Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
Pogača na švajcarski način
Sastojci
350 g brašna
100 ml mleka
2 kom jaja
1/3 margarina - putera (od 250 g)
120 g goude (ili kačkavalja)
1 kesica suvog kvasca (od 7 g)
1 kafena kašičica aleve paprike
1/2 kafene kašičice soli
mleveni beli biber (na vrh noža)
Priprema
Na dasci za mesenje (ili u vanglici) prosejati brašno, dodati kvasac, so, biber, izrendisani kačkavalj (na krupno) i alevu papriku. Rukom sve zajedno izmešati, napraviti udubljenje (rupu) dodati rastopljen margarin - puter, umućena jaja i mlako mleko. Zamesiti glatko testo, razvući ga debljine 1 cm (a može i rukom da se razvuče) veličine tepsije od R = 26 cm i staviti u podmazanu tepsiju. Još malo rukom testo poravnjati tj. razvući do stranica tepsije. Pokriti čistom krpom i ostaviti 1 h i 30 min. da stoji tj. naraste.
Peći na 200°C 10 min smanjiti temperaturu na 180°C i još 15 min peći.
Vreme pečenja zavisi od šporeta tj. ima li ventilator ili ne. Navedena temperatura je za šporet koji ima ventilator. Koji nema, dodati još 20°C.
Kada je pogača pečena, izvaditi je iz tepsije, poprskati s malo hladne vode (umiti) zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
P. S.Mera za gore navedeno brašno, je za testo pogače, po potrebi dodati još 2 supene kašike i plus posuti dasku na kojoj se mesi. Testo je mekano, ima crvenkastu boju i vazdušasto je.
Pogača koja je na slici, pečena je u formi od silikona.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Charmed Malo ~ mače ~
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
Pogača u obliku ružica
Sastojci
1 kg brašna
2 jaja
4 kašike ulja
1/2 l mlijeka
250 g margarina (ne nikako puter)
malo soli, šećera
1 kesica germe
Priprema
U malo toplog mlijeka staviti kašičicu brašna, kašičicu šećera i kesicu germe, pa pustiti da germa nadođe.
Kad je germa nadošla zamjesiti tjesto: brašno, jaja, ulje malo soli, nadošlu germu podkuhati sa toplim mlijekom, pa ostaviti da se tjesto udvostruči.
Kad je tjesto nadošlo istresti ga na radnu površini koju ste dobro posuli brašnom, pa razvaljati na debljinu oko 1 cm. Sada na tjesto naribati 1/2 margarina te tijesto presaviti sa sve četiri strane vodeći računa da se ne vidi margarin.
Sad ste dobili jednu četvrtastu površnu ponovo je razvucite oklagijom na debljinu 1 cm i naribajte drugu polovinu margarina (znači odmah bez pauze). Srolajte tjesto kao rolat te režite ružice širine 4-5 cm.
Slažite ih u podmazan i posut brašnom pleh (najljepše okrugli pleh) sa malim razmacima da ružice mogu nadolaziti. Bočne strane ružica namazati uljem da se lakše razdvajaju kad su pečene.
Prije pečenja pogaču ostaviti da ponovo nadođe. Peći do zlatno žute boje, kad je gotovo, namazati umućenim žumancetom i još jedan tren vratiti u rernu da se žumance zapeče. Po želji posuti susamom, kimom, krupnom morskom soli ili ćurukotom.
Ovo je vrlo ukusna pogača hladna i topla, a vrlo efektno izgleda na stolu uvijek je servirajte cijelu na stolu naravno na ukrasnom tanjiru.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Charmed Malo ~ mače ~
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
Voćni hleb
Sastojci
Potrebno:
150 g sušenih krušaka
200 g suvih šljiva
100 g suvih kajsija
100 g suvih datula
100 g suvih smokava
100 g cijelih lješnika
250 g brašna tip 500
1/2 svježeg kvasca ili 1 kesica instant kvasca
50 ml soka od višanja
kašičica soli i muskata
Za ukras:
sjeckani bademi
cijeli pistaći
višnje
malo šećera u prahu
Ostalo:
mast (ulje)
3 kašike džema od kajsija
Priprema
Priprema:
Kruške skuvati u malo vode, ocijediti ih i tu vodu sačuvati.
