:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ritualno kucanje casama
Koliko ste se puta na raznim slavama, svecanim ruckovima. pa i manje ozbiljnim prilikama, nasli u prilici da se sa nekim kucnete casama? Naravno malo razmisljajuci sta taj RITUAL uopste znaci.
Tim cinom se danas osobi sa kojom se kucate ukazuje postovanje i poverenje. Obicaj kucanja casama je i nastao kao potreba da se ove dve stvari iskazu neverbalnim putem.
U evropskim dvorovima je u srednjem veku vladala metoda uklanjanja, pre svega politickih pa onda i svih drugih, protivnika sipanjem otrova u casu. Kada je posle nekog vremena ova nepopularna metoda postala opste poznata, javio se problem. Kako naterati gosta da popije nesto na veselju i kako ga opustiti i dobiti njegovo poverenje, ako ovom nije bas stalo da popije ?
Izlaz je nadjen upravo u kucanju casama. Gost i domacin bi snazno sudarili svoje case tako da bi odredjena kolicina tecnosti iz gostinjske case od siline udara presla u casu domacina, a potom bi zajedno popili nesto tecnosti koja se nalazil u casama, svako iz svoje naravno. Tako bi domacin pokazao da nema zlih namera prema gostu i da ga postuje.
Naravno civilizacija je dosta napredovala u smislu odnosa medju ljudima, tako da danas i nema bas potrebe da strahujete da ce vas neko otrovati ( osim rodbine sa zenine strane, ako ste ozenjeni ili devojkine familije koja vas smatra losom prilikom, ako niste ozenjeni ) i testirati njegovu vernost kucanjem.
Zanimljivo je napomenuti da mnogi narodi dok se kucaju govore: cin, cin. Ali ako ste kojim slucajem u Kini nemojte oponasati ovaj zvuk sudaranja casa jer ce vas lose shvatiti. Naime u kineskom *cin* je pogrdan naziv za vodjenje ljubavi. Tako da je bolje da se samo pohvalite onim sto ste naucili o ovom obicaju.
Do sledeceg clanka uzivajte u picu, a kada se sledeci put budete "kucali" sa nekim imajte na umu kako je nastao ovaj ritual i sta on oznacava.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Verovali ili ne - vino
Za vreme vladavine Vilijema III, baštenske fontane su korišćene kao ogromne posude za punč. Za spremanje ovakvog pića bilo je potrebno oko 2500 litara brendija, 550 kilograma šećera, 25000 limunova, 90 litara soka od limuna i 2,5 kilograma orašćića. Barmeni su veslali u malim čamcima, i odatle gostima punili čaše.
U časopisu "Vino" koji razmatra problematiku vinogradarstva, vinarstva, zdravlja i kulturu pića između ostalog pronašli smo i članak "Verovali ili ne". Ovde se nalaze citati i najrazličitije činjenice u vezi za vinom i alkoholnim napitcima. Nadamo se da ćete uživati u narednom tekstu, kao uostalom, i mi.
- Najveće drvo od koga se dobija pluta raste u Portugalu. Godišnji prinos mu iznosi preko 1 tone sirove plute. To je dovoljno da se zapuši preko 100000 flaša.
- Zemljište jednog čuvenog vinograda u Francuskoj se smatra toliko dragocenim, da se od radnika u vinogradu, pre nego što odu kući, traži da sastružu ostatke blata sa svojih cipela.
- Sve do kraja 17 veka, francuski vinari nisu koristili čepove. Umesto toga koristili su krpe natopljene uljem koje su zatim nabijali u grliće flaša.
- Lili Bolindžer je jednom prilikom, na postavljeno pitanje koliko često pije šampanjac, dala duhovit odgovor:"Šampanjac pijem samo kad sam srećna i kada sam tužna. Ponekad ga pijem kada sam sama. Ako sam u društvu onda se to podrazumeva. Ponekad se zanimam njime ako nisam gladna a pijem i kada sam gladna. Inače ga nikad ne diram - osim kad sam žedna."
