:: |
Autor |
Poruka |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Hleb sa čvarcima
Sastojci
850 g brašna
½ l vode (mlake)
3 kafene kašičice suvog kvasca
2 kafene kašičice soli
1 kafena kašičica šećera
Ostali materijal:
150 g masti
200 g čvaraka
1 čajna kašičica suvog bosiljka
1 čajna kašičica suvog ruzmarina
Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, vodu i zamesiti glatko testo. Oblikovati polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da testo naraste. Testo premesiti, razviti koru debljine 2-3 cm, premazati 1/3 mešavine masti, začina i isitnjenih čvaraka, presaviti kao knjigu i na sobnoj temperaturi ostaviti 15 min. da stoji. Postupak na isti način ponoviti još dva puta. Tepsiju veoma malo podmazati uljem (ovlaš) oformiti željeni oblik hleba i staviti u tepsiju.
Površinu testa viljuškom izbosti na nekoliko mesta, premazati mlakom vodom i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći 10 min. i na 180°C stepeni još 20-25 min. u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti 10 min. da u plehu stoji. Izvaditi iz pleha, saviti u čistu krpu (kuhinjski čaršav) i ostaviti da se ohladi.
P. S. Mast (sobne temperature) se promeša sa isitnjenim čvarcima i suvim začinima i dobro izmeša tj. sve izjednači.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif)
Poslednja prepravka: Charmed datum Ned Mar 04, 2007 12:01 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Punjene Kuglice”
Testo za ovu pogaču je ono standardno sa kvascem. Da napravimo jednu pogaču prečnika oko 25 (toliki je valjda onaj sud sto mu se dno i ivice odvajaju a uglavnom se koristi za pečenje kolača) potrebno je sledeće:
Sastojci za više od 10 porcija
TESTO:
3 šolje brašna,
2 kašičice soli,
3 kašičice sećera,
3 kašičice instant kvasca ako svežeg nema,
2 kašike ulja i
9 oz (a to je malko više od 2.5 dl) mlake vode
PUNJENJE:
200 g krem sira
2 kašike švapskog ili rikota sira
1-2 čenja belog luka
veza peršunovog lišća
Priprema
Testo dobro izmesiti i ostaviti da odstoji, podeliti na oko 25-30 kuglica, te svaku razvaljati oklagijom pa u sredinu staviti mešavinu krem sira, švapskog sira, seckanog svežeg peršuna i zgnječenog belog luka.
Punjenje prekriti testom i napraviti kao veknicu.
Dobijene veknice ređati u okruglu tepsiju podmazanu u posutu žutim kukuruznom brašnom. Ostaviti malo prostora između veknica (cilindara) te prekriti i ostaviti na toplom mesto da testo nadođe oko 45-60 min.
Rernu zagrejati na 400 amerikanskih (205 Celzijusovih) u nju obavezno staviti posudu sa vodim, a kada ubacite pogaču na pečenje ubacite jos 3-4 kocke leda , to će stvoriti super paru i pogača će se peći u "ambijentu" sličnom u kome se peku hlebovi u pekarama.
Pre no što je stavimo u rernu, umutimo jedno belance te četkom namažemo gornju površinu pogače i pospemo je susamom ili makom ili kimom ili šta ko već voli.
Ispečena je za otprilike 20-30 min.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Cvet”
Sastojci
1/2 l mleka
velika kašika šećera
2 kašičice soli
2/3 kockice kvasca
2-3 žumanceta
1 kašika ulja
oko 1 kg brašna
+
1 margarin
žumance
susam (za posipanje) - može i lan, mak, suncokret,...
Priprema
U toplom mleku rastopiti kvasac, šećer, so, dodati brašno (po potrebi), pa žumanca i ulje, i zamesiti testo. Ostaviti da naraste, premesiti i napraviti 22-25 loptica. Loptice treba da odstoje oko 15 minuta. Oklagijom 1 po 1 razvući veličine male tacnice (da u prečniku budu 7,8-10 cm), provući svaku kroz rastopljeni margarin (potroši se oko 1/2 margarina) i ređati u šerpu.
Šerpu dobro podmazati preostalim margarinom, pa ređati "tacnice" u krug, do ivice šerpe, 1 preko druge (da se preklapaju više od pola), a 1 ostaviti i nju staviti u sredinu. Ostaviti da naraste. Kad popunite 1/2 šerpe, premazati žumancetom, posuti susamom (ili naizmenično posipati susam, lan, mak...), i peći.
P. S. Mogu se dodati i začini, npr. sušeni paradajz ili beli luk u prahu, kojim se, kad se pogača ređa u šerpu, pospe svaka "tacnica" od testa.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pirotska pogača
Sastojci
500 g brašna
300 g sira
6 jaja
2 dl kiselog mlijeka
pola kesice praška za pecivo
0.5 dl ulja
so
Priprema
Umutite jaja i kiselo mlijeko, dodajte ulje, prašak za pecivo i isitnjeni sir.
Sipajte brašno i zamjesite tijesto. Stavite ga u podmazanu tepsiju, ne treba da se diže jer je pogača, i peći dok ne porumeni.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Kifle”
Sastojci
MATERIJAL:
800 ml tečnosti (1/2 mleka + 1/2 mlake vode)
3 kesice suvog kvasca (3x7 g)
2 jaja + 1 žumance
200 ml zejtina
3 kafene kašičice soli
2 -//- šećera
1,7 kg brašna.
250 g putera + 3 kašike brašna
Priprema
PRIPREMA:
Mleko + voda, kvasac, jaja, zejtin, so, šećer i brašno zamesiti (izraditi) i ostaviti da naraste. Kada naraste premesiti i oblikovati u obliku valjka. Testo (valjak) podeliti na 8 delova.
Svaki deo razviti oklagijom (oblik kruga) tj. deo po deo 7 delova. Osmi tj. jednu loptu ostaviti za sredinu. Kada se jedan deo razvije premaze se jednim delom putera (250 g putera pomešati sa 3 kašike brašna) pa se preko nje stavi drugi deo, premaze puterom itd. do kraja. Sedmi deo ne mažemo.
Ovih 6 + 1 = 7 delova razvijemo u debljini prsta, i presečemo onako kao za kifle na 8 delova. Odnosno dobijemo 8 trouglova. Od njih savijemo kifle.
Kifle savijamo tako što polazimo da motamo od kraće strane trougla pa prema vrhu. Kada smo napravili kiflu, nožem je podelimo na pola (po dužini preseći) i ređati u podmazani, veći pleh.
Ređati tako što deblji kraj kifle ide do zidova tepsije, a vrh prema sredini gde smo stavili onaj 8 deo - loptu.
Premazati žumancetom kifle i posuti susamom.
U zagrejanoj rerni, na 220°C pa smanjiti na 200°C peći 15 min., pa sredinu (loptu) premazati ulupanim belancetom i vratiti da se još 30 min. peče.
Kada je pečena, izvaditi, poprskati hladnom vodom (umiti) i zaviti u čist čaršav da se ohladi.
P. S. Ko ne želi umućeno belance po sredini da premaže, može i bez njega.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Kika”
Sastojci
1 kg Brašna
1 kafena šoljica zejtina
1 jaje + 3 žumanceta
14 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Priprema
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da naraste. Kada naraste, premesiti i još 30 min. ostaviti da odstoji. Nakon toga, testo podeliti na tri dela. Svaki deo razviti u obliku valjka dužine 60 santimetra.
Vrhove sva tri kraja spojiti i uplesti kiku (pletenicu). Gotovu kiku saviti u krug tj. kao spiralu kada savijamo.
Ovako smotanu kiku, staviti u podmazanu šerpu, premazati žumancetom i peći. Peče se na 200°C oko 35 min.
Smanjiti temperaturu na 180°C i još 10 min. nastaviti pečenje. Kada je pogača gotova, izvaditi je, poprskati hladnom vodom i dobro umotati u stoljnjak. Ostaviti da se ohladi i služiti uz: sir, kajmak itd.
P. Z. za ovu pogaču najbolje je upotrebiti šerpu od 6 l.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Krofne”
Sastojci
250 ml mleka (mlakog)
250 ml vode (mlake)
3 cela jajeta + 1 žumance
14 g kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 ml zejtina
1,2 kg brašna
Priprema
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da naraste. Kada testo naraste, razvući koru debljine prsta i čašom vaditi krofne.
Krofne ređamo u dobro podmazanu tepsiju.
Ređanje počinjemo od stranica (zidova) tepsije na sledeći način: stavimo jedan krug (krofnu), polovinu kruga premažemo belancetom, pa na tu polovinu nanesemo sledeći krug tj. krofnu. Postupak ponovimo na isti način, sve dok ne zatvorimo krug s krofnama.
Na taj način dobili smo tz. zatvoreni lanac. Testo koje ostane, skupimo (onako bez nove obrade) i stavimo na sredinu tepsije. Na ovaj način završili smo s testom.
Testo premazati žumancetom i staviti da se peče. Peče se na 200°C oko 30 min. Smanjiti temperaturu i još 10 min, peći (u zavisnosti od šporeta). Gotovu pogaču poprskati hladnom vodom, zaviti u čist stoljnjak i ostaviti da se hladi.
P. S. Dobiju se 16 –18 krofni, u zavisnosti od tepsije.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Cvet” na drugi način
Sastojci
1 kg brašna
2 kes. suvog kvasca (7 g x 2)
500 ml kisele pavlake
250 ml slatke pavlake
100 ml mleka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
2 kom. jaja
Ostali materijal:
1 žumance
1 belance
buter za podmazivanje tepsije
Priprema
Brašno prosejati, pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, umućena jaja, kiselu pavlaku, mleko (sobne temperature), dobro umućenu slatku pavlaku i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u poluloptu, staviti u vanglicu (ili sud za narastanje testa) čistom kuhinjskom krpom pokriti i ostaviti na toplo da naraste.
Testo premesiti, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti još jednom da naraste. Od testa otkiniti mali deo (veličina šake), ostaviti sa strane, a ostalo testo podeliti na dva dela. Od svakog dela testa razviti okruglu koru debljine 2 cm, zarezati od ivice ka sredini oko 5 cm (na 5-6 mesta) i preneti u tepsiju podmazanu hladnim buterom. Premazati belancetom i na nju naneti drugu koru pripremljenu na isti način. Uzeti jednu širu čašu, naneti dno iste na sredinu testa i malo pritisnuti. Udubljenje premazati belancetom, u njega staviti oblikovanu pogačicu ( od testa veličine šake) i malo pritisnuti. Površinu složene pogače premazati žumancetom pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode i staviti da se peče.
Peći na 200°C 15 min., smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 15-20 min. u zavisnosti od šporeta. Pečenu pogaču poprskati hladnom vodom (umiti), zaviti u čist kuhinjski stoljnjak i ostaviti da se prohladi.
P. S. Od istog testa mogu se praviti pogačice, kiflice, veknice, kako prazne tako i punjene filovima po želji (slatki i slani).
Navedenu količinu brašna upotrebiti za testo tj. tačno koliko je navedeno (ni više ni manje). Za posipanje daske za mesenje uzeti još 100 g.
(Moja omiljena )
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Cvetna dolina”
Sastojci
1,650 g brašna
6 kafenih kašičica suvog kvasca
2 kom jaja
½ l jogurta
100 ml ulja
200 ml vode (mlake)
300 ml mleka (mlakog)
2 kafene kašičice soli
2 kafene kašičice šećera
Ostali materijal:
250 g bufera
3 kašike brašna
1 žumance
1 belance
Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, umućena jaja, jogurt, ulje, vodu i mleko. Zamesiti glatko testo (mekše), oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Kada testo naraste, odvojiti jedan manji deo i ostaviti na dasku posutu brašnom. Ostalo testo premesiti, razviti 1 cm debljine i 1/3 butera pomešanog sa brašnom (3 kašike) premazati. Presaviti kao knjigu i 15 min. ostaviti na dasci posutoj brašnom. Postupak ponoviti na isti način još dva puta.
Testo staviti u pleh podmazan uljem i rastanjiti ga onoliko koliki je obim tepsije. Od manjeg dela testa, razviti koru debljine 3 mm seći male kvadrate, raseći ih na nekoliko mesta i spajati po tri. Pri spajanju, dva kvadrata premazati umućenim belancetom, a kada se nanese treći, pritisnuti, malim okruglim predmetom. Tako pripremljen cvet, naneti na površinu testa u plehu. Mesto gde se nanosi cvet, premazati umućenim belancem. Postupak ponoviti do kraja tj. dok ima testa i mesta na okrugloj površini tj. pogači. Ovako pripremljenu pogaču, premazati umućenim žumancem pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode i staviti da se peče.
Peći na 220°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći još 10 min. i nastaviti na 180°C stepeni još 20-25 min. što zavisi od šporeta. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti u 10 min. u pleh da stoji. Izvaditi pogaču iz pleha, uviti je u čistu salvetu i ostaviti da se ohladi, a zatim služiti.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Leptir”
Sastojci
Za testo I
1,2 kg brašna
600 ml mleka (mlakog)
50 ml ulja
2 kom jaja + 1 žumance
2 i po kesice suvog kvasca (od 7 g)
1 kafena kašičica šećera
1,5 kafena kašičica soli
Za testo II
400 g brašna
200 ml mleka (makog)
1 jaje
3 kašike ulja
1 kes. suvog kvasca (7 g)
1 kafena kašičica aleve paprike
½ kafene kašičice soli
Ostali materijal:
žumance, aleva paprika, brašno, ulje
Priprema
Izrada testa I - prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati šećer, so, ulje, umućena jaja i žumance, mlako mleko i zamesiti glatko testo. Premazati ga s malo ulja, pokriti čistom krpom i na toplo mesto staviti da naraste. Premesiti ga i ostaviti da ponovo naraste. Razviti testo u obliku valjka, podeliti ga na 5 delova. Jedan deo malo premesiti i ostaviti sa strane, a ostala 4 dela, svaki podeliti na 3.
Od svakog dobijenog dela, umesiti tj. razvaljati valjke prečnika R 2,5 cm, a dužine oko 40 cm. Uzeti po dva valjka i uplesti četiri pletenice. Od četvrtog dela oduzeti malo testa – za glavu (veličina jabuke), ostalo testo podeliti na dva dela, uvaljati valjke malo deblje nego prethodne (oko R = 4-5 cm) i uplesti pletenicu dužine oko 26-28 cm. Tepsiju podmazati uljem i na nju formirati leptira.
Staviti prvo trup (četvrti deo) na jednom delu premazati malo belancem, dodati glavu od koje oduzeti malo testa za pipke (2) i naneti pipke. Od ostalih 4 pletenica oblikovati krila tj. oformiti leptira. Krila tj. njihove krajeve koji se spajaju sa trupom, premazati malo belancem.
Prazni deo koji ostaje u krilima, popuniti testom II.
Izrada testa II - sa gore navedenim sastojcima za ovo testo, postupiti na isti način, kao i sa testom I. Ovo testo, zbog dodavanja aleve paprike dobije crvekastu boju.
Beli deo leptira premazati umućenim žumancem kome dodati 3-4 kapi vruće vode, a crveni, malo premazati mešavinom ulja i vode (1 kašičica ulja + 1 kašičica vode) i posuti malo aleve paprike. Paprika se posipa na taj način, što se prave mali krugovi na testu – krilu. Peći na 200°C oko 30-35 min, smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 10 min što zavisi od šporeta. Gotovu pogaču – leptira, staviti na čist stoljnjak, poprskati hladnom vodom, zaviti stoljnjak i ostaviti da se hladi.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Savijača”
Sastojci
Za testo:
700 g brašna
kvasac (jedna i po kesica suvog)
200 ml. mlakog mleka
200 ml. mlake vode
200 ml. ulja
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Za filovanje:
250 g putera + 3 kašike brašna
Za premazivanje:
1 žumance
Priprema
Na dasku za mešanje staviti brašno, napraviti udubljenje, dodati kvasac, šećer, so, ulje, vodu, mleko i zamesiti glatko testo.
Staviti ga u malu vanglicu, a sa malo ulja (naneti na ruku) premazati površinu. Poklopiti čistom krpom i ostaviti da naraste. Kada naraste, premesiti ga i ponovo ostaviti da naraste.
Podeliti testo na 6 parčića, svako parče premesiti i razviti u kore debljine 3-4 mm. Svaku koru premazati puterom, kome dodati 3 kašike brašna (umutiti puter s brašnom), koru po koru zavijati u rolne. Po dve rolne uvijati (kao milibrod) i stavljati u podmazanu tepsiju. Tepsiju podmazati s malo putera. Prvo se savije prva tj. te dve upletene, pa onda nastavi s drugom i na kraju se stavi treća kora (isto kao pita savijača).
Premaže se umućenim žumancetom kome se dodaju 3-4 kapi mlake vode i stavi da se peče. Peče se na 200 °C oko 20 min. pokrije papirom za pečenje i nastavi još 15-20 min. na 180 °C u zavisnosti od šporeta. Pečenu pogaču poprskati s malo hladne vode, zaviti u čist stoljnjak i ostaviti da se hladi.
P. S. Gore navedeno brašno ide u testo, a za posipavanje daske, kao i za nanošenje na ruke, upotrebi se još 2-3 kašike. Po želji pogača se može posuti susamom.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
Charmed Malo ~ mače ~
![Malo ~ mače ~ Malo ~ mače ~](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/78965085143341ef835b81.gif) |
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Pogača „Zvezda”
Sastojci
900 g brašna
14 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
125 g butera
350 ml mleka
2 kom. jaja
Ostali materijal:
1 žumance
Priprema
Prosejano brašno (850 g) pomešati s kvascem, dodati so, šećer, rastopljen buter, umućena jaja i mlako mleko. Zamesiti glatko testo, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 40 min. da stoji. Testo premesiti i podeliti na 16 jednakih delova. Svaki deo oblikovati tj. razvući u obliku valjka dužine 20-22 cm i 2 cm debljine. Jedan deo saviti u krug i postatiti na sredinu podmazanog pleha (pleh podmazati hladnim buterom). Svaka tri dela uviti tj. napraviti pletenicu i spojiti s krugom. Postupak ponoviti na isti način još 4 puta.
Premazati umućenim žumancem (dodati 3-4 kapi mlake vode) ostaviti na sobnoj temperaturi još 20 min. da stoji i peći na 200°C stepeni 25 – 30 min. u zavisnosti do šporeta. Pečenu pogaču poprskati hladnom vodom, uviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!![](http://www.domaci.de/images/extras/dada/book.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|