:: |
Autor |
Poruka |
držte lopova Banovan! Zna tudju muku
|
Godine: 29
Datum registracije: 14 Nov 2005 Poruke: 9553 Mesto: debian city
|
|
...faktički, vala jeste.
Nažalost, mnogi srednjoškolci čitaju samo ono što je neophodno da bi dobili prelaznu ocenu iz srpskog. Eventualno, uzmu još nešto od lakše literature i na tome se sve završi.
Ništa bolji slučaj nije ni sa onim starijim, njih interesuje samo ono što se najviše prodaje i što zauzima prvih 10 mesta u rubrici " trenutno najčitanije knjige u gradu".
A ima toliko dobrih pisaca da je prosto gre'ota ne nabaviti njihova dela i ne posvetiti im malo pažnje. Lol, ovo mu dodje kao rubrika kucamo na vrata zaboravljenih asova.
ERSKIN KOLDVEL (1903-1907) je pisac iz Džordžije, koji je u svoje vreme ustalasao javnost realnim prikazom juga Amerike.Teško ga je svrstati u neki književni tabor.
Kako nije učestvovao u 1. svetskom ratu(kao njegova braća po peru Fokner i Hemingvej) izgubljenoj generaciji sigurno ne pripada. Zbog svoje originalnost i inovacija ne može se svrstati ni u klasičnu školu.Naturalilsta?Hm, možda...
On je jednostavno Koldvel. Čovek koji je zabo prst u oko savremenom američkom društvu ogrezlom u patetiku i sladunjavost i koji je izvodjen na sud zbog " sramoćenja američkog društva".
Njegovi junaci neodoljivo podsećaju na likove iz Radovana Trećeg, iz Alana Forda, Felinijevih filova...Njima uopšte nije dobro, skoro svi do jednog imaju" podstanara u glavi". Crnog humora i apsurda koliko vam duša ište.
To su likovi koji se po strasti i primitivnosti nalaze gotovo na nivou životinja.
Kako se ne nasmejati kovaču Semu, koji obavezno nedeljom pre podne pravi buku u svojoj radnji kako bi napakostio lokalnom svešteniku. To je njegova osveta pastoru koji mu je prilikom krštenja tako krvnički bućnuo glavu u reku i zaneo se citirajući Bibliju, da ga je gotovo udavio.
Tu je i porodica Taj Taj Voldena rešena da krene u lov na Beljaka(albino čoveka, jer veruje da on ima moć da otkrije gde se nalazi zlato).
- Nego, molim te, beli gazdo, ne dovodite ovamo beljaka.
Ili debeli Pluto kojij veruje da će skupiti potpise i tako postati šerif. Da, debeli Pluto, jedan od likova sa najsiromašnijim rečnikom.
-Mogao bi da nam pomogneš dok kopamo, Pluto.
- Ama, nikad ti ja nisam bio za kopanje, faktički nisam.
-Ja moram da idem kući, faktički moram.
-Nemam vremena, moram da obilazim birače, faktički moram.
-Ona je svršenstvo od ženske, faktički jeste.
-Ja priželjkujem i danju i noću. Faktički priželjkujem.
-Šta to priželjkuješ?
-Da se oženim tobom , čim ti to kažeš.
-Sa mnom? Da se za tebe udam?Kad skineš tu trbušinu, onda ću tek da razmislim.
-Ene-de, dike li moje. Faktički, vala jeste.
-Nego stomak ti je ogroman, Pluto.
-Uh, pa ti sad...Neće to valjda smetati.
-Da ti nije tako ogroman, Pluto, mogao bi prići malo bliže.
-Uh, pa ti sad, Darling Džil.
-Faktički jeste-reče ona, podsmevajuči mu se.
-Uh, ti Darling Džil.
A da ne napominjem legendarnu staramajku iz " Duvanskog puta", koju ne možeš bičem da oteraš od sapunovog drveta, iza koga po ceo dan stoji. Sve do poslednjeg poglavlja.
-Šta joj je?
-Dud i Džesi su je pregazili kolima-reče mirno prolazeći pored nje.
Erskin Koldvel:"Ja slikam crno-belo, čitaocu ostavljam slobodu da u priču unosi svoje crvene, žute, zelene boje..."
"Ja sam život učio radeći po radnjama, fabrikama- i gde sve nisam radio. I počeo sam pisati ono što sam saznao o životu. To sam koristio kao svoje iskustvo i to mi je bila inspiracija".
Najpoznatija dela:
Duvanski put(1932)
Mala božija njiva(1933)
Klečanje prd radjajučim suncem(1935)
Neredi u julu (1940)
Majstor(1940)
Dečko iz Džordžije (1944)
Sigurna ruka gospodnja(1947)
Fokner ga je svrstao u jednog od 5 najvećih književnika svih vremena.
edit by Annabel_Lee: Editovala sam naslov zarad jasnoće
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|