- Čuveni moreplovac Magelan je kada se spremao da oplovi oko sveta 1519 godine, potrošio više para na šeri nego na naoružanje.
- Prvi regrutni centar američkih marinaca nalazio se u baru
- Odlukom kongresa, burbon je zvanično američko piće.
- Abraham Linkoln, šesnaesti američki predsednik, je jednom prilikom izjavio: "Odavno se već zna da alkoholna razdraganost nije posledica loše stvari, već zloupotreba dobre stvari."
- Tom Arnold, Sandra Bulok, Čevi Čejs, Bil Krozbi, kris Kristoferson i Brus Vilis su sve bivši barmeni.
- Pruski Frederik Veliki je pokušao da zabrani upotrebu kafe i natera ljude da, umesto nje, piju alkohol.
- Za vreme vladavine Vilijema III, baštenske fontane su korišćene kao ogromne posude za punč. Za spremanje ovakvog pića bilo je potrebno oko 2500 litara brendija, 550 kilograma šećera, 25000 limunova, 90 litara soka od limuna i 2,5 kilograma orašćića. Barmeni su veslali u malim čamcima, i odatle gostima punili čaše.
- Pleme Čaga iz Tanjganike veruje da će lažov, ukoliko popije mešavinu piva i krvi sveže žrtvovane koze, smrtno otrovati.
- U drevnom Vavilonu, nevestin otac je bio dužan da svog budućeg zeta snabdeva besplatno medovinom, onoliko koliko on može da popije, i to mesec dana nakon venčanja. Pošto je njihov kalenddar bio jularni ovaj period se nazivao "medeni mesec", pa se taj izraz, doduše malo izmenjenog značenja, očuvao i do današnjih dana.
- Kaliforniska najpopularnija turistička destinacija nije više Diznilend - sada je to dolina Napa sa preko 5,5 miliona posetilaca godišnje.
- "Pijem same zvezde!" - uzviknuo je Dom Perinjon kada je okusio prvu čašu šampanjca.
- "Tuga se može olakšati dobrim snom, kupkom i čašom dobrog vina." - Sv. Toma Akvinski.
- "Vino, samo po sebi, je izvrsna stvar." - papa Pije XII
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Male tajne šampanjca
Šampanjac se služi rashlađen, nipošto leden. Poželjna je temperatura od osam do deset stepeni Celzijusa, što se može postići držanjem flaše dvadesetak minuta u posudi sa ledom, ili oko tri sata u frižideru.
U flašama sa šampanjcem vlada pritisak od šest do osam bara. Poređenja radi, dovoljno je reći da je u automobilskim gumama pritisak obično između dva i tri bara. Zahvaljujući tolikom pritisku, pri otvaranju šampanjca dolazi do snažnog praska. Izračunato je da u jednoj flaši šampanjca ima 58 miliona mehurića. Inače, što su mehurići sićušniji, to je šampanjac bolji. Iskusan radnik u toku jednog dana može da protrese i do 40.000 flaša u kojima se obavlja drugi proces vrenja. Da biste se okupali u šampanjcu, trebalo bi da sipate u kadu 120 flaša šampanjca, ali to bi bilo opasno po život, s obzirom na količinu alkohola koju bi telo upilo preko kože. Zato, ako baš hoćete da se okupate u šampanjcu, dovoljno je da vodi za kupanje dodate jednu takozvanu magnum flašu šampanjca, to jest, onu od litar i po.
Sa šampanjcem su, zbog njegovog renomea, povezane i brojne anegdote. Kažu da su kao kalup za originalne plitke i široke čaše iz kojih se služio šampanjac poslužile grudi Marije Antoanete. O visokom kvalitetu šampanjca izjasnila se svojevremeno i madam Pompadur (1721-1764), rekavši da je šampanjac jedino piće posle koga žena i dalje ostaje lepa.
|
_________________
|
|
|
|
|
Tutkutis Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 11 Dec 2005 Poruke: 67 Mesto: Podgorica
|
|
Mislim da recenica koju mnogo ljudi upotrebljava a odnosi se na vino
"Najbolje je staro vino" nije na mjestu!
Istina je da je neko staro vino ljepse od novije generacije, ali potpuno pogresno! Po meni najljepse je vino od dobre berbe pa staro ono godinu 2 3 ili 100 !
Od lose berbe ne moze biti dobro staro vino!
|
|
|
|
|
|
La'Magia ~ La Victoria Siempre ~
|
Godine: 38
Datum registracije: 23 Mar 2006 Poruke: 1584 Mesto: * Novi Sad *
|
|
Vino,jedina stvar koja mi uvek vraca osmeh na lice!!!
|
|
|
|
|
|
jeca-mica Upućeni član
|
Godine: 38
Datum registracije: 17 Dec 2005 Poruke: 438 Mesto: beograd
|
|
najbolja su grcka vina jer su slatka
|
|
|
|
|
|
jeca-mica Upućeni član
|
Godine: 38
Datum registracije: 17 Dec 2005 Poruke: 438 Mesto: beograd
|
|
i kupinovo vino je mnogo dobro
|
|
|
|
|
|
estremusmexus Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 48
Datum registracije: 23 Apr 2006 Poruke: 24 Mesto: bg
|
|
Kako se kuva tkz. kuvano vino? Meni se cini da je neki jako jednostavan recept tj. samo treba dodati secer, ali u kom trenutku?
|
_________________ Ma da svakako |
|
|
|
|
Mckenzie Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 09 Avg 2006 Poruke: 6
|
|
Vino bozije pice kako ga jos zovu!!Pice koje jedno od najpopularnijih pica na svetu!!
E sad mene interesuje da li neko zna od vas da preporuci kvalitetno crno vino!!ili da mi kaze koje vino se najbolje uskladjuje sa hranom i koje ino najvise opusta!!!
Vinopije izvolite daj te nam komentare na vino bas bi voleo da cujem posto kod nas bas i nema neki veliki izbor vina sem na par mesta...
|
|
|
|
|
|
Makro Sudbina Pravi Greske
|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land
|
|
Sve zavisi od osobe do osobe.
Vina koja ja volim, mozda ti ili neko drugi nece voleti
Loseg vina nema, samo mozes da ga volis ili ne volis
Uz crveno meso gledam da vecinom bude shiraz, malo jaci ukus vina.
Najvise volim merlot i cabarnet merlot, nije da sam ja rekao da volim, nego kroz razna testiranja primetio sam da mi ta dva ukusa najlepse leze. Oni su uvek dobro dosli, bilo crveno il' belo meso, sir, cokolada.
Znaci malo lakse vino.
Nasao sam jednu vinariju koje pravi retko vino chambourcin, dosada sam nasao ukupno 6 vinarija sa tim vinom, ali ovo je jedino gde uzimam. Vise ga uzivam gledati kroz casu (zbog prelepe boje) nego biti zbog dobrog ukusa. Stvaaaaarno je dobro vino
Na kraju sve zavisi od ukusa i vinarije i na nacin kako neki prave vina.
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
_________________________________________
"Ko Crkvi Daje, Bogu Pozajmljuje, A Bog Nikom Duzan Ne Ostaje!" |
|
|
|
|
Dejan71 Upućeni član
|
Godine: 53
Datum registracije: 17 Feb 2006 Poruke: 305 Mesto: NBGD
|
|
Jeste da vino moze da ima veze i sa psihom i sa problemima u drustvu ali ..... dali je ova tema bas za ovde....
|
|
|
|
|
|
loco3000 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 10 Nov 2005 Poruke: 133
|
|
A ambrozija? Cini mi se da su neki bogovi skloniji ovom picu
Pogresno mesto za ovu temu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|