:: |
Autor |
Poruka |
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Da se ne bi sada za svaki mit/legendu o kojoj biste želeli da diskutujete ponaosob otvarale teme, ovde mozete komentarisati o njima i voditi diskusije, na pravom ste mestu
Pa, izvolite.............
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
Poslednja prepravka: Charmed on Pet Dec 01, 2006 7:49 pm; ukupno izmenjena 2 puta |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Procitah ovo :
Prihvatanje Hriščanstva
Po legendi, Car Konstantin Veliki je prihvatio hrišćanstvo 8iako nikada nije postao hrišćanin) i izdao Milanski edikt 313. godine zbog jednog događaja.
Naime, njemu se, navodno, noć prije bitke kod Melivanskog mosta 313. godine, u snu javio anđeo koji mu je prikazao simbol krsta sa famoznim riječima ''In hoc signo vinces.'' (Sa ovim pobjeđuj), i reko mu da stavi te oznake na zastave i štitove svojih vojnika. Kada se probudio, Konstantin je to i učinio, i pobjedio je mnogo nadmoćnijeg protivnika. Takođe, rečeno je da se u toku bitke na nebu ukazao još jedan simbol, čijem su pojavljivanju svjedoci bili 40.000 vojnika. Sad sa vremenom je nastalo par legendi o izgledu tog simbola.
Po jednom, na nebu se pojavio krst prošaran svjetlosnim zrakama.
Po drugom, u četiri ugla krsta su se nalazila po dva slova IC XC NI KA, čije je značenje na Grčkom ''Isus Hristos pobjednik''.
Po trećem, smatra se da su se u četiri strane krsta nalazila četiri ocila, koji su izgledali kao četiri slova beta (B). Kasnije su Srbi prepravili B u C. Taj simbol je bio i zvanično grab Vizantije u doba Paleologa, i njegovo značenje bi bilo: ''Βασιλευς Βασιλεον Βασιλευον Βασιλευσιν'' (Car careva caruje nad carevima.)
I po četvrtom, ukazao se simbol Hi-Ro (u zapadnjačkoj kulturi nazvan Labarum), koji predstavlja dva početna slova Hristovog imena, naravno na Grčkom.
Samtrate li da se ovo zaista desilo, ili da je to jednostavno bio trik, kojim bi se opravdalo priznavanje hrišćanstva...
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
daliborvucetic Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 23 Dec 2006 Poruke: 11
|
|
mitovi i legende su verovanja koja nas čine duhovno prosvecenim i humanim osobama. tako je bar u mom slučaju mene oni čine zadovoljim srećnim i ispnjavaju me toplotom.
|
|
|
|
|
|
thalia Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 08 Jan 2007 Poruke: 2 Mesto: Velika Plana
|
|
Sto vise mitova i legenda znamo nasa opsta kultura je sve bogatija.
|
|
|
|
|
|
Dianita Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 27 Nov 2004 Poruke: 92
|
|
ne znam da li treba vjerovati u legende i mitove
|
|
|
|
|
|
Moon Fairy Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 50
Datum registracije: 12 Jan 2007 Poruke: 23
|
|
Meni i nije bitna istinitost tih prica. Jednostavno, uzivam citajuci ih, a ponesto iskoristim za moje pricice
|
_________________ On and on the rain will fall
Like tears from a star, like tears from a star.
On and on the rain will say
How fragile we are, how fragile we are. |
|
|
|
|
Artois Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 21 Avg 2006 Poruke: 11
|
|
a sta vi svi mislite o coprnicama
|
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
|
|
Artois je napisao/la sledeće: | a sta vi svi mislite o coprnicama |
Da li mozes da objasnis ukratko sta je to,ja bar nisam nikada cula za njih.
Hvala
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Dementia Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 20 Dec 2006 Poruke: 27
|
|
nisam vala ni ja:)
mada..ovde mogu i mitovi?
ili samo uporedjujemo mitologije medjusobno..da tako kazem
|
_________________ Quoth the raven:~Nevermore~ |
|
|
|
|
poison ~Chase The Sun~
|
Godine: 40
Datum registracije: 10 Jul 2004 Poruke: 6599 Mesto: ¤In The Land Of The Holy Sun¤
|
|
pa kolko ja znam, al nisam bas sigurna u to svoje znanje coprnice su nesto kao vracare.one koje te ureknu...tako nesto...tako se za njih kaze u hrvatskoj ne znam kod vas...onda npr. netko kaze da ce se dogodit nesto lose npr. : nemoj pit i vozit, slupat ces se a ovaj drugi kaze daj nemoj coprat.onda coprat znaci navuc losu srecu, urec, tako nesto.pa si vi sad izvedite neki zakljucak iz toga svega
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
|
|
@Dementia,ono sto nema nigde gde bi se moglo postaviti,a kratka je mit ili legenda moze i ovde ,ako je zanimljiva za komentare,zasto da ne pa zato je i otvorena ovakva tema
@poison hvala na objasnjenju,sad znam sta je,ali ne znam kako se kaze kod nas na vrh mi je jezika ali se ne mogu setiti trenutno.Seticu se kasnije.Hvala
|
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Charmed je napisao/la sledeće: |
@poison hvala na objasnjenju,sad znam sta je,ali ne znam kako se kaze kod nas na vrh mi je jezika ali se ne mogu setiti trenutno.Seticu se kasnije.Hvala |
Pa zar nisu to vještice?
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|