:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
O kineskoj kuhinji
Tradicionalna kineska kuhinja u mnogo čemu se podudara sa nekim savremenim pogledima na higijenu ishrane. Glavni sastojci kineske kuhinje su čaj (bez šećera), bareno povrće (bez masnoće sa prelivima biljnog porekla) i bareno ili na žaru pečeno belo živinsko meso ili riba.
Od povrća se preporučuje baren pirinač umesto hleba, zatim šargarepa, boranija, karfiol, spanać, pečurke, sve obareno i sitno iseckano. Ovako pripremljeno povrće služi se u malim dubokim činijama.
Uz bareno povrće možete poslužiti i "nešto jače": bareno jaje, mlad sir, zelenu ili paradajz salatu, čorbu od povrća.
Od slatkiša u kineskom jelovniku zastupljen je med, jezgrasto voće (orah, badem, lešnik, kikiriki), pečen kesten ili pečena bundeva, a svaki kineski obed najčešće se završava čajem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Govedina s pečurkama
SASTOJCI
500 grama ramsteka
50 ml višnjevače
1 kašika sirćeta
4 kašike soja sosa
1 kašičica smeđeg šećera
250 grama šampinjona
2 paradajza
3 mlada luka
200 grama sojinih klica
1 čen belog luka
limunova kora
4 kašike ulja
1 kašičica gustina
so, biber
NAČIN PRIPREME
Meso oprati pod mlazom mlake vode, osušiti ga u kuhinjskoj krpi i iseći na režnjeve. Višnjevaču pomešati sa sirćetom, soja sosom i šećerom. Meso marinirati oko 60 minuta i pripremljenoj masi.
Pečurke očistiti i iseći na režnjeve. Povrće oprati i očistiti. Paradajz očistiti i iseći na kockice, mladi luk na kolutiće, pa deo ostaviti na stranu. Soju oprati i ocediti. Beli luk oljuštiti i sitno iseckati. Oprati limun, tanko iseći koru, a zatim je iseckati.
Meso osušiti kuhinjskom krpom, pa ga propržiti na ulju i limunovoj kori. Dodati pečurke, beli i crni luk, pa sve propržiti. Dodati paradajz i marinadu, pa sve pržiti još oko pet minuta.
Rastvoriti gustin prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u povrće i sve kuvati. Dodati soju i kuvati još 3 minuta. Začiniti solju i biberom. Ukrasiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pekinška patka
SASTOJCI (za 4 osobe)
1 patka (oko 2 kg)
2 čena belog luka
pola kašičice đumbira
6 kašika crnog vina
125 ml soja sosa
2 kašike kineskog ribljeg sosa
kašika smeđeg šećera
pola kašičice čilija u prahu
1 kašika bio-začina
biber
NAČIN PRIPREME
Patku oprati pod mlazom mlake vode i osušiti u kuhinjskoj krpi. Očistiti beli luk i sitno ga iseckati. Pomešati luk, đumbir, vino, soja sos, riblji sos, šećer, čili, bio-začin i biber. Dobijenom smesom premazati patku, dobro je uviti u providnu foliju i staviti je u frižider da odstoji peko noći.
Zagrejati rernu na 250 stepeni. Skinuti foliju, patku staviti u rernu na rešetku, a podmazani tiganj napunjen vodom staviti ispod rešetke. Patku peći oko 20 minuta. Temperaturu smanjiti na 160 stepeni, pa patku peći još 60 minuta.
