:: |
Autor |
Poruka |
tv Upućeni član
|
Datum registracije: 12 Maj 2005 Poruke: 428
|
|
Kosa je veoma osjetljiva na promjene u organizmu,pa je tako odlican pokazatelj zdravstvenog stanja.Kada se ne osjecate dobro,vazni hranljivi sastojci se usmjeravaju u vitalne organe,gdje sluze za borbu protiv bolesti.Poremecen rad stitaste zlijezde,upale,ciste,secerna bolest,ali i stresna stanja za posljedicu imaju alopeciju(opadanje kose).Dogadja se i poslije porodjaja ili u menopauzi.Uzrok ovome je smanjenje nivoa tzv.zenskih hormona-estrogena i progesterona.Ako ovo stanje potraje,treba se obratiti dermatologu i internisti.
|
|
|
|
|
|
romeomarkovic Otrov za cure
|
Godine: 36
Datum registracije: 31 Maj 2006 Poruke: 1055
|
|
tv je napisao/la sledeće: | Kosa je veoma osjetljiva na promjene u organizmu,pa je tako odlican pokazatelj zdravstvenog stanja.Kada se ne osjecate dobro,vazni hranljivi sastojci se usmjeravaju u vitalne organe,gdje sluze za borbu protiv bolesti.Poremecen rad stitaste zlijezde,upale,ciste,secerna bolest,ali i stresna stanja za posljedicu imaju alopeciju(opadanje kose).Dogadja se i poslije porodjaja ili u menopauzi.Uzrok ovome je smanjenje nivoa tzv.zenskih hormona-estrogena i progesterona.Ako ovo stanje potraje,treba se obratiti dermatologu i internisti. |
Mislim da je kod mene menopauza iskljucena!
|
|
|
Mala_Zvezdica Interceptorov Kikiriki
|
Godine: 42
Datum registracije: 21 Dec 2003 Poruke: 5243 Mesto: Frankfurt - Zemun
|
|
Zašto opada kosa
Opadanje kose ponekad se dešava zbog upalnih žarišta u organizmu, kao što su, na primer, bolesni zubi, hronične upale sinusa, krajnika, jajnika... U tim slučajevima često je ograničeno kružno ispadanje kose - alopecija areata. Ako te promene zahvate celo vlasište, reč je o potpunoj alopeciji areati. Ti uzroci nisu još sasvim jasni i ispitani.
Mnogi ljudi (i muškarci i žene) svakog jutra panično broje otpale vlasi na jastuku. Mnogo je razloga zbog kojih ispada kosa - od gena do bolesti i stresa. Ako na jastuku ili češlju opazite desetak ispalih vlasi ili ako kosa nešto jače opada u proleće i jesen, nema razloga za paniku jer je to sasvim normalna pojava. No, ako je broj ispalih vlasi veći od 100 i to traje mesecima, tada treba zatražiti pomoć dermatologa.
Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljni ili unutrašnji činioci. Spoljni, koji najčešće oštećuju kosu, povrede su vlasišta, dugotrajni mehanički pritisak na vlasište zbog prečvrstog uvijanja kose ili stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose (trihomanija). Osim toga, kosa može da bude oštećena i hemikalijama. Ravnomerno opadanje kose na celom vlasištu često prouzrokuju hormonalni poremećaji. Kao što su pojačani ili smanjeni rad štitne žlezde, na primer. A pod uticajem hormona kosa može da ispada jače posle porođaja, pobačaja i u klimaksu. Dakle, nisu u opasnosti samo muškarci.
Visoko čelo - Mušku ćelavost - „visoko čelo“ ili gubitak kose na vrhu temena - prouzrokuju nasledni faktori i muški polni hormon. Ćelavi muškarci imaju veći nivo tog hormona.
Kosa ispada i posle akutnih zaraznih bolesti propraćenih visokom temperaturom (šarlah, tifus, grip), kao i kod hroničnih bolesti (maligne bolesti, TBC), ali i zbog anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili posle naglih i strogih dijeta. Javlja se i prilikom uzimanja različitih lekova za lečenje malignih bolesti (citostatici) ili za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulansi). Ne treba zaboraviti ni stres, koji je čest uzročnik ispadanja kose.
Dakle, uzroci ispadanja kose mogu biti brojni i složeni, pa je zato neophodna pomoć dermatologa.
