:: |
Autor |
Poruka |
Vladika Rufim Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 46
Datum registracije: 09 Okt 2005 Poruke: 121
|
|
Reponja je napisao/la sledeće: | Vladika Rufim je napisao/la sledeće: | Reponja je napisao/la sledeće: | Bratac, ovde je tema istorija, te treba baratati cinjenicama, a ne politikantskim parolama. |
To znaci da sam ja napravio ovu crkvu u Stonu i da sam ja nacrtao fresku kralja Mihaila i ja sam napisao ovo pismo gore od 9. januara 1078. godine??
Da li si ti neku cinjenicu ponudio, osim tvoje zelje da je kralj Mihailo bio srpski kralj, premda Nemanjici nijesu smatrali tako? |
Cinjenica je da se u istorijskim izvorima (ako si cuo za taj izraz), a medju njima i u dva najvaznija za istoriju Srba u prednemanjickom periodu, "De administrando imperio" Konstantina VII Porfirogeneta i "Barskom letopisu" popa Dukljanina, Duklja pominje kao jedna od 6 srpskih zemalja.
Ovo sto si reko sa crkvom nista ne dokazuje da Duklja nije jedna od pomenutih 6 srpsih zemalja.
|
Vidi se da nikada nijesi citao ni "Ljetopis Popa Dukljanina", ni DAI od Konstantina VII Porfirogenita.
Kad o necemu pricas trebao bi prvo da procitas to.
|
|
|
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
^Da nisam cito, ne bi ti ni govorio... Al' bas me briga, nisam ja neki misionar da te prosvetljujem. Zivi u zabludi ceo zivot.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
@Vladika Rufim
jedno pitanje za tebe:
Pitam se,ako mi svi kazemo da je CharmedS je napisao/la sledeće: | Prvi srpski kralj jeste bio Kralj Mihajlo Vojisavljevic koji se krunisao u Crkvi Svetog Mihajla u Stonu na Peljescu.Stefan Nemanjic je krunisan 1217.-e i time digao Srbiju u rang kraljevine. |
zasto se ne pomiris sa tim jer istorijske cinjenice tako govore.
A te price da Vojislavljevici nisu sebe nikada nazivali Srbima to je mozda i istina , sudeci po tome da za to nisu imali ni razloga vodeci se tom cinjenicom da je svima bilo jasno ko su zapravo.
I jos jedno za kraj,sto se tice Letopisa Popa Dukljanina to je dragocen i redak izvor,ali original je to svi mi znamo gde-u Vatikanu.E kada neko bude dosao do pravih spisa onda mozemo da govorimo dalje.
Toliko od mene
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
CharmedS je napisao/la sledeće: | @Vladika Rufim
jedno pitanje za tebe:
Pitam se,ako mi svi kazemo da je CharmedS je napisao/la sledeće: | Prvi srpski kralj jeste bio Kralj Mihajlo Vojisavljevic koji se krunisao u Crkvi Svetog Mihajla u Stonu na Peljescu.Stefan Nemanjic je krunisan 1217.-e i time digao Srbiju u rang kraljevine. |
|
Ako svi vi to kazete, e to ne kaze sama srpska istorija i srpski narod koji je za prvog srpskog kralja proglasio PRVOVENCANOG, tj PRVOG OVENCANOG/OKRUNJENOG Srbina.
Prema tome to sto bi vi zeljeli i voljeli da je on bio prvi srpski kralj, to su samo vase zelje i nista vise.
|
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Ali trebas da razdvojis njih dvojicu,jer razlike postoje i to ne male.Pokusacu jos jednom
Dukljani jesu Srbi ili kako ih nazivaju Srpskim plemenom.
E sad Stefan sin Nemanje je Kralj svih srpskih zemalja,a Mihailo Kralj samo jedne od njih-Duklje.Stefan Nemanjic je krunisan 1217.-e i time digao Srbiju u rang kraljevine. S obzirom da je postala kraljevina, Srbija je dobila pravo i na nezavisnu crkvu. Srpska pravoslavna crkva, izdejstvovala je autokefalnost 1219.-e u Nikeji. Za vreme njegove vladavine Srbija je dobila svog prvog kralja i nezavisnu crkvu, prvovencanog, jer su se za vreme njegove vladavine vencale srpska crkva i srpska kruna, dve najvaznije institucije srpske drzave od 1219.-e do danas !! Srbija je postala prava drzava, sa svojom individualnoscu i sa svojim nesumnjivim stvaralackim ambicijama, a kralj Stefan jedan od najvecih vladara u srpskoj istoriji!
Mislim da ces sada razbiti sve zablude koje si imao,ako gresim i lose sam naucila na casu istorije i lose procitala knjiga i knjiga neka me neko ispravi molim vas
Dodacu jos i ovo
CharmedS je napisao/la sledeće: | Zetska država
................... Mihajlo se naziva kraljem. Prema tome, on je tu titulu dobio po svoj prilici tokom 1077. god. Papa je, primanjem Mihajla, hteo očevidno da pojača svoj uticaj na istočnoj strani Jadranskog Mora, odnosno da povrati poziciju izgubljenu 732. godine. Vrlo je verovatno, da je papa i od Mihajla tražio da prizna njegovu vrhovnu vlast, po svom osveštanom načelu............... | ostatak je na temi koju sam vec postavila odavno
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
CharmedS je napisao/la sledeće: | Ali trebas da razdvojis njih dvojicu,jer razlike postoje i to ne male.Pokusacu jos jednom
Dukljani jesu Srbi ili kako ih nazivaju Srpskim plemenom.
|
Niko nikad Dukljane nije nazvao srpskim plemenom.
Kralj Mihailo je prvi kralj Dukljana, Stefan Prvovencani Srba.
Tu je sve jasno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na današnji dan 1227.: Umro Stefan Prvovenčani
Umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, tokom čije vladavine je Srbija zadobila i državnu i crkvenu samostalnost.
Pre nego što se Nemanja zamonašio 1196, ustupio je presto njemu a ne najstarijem sinu Vukanu, čije je državničke sposobnosti manje cenio, a i zato što je Stefan bio zet romejskog (vizantijski) cara Aleksija III Andjela.
Braća su se potom oštro sukobila, ali ih je izmirio najmladji Nemanjin sin monah Sava. U toku vladavine Stefan je razvio jake trgovačke veze s Dubrovčanima i Mlečanima, a pred kraj života napisao je "Žitije svetog Simeona" (Stefana Nemanje).
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=31222
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|