:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Osobe koje su u detinjstvu bile žrtve vršnjačkog nasilja i 40 godina kasnije osećaju telesne, psihičke i socijalne posledice, pokazalo britansko istraživanje.
Studija koja se bavi posledicama vršnjačkog nasilja pretrpljenog u detinjstvu i ranoj mladosti pokazuje da su one "trajne i duboke" i da su osobe koje su kao mlade bile zlostavljane i u dobi od 50 godina slabijeg telesnog i psihičkog zdravlja, kao i kognitivnih sposobnosti.
"Posledice su vidljive i posle četiri decenija... takve osobe imaju zdravstvene tegobe, otežano obavljaju društvene aktivnosti, a prisutne su i ekonomske posledice", ističe Riju Takizava, vođa studije sprovedene na Institutu za psihijatriju pri Kraljevskome koledžu u Londonu.
Rezultati objavljeni u američkom specijaliziranom časopisu "American Journal of Psychiatry" potiču iz britanske nacionalne studije o razvoju deteta i uključuju podatke o svoj deci rođenoj u Engleskoj, Škotskoj i Velsu u istoj sedmici 1958. godine.
Studija je pratila 7.771 dete čiji su roditelji otkrili da je bilo izloženo vršnjaškom nasilju u dobi između sedam i 11 godina. Taj uzorak pratili su do 50. Godine starosti.
Više od četvrtine ispitanika, 28 odsto, bili su zlostavljani povremeno, a 15 odsto često, pokazuje studija.
Ta je studija pratila i druge pokazatelje, kao što je koeficjent inteligencije deteta, emocionalne problem, probleme u ponašanju i uključenost roditelja u mališanove teškoće. Utvrđeno je da su deca koja su često bila žrtve vršnjačkog nasilja sklonija depresiji, anksioznosti i pomisli na samoubistvo.
Osim toga, žrtve vršnjačkog nasilja češće postižu niže ocene, teže ostvaruju vezu s partnerom i imaju manje izglede za kvalitetan život.
Muškarci koji su kao deca bili žrtve vršnjačkog nasilja imaju veće izglede da budu nezaposleni i manje zarađuju.
Autori ističu kako je važno odbaciti shvatanje da je zlostavljanje od strane vršnjaka tek neizbežan deo odrastanja.
"Učitelji, roditelji i oni koji odlučuju moraju biti svesni da ono što se događa na školskom igralištu ima dalekosežne posledice", ističe Luis Arseno iz Instituta za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu.
(MONDO)
|
|
|
|
|
|
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*
|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija
|
|
ja kad sam bio mali ....bio sam veliki nasilnik najveci nasilnik u generaciji...
ja sam sve redom vrsnjake maltretirao... i ispred zgrade... i u skoli....
dobro ne bas u skoli... :roll:uglavnom ispred i iza i oko skole... i na putu od i do skole...
i neam nikakvih posledica..msm ovih sto pise ovdje u ovo tekstu
salim se ja malo... :mrgreen:ali samo malo
nije to lijepo...ali jbg...da nisam ja sve maltretirao oni bi mene maltretirali...
i onda bi se mogao pronaci u ovoj temi...
mene je tata ljepo vaspitao..i reko..
kad me jedan debeli jednom prebio malo...tad sam bio 5/6 razred...
ja dosao i placem... jbg dijete..a stari dosao na redovno...
i spavo je.
.ja ga probudio i kmezio...i rekoa....istuko me ovaj ...debeli..
tad sam ja bio jos uvijek dijete za primjer... mogao sam pobjediti na kviskoteci...
sve pogodim i ne treba mi kvisko...
i stari nako iza sna ..izletio... prepao se... sta je bilo..
a meni nos razbijen.i majica sva poderana...
i ja tako njemu kaze...trazci ocinsko razumjevanje i zagrljaj...
i naravno da ode i da izvuc usi onom debelom smradu..
i naravno da mu i tatu isuta ....posto mu je i tata bio debeli smard...i smijao se na balkonu..dok je ovaj mene mlatio..
i naravno doslo je do neprevvidjenog preokreta u desvanju...
umjesto sazaljenja..dobio sam cvoku u po tintare..
glava mi i sad nakon x g zvoni kad se sjetim cvoke...
elem ta cvoka i jadan samar i jedno dva prutica su sve sto se tice nasilja nad djetetom u porodici pri mom vaspitanju...
iako moj stari i sad kaze da je trebalo da me mlati svaki dan...
sta sam sve mu radio...
i reko je da bog da da meni zabac to nikad ne bude radio...
eto toliko je to bilo zafrkano
i rekao je sta cmizdris tu icko mala...
prekini..nemoj vise da te cujem....
i odveo me u kupatilo i sredio mi nosic..i skinuo krpe od majice..
i pitao ....pa dokle ce taj debeli mali smrad da te maltretira... a...
idi uzmi kamen...najveci koji nadjes... i idi pogodi ga u glavu..
odma sad..ajde mrs napolje...
i sta cu ja ..dosta je vise stvarno bilo...
uzo sam kamen velicine nojevog kuhanog jajeta...
i trazio debelog smrada..po livadici i i na stadionu i nasim stekovima.. ali ga nije bilo....
i onda sam ga sacekao da izadje..
i lijepo zbicio kamencinom... srecom ne u vugla...
nego u rame...
i ukino ga s nogu..
.i naravno onaj sav bjes u meni...koji se nakupio u par godina koliko me majmun maltretirao...
ja sam njega izlemao rukicama i nogicama... on nije 10 dana izasao napolje...niti je isao u skolu...
bilo je tu problema...ali ujak mi je bio tito tada u supu...a tetka sudija u sudu.. a djed je bio djed ....s njim se niko normalan nikad nije zajebavao
pa su ispusili tuki....
i tu je sve pocinje...sto nije nikako trebalo da poicne...
pandorina kutija je otvorena bila... i isikocio je mali krepalica i nahebao se svima matere./..
tu su nastali problemi za cijeli svet oko mene... njesra je postalo moj svakodnevni zivot...
tukao sam se i po 5 puta na dan...i sa starijim od sebe..po par goidina...
da da tukao sam i srednjskolce tada...
maltretirao sve zivo...bio omiljen starijim pravim olosima...pravi olos mali sam bio...
eto kad su me morali na kraju strpat u vojnu skolu.....
nisu vise mi mogli nista...
i fala im od srca za to.. i ko zna da l bi do sada i ziv bio...da to nisu uradili...
i tu su od mene napravili covjeka..
.svu onu moju agresiju i onaj bijes..i muda...i ludilo mladalacko...su usmjerili na pozitivne stvari...pa sam cak bio i primjer za sledece klase...
poouka..nasilje stvara jos vece nasilnike..iskorjenite nasilje i nece biti nasilnika...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|