi deluje smesno. Na zalost, u mnogim zemljama crkva ima privilegije i povlastice kojima zaista ne vidim razlog. |
slažem se............
|
|
|
|
|
 |
tamara_blabla Iskusni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 15 Mar 2007 Poruke: 766

|
|
Mislim da treba da ostane kao sto je do sad bilo.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|