:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
![<b>•• 20:01 ••</b> <b>•• 20:01 ••</b>](/images/ranks/stars_purple.gif)
![](images/avatars/274261778542c21d1bb32e.jpg) |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
![blank.gif](images/flags/blank.gif)
|
|
Dok je dve do tri porcije sušenog i svežeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kog uzroka za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su britanski naučnici.
Oni su do tog zaključka došli prateći prehrambene navike 65.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom sedam godina istraživanja.
Ispitanici su odgovarali o svojim prehrambenim navikama putem anketa.
Ipak, teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama, ono smrznuto ili jednostavno nedostatak svežih alternativa.
Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je zato teško ukazati na određenu vrstu namirnica.
Poznato je da konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornošću na insulin.
Sa druge strane, smrznuto voće bi po hranljivim sastojcima trebalo da bude u rangu sa svežim voćem.
"Dokle god nema dodatnog šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno", tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor klinicke epidemiologije Univerziteta Liverpul.
(MONDO/Tanjug)
|
|
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|