:: |
Autor |
Poruka |
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Juha od buće
Juha je izvanredna i vrijedi malo muke koju recept zahtijeva. Čak i ako je u kuhinji vruće.
Sastojci:
1 buća (oko 1 kg)
1 luk, nasjeckati
1 žlica svježe naribanog đumbira
3 žlica maslaca
3 šalice pileće juhe
1-2 šalice vode, ako treba
sol i papar
kiselo vrhnje
Upute za pripremu:
1. Buću prepolovite po dužini. Izvadite sjeme. Postavite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite 40 minuta ili dok ne postane jako meka. Ostavite da se ohladi.
2. Kada se potpuno ohladi, odstružite meso od kože.
3. Dok se bućica peče na maslacu, na laganoj vatri nekih 5 minuta pirjajte luk i đumbir. Dodajte juhu i pustite da lagano kuha 10 minuta.
4. Dodajte bućicu, sve zajedno prebacite u mikser pa napravite pire. Dodajte dovoljno vode tako da postignete željenu konzistenciju. Posolite i popaprite.
5.Vratite u lonac i zagrijte na umjerenoj vatri.
6.Poslužite uz vrhnje.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Gusta juha od školjki
Slanina i školjke u istom loncu? Da, u močvarama oko New Orleansa i u samom gradu kunu se da je kombinacija jednostavno fantastična.
Sastojci:
200 g slanine, narezane na manje komade
2 luka, nasjeckana
3 stabljike celera, nasjeckati
10 češnja češnjaka, samljeti
2 paprike, nasjeckati
1/4 šalice brašna
1 l bistre pileće juhe, bistre riblje juhe ili juhe od školjki
3 lovorova lista
600 g krumpira, polovicu skuhati i napraviti pire, drugu polovicu ne kuhajte, ali narežite na sitne komade.
1 šalica vrhnja
1,5 l očišćenih školjki, u soku koji iscuri tijekom čišćenja
sol i papar
ljuti umak
1 šalica nasjeckanog mladog luka
2 žlice maslaca (ako želite)
Upute za pripremu:
1. Na najjačoj vatri 1 minutu ugrijte lonac. Dodajte slaninu i pecite oko 5 minuta ili dok slanina ne postane prozirna i bezbojna, povremeno miješajte. Dodajte luk, celer, češnjak, papriku i kuhajte još 15 minuta. Povremeno miješajte.
2. Dodajte brašno, neprestano miješajte tako da se ništa ne uhvati za dno lonca. Kuhajte oko 2 minute. Dodajte juhu i lovorovo lišće pa lagano kuhajte na srednjoj vatri oko 25 minuta (nepoklopljeno). Dodajte pire, promiješajte i pustite da kuha još 3 minute. Dodajte narezani krumpir, kuhajte 25 minuta ili dok krumpir ne omekša.
3. Dodajte vrhnje, pustite da prokuha i kuhajte još 2 minute. Dodajte školjke i kuhajte dok se rubovi ne uvrnu, popaprite i posolite.
4. Stavite u tanjure, dodajte malo ljutog umaka i posipajte tanko nasjeckanim mladim lukom. Možete dodati i malo maslaca, neka pluta u tanjuru.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Juha od mente i dinje
Osebujna juha dopast će se ljubiteljima kulinarskog eksperimentiranja.
Sastojci:
1 limun
1 1/4 šalice vode
1/2 šalice svježeg lišća mente
1/4 šalica šećera
1 dinja
3/4 šalice slatkog bijelog vina
Upute za pripremu:
1. Uklonite koru s limuna. U loncu kuhajte vodu, koru, mentu i šećer, neprestano miješajte oko 5 minuta. Uklonite s vatre pa nek odstoji 15 minuta.
2. Procijedite, a dobiveni sirup ohladite na sobnoj temperaturi.
3. Prepolovite i očistite dinju. U dvije etape izmiksajte meso dinje i sirup. Dobiveni pire prebacite u veću zdjelu i dodajte vino. Poklopite i držite u hladnjaku bar dva sata. Uklonite površinsku pjenu.
4. Poslužite.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Ljetna juha sa škampima
Volite li niskokalorične juhe ova će vam savršeno odgovarati.
Sastojci:
3 veća krastavca, oguljena i bez sjemenki
1 šalica mlaćenice
1/2 šalice jogurta
1/3 šalice nasjeckanog luka
1 1/4 žličice mljevenog kumina
200 g očišćenih kuhanih škampa
1 oguljena rajčica, bez sjemenki, nasjeckana
1 luk, tanko narezan
Upute za pripremu:
1. Nasjeckajte 2 1/4 krastavca. Izmiksajte u pire: nasjeckane krastavce, mlaćenicu, jogurt, luk i kumin. Posolite i popaprite. Poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata.
2. Nasjeckajte prostali krastavac.
3. U sredinu svakog tanjura stavite škampe. Oko škampa nalijte hladnu juhu. Posipajte rajčicom, lukom i krastavcem.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Juha od gljiva i školjke
Neobična kombinacija, ali izvrstan okus. Ako želite povećajte količinu školjki.
Sastojci:
4 žlice maslaca
6 poriluka, nasjeckana
2 krumpira, oguljena i nasjeckana na kockice
1 l pileće juhe
3 šalice potočarki, pažljivo nasjeckanih
2/3 šalice kiselog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 žlica ulja
10 školjki (meso)
Upute za pripremu:
1. Istopite 3 žlice maslaca. Dodajte poriluk i krumpir; pirjajte dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte pileću juhu. Pustite da prokuha. Smanjite vatru i poklopite i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta. Povremeno miješajte. Uklonite s vatre, dodajte nasjeckane potočarke, poklopite i ostavite neka odstoji oko 5 minuta.
2. Izmiksajte,(u etapama). Vratite u lonac, dodajte kiselo vrhnje i mlijeko. Posolite i popaprite. Neka bude topla, ako nije, ugrijte ali ne dozvolite da prokuha.
3. Na žlici ulja istopite ostatak maslaca. Prepržite školjke, oko 2 minute po strani. Posolite i popaprite.
4. Servirajte i u svaki tanjur postavite školjku.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Hladna avokado juha
Krem juha sa šerijem i paprom koji će stvari malo i zakuhati.
Sastojci:
4 srednje velika avokada, očišćena, narezana na četvrti
1/2 l kokošje juhe
2/3 šalice mlijeka
2 nasjeckana luka
2 žlice šerija
1/2 žličice papra
kiselo vrhnje u koje ste nasjeckali manji luk
Upute za pripremu:
1. Radeći u etapama miksajte avokado, pileću juhu, mlijeko, luk, šeri i papar tako da dobijete ujednačenu smjesu.
2. Poklopite i ohladite u hladnjaku.
3. Servirajte (na juhu dodajte malo vrhnja).
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Paprika juha
Iako osmišljena za ljeto juha se jede topla, uz kriške limuna ili nasjeckane crne masline.
Sastojci:
7 crvenih paprika
1 luk
1 mali kuhani krumpir
2 žlice maslinova ulja
1 žličica mljevenog kumina
3 1/2 šalice vode
2 šalice pileće juhe
1 rajčica
kriške limuna
Upute za pripremu:
1. Na brzinu specite i ogulite paprike. Nasjeckajte luk. Na kocke nasjeckajte kuhani krumpir.
2. Na maslinovom ulju na umjereno jakoj vatri propirjajte luk, krumpir i kumin, miješajte 5 minuta. Dodajte paprike, vodu i juhu. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha 20 minuta tj. dok povrće ne postane vrlo mekano.
3. Dok kuhate juhu, ogulite rajčicu (od kožice i sjemenki).
4. U etapama izmiksajte toplu juhu i rajčicu. Prelijte u zdjelu, posolite i popaprite. Ostavite barem 4 sata u hladnjaku.
5. Servirajte uz kriške limuna.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Juha od cikle
Volite li boršč, zavoljet ćete i makrobiotičku verziju zimske juhe od cikle s kremom od limuna.
Sastojci:
veća glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
veliki krumpir, narezan na kocke
mrkva, narezana na kockice
4 cikle srednje veličine, narezane na kockice
2 češnja češnjaka, sitno narezana
žlica maslinovog ulja
1/2 žličice praha korijandra
lovorov list
1/2 žličice suhog timijana
1/8 žličice naribanog muškatnog oraščića
žličica suhog ili žlica sitno nasjeckanog svježeg kopra
2 l temeljca od povrća
žlica rižinog octa
sol, svježe mljeveni papar
Upute za pripremu:
1. Na ulju 5 minuta pirjajte luk. Dodajte češnjak pa pirjajte još 2 minute.
2. Dodajte korijandar, timijan, muškatni oraščić, suhi kopar i na srednjoj vatri pirjajte još minutu. Dodajte krumpir, mrkvu, ciklu i temeljac. Poklopite i kuhajte 40 do 50 minuta ili dok cikla ne omekša.
3. Dodajte rižin ocat i, ako niste upotrijebili suhi, dodajte svježi kopar. Mješavinu podijelite u nekoliko dijelova i dobro izmiksajte. Po želji dodajte sol i papar.
4. Poslužite s kremom od limuna i đumbira.
Krema od limuna i đumbira
180 g mekšeg svježeg tofua
naribana limunova korica i limunov sok
1,5 cm svježeg đumbira, oguliti i sitno nasjeckati
žlica bijelog misa
žlica senfa Dijon
žličica rižinog slada
žličica maslinovog ulja
sol
Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu.
|
|
|
|
|
|
Uniqa Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 26 Okt 2006 Poruke: 159
|
|
volim juhe posebice...proljetnu,bečku,francusku i dalmatinsku
|
|
|
|
|
|
moonn Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 50
Datum registracije: 13 Feb 2008 Poruke: 12
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Supe obozavam, posebno krem supe. Krem supa od gljiva(pecurki) mi je omiljena, a isto tako svaku krem supu mogu. Obozavam isto supu sto pravi moja mama, normalna supa od piletine, al kad napravi...mogu je jesti dok ne poplavim
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|