www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Vostani cvet
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Biljni svet ~
::  
Autor Poruka
Daca
~Žena Sanjicinog švalera~

Godine: 51

Datum registracije: 16 Apr 2004
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 18, 2005 6:51 pm    Naslov poruke: Vostani cvet Na vrh strane Na dno strane

Voštani cvijet/Hoya carnosa

Porodica: Asclepidaceae

Rod: Hoya

Vrsta: carnosa (mnogo različitih vrsta kao H. bella, H.magnifica...

Engleski naziv: Wax Plant

Naš naziv: Voštani cvijet

Najčešće su biljke tropskih i suptropskih područja svijeta. Uzgoj hoye je dosta lagan i iznimno nagrađujuć.
Ima vrsta koje rastu sporo a i onih koje vrlo brzo stasaju u odraslu biljku
Izgled varira od vrste do vrste, neke su mali grmići a neke puzavci.

Smještaj i svjetlo:
lagano osvijetljeno područje do visoko osvijetljeno
Temperatura:
toplo; najmanja zimska 50F
Razmnožavanje:
reznicama koje imaju 2 ili više koljena sa najmanje 2 para listova (preporučljivo je uzeti reznicu sa 3 ili 4 para listova) ;uglavnom je dovoljno samo staviti reznicu u vodu i čekati
Zemlja:
dobra drenaža zemlje; ne voli previše zadržavanje vode u zemlji
sastav zemlje. 1 dio perlita + 1 dio ekspandirane gline + 1 dio treseta i 2 dijela obične zemlje za cvijeće
Kod hoya najviše dolazi do izražaja različitost vrsta u pogledu osvjetljena, vode i gnojenja
Hoye sa debelim listovima: obično vole sune, najbolje da se zemlja malo prosuši prije slijedećeg zalijevanja (H. erythrina, H. pubicalyx, H. subquintduplinervis)
hoye tankih listova:
obično vole konstantu vlažnost zemlje ne mogu podnijeti direktno sunce (H. multiflora, H. pauciflora, H. sp Tanna )
Ph zemlje:
(nepoznato,ako znate, recite)
Zalijevanje:
ovisi o vrsti; prije slijedećeg zalijevanja ostaviti da se zemlja tek malo prosuši
Gnojenje:
u vrlo malim količinama u vrijeme aktivnog rasta
Presađivanje:
jedino kada korjenje potpuno ispuni posudu
Cvijet: roza boje; lagano mirisan

Zanimljivost je većine hoya da cvjetaju uvijek na istom izdanku tako da nakon cvjetanja treba zapamtiti mjesto da se ne bi prilikom razmnožavanja odrezala cvjetajuća grana. Iako, hoya bella cvjeta samo jednom iz iste grane i nakon toga ta grana vene.
S obzirom da je teško pronaći hoyu na tržištu jedini način prodaje je uzimanjem reznica od nekog tko posjeduje tu biljku.
Listovi će se uviti ukoliko nema dovoljno vode, a ukoliko je previše vode, na listovima se pojavljuju lagano smeđe točkice ili čak cijeli listovi požute
Simptom premalo zalijevanja su i suhi dijelovi izdanaka. U tom slučaju treba odrezati do prvog mekanog dijela

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 59

Datum registracije: 31 Avg 2004
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 19, 2005 11:31 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

imam ovu biljku...donela sam je iz srbije....znam je pod imenom isusov venac....meni je jako bujna i ko puzavica je...ali mi vec godinama ne cveta...zna li neko zasto?????

Daca

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 19, 2005 12:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I ja Jaco imam dve biljke,jedna je stara nekih 6-7 godina i ona cveta.
Ova druga mi jos uvek nije cvetala,ona je zasadjena preprosle godine.
Pokusaj da svojoj biljci nadjes idealno mesto i nikako je ne pomeraj,zimi ne voli bas previse toplote,znaci neka umerena temperatura,do 15-ak stepeni.
Zalivas kada se osusi gornji sloj zemlje,povremeno je orosavas.

Verovatno znas kada je prestala da cveta,seti se sta si uradila pre toga sa njom..nesto joj ocigledno ne odgovara.

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 19, 2005 2:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

donela sam samo mali pelcer i zasadila ga.....otad je porasla ko ogromna biljka...stoji mi pored prozora ali i radijatora...da joj nije prevruce???nikad je nisam premestala...samo jedanput presadila jer je postala ogromna....
a uzela sam je bas zbog cvetova....mozda cveta tek posle 7 godina??tako sam nesto cula.....moja je stara tek 2 do 3 godine....ko zna....ubacicu sliku da je vidite....

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 19, 2005 3:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

evo i moje biljcice.... Wink

Daca

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 19, 2005 3:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meni je ova prva biljka cvetala trece godine cini mi se.Ali zimi ih drzim u prostoriji koja se ne greje puno.Pokusaj da ga sklonis od radijatora,nadji mu neko drugo mesto...ne znam sta da ti kazem.

rottie
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 14 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 22, 2005 10:31 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Yasmin, ne verujem da Isusov Venac cveta svake sedme godine! Moja sestra ga ima sa sve cvetovima. Nije nesto preterno bujno, ali ima poneki cvetic. Jako je neobican.

zekati
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 54

Datum registracije: 09 Avg 2005
Mesto: Beograd,i to Novi

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 10, 2005 10:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ni moja biljkica ne cveta,ima evo preko 6,7 godina.A mogu reci da lepo napreduje...

Daca

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Avg 29, 2005 4:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Samo da vas obavestim,da mi je druga biljka,koja se super razvila iz pelcera od par listica,,konacno procvetala.Ima samo tri cveta,ali i to je dovoljno za pocetak Smile

ZOZEFINA
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 45

Datum registracije: 03 Jul 2005
Mesto: Nis

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 18, 2005 9:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hoya ne voli stalno premestanje i previse toplo mesto a negde sam procitala da cveta tek kad koren ispuni saksiju Idea

telulu
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 01 Maj 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 11, 2006 2:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa moguće je da biljka razvija korijen i da zbog toga nema snage za cvjetanje. Pa kad ispuni saksiju, korijenje će se prestati razvijati, pa će imati više snage da usmjeri u cvjetanje. Moja teorija Laughing

bdrobjnak
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 12 Nov 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 17, 2006 12:12 pm    Naslov poruke: Vostani cvet Na vrh strane Na dno strane

Hoja ti je predivnaYasmin.Treba joj par godina da bi cvetala.Velicina tvoje pokazuje da vec treba da ima cvet.Sad preko zime na hladnije do 5 stepeni sa malim zalivanjem "zimski san" da bi se na prolece pripremila za cvetanje.Na prolece prehrana za cvetnice

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Biljni svet ~ -> Vostani cvet Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon