www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

*Koliko omladina u Hrvatskoj cita cirilicu?*
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~
::  
Autor Poruka
Maja S.
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 44

Datum registracije: 18 Jun 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 23, 2006 10:57 pm    Naslov poruke: *Koliko omladina u Hrvatskoj cita cirilicu?* Na vrh strane Na dno strane

Vidim da ovde na sajtu ima dosta posetioca i susedne nam Hrvatske...
I drago mi je zbog toga, uostalom mozemo da razmenimo malo misljenja...
Pouzdano znam da starije generacije u Hrvatskoj citaju cirilicu...ali sto se tice mladih nisam najsigurnija...Ovo pisem iz prostog razloga sto sam primetila da kada se emituju srpski stari filmovi na hrvatskoj televiziji, na pocetku filma...ili na kraju...uvek rezisere,glavne glumce i sl. sa cirilice prepisuju na latinicu... imam utisak kao da titluju pismo...
Hajde da vidimo sta je istina...
Unapred hvala.

Tha_A
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 34

Datum registracije: 13 Dec 2006

croatia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 24, 2006 12:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Evo ja sam iz Hrvatske Very Happy
Ne znam abs tocno kako je to kod drugih, ali ja znam citat cirilicu, iz tog razloga, sto me je to uciteljica u 3. razredu naucila hehe. I to nisu bili regularni sati jezika, nego nesto kao "dodatna nastava", na koju se niej moralo doci. Uglavnom, ja sam dolazio i naucio sam pisati cirilicu. Naravno, ne koristim je uopce, ali mislim.. ono iz opce kulture bi se to trebalo znati.
Pisanje nije problematicno, ali citanje... Razlog je upravo taj sto se cirilicom ne koristim, pa moram uvijek slovkat pri citanju Very Happy .

Maja S.
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 18 Jun 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 24, 2006 2:06 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tha-A...cudno....svi kazu da ima je citanje lakse od pisanja...
Evo ja npr. koristim latinicu u potpunosti...kada hocu da se potpisem negde cirilicom...frka mi je....a kada uzmem da citam novine,knjigu....necu primetiti koje je pismo....a citacu bez problema...
Cudno...ne?

genius25
Iskusni član
Iskusni član

Datum registracije: 28 Sep 2005

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 25, 2006 12:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koliko ja znam nitko od mlade generacije nezna jer se vise ne uci u skoli Ja sam ga ucila ja sam stara skola ali ipak kad neko napise post na cirilici izbjegavam ga procitati jer se trebam dobro skoncentrirati i slovo po slovo a to mi se bas i neda

poison
~Chase The Sun~
<b>~Chase The Sun~</b>

Godine: 40

Datum registracije: 10 Jul 2004
Mesto: ¤In The Land Of The Holy Sun¤

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 27, 2006 2:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

evo ja znam citat cirilicu al muka mi je pisanje.nije bas da imam potrebu ni za pisanjem ni citanjem al eto.ja sam prva generacija koja nije bila ni u pionirima niti je ucila cirilicu Mr. Green al sam zato cirilicu naucila sama iz ciste znatizelje.nikad mi nije posluzila ni zasto drugo osim za gledanje filmova na vasim tv programima.vecina ljudi u hrvatskoj krenuvsi od mog godista ne zna cirilicu poneki su naucili sami ko ja.evo medju mojom ekipom ne zna ju nitko osim mene.
sto se tice srpskih filmova na hrvatskoj televiziji...pa normalno da prevodimo.cirilica nije hrvatsko pismo stoga je sasvim normalan prijevod, to je nama strano pismo ko i neko drugo, zasto bi npr.ostavljali kineski tekst a ne prevodili jer odredjeni broj ljudi zna citat kinesko pismo???zato jer ostali broj ljudi ne zna.ista stvar je s cirilicom.to je strano pismo koje kod nas nije uobicajeno

Idealno_losha
Banovan!

Опасница ©
<b>Опасница ©</b>

Datum registracije: 15 Dec 2006
Mesto: Jedno veeeoma ali veeeoma idealno loše mjesto ;)

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 10, 2007 2:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne..Mlađe generacije ne uče cirilicu, evo ka npr.ja...Al tila bi naučit..al tesko je Smile

Bajadk
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 50

Datum registracije: 08 Mar 2004
Mesto: Podgorica - Danmark

montenegro.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 11, 2007 10:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moja majka je dankinja i dok nije upoznala mog oca nije ni znala da cirilica postoji. I naucila je da cita cirilicu. Nije ucila da pise, jer nije bilo mogucnosti da ide u skolu da je uci, ali je uz mog oca naucila da cita.

Moytsa
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 43

Datum registracije: 11 Dec 2005
Mesto: St

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 18, 2007 5:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ćirilica nije ni najmanje teška. Samo se slova preispisuju iz jednog znaka u drugi tj. provodi se takozvana 'transliteracija'. Neka slova se i poklapaju. Pripadam posljednjoj generaciji koja je u školi u Hrvatskoj učila ćirilicu. Sticajem okolnosti, nisam se stala služiti njom ni kasnije u životu, što mi je itakako koristilo u par navrata. Nisam imala problema pri učenju ruskog jezika, kao ni na teškom ispitu iz Staroslavenskog jezika na prvoj godini fakulteta kad se uz ćirilicu, učila i glagoljica i provodila transkripcija i transliteracija obaju pisama. Uglavnom, nemam problema s ćirilicom, ne čitam je tečno, ali čim se malo podsjetim (ipak se njom ne služim baš svaki dan) ide puno brže i lakše.
Ali, da na raspolaganju imam dvije identične knjige od kojih je jedna pisana latinicom, a druga ćirilicom, mislim da nije ni potrebno da pišem koju bi izabrala. Mr. Green

Anđela
inso umjetnica
<b>inso umjetnica</b>

Godine: 40

Datum registracije: 18 Dec 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 12, 2007 4:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da, poklapaju se neka slova ali ipak.. Rolling Eyes Pošto sam ovdje u Beogradu, morala sam naučiti je pisati i čitati tako da se sve ipak prevaziđe, ovisno da li moraš ili ne. Ja sam htjela i uspjela.

~brza~
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 15 Jan 2007
Mesto: Dubrovnik

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 13, 2007 10:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nisam je nikad učila i ne razumijem. Znala sam napisati svoje ime, ali sam i to zaboravila. Ma i ne treba mi 8)

natashaaaaaaa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 37

Datum registracije: 12 Mar 2006
Mesto: duBBBrava

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Feb 16, 2007 3:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Noap.. Ne znam ni čitati ni pisati jer nikad nisam učila.. Al htjela bih naučiti! Trebali bi ovdje staviti abecedu, pa da dobrovoljci uče! Very Happy

Johnny-Delija
Banovan!

Delija Sever - Forever
Delija Sever - Forever

Godine: 42

Datum registracije: 07 Nov 2006
Mesto: Negde daleko,daleko od jedne Zloće iz sazveždja Vodolije,negde tamo gde me ta Zloća neće videti.

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 20, 2007 12:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Evo koga zanima da nauči ćirilicu,evo azbuke i koje ćirilično slovo odgovara kom latiničnom:

А а = A a
Б б = B b
В в = V v
Г г = G g
Д д = D d
Ђ ђ = Dj dj (Đ đ)
Е е = E e
Ж ж = Ž ž
З з = Z z
И и = I i
Ј ј = J j
К к = K k
Л л = L l
Љ љ = Lj lj
М м = M m
Н н = N n
Њ њ = Nj nj
О о = O o
П п = P p
Р р = R r
С с = S s
Т т = T t
Ћ ћ = Ć ć
У у = U u
Ф ф = F f
Х х = H h
Ц ц = C c
Ч ч = Č č
Џ џ = Dž dž
Ш ш = Š š

Bože,meni tako malo treba
Ispod ovog svetog neba.
Topla postelja
I njena oka dva...

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~ -> *Koliko omladina u Hrvatskoj cita cirilicu?* Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon