:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Sir ide savršeno uz svaki obrok
Sir je izvor proteina mleka, uz različita jela omiljen je na većini trpeza, a kao proizvod velike nutritivne vrednosti namenjen je svim kategorijama. Leti uz salaticu čini kompletan obrok.
Šta vam više treba leti?!
Svež kravlji sir je po svom biohemijskom sastavu visokovredna namirnica. Vrlo je bogat proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline u količinama proporcionalnim telesnim potrebama te stoga može biti potpuna zamena mesu.
Osnovni protein u siru jeste kazein. Procesom proizvodnje sira dolazi do promene u sastavu nutrijenata prisutnih u ovoj namirnici u poređenju sa mlekom, sirovinom iz koje se proizvodi.
Sveži sir sadrži masti i ugljene hidrate pa je dobar izvor vitamina i minerala, ponajpre
Sir nasečen na kockice ili narendan preko svežeg paradajza, krastavca i maslina ovaj sir salatama daje pun ukus, ali i veliku hranljivu vrednost.
kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Sadrži 20 - 40 odsto belančevina i oko 15 - 45 odsto mlečne masti. Uz sve to, ima i gotovo najnižu energetsku vrednost među sirevima, 100 g iznosi 103 kcal.
Prema smernicama piramide pravilne ishrane, sir se nalazi u grupi zajedno s mlekom i ostalim mlečnim prerađevinama. Preporučuju se dve do tri porcije dnevno.
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|