Kruške, šljive, kajsije, datule i smokve sitno isjeckati i pomiješati sa lješnicima.
Brašno sipati u jednu veću činiju pa mu dodati kvasac i preliti sa 4 kašike vode u kojoj su se kuvale kruške. Ostaviti oko 10 minuta da nadođe. Zatim sve dobro izraditi i dolivati sok od višanja i vodu od krušaka, dok se ne napravi meko tijesto. Prekriti tijesto i ostaviti ga oko 40 minuta na toplom mjestu da nadolazi. Kad tijesto nadođe dodati mu sve voće i sve dobro sjediniti. Tijesto staviti u jednu veću tepsiju ili dvije manje vatrostalne činije, pokriti salvetom i ostaviti još 10 minuta da nadođe. Peći na 180°C, oko sat vremena. Zagrijati džem i preliti njime pečen hljeb. Ukrasiti bademima, pistaćima i višnjama. Ostaviti da se ohladi, i ohlađen posuti šećerom u prahu.
Ovaj slatki hljeb je veoma pogodan za uz jutarnju kaficu ili čaj.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Charmed Malo ~ mače ~
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
Šareni hljepčići
Ovi hljepčići treba da su tanki i hrskavi. Ako volite mekše hljepčiće, tijesto nemojte razvlačiti previše tanko. Odlično idu uz variva i dekorativni su.
Sastojci
420 g brašna + 1,5 kašičica
1/2 kašičice suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 ml vode + 1-2 kašike ako je potrebno
40 g žutog kukuruznog brašna (krupnijeg)
4 listića svježe mente, sitno isjeckane
1 kašičica soli
1,5 kašičica mljevenog bibera
malsinovo ulje za premazivanje
Za ukrašavanje:
1 manja glavica crnog luka isječenog tanko na rebarca
10 komada sitnog paradajza isječenog na tanke kriške
1 vezica svježih listova žalfije
Priprema
Kvasac pomiješati sa brašnom (1,5 kašičice i 1/2 kašičice šećera). Od 300 ml tople vode oduzeti nekoliko kašika i pomiješati sa kvascem. Ostaviti kvasac da nadolazi oko 10 minuta. U dublju činiju izmiješati brašno, kukuruzno brašno, so, sjeckanu mentu i biber. Nadošli kvasac izručiti u brašno i sve zakuvati ostatkom mlake vode. Tijesto treba da je tvrđe, ali ako je potrebno, dodajte još 1 kašiku vode. Tijesto treba da bude elastično i da se ne lijepi za ruke. Tijesto izručiti na čistu radnu površinu i izmijesiti na kratko. Radna površina se ne treba posipati brašnom, a tijesto ako je dobro izrađeno i dobra tvrdoća, neće se lijepiti.
Oblikovati loptu, staviti u veću činiju malo podmazanu uljem i tijesto premazati sa malo ulja. Ostaviti da nadolazi oko 1 sat. Nadošlo tijesto izručiti na čistu radnu površinu i podijeliti na 12 manjih lopti. Svaku loptu razviti oklagijom u elipsu i uz pomoć četke premazati površinu uljem. Na svaki premazani hljepčić staviti nekoliko listova žalfije, poređati rebarca luka u obliku lepeze i staviti po nekoliko kriškica paradajza. Ponovo uz pomoc četkice pažljivo premazati čitavu površinu uljem.
Staviti u zagrijanu rernu (400°F) i peći 12-14 minuta, zavisi kako šporet peče. Hljepčići trebaju da fino porumene. Pečene hljepčiće izvaditi iz tepsije i staviti na rešetku za hlađenje da se sasvim ohlade.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Charmed Malo ~ mače ~
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
Brze lepinje
POTREBNO:
1 caša jogurta
2 caše brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje
1 caša ulja
sol
NACIN PRIPREME:
Zamijesiti glatko tijesto i oblikovati lepinje. Staviti ih na suhi vruci lim i peci dok ne porumene.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Charmed Malo ~ mače ~
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
LEPINJE S BUĐOLOM
SASTOJCI:
4 male lepinje
20 dag tanko narezane buđole
10 dag ovčjeg sira
1 staklenka tartar umaka
1 rajčica
miješana salata
PRIPREMA:
Prerežite lepinje, namažite ih tartarom, nadjenite salatom, kriškama sira, rajčicama i buđolom te odmah poslužite. Može poslužiti kao laganiji doručak ili predjelo.
Predviđeno za 4 osobe.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Charmed Malo ~ mače ~
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
Tražilica
Naziv:
Sastojci:
Vrsta:
Kuhinja:
Vrijeme pripreme:
Priprema:
Tunjevinu ocijedite i dodatno usitnite vilicom. Umiješajte kuhanu tjesteninu, sitno nasjeckane krastavce, kukuruz, kapare i majoneze. Posolite i poparite prema vlastiom ukusu.
Lepinje zagrijane u mikrovalnoj pećnici, kojima ste prethodno napravili džepiće s nožem, napunite salatom te poslužite.
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
anchi22 •• 20:01 ••
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
Kako pripremiti zdrav hleb
Upotreba meda u pekarstvu, u odnosu na neke druge zemlje, kod nas je zanemarljiva. Kao primer drugačije prakse može se uzeti SAD - jedna trećina od celokupne proizvodnje meda upotrebi se u pekarskoj industriji.
Glavni razlog za tako veliku upotrebu u pekarstvu potiče zbog osobine meda da zadržava vlagu u hlebu, pa samim tim i njegovu svežinu u toku dužeg perioda.
Obično se testu dodaje od jedne kašike pa čak do 4 do 5 odsto tečnog meda. Za kvasac, koji med čini razuđenijim, istovremeno je i najbolji energetski dodatak. Sem toga, hleb dobija izvanrednu boju zbog delimične karamelizacije meda na površini hleba.
Iako nam je u svakodnevnoj ponudi više vrsta hleba, sve je teže da se nađe onaj pravi, po našem ukusu - mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka i aditiva...
Ali i onaj koji može da se jede i sutradan.
Takav hleb možete i sami da napravite, po receptu koji donosi "Politikin Potrošač".
Hleb za svačiji ukus
- 2 kg oštrog brašna
- 1 kg ražanog brašna
- 50 g svežeg kvasca
- kašičica meda
- kašika soli
- 2 kašike ulja
- malo putera
Razmutite kvasac sa malo meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo.
Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.
Premesite, podelite na šest delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče).
Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle nekoliko minuta smanjite temperaturu i nastavite da pečete.
Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlepčiće ohladite na žičanoj rešetki.
Hleb sa ovsenim pahuljicama
- 450 g integralnog brašna
- 150 g ovsenih pahuljica
- 3 dl mlake vode
- 30 g kvasca
- kašika meda
- kašičica soli
- kašičica maslaca
- belance
- ovsene pahuljice za posipanje
Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa kašikom meda. Kad kvasac zapeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umesite testo i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko jedan sat).
U međuvremenu podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premesite testo, izbacite sav vazduh iz nadošlog testa, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još jedan sat.
Premažite testo smesom od belanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hleb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi.
Hleb sa začinima
- 200 g integralnog pšeničnog ili kukuruznog brašna
- 200 g integralnog raženog brašna,
- pola paketa svežeg kvasca
- kašika meda
- malo soli
- kašičica kima
- po dve kašike iseckanog peršuna i celera
- kašičica suve nane
- pola kašičice origana
- na vrh noža majčine dušice
Sve navedene sastojke izmešati sa 200 g tople vode, umesiti meko testo i ostaviti ga na toplom oko jedan sat. Premesiti, staviti u uži pleh ili oblikovati pogaču i peći tako što hleb stavljate u hladnu rernu i zagrevate je do 220 stepeni.
Hleb je gotov kada igla zabodena u testo postane suva i čista.
Vreme je podešeno za GMT + 1 sat Strana prethodna1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 od 5
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma