www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Hleb, pogace,lepinje
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa kukuruzom

Sastojci
1/2 kg pšeničnog brašna
250 g raženog brašna
250 g kukuruznog brašna (žuto)
½ l mlake vode
2 kašičice suvog kvasca
2 kašičice soli
100 g svinjske masti
125 g butera
400 g kukuruza (kuvanog)

Ostali materijal:
1 kašika brašna

Priprema
Prosejano pšenično brašno (450 g) pomešati sa raženim i kukuruznim brašnom. Dodati kvasac, so (promešati), mast i buter (u tečnom stanju), vodu i kuvan, oceđen i sa 1 kašikom brašna pomešan kukuruz. Masu izjednačiti, dodati ostatak brašna i zamesiti testo. Oblikovati polu loptu, staviti u sud posut s malo brašna, premazati vodom, poklopiti čistom salvetom i ostaviti da testo naraste. Kada testo naraste, premesiti ga još jednom i ponovo ostaviti da naraste.

Oblikovati hleb, staviti ga u pleh podmazan hladnim buterom i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 15 min., temperaturu smanjiti na 200°C stepeni i na istoj peći 10 min. Posle ovog vremena temperaturu smanjiti na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 15-20 min. u zavisnosti do šporeta. Pečen hleb poprskati hladnom vodom, uviti u čistu salvetu i ostaviti da se ohladi.



_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa maslinama

Sastojci
600 g integralnog brašna
300 g belog brašna (pšeničnog)
100 ml maslinovog ulja
½ l piva
14 g suvog kvasca
3 kašičice soli (ravne)

Ostali materijal:
200 g crnih maslina (bez koštica)
1 kašika mlake vode
1 kašika brašna

Priprema
Brašno pomešati sa kvascem, dodati so (malo izmešati) ulje, pivo i zamesiti glatko testo. Oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Razvući testo debljine 2,5 –3 cm i poređati prosušene i iseckane na četvrtine masline. Preko maslina posuti brašno, blago preći oklagijom, preklopiti testo na 4 dela (kao knjigu) i na sobnoj temperaturi ostaviti 30 min da stoji.

Testo premesiti, oblikovati u pogaču – krug ili četvrtastog oblika (u zavisnosti od pleha) i postaviti u pleh podmazan maslinovim uljem. Premazati mlakom vodom, izbosti na nekoliko mesta viljuškom i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 15 min., smanjiti temperaturu na 200°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 20–25 min. u zavisnosti do šporeta. Pečen poprskati hladnom vodom (umiti), zaviti u čistu salvetu i ostaviti da se ohladi.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa peršunom i lukom

Veoma aromatičan hleb. Savršeno se slaže uz jela sa ribom, a može da se jede i sam sa tanko premazanim margarinom. Mere su za 2 vekne.

Sastojci za 2 porcije
1 kesica kvasca
600 ml mlake vode
420 g oštrog brašna
500 g integralnog brašna
3 kašičice soli
30 g putera
1 veća vezica peršuna, sitno iseckana
1 vezica mladog luka, sitno iseckana
1 češanj belog luka
crni biber
1 razmućeno jaje
malo mleka za premazivanje

Priprema
1. Pomešati kvasac sa 60 ml mlake vode i ostaviti petnaestak minuta da deluje.
2. U većoj posudi pomešati brašno i so. Dodati kvasac i preostalu vodu i drvenom varjačom zamesiti grubo testo.
3. Izručiti testo na pobrašnjenu površinu i onda rukama mesiti dok nebude glatko i elastično. Takvo testo zatim vratiti u posudu, prekriti krpom ili kesom (što ja radim) i ostaviti na toplom mestu oko 2 sata dok se ne udvostruči volumen.
4. U međuvremenu, na puteru kratko i na maloj teperaturi propržiti peršun, mladi i beli luk (dok ne smekša). Zatim začiniti biberom i ostaviti po strani da se ohladi.
5. Puterom premazati kalupe za hleb (23X13 cm). Kada je testo dovoljno naraslo, prepoloviti ga na dva dela i svaki deo razvući u pravougaonik (otprilike 35X23 cm).
6. Oba pravougaonika premazati razmućenim jajetom i ravnomerno po njima rasporediti miksturu peršuna i luka.
7. Pravougaonike urolati, krajeve malo pritisnuti da se spoje i staviti u kalupe (sa krajevima nadole). Kalupe prekriti kesom i ponovo ostaviti da testo nadođe, taman toliko da pređe malo ivicu kalupa.
8. Rernu zagrejati na 190°C. Nadošlo testo pemazati mlekom i peći oko 55 minuta, sve dok dno hleba ne zazvuči šuplje.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa ruzmarinom

Sastojci
1/2 kg brašna
2 kašičice suvog kvasca
1 kašičica soli
100 ml maslinovog ulja
125 ml mleka (mlakog)
100 ml vode (mlake)
1 kašika iseckanog ruzmarina

Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, iseckan ruzmarin (malo promešati), ulje, vodu, mleko i zamesiti glatko testo. Oblikovati u poluloptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 1 h da stoji. Pleh podmazati uljem, razvući testo (veličine pleha), izbosti ga na više mesta viljuškom i ostaviti još 20 minuta da stoji.

Premazati testo vodom i staviti da se peče. Peći na 200°C 30 - 35 minuta u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom i ostaviti 10 minuta u plehu da stoji. Hleb uviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se hladi.

P.S. Po želji, površinu testa ukrasiti svežim ruzmarinom (pre pečenja).

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa sardinama

Sastojci
1/2 kg brašna
2 kašičice suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike rastopljene masti (svinjske)
300 ml vode (mlake)

Ostali material:
sveže sardine
1 kašika iseckanog peršuna 1 kašika iseckanog bosiljka
3 kašike maslinovog ulja
2 - 3 češnja belog luka
so, biber

Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, mast, vodu i zamesiti glatko testo. Oblikovati poluloptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 1 h da stoji.

Sardine očistiti, oprati, premazati mešavinom iseckanog peršunovog lista, ispresovanog belog luka (2 češnja), 2 kašike ulja, soli i bibera i ostaviti da stoji dok testo ne naraste. Testo razvuci u podmazan pleh, izbosti na više mesta viljuškom i naređati pripremljene sardine. Bosiljak iseckati, pomešati sa 2 kašike ulja, malo soli i bibera i posuti po postavljenim sardinama i testu. Beli luk (1 češanj) iseckati na tanke listiće, raspodeliti po sardinama i staviti da se peče.

Peći na 200°C 20 - minuta u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom, pokriti salvetom i ostaviti 10 minuta da stoji. Izvaditi iz pleha, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

P.S. Po želji, hleb može i vruć da se jede, s tim što ga onda treba ostaviti 30 minuta pokrivenog da stoji.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa tikvicama

Sastojci
sastojci:
600 g brašna (koristila sam gotovu smesu za tamni hleb i peciva+integralno pšenično brašno, 400 g smese i 200 g integralnog brašna)
1/2 svežeg kvasca (25 g)
2 male kašičice meda
3 male kašičice morske soli
malo majčine dušice (timijan)
1 puna kašika lanenog semena
2 pune kašike pečenog susama
2 tikvice, srednje veličine
malo mlake vode
kašičica jabukovog sirćeta

Priprema
Tikvice, sve sa korom, izrendati. Posoliti i pustiti desetak minuta da odstoje, da bi pustile sok.
Za to vreme, kvasac razmutiti u malo mlake vode, uz dodatak meda. U brašno umešati so, timijan, lan i susam. Nasuvo izmešati. Dodati kvasac, tikvice, zajedno sa svojim sokom i kašičicu jabukovog sirćeta. Mesiti.
Videćete da tikvice puštaju dosta tečnosti, pa možda nećete morati da dodajete još vode. Ukoliko je testo gusto, uspite još malo tople vode. Ne može se tačno reći koliko, jer zavisi od brašna, a i od veličine tikvica. Testo će se lepiti za ruke, zbog prisustva integralnog brašna, ali neka vas to ne brine. Nakon 5-10 minuta mešanja, pokrijemo sud s testom čistom krpom i ostavimo da odstoji na toplom 1 sat.

Možete napraviti okrugao hleb, dve vekne, a ja sam danas podelila testo na tri jednaka dela, istanjila rukom u valjke, dužine tepsije i isplela pletenicu. Smestimo hleb u tepsiju i neka odleži još dvadesetak minuta. Rernu ugrejemo na 200°C. Pečemo hleb oko 40 ´, opet zavisi od rerne. Pečem 20 ´pa pokrijem folijom i na istoj temperaturi nastavljam sa pečenjem još 20 ´. Kada je gotov, hleb umotamo u čist stolnjak. Nakon sat vremena odmotamo i pustimo da se dobro ohladi. Ko voli da ga stomak boli, neka jede odmah

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb zdravlja

Sve sastojke nalazite u makrobiotičkim prodavnicama.