Spas za one koji se ne mire
Novost na tržištu je providna mikromrežica koja najbolje zamenjuje klasičnu periku. Izrađuje se tačno po meri osobe uz pomoć modela glave i vlasišta izrađene od gipsa, a na tu mikroosnovu ručno se vežu vlasi koje odgovaraju tipu kose. Kosa izgleda prirodno gusta, a moguće je odabrati mrežicu u boji kože vlasišta. Trajnost mrežice je, uz odgovarajuću negu, otprilike četiri godine, što je dva do četiri puta duže od trajnosti perike. Mrežica može da se nosi pri svakodnevnim aktivnostima, pa čak i tokom ronjenja. Njena je posebnost u tome što omogućuje normalno disanje vlasišta, a može se nositi, čak i prati, do četiri nedelje bez skidanja. Vrlo jednostavno se namešta i, kako kažu proizvođači, izgleda sasvim prirodno.
Psihički problemi
Mnogi muškarci teško doživljavaju ispadanje kose i to može da ih dosta optereti psihički, posebno mlade osobe, koje još nisu izgradile svoju ličnost. Postoje lekovi koji utiču na ponovni rast kose, ali ne treba se previše zanositi, ali ih ne treba ni isključiti. Najpre je potrebna kompletna obrada, a onda se odredi odgovarajuća terapija.
Stariji muškarci lakše prebrode ispadanje kose jer su stabilniji. Dotad su se uglavnom afirmisali u društvu, pa su problemi manje izraženi. Naravno, ni oni ne odustaju od zamisli da ponovo imaju kosu, ali nisu time opterećeni kao mladi. I jedni i drugi nerado pristaju na perike.
Geni su krivi
Japanski naučnici su otkrili dva gena koji utiču na ćelavost muškaraca, objavila je kompanija koja je učestvovala u istraživanju. Istraživači dodaju da je to otkriće korak napred prema lečenju problema sa kojim su suočeni milioni muškaraca.
Kompanija „Lajon korp“ otkrila je, u saradnji sa stručnjacima sa univerziteta u Tokušimi, dva tipa gena povezana sa rastom i gubitkom kose. Reč je o koštanom morfogenetskom proteinu koji učestvuje u stvaranju kostiju i efrinu koji podstiče izgradnju krvnih sudova. Istraživači su ih otkrili genetskom analizom ćelija koje su izolovali iz temena. Naučnici su otkrili i da biljni sastojak 6-benzil aminopurin doprinosi obnovi tih gena i podstiče rast kose.
Iz firme poručuju da ne mogu da procene kada će da razviju proizvod protiv ćelavosti koji bi bio zasnovan na ovom otkriću, jer su istraživanja tek u početnoj fazi.
|
|
|
|
markoP_BG Dobro upućeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 21 Nov 2005 Poruke: 643 Mesto: Zemun
|
|
opadanje kose sprecices tako sto ces u apoteci kupiti 2%-ni rastvor minoksidila i premazivati ugrozene delove glave :color:
|
_________________ Da oni sto me mrze :ljutko:
Mrze jos vise :320:
Da nestane im osmeh sa lica
:greenjumpers: |
|
|
|
|
kissuzana Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 58
Datum registracije: 30 Maj 2006 Poruke: 200 Mesto: nis
|
|
Probaj sampon Fitoval
|
_________________ ja sam suzana , a ti?????? |
|
|
|
|
Ivan Zmijchic Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 21 Jul 2006 Poruke: 10 Mesto: Kotor_Montenegro
|
|
mislim sA opadanje kose moze biti izazwano stresom...a pored toga postoje i gljiwice koje napadaju korjen kose i dowode do opadanja kose...sto se lijechi raznim wrstama shampona...obratiti se ljekaru je najkorisnije
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
da vas pitam,2 godine sam se konstantno blansirala... tj na svakih 5 meseci mozda...
sada sam vratila prirodnu boju kose i zanimalo bi me da li je normalno da i posle pola godine kad se tusiram i dalje mi strasno opada kosa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kada bih znao sta je blansiranje, mozda bih ti i znao odgovoriti...
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
|
|
to ti je nesto kao farbanje ili satiranje samo jos vise isusuje kosu..
tj izvlaciti ti nekim hemijskim sredstvima tvoju prirodnu boju kose... pa ti kosa na kraju postane plava ili bela sve zavisi koliko ga drzis na kosi... to se koristi kao prah za satiranje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moguce da ta hemijska sredstva ostecuju kozu... Jel ti to palo na pamet?
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
|
|
pa znam da ostecuju ali jbg.. zato sam i vratila nazad prirodnu boju i rekla sam nikad vise farbi i sad spasavam kosu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jesi probala usta na usta da dajes kosi, cuo sam da to pomaze u hitnim slucajevima...
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|