:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Verujemo da ste svi savladali kuvanje jaja (ali ipak ne mogu da odolim a da vam ne napomenem da neće pući ako ih probušite špenadlom na jednom kraju), ali već kada se dođe do poširanja ili omleta - nastaju problemi. Zato ćemo vam dati nekoliko korisnih saveta.
Pre svega, gledajte da kupujete i koristite sveža jaja. Na donjem kraju jajeta nalazi se takozvani vazdušni džep. Jaje je porozno, to je neophodno da bi plod u njemu mogao da diše. Zbog toga se stajanjem u njemu nakuplja sve više vazduha, koji se nalazi u tom džepu. Na osnovu ovoga možemo približno da odredimo starost jajeta. Neko pravilo je da se jaja mogu koristiti do 21 dan po dolasku na svet. Jednostavan test za određivanje starosti jajeta je da ga potopite u široku čašu sa vodom. Ako potpuno potone i postavi se horizontalno - sasvim je sveže, svega par dana. Ako se postavi ukoso - staro je oko nedelju dana, a ako se sasvim uspravi oslanjajući se na uži kraj - onda je staro. Test radi samo ako jaje nema nikakvih pukotina koje bi dozvolile da uđe više vazduha.
Kuvano jaje će se mnogo lakse ljuštiti ako je staro makar nekoliko dana. Sigurno ste se bar nekad namučili i ispala su vam sva iskasapljena, a baš ste imali goste i hteli da ih impresionirate predjelom. Zato za Uskrs kupite jaja nekoliko dana ranije (moraćemo da pretpostavimo da su sveža kad ih kupite pošto kod nas jaja nemaju označeno do kad mogu da se koriste.)
Međutim, ako želite da ih poširate, moraju biti maksimum dva - tri dana stara, ako želite da ispadnu kako treba.
Što se tiče holesterola, nije on ni tako loš kao sto se misli. Zahvaljujući holesterolu možemo da pravimo sve one divne kolače jer on emulguje (recimo da homogeno izmeša) vodu, sokove i slične "vodene" sastojke sa margarinom ili maslacem i drugim "masnim" sastojcima, pa kada još dodamo brašno, orahe, voće ili šta-već-volimo, dobijemo jednu finu smešu, a zaista bi nimalo privlačno izgledala da nema ovog sastojka iz jajeta. Ovo naravno, ne važi samo za kolače, već i gotovo sve druge vrste đakonija.
Naravno, nije prazna priča da holesterol pomaže razvoj srčanih i oboljenja krvnih sudova, ali ako čitate ovaj tekst sasvim je sigurno da su vam takve stvari poznate (malo podilazimo čitaocima:). Prosto se nataloži sa unutrašnje strane krvnog suda. Međutim, kao i sa drugim stvarima - rešenje je u umerenosti. U redu je jesti do sedam jaja nedeljno. Malo više nije strašno, ali ako već imate problema sa ovom, na žalost, veoma raširenom vrstom oboljenja, sigurni smo da vam je lekar već savetovao da smanjite količinu. Ne znam koliko će neko da posluša ove naše savete, ali interesantno je kako veliki broj ljudi zanemaruje savete lekara, a desi se da posle to isto čuje na televiziji, u nekoj emisiji koja se bavi nekom sasvim drugom temom, pa se zamisli. Možda ako mi ovde - onde budemo provlačili po neki savet neko i promeni neku lošu naviku. To bi stvarno bilo fantastično
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Omlet
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Jaja
Sastojci
2 jaja po osobi
puter ili ulje
so, biber
Priprema
Omlet je jedno od najjednostavnijih jela od jaja, ali vrlo često ne ispadne kako treba. Evo našeg predloga za ovaj brz i ukusan doručak.
Po osobi je potrebno 2-3 jaja. Tako se brzo priprema da nema potrebe da pravite više odjednom, možete za svakoga napraviti poseban omlet. Razbijte jaja u činiji i začinite solju i biberom. Izmesajte i malo umutite, ali ne previše - tako će omlet biti vazdušastiji.
Ugrejte tiganj na vatri srednje jačine, a onda sipajte ulje ili maslac. Maslac je ukusniji, ali lako izgori. Zato je najbolje da stavite pola kašičice ulja i pola kašičice maslaca. Možete i jajima u činiji dodati kašičicu pavlake, omlet će biti više kremast.
Čim se maslac otopi, uključite ringlu na najvišu temperaturu i kada počne da peni, sipajte jaja. Ostavite tako desetak sekundi, a onda počnite da prikupljate krajeve prema sredini, pri čemu će se šupljine puniti tečnom masom. To nastavite da radite sve dok ne ostane samo malo tečnosti na površini. Dobicete "izgužvanu" površinu koja jako lepo izgleda. Ovo je trenutak da dodate punjenje ako pravite punjeni omlet. Možete staviti sitno seckani luk, sir, šunku, pečurke... Možete i da napravite prazan omlet. Sad uzmite špatulu ili veću varjaču i preklopite omlet na pola, a posle desetak sekundi sve prevrnite. Pržite jos par trenutaka, a onda prevrnite na tanjir.
Pored "kalcone" varijante, punjeni omlet možete napraviti i tako sto ćete sastojke (šunku, luk itd.) dodati u jaja dok se još nalaze u činiji i onda raditi kao da pravite obican omlet.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Poširana jaja
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Jaja
Sastojci
jaja
Priprema
Za poširanje je neophodno da jaja budu stara najviše četiri dana. Biće vam potrebna ključala voda i kašika za ceđenje, sa rupicama.
Stavite tiganj na tihu vatru i dodajte dovoljno ključale vode da u tiganju bude oko 2-3 cm. Kad počnu da se formiraju sitni mehurići pažljivo razbijte jaje i ostavite ga tačno 1 minut da vri. Skinite tiganj sa vatre i ostavite jaje u toploj vodi oko 10 minuta. Ovako ćete dobiti meko žumance. Izvadite jaje cediljkom i položite ga na papirnu salvetu, da se ocedi. Odmah služite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjena jaja
Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Jaja
Sastojci
6 jaja
150g majoneza
250g šunke u komadu
nekoliko kiselih krastavčića
Priprema
Tvrdo skuvajte jaja, oljuštite ih i presecite na pola. Pažljivo izvadite žumanca, tako da belanca ostanu u jednom komadu.
Izmrvite žumanca, pa im dodajte malo po malo majoneza, mešajući viljuškom. Mikser vam nije potreban, jer ne želimo da masa bude potpuno umućena.
Iseckajte šunku na kockice, kao za rusku salatu. Zato je i potrebna šunka u komadu - u prodavnici seku meso suviše tanko i ne mogu se dobiti nikakve kockice. Iseckajte krastavčiće kao za rusku salatu - oni su potrebni da daju malo kiseline.
Pomešajte šunku i krastavčiće sa žumancetom i majonezom i zatim dodajte majoneza po želji - dok ne budete zadovoljni gustinom smeše. Podelite masu na 12 i napunite jaja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja Benedict
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Jaja
Sastojci
6 jaja, jako svežih, koja ćete pripremiti poširanjem kao u receptu "Poširana jaja"
12 tankih komada slanine, suvog vrata ili pršute, grilovane ili ispržene u tiganju dok ne postane krckava
6 okruglih komada hleba (ili tost ili prženice)
malo maslaca
Za Holandez sos
2 velika žumanca
kašičica soka od limuna
kašičica sirćeta
100 g maslaca
so i biber
Priprema
Prvo pripremite sos. Žumanca, so i biber stavite u blender (možete upotrebiti i običan mikser) i mutite 1 minut. Zatim zagrejte sok od limuna i sirće dok ne provri. Ponovo uključite blender i sipajte vruću tečnost u tankom mlazu. Sad istopite maslac na tihoj vatri (vodeći računa da ne potamni). Kad maslac počne da peni, opet uključite blender i vrlo polako dodajte maslac. Umutite.
Postoji još jedna varijanta ovog sosa, u kojoj na kraju dodajete dva belanceta koja su vam ostala u višku. Sos će biti laganiji.
Poširajte jaja, jedno po jedno i ispecite ili ispržite meso. Držite na toplom sve vreme. Namažite hleb maslacem, stavite ga u posudu za pečenje i na svako parče stavite dva parčeta mesa. Na vrh stavite poširano jaje i prelijte Holandez sosom (oko jedna kašika za svako jaje). Stavite ispod grila na 25-30 sekundi, samo dok sos dobije zlatnu boju. Odmah služite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Krompir pire sa jajetom na oko za 2 osobe
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Jaja
Sastojci
500 g krompira
kockica margarina
šoljica mleka
2-4 jaja
malo ulja
soli
Priprema
Skuvajte krompir, ocedite ga od vode i uz dodatak kockice margarina i šoljice mleka umutite mikserom. U tiganj stavite 1-2 kašike ulja, dobro zagrejte i ispržite 2 ili više jaja (po želji), ali pazite da ostanu rovita, da se žumance ne preprži. Servirajte najpre pire na širok tanjir a na pire stavite pržena jaja.
Služite uz neku svežu salatu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja punjena sirom
SASTOJCI
6 jaja
75 grama fete
2 kašike oceđenih kapara
2 cm sardel paste iz tube
1 kašičica senfa
so, biber
sirće
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti kuvana jaja, preseći ih napola i izvaditi žumance. Kapare sitno iseckati i pomešati sa zgnječenim žumancetom, fetom, senfom i sardel pastom. Začiniti solju, biberom i sa malo sirćeta. Napuniti smesom špric za kolače i pripremljenom masom puniti polutke jaja. Ukrasiti peršunom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja punjena kavijarom
SASTOJCI
6 jaja
oko 25 grama kavijara
6 zemički
1 kašika senfa
2 kašike gotovog sosa za salatu
2 kašike luka vlašca isečenog na kolutiće
so, biber
NAČIN PRIPREME
Zemičke preseći napola i izvaditi sredinu da bi se dobilo udubljenje za jaja. Skuvana jaja oljuštiti i iseći napola po dužini. Žumanca povaditi kašičicom u posudu i kremasto zamutiti sa senfom i gotovim sosom za salatu. Začiniti solju, biberom, pa u masu umešati kavijar. Napuniti smesom špric za kolače i puniti pripremljenom masom polutke od jaja, pa ih potom stavljati u izdubljene polovine zemički. Ukrasiti lukom vlašcem
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja
PRESNO ILI TVRDO KUVANO JAJE
Tvrdo kuvano jaje okreće se oko sebe kao čigra. Presno ne.
ČUVANJE
Nikada ne perite jaja ako mislite da ih odložite u ostavu, jer ćete pranjem odstraniti fini sloj koji je prirodna odbrana od mikroba.
KOLIKO SU SVEŽA
Da biste proverili svežinu jaja, uronite ih u sud sa hladnom slanom vodom. Ako padnu na dno, mogu se upotrebiti, a ako ostaju pri površini i plivaju, nisu za upotrebu.
DA NE POPUCAJU
Da bi se izbeglo pucanje jaja u toku kuvanja, sipajte kašičicu sirćeta u vodu. U slučaju da ljuska ipak pukne, belance će se odmah zgusnuti po ivici ljuske.
ŽUMANCE U SREDINI
Da bi žumance tvrdo kuvanog jajeta bilo tačno u sredini, za vreme kuvanja jaje stalno treba okretati.
LAKO LJUŠĆENJE
Ako želite da jaja lepo i lako oljuštite, morate ih odmah po završenom kuvanju staviti u hladnu vodu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjena jaja sa kajmakom
Sastojci:
- 6 jaja
- 3 kašike kajmaka
- 30 g maslaca
- 2 dl pavlake
- 2 kašike prezle
- malo peršunovog lišća
Priprema:
Obarite i oljuštite jaja. Presecite ih, izvadite žumanca i izgnječite ih, pa ih pomešajte sa kajmakom i peršunom. Napunite ovom smesom polovine jaja i složite ih u posudu podmazanom maslacem. Prelite jaja pavlakom i pospite mrvicama. Pecite u zagrejanoj pećnici 10 minuta. Služiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja sa džigericom
Priprema:
Dinstajte iseckani luk i iseckane pecurke na 30 g maslaca sve dok ne omekšaju, zatim dodajte so, na parcad isecene džigerice pa ih na brzinu prodinstajte dva-tri minuta, dok ne porumene. U svaku cinijicu (to su posebne vatrostalne iosudice s drškom i poklopcem) na dno stavite parcence maslaca i pola kašicice pecuraka i džigerica, zatim sipajte jaje (koje ste prethodno razbili nad tanjirom da biste se uverili da je sveže). Na jaja sipajte opet malo džigerica i pecuraka, pa poklopite svaku cinijicu njenim poklopcem (s unutrašnje strane namazanim maslacem). Kuvajte jaja 6 min. na pari (u vecem sudu s vrijucom vodom) u veoma vrucoj pecnici. Gotova su kada belance pobeli. Izvadite cinijice iz vode, obrišite ih i poslužite tople na zajednickom tanjiru. B 78.97 g M 131,24 g UH13,95 g k 1500
Sastav:
Kolicina za 4 osobe - 8 svežih jaja, 100 g pilecih džige-rica, 25 g suvih omekšanih pecuraka, 1 režanj crnog luka (25 g), maslac, so. Osam ninijica namazanih maslacem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjeni paradajz s jajima »U košuljici«
Priprema:
Vatrostalni sud namazan margarinom. Operite i obrišite paradajze, odsecite im oštrim nožem gornje »poklopcice«, kašicicom ih pažljivo ispraznite, posolite i okrenite prema dole da se ocede. Zagrejte pivo u niskom, širokom sudu; kad pocne da vri, smanjite vatru i ostavite da lagano vri; u to pivo skuvajte za 3 min. cetiri jajeta (da biste se uverili da su sveža, razbijte ih u jedan tanjir, pa ih iz njega sipajte u pivo). Izvadite ih kutlacom s rupicama, ocedite pa stavite u hladnu vodu. Ako ih stavite na vlažnu krpu, osušicete ih do kraja. Pripremite beli sos kao što je opisano u receptu ia str. 238, zamenivši mleko pivom u kome su se kuvala jaja i koje se mora procediti. Kada sve bude gotovo, u sredinu svakog paradajza stavite parcence margarina, na njega po jedno jaje »u košuljici«, pa sve prelijte sosom. Složite punjene paradajze u margarinom namazan vatrostalni sud i pecite ih 20-30 min. u pecnici zagrejanoj na 175 C. Gotovi su kada sos na površini dobije zlatnožutu boju. Paradajze poslužite tople u sudu u kome ste ih i pekli. B 43,97 g M 67,45 g UH 48,88 g K 1.170
Sastav:
4 zrela, okrugla (po mogucnosti jednaka) paradajza, 4 sveža jajeta, 4» lit. svetlog piva, 20 g margarina, so. Beli sos: 25 g brašna, oko 1 lit. istog svetlog piva, 25 g margarina, so, 25 g struganog parmezana.
broj porcija: 4
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|