Sok u tiganju koji se sakupi prilikom pečenja patke kratko prokuvati. Patku premazati ovom tečnošću i peći je još 10 minuta kako bi korica postala hrskava. Jelo po želji ukrasiti sitno seckanim lukom vlašcem ili sosom od šljiva
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kineski krokant slatkiši
SASTOJCI
2 kašike susama
2 šoljice prženog nesalnog kikirikija
3 šoljice šećera
3 kašike limunovog soka
NAČIN PRIPREME
Staviti susam u zagrejanu rernu i na peći ga na 180 stepeni 5-6 minuta. Šećer, limun i 5 kašika vode kuvati na niskoj temperaturi. Ne mešati dok ne provri, a zatim kuvati još oko 10 minuta. Tepsiju tanko premazati uljem, prekriti dno mešavinom susama i kikirija, pa preliti vrućim karamelom. Dok je desert još mlak, iseći ga na pravougaonike i složiti na tanjir.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Začinjena suva svinjska rebra
SASTOJCI
350 grama suvih rebara
4 kašike naseckanog belog luka
3 kašike soja sosa
1 kašika šećera
1 kašika rakije (šljivovice)
300 grama kineskog kupusa (iseckanog na trake)
malo đumbira
2 kašike gustina
1 kašika vinskog sirćeta
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Rebra isecite preko kostiju na manje komade, dužine 4-5 cm. Stavite ih u hladnu vodu i ostavite da odstoje oko 3 sata. Ocedite ih i prosušite krpom. Pospite ih soja sosom, šećerom, rakijom i jednom kašikom gustina, promešajte i ostavite još jedan sat. Ugrejte puno ulja i pržite rebarca dok ne potamne, ocedite iz tiganja gotovo svu masnoću, pa dodajte rebrima đumbir i beli luk. Pržite dok se beli luk ne zalepi za rebarca. Dodajte kupus i pržite još 2 minuta. U 1 dl hladne vode razmutite 1 kašiku gustina, dodajte kašiku sirćeta i soja sosa, pa prelijte preko mesa. Pustite još jednom da proključa, pa servirajte.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PRŽENE BANANE SA SLADOLEDOM OD VANILE
sastojci
- so
- prašak za pecivo (pola paketića)
- šećer
- ulje
- banane (3 kom.)
- soda bikarbona
- oštro brašno (1 šoljica)
- sladoled vanila
Način pripreme:
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, malo soli i čašom vode u glatku smesu. Oljuštene čvrste banane presecite popreno na dva dela. Umočite ih u smesu i ispržite sa puno ulja. Izvadite ih na upijajući papir i servirajte posute šećerom, uz sladoled od vanile.
Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kineska supa
SASTOJCI
200 grama svinjskog mesa
1 šargarepa
150 grama kupusa
1 litar vode ili supe
1 jaje
1 kašičica gustina
začin C, sirće
NAČIN PRIPREME
Šargarepu i kupus iseći na rezance, a meso na kockice i staviti u lonac, naliti vodom ili supom, dodati začin C i kuvati. Kada bude kuvano, sipati gustin (razmućen sa malo vode) i umućeno jaje i ostaviti na vatri da "pusti još jedan ključ". Zatim skloniti sa vatre i po ukusu dodati sirće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Lignja u baršunastom umaku
SASTOJCI
500 grama očišćenih lignji bez kraka
3 kašike svetlog vermuta
1/2 kašičice soli
3 kašike gustina
1 manji sveži krastavac
1/2 šoljice pileće supe od kocke
1 kašičica šećera
2 mlada luka (beli deo)
malo đumbira
malo belog bibera
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Lignje nasecite na trake i poprskajte kašikom vermuta, posolite i pospite s 2 kašike gustina. Ostavite da odstoje 20 minuta. Oljuštite krastavac, izdubite sredinu i nasecite na komadiće. Pomešajte supu s jednom kašikom gustina, 2 kašike vermuta, šećerom i biberom.
Zagrejte ulje, propržite lignje (1 minut) i stavite ih na papir koji upija. Očistite tiganj od masnoće, pa na 2 kašike ulja ispržite luk i đumbir, dodajte krastavac, zalijte supom, vratite lignje i još jednom prokuvajte.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mošutna patka s jasminom
SASTOJCI
2 mošutne patke od po 1,5 kg
200 grama svinjske masti
1/2 litar jakog zelenog čaja
6 malih bambusovih izdanaka
1 kašičica svežeg jasminovog cveta
1 kašičica suvog jasminovog cveta
5 cl soja sosa
6 cl hao shina (kinesko vino od riže)
5 grama vetsina (mirođija u obliku praha)
NAČIN PRIPREME
Obema patkama odrežite trtice i bacite ih, a patke napunite korom od jedne narandže, obmotajte ih uzicom, pa ih sa svih strana oštro propecite na svinjskoj masti. Dolijte zeleni čaj, prekrijte posudu i patke pecite u rerni. Malo pre nego što budu gotove, dodajte bambusove izdanke, soju, vetsin, hao shin i suvi jasminov cvet, a po potrebi dolijte još malo tečnosti.
Gotove patke izvadite, meso potpuno skinite sa kostiju, pa ga narežite na prikladne komade, a bambusove izdanke narežite na režnjeve. Ostavite da kratko vreme miruju, a zatim pažljivo skinite mast sa posude u kojima su se patke pekle. Komade patke i bambus naglo i brzo prepecite na masti, ocedite ih i stavite u kinesku činiju. Skinutu mast malo zgusnite rižinim puderom, procedite je i prelijte patke. Jelo pospite svežim jasminovim cvetom i iznesite na sto.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mlada boranija u pikantnom sosu
SASTOJCI
200 grama junetine (bez žilica)
500 grama mlade boranije
2 šoljice pileće supe od kocke
2 kašike soja sosa
1 kašika šećera
1 kašika vinskog sirćeta
1 mladi sitno iseckan crni luk (beli deo)
1/2 kašičice đumbira
1 kašika iseckanog belog luka
1 kašika gustina
1 ljuta crvena papričica
4 kašike ulja
NAČIN PRIPREME
Meso iseckajte na tanje režnjeve (zalogaje), a papriku na kolutiće. U šoljici pomešajte hladnu pileću supu, šećer, sirće i gustin. Zagrejte 2 kašike ulja, ispržite meso i izvadite na topao tanjir. Dodajte još 2 kašike ulja, pa stavite mladi luk, đumbir, beli luk, papričicu i boraniju. Smanjite vatru i dinstajte 6-7 minuta, vratite meso, zalijte začinjenom supom i mešajte dok se dok ne zgusne.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kanapei s repovima škampa
SASTOJCI
10 komada tosta
20 repova škampa
2 jajeta
1 žumance tvrdo kuvanog jaja
2 kašike gustina
1/2 kašičice soli
100 grama kuvane šunke
2 mlada luka
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Tost isecite tako da dobijete uži pravougaonik na koji mogu da stanu dva repića škampa. Jaja, so i biber ulupajte viljuškom, dodajte gustin, pa svaki repić umočite u ovu smesu i stavite na svež tost. Sitno iseckajte mladi luk (beli i zeleni deo), žumance i šunku, dodajte preostalu smesu od jaja, sve dobro promešajte, pa tom masom ispunite praznine oko škampa na tostu. Viljuškom lagano pritisnite i poravnajte površinu. Zagrejte dosta ulja i pržite komad po komad 1-2 minuta sa svake strane. Ocedite na papirnim salvetama.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pečeni pirinač
SASTOJCI
200 grama duguljastog pirinča
20 vodenih kestenova (iz konzerve)
70 grama pečuraka
2 rebra celera
1 mladi luk
soja sos
so
biljno ulje
NAČIN PRIPREME
Pirinač kuvajte 10 minuta u puno kipuće vode koju ste blago posolili, ocedite i ostavite sa strane. Pečurke operite i očistite, ocedite kestene i očistite celer. Luk očistite, narežite na listiće i prodinstajte u voku (ili u posudi) na kašičici ulja. Dodajte pirinač i pecite ga 5 minuta na jakoj vatri, neprekidno mešajući. Promešajte listiće gljiva, kestenja i celera, posolite, smanjite vatru i nastavite da kuvate i mešate još 10 minuta. Pirinču dodajte kašičicu soja sosa, još jednom promešajte i poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|