Kada kupujete, dobro je kupiti ukupnu količinu potrebnih
sastojaka za pet do šest zamesa, koja se sastoji od:
- 1 kg ječmenog brašna
- 1 kg ražanog brašna (ako želite različite ukuse možete dodati kukuruznog, heljdinog ili integralnog brašna mešajući ih zajedno sa navedenim ili neki od navedenih zameniti ovim. Ja ponekad dodajem mekinje. Sve je stvar vaše inspiracije i izabranog ukusa)
- 250 g maltexa
- 250 g semenki bundeve (nepečenih)
- 250 g semenki lana
- 250 g semenki susama
- 250 g suncokreta
- 5 kom praška za pecivo
- malo soli po potrebi
- sušenog voća po želji za slatku varijantu,
- korice narandže, limuna, suvo grožđe, smokve, suve šljive
- mogu orasi, lešnik, badem i sl. koštunjavo voće

Svakog dana može se mesiti svež hleb slan ili sladak po želji. Soli se morskom solju, a zaslađuje maltexom (prirodni zaslađivač)

Sastojci za 6 porcija
- 1 šolja od 200 g (za mleko) ječmenog brašna
- 1 šolja od 200 g ražanog brašna (ovde deo ili cela količina može biti zamenjena drugim vrstama brašna po izboru)
- 1 prašak za pecivo
- 1 supena kašika maltex-a
- 1 ravna mala kašičica morske soli
- 1/2 šolje samlevenih nepečenih semenki bundeve, lana, susama i suncokreta (količina se može i povećati ili smanjiti po osećaju i želji. Dobro ih je prethodno, sve zajedno malo u blenderu samleti)
- 7 dcl kisele – mineralne vode za zames

Priprema
Svi navedeni sastojci se pomešaju usuvo pa se postepeno dodaje za zames kisela voda, u količini koja je navedena kao orijentaciona, sve dok se ne dobije žitka masa koja se kašikom stavlja u prethodno pouljena i pobrašnjena udubljena, modlice u plehu. Moguće je u modlice staviti malo ulja, premazati četkicom i zagrejati pleh u rerni, pa u takav zagrejan pleh sipati masu). Količina je dovoljna da se modlice u plehu napune do ruba.

Stavlja se u prethodno zagrejanu pećnicu na temperaturu na kojoj pečete hleb i peciva (u pećnicama koje imaju ventilator dobro je na početku temperaturu smanjiti na 2/3 potrebne temperature za pečenje i uključiti opciju sa ventilatorom na 200°C do 220°C prvo, pa se postepeno pojača do 250°C).

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb od Suncokreta

Sastojci za 10 porcija
1 kg belog brašna
250 g mekinja
2-3 kašičice soli
1-2 kašičice sirćeta
1-2 kašike ulja
1-2 kašike šećera
Laneno seme, suncokretovo seme, susam, kim ili možda malo seckanih oraha

Priprema
Preporučujem crni hleb, a crni hleb ja pravim od mešavine belog brašna i mekinja. Recimo 1 kg belog brašna i 250 g mekinja. Ranije sam pokušavao sa mešavinama integralnog brašna, dodavao integralno raženo, integralno ovseno, kukuruzno, pšenične klice, i svašta vazda. Hleb je uvek bivao ukusan, ali nekako tust i kompaktan, najbolji bi bio sutradan, tanko sečen pa tostiran. Kukuruzno brašno sprečava podizanje testa, a integralno i inače malo raste. Zato sam se vratio svom prvobitnom receptu, možda je 2 mm manje zdrav ali je zato bar ukusan do neba. Samo da ga vidiš, ko slavski kolač, pa vazdušast, lagan, kad ga udariš odozdo, samo zveci, a miriše cela kuća.

Na ovu količinu ide 2-3 ravne kašičice soli. Brašno ne sme biti hladno, treba da je sobne temperature. Svi kažu da treba da bude prosejano, ne znam zašto, možda kad se dugo drže velike količine brašna onda se ono umoljca, pa da ne uleti kakav leptirić ili ne daj boze crvić. To je bilo nekada tako, a pošto mi sada brašno kupujemo obično u malim količinama i ne stoji dugo valjda ova predostrožnost postaje izlisna. Ili se možda seje da bi brašno bilo rastresito? Ko zna. Ja uvek brašno izmešam viljuškom da se malo rastrese.

Po starinskim receptima u hleb ide i malo sirćeta (1-2 kašičice), malo ulja (1-2 kašike) i malo šećera (1-2 kašike), a vi kako hoćete. Savetujem da dodate malo od sledećeg: laneno seme, suncokretovo seme, susam, kim ili možda malo seckanih oraha, recimo dve vrste od pomenutih.

Kvasac zamešamo sa ½ ; kašičice šećera, malo brašna (2-3 kašičice) i malo mlake vode (2-3 kašičice) da bude gusta jednolična masa kao krem. Ja to obično uradim u velikoj čaši bez drške pa čašu stavim u neku posudu sa toplom vodom (ne vrelom) i pokrijem tacnom. Kvasac napuni čašu za oko 5-7 min, zavisi koliko je svež. Kvasac slobodno možete zamrznuti i posle sve isto samo se prvo mora odmrznuti. Voda ne sme biti vrela, da možete držati ruku.

Sad u ono izmešano brašno sipam kvasac kad naraste i onda mešam viljuškom i dodajem mlaku vodu. Kad se zgusne, nastavljam da mesim rukom, povremeno zaprašim brašnom. Ovo je trenutak kad može da se kapne po malo ulja da se ne lepi. Dobro se izmesi, jer kažu ako nije dobro izrađeno testo hoće kora da se odvaja. Zatim testo pokriti krpom i ostaviti negde na toplo mesto ali ne na vruće, bilo gde u kuhinji, dovoljno je toplo. Treba mu oko sat – sat i po vremena da se udvostruči. To zavisi od temperature, ako je testu hladnije potrebno je više vremena, ali pazite da ne pregori, sobna temperatura pa par stepeni više, dovoljno.

Kad se podigne treba ga premesiti. Inače, posudu u kojoj pečemo hleb treba namazati margarinom (puterom, mašću, ne uljem) i napuniti hladnom vodom, to da se hleb ne zalepi, i tako neka odstoji.

Testo podelimo na 3 dela. Prvi deo razvučemo na krug debljine prsta a prečnika nešto većeg od šerpe za pečenje. Namažemo ga margarinom, pa preko njega razvučemo 2. deo testa. Opet ga namažemo margarinom i preko njega razvučemo i treći deo testa. Pustimo ga da malo odstoji i upije margarin (15 ak min.) pa ga onda još malo razvučemo onako sve zajedno. Sad taj veliki krug isečemo na 8 delova (krst pa unakrst). Svaku osminu urolamo sa debljeg ka tanjem kraju u kifletinu i istu presečemo na pola. Šerpu za pečenje ispraznimo od vode i poprašimo sa malo brašna i sad ređamo one polukifle tako što deblji kraj polukifle stavimo uza zid šerpe a tanji ka centru šerpe. Tako napunimo šerpu sa 7/8 po pola = 14 polukifletina, a poslednju osmu kiflu ne sečemo nego je savijemo, da dodirne krajeve, u loptu i to stavimo u onu rupu u sredini šerpe. Sad imamo punu šerpu. Rernu smo ugrejali na 200° a testo pre pečenja namažemo hladnom vodom i uljem ili jajetom pa pospemo susamom, ali i ne mora. Peče se 45 min. Bilo bi dobro staviti manju posudu sa vodom u rernu, zbog sjajne kore, kažu. Kad se izvadi i ako hoćete da korica bude tvrda-reš onda hleb ostavite otvoren na nekoj rešetkastoj površini ili dasci jer ako ga uvijete u kuhinjsku krpu, onda će korica biti mekša. Hleb uvek treba da se prohladi inače se ima utisak da je sredina gnjecava (nepečena).

Ovakav hleb izgleda fantastično, miriše fantastično i fantastičnog je ukusa. Nož nije potreban, samo se odlome latice suncokreta. Malo ima savršenih stvari u vaseljeni, a ovo je jedna od njih. Zato uživajte.

Ako nemate vremena za kifliranje jednostavno rasporedite testo po šerpi za pečenje, sačekajte da testo naraste, neka se dobro podigne, tako će biti vazdušastije i laganije), nakvasite odozgo i pecite na isti način.

Okrugli hleb se najboje seče kad se preseče na pola pa onda sečena strana stavi na dasku pa seče popreko. Isecite tako polovinu ali ostavite parčiće zajedno i tako poslužite, lepo izgleda.

Kod mene svi vole reš, pa toplo preporučujem kad izvadite hleb, stavite ga na dasku na 2 varjače, tako da odstoji malo i da ima vazduha okolo (i odozdo). Jednom sam ga stavio na plitak tanjir i posle 2-3 sata (toliko se najmanje hladi) u tanjiru je ostala barica vode. Mešavina je moje "autorsko" delo a dizajn sam video u komšiluku. Možete da pravite i male lepinjice, onda se peče oko 30 minuta.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hljeb punjen mirisnim biljem

Sastojci
450 ml tople vode
2 šolje od 250 ml. bijelog brašna
2 šolje od 250 ml. crnog pšeničnog brašna
1 kašičica morske soli i šećera
2 pune kašike rastopljenog maslaca
1 kašičica germe
Za punjenje sitno seckan:
peršun (količinu uzeti po želji)
4 listića žalfije
pola grančice bosiljka
par listića mente

Priprema
U toplu vodu dodati maslac, so i šećer. Postepeno dodavati brašno i germu pomješanu s brašnom.
Najbolje je sve to staviti u mašinu za tijesto da se dobro izmješa. Ako je potrebno, dodajte još brašna da bi se dobila masa koja se ne lijepi za ruke. Utrošila sam svu količinu brašna, i još sam dodavala negde oko 100-200 grama dok se nije dobilo fino, glatko tijesto koje nije mekano, a ni pretvrdo i koje se ne lijepi za ruke ni radnu površinu. Pustiti da tijesto nadođe 2 puta. Podjeliti na dva dijela ili ako želite ostavite jedan veći hljeb.

Razvući blago jedan dio i staviti u sredinu sjeckane mirođije prethodno izmješane sa malo maslinovog ulja i koju kap limunovog soka. Isto uraditi sa preostalim dijelom tijesta. Uhvatiti prstima sa strane tijesto i spojiti. Ponovo formirati u loptu. Ako želite, možete ostaviti kao veknu, ali meni je ljepše okruglo.

Tako pripremljene hljepčiće, premjestiti u pleh prekriven papirom za pečenje kojeg smo premazali sa puterom i posuli brašnom. Ostaviti da nadolazi 20 min.na toplom.

Zagrijati rernu na 365°F, Ako šporet peče jako, smanjiti temp. da ne bude prejaka. Hljepčići trebaju da se peku na tihoj vatri i da korica ostane rumena. Prije stavljanja u rernu, hljepčiće premazati samo sa mlakom vodom uz pomoć četkice i posuti sa malo preprženog susama. Peći oko 40 min. u zavisnosti od šporeta. Gotovo odmah izvaditi iz rerne, i staviti na rešetku da se hlade. Ničim ne pokrivati. Kora će sama da odmekne kako se hljeb hladi. Prijatno i uživajte u ovom ukusnom hljebu. Najbolje ide uz kajmak i pavlaku, onako za umočiti kao i sa maslinovim uljem.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hljeb sa kukuruznim brašnom

Sastojci
3 jaja
3 kašike neslanog putera
2 šolje vode (šolja od 250 ml)
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja mlijeka
1 kašičica soli

Priprema
Keramičku ili vatrostalnu tepsiju veličine 23x23 cm. blago namazati puterom i ostaviti na stranu.
Staviti u šerpu 2 šolje vode da prokuva. Polako dodavati kukuruzno brašno i miješati kratko dok se masa ne izjednači i postane mekana. Dovoljno je par min. Smaknuti sa šporeta i dodati puter i so. Sve dobro izmiješati da se puter istopi i ostaviti da se prohladi. Dodati dobro izmućena jaja i mlijeko i mutiti žicom da se odstrane grudvice.

Masa mora biti glatka. Tako izrađenu masu sipati u pripremljenu tepsiju i staviti u zagrijanu rernu (375°F).
Peći dok blago ne porumeni oko 30 min. Pečen hljeb izvaditi iz rerne, i ostaviti da se prohladi u tepsiji. Sjeći po želji na kocke ili kriške. Služiti sa kajmakom, kiselim mlijekom, kuvanim kiselim kupusom ili pasuljem.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hljeb sa pšeničnim klicama

Sastojci
350 ml tople vode
225 g bijelog brašna
225 g crnog brašna
70 g suvih pšeničnih klica
2 kašičice suvog kvasca
1 1/2 kašičica soli
2 kašike meda

Za premazivanje:
1 žumanjak i 1 kašika pavlake za kuvanje (cooking cream). Dobro umutiti.

Priprema
U manju činiju staviti kvasac i med. Dodati toplu vodu i sve dobro izmiješati i ostaviti da nadolazi 10-15 minuta. U drugu, veću činiju pomiješati brašno, pšenične klice i so. Dodavati nadošli kvasac i miješati sa drvenom kašikom dok se masa ne izjednači. Tijesto premjestiti na radnu površinu, blago posutu brašnom i mesiti tijesto oko 10 minuta, dok ne postane fino i glatko. Dok mesite tijesto, radnu površinu posipajte sa malo brašna. Tako dobijeno tijesto premjestiti u činiju podmazanu uljem i pokriti celofanom. Ostaviti da nadolazi 1 1/2 sat. Nadoslo tijesto blago pritisnuti dlanovima i izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Tijesto oblikovati u veknu (bez mesenja) i odmah premjestiti u pleh za pečenje hljeba podmazan samo uljem. Pokriti celofanom i ostaviti da nadolazi 30-40 minuta.

Nadosao hljeb premazati uz pomoć četkice smjesom od žumanjka i pavlake. Staviti u prethodno zagrijanu rernu 400°F i peći oko 40 minuta. Pečen hljeb izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se prohladi 5 minuta, a zatim hljeb izručiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se skroz ohladi.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 11:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hljepčići u čvoru sa bijelim lukom i ruzmarinom

Da napomenem da je ovo tijesto s krompirom, da je mecavo, i da količinu brašna nisam mjerila jer to zavisi od veličine krompira. Brašno morate dodavati po potrebi, a to nije problem jer kada dodate dovoljnu količinu, tijesto se neće lijepiti za ruke ni za radnu površinu na kojoj nakuvajete tijesto.
Brašno treba da je prosijano.
Fantasticnog su ukusa i mirisa. Pozdravcic:-)

Sastojci za više od 10 porcija
Za tijesto je potrebno:
2 oguljena krompira srednje veličine
2 kašičice suve germe
2 kašike šećera + 1 kašičica za germu
200 ml buttermilk, sobne temp.
130 ml vode u kojoj se kuhao krompir
4 kašike rastopljenog putera neslanog + 2 kašike za premazivanje posude i tijesta
4 male kašičice krupne morske soli
brašno po potrebi


Za smjesu u koju će se namakati tijesto je potrebno:

3/4 šolje maslinovog ulja
3 kašike svježeg, isjeckanog ruzmarina
3 češnja sjeckanog bijelog luka
2 male kašičice soli
1/2 kašičice mljevenog bibera
Sve sastojke pomiješati zajedno i ostaviti do izrade tijesta.

Priprema
U manju šerpu staviti krompir isječen na četvrt, naliti hladnom vodom. Pustiti da provri i smanjiti temp.
Kuhati oko 20 min.
Kad je kuhano, izvaditi krompir i izgniječiti ga. Ostaviti 130 ml. vode u kojoj se kuhao krompir.
U mlaku vodu od krompira staviti germu i šećer i pustiti da nadođe. U drugu posudu staviti izgniječen krompir, ostatak šećera, buttermilk, 4 kašike rastopljenog putera, so i nadošlu germu.
Sve dobro izmiješati i dodavati brašno dok se ne dobije masa koja se ne lijepi mnogo.
Premjestiti na radnu površinu posutu brašnom i dalje nakuvavati tijesto dodajući brašno dok se ne dobije fino tijesto koje se neće lijepiti za dasku. Tako pripremljeno tijesto premjestiti u dublju činiju namazanu sa 2 kašike rastopljenog putera. Tijesto okrenuti nekoliko puta da ostane masno od putera. Pokriti celofanom i ostaviti da nadolazi.

Jednom nadošlo tijesto podijeliti na 14 manjih loptica. Svaku lopticu razvaljati između dlanova, a onda na radnoj površini da se dobije valjak dužine 25 cm.
Tako pripremljene valjke umakati u smjesu od ulja, bijelog luka, ruzmarina i bibera, i vezati ih u čvor.
Staviti hljepčiće u veliki pleh koji je pokriven papirom za pečenje premazan sa malo putera i posut brašnom.
Pripremljene hljepčiće ostaviti da nadolaze u plehu 20 min., a onda ih staviti u zagrijanu rernu i peći na 375°F dok ne porumene oko 30 min. Voditi računa da ne izgore.
Kad su hljepčići pečeni, izvaditi ih na rešetku i pustiti da se ohlade.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Hleb, pogace,lepinje Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5  sledeća
Strana 3 od 5

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon