:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SARAN SA KAJMAKOM
1 veci saran, 1 glavica belog luka, parce suve slanine, kajmak, so, biber, aleva paprika, sirce,
Sarana ocistiti, uzduz raseci (pored kicme i posred glave tako da ostane na trbuhu spojen) i izvadite utrobu. Kad se ocedi, ribu posoliti i sa obe strane gusto spikovati komadicima suve slanine i belim lukom. Peci u zagrejanoj pecnici i povremeno dolivati malo tople vode. Kad je riba gotova posuti je sa malo bibera, aleve paprike, malo sirceta i zatim staviti preko kajmaka. Vratite u rernu da se jos malo zapece.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PASTRMKA
4 pastrmke od 250 gr, 150 gr starog kajmaka, 4 cesnja belog luka, 0,5 dl vinckog sirceta, kukuruzno brasno, so, ulje.
Pastrmku ocistiti, posoliti, uvaljati u kukuruzno brasno i prziti na ulju da porumeni. Zatim u drugom tiganju zagrejati kajmak pa u njega spustiti ribu da se jos malo proprzi. Ribu servirati poprskanu sa malo sirceta i prelivenu kajmakom u kome se przila. Odozgo posuti sitno seckanim belim lukom.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Riblje pečenje u vinu
SASTOJCI
300 grama šarana
300 grama somovine
300 grama kečige
1 šolja ulja
jedna i po šolja belog vina
ljuta papričica
so, biber
lovorov list
peršunov list
NAČIN PRIPREME
Očišćenu i opranu ribu isecite na komade, pa je propržite na malo ulja. Stavite je u pogodnu vatrostalnu ili zemljanu posudu. Nalijte ulje, vino i malo vruće vode. Dodajte so, biber, lovorov list, seckani peršunov list i naseckanu ljutu papričicu. Poklopite posudu folijom, pa stavite u umereno zagrejanu rernu i pecite pola sata. Skinite foliju pa produžite sa pečenjem sve dok riba ne porumeni.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pijani šaran
SASTOJCI (za 6 osoba)
2 kg šarana
belo vino
ulje
peršunov list
beli luk
so
malo maslinovog ulja
NAČIN PRIPREME
Očistiti šarana, dobro ga oprati hladnom vodom, pa ga zasecati po širini plitkim rezovima koji se posole i ispune seckanim belim lukom. Dobro podmazati đuveč, spustiti šarana i preliti ga uljem i belim vinom. Peći na umerenoj temperaturi uz povremeno prelivanje sokom u kom se peče. Kada se šaran ispeče, posuti ga sitno seckanim peršunom i preliti maslinovim uljem.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Školjke na buzaru
Mušlje i vongole se najšešce pripremaju tako što se poslože u posudu, zacine peršunom, bijelim lukom, mrvicama i paprom i preliju vinom i uljem. Na jakoj vatri puštaju sok u kojem se kuvaju dok im se ljušture ne otvore
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pastrmka u kisjelom mlijeku
4 komada pastrmke od 250 - 300 g, 2 litra blagog kiselog mlijeka, 6 - 7 cesnova sitno sjeckanog bijelog luka, malo soli.
Pastrmke klasicno ocistiti, spremiti tavu i u dosta ulja ispržiti ocišcene pastrmke. U blago kiselo mlijeko staviti sitno sjeckani luk i malo sitne soli i promiješati. U dubljoj tepsiji, isprženu toplu pastrmku preliti sa spremljenim kiselim mlijekom, tako da je svaki komad pastrmke pokriven mlijekom. Po površini preliti jednu kašiku ulja u kome se pastrmka pržila. Sipati i malo crnog bibera. Tepsiju prekriti folijom i ostaviti u frižideru 4-5 sati.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od morskih puževa i ježeva (predjelo),
Sastojci:
za 6 osoba:
1,5 kg morskih puževa
sitno sjeckani peršin i češnjak
sol
papar
ocat
maslinovo ulje
limunov sok
Opis:
Skuhamo morske puževe u vodi, očistimo ih iglicom i začinimo začinima
Ježa izdubimo s donje strane, ocijedimo more, izvadimo utrobu, začinimo limunovim sokom i maslinovim uljem.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Riba punjena šampinjonima
Po jedna riba za svaku osobu
0,5 kg šampinjona
ulje
dve glavice crnog luka
jedan limun
vegeta, biber i so
Priprema:
Ribu očistiti, zaseći po bokovima (što češće) zavisno od vrste, utrljati biberom i vegetom.
Na ulju propržiti dve glavice na rebarca isečenog crnog luka pa dodati na listiće isečene šampinjone. Kada šampinjoni budu skoro uprženi dodati bibera i soli po ukusu, pa tim nadevom napuniti unutrašnjost riba, a ostatak poređati okolo u posudu za pecenje. Sve preliti uljem i peći u zagrejanoj pećnici dok riba dobije zlatno žutu boju.
Pečenu ribu izvaditi, položiti na tanjir za serviranje i nakapati sokom od limuna.
Kao prilog servirati krompir salatu sa barenim jajima.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pečeni šaran na paradajzu
1 kg šarana
3 paradajza
jedna veza zeleni
margarin (ulje)
3 dl kisele pavlake
2 žumanceta
so, biber, limunov sok
Priprema:
Šaran se očisti, opere, posuši i iseče na komade podjednake veličine, pa se usoli i pobiberi. U posudu za pečenje se zagreje maslac pa poređaju parčići ribe i povremeno, za vreme pečenja, prelivaju masnoćom.
Kada je riba upola pečena između komada ribe poređati na kolutove isečen paradajz tako da na svakom kolutu bude i po listić peršuna i tanak režanj belog luka. Peći još dok paradajz otpusti sok.
Zatim se napravi preliv od pavlake pomešane sa razmućenim žumancima u koji se dodaje sitno seckani list zeleni i malo limunovog soka. Jelo se prelije ovom masom i još kratko peče.
Ostatak od oko jednog dl pavlake iskoristiti za preliv sa barenim krompirom koji se servira kao prilog
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Riblja čorba sa suvom slaninom
0,5 kg ribljih fileta
100 grama suve slanine
glavica crnog luka
babura
šolja pirinca (riže)
0,3 litara supe od kocke
jaje
1 dl kisele pavlake
so, biber, peršunov list
Priprema:
Sitno iseckanu slaninu malo rastopiti i kada porumeni dodati iseckani crni luk i svežu baburu i sve zajedno pirjati dok ne omekne. Supu od kocke i očišćen i opran pirinać dodati pirjanom povrću i sve zajedno kuvati na tihoj vatri oko pola sata.
Riblji file podeliti na pola, pa jednu polovinu stavite odmah u čorbu i kuvajte petnaestak minuta. Za to vreme, od druge polovine ribe pripremite noklice na sledeći nacin:
pomešajte usitnjeno meso ribe, jaje, pavlaku, so i biber sa malo brašna i dobro umutite mikserom. Tako pripremljenu smesu uzimajte kašikom i kao noklice spuštajte u čorbu, ostavljajući da se prokuvaju još pet do šest minuta.
Ovu čorbu, prema ukusu možete začiniti ljutom tucanom paprikom i zakiseliti jabukovim sirćetom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Čorba od neodleđene ribe
400 grama smrznute ribe
1 žumance
1 veza zeleni
glavica crnog luka
ulje
kašika brašna
2 kašike paradajz-pirea
2 kašike pirinča
list lorbera
biber u zrnu
sok od limuna
vegeta
so, biber
Priprema:
Iseckanom luku i zeleni dodati lovorov list i biber u zrnu. Sve naliti sa 0,5 litra vode i kuvati dok povrće malo ne omekša. Zagrejati ulje, dodati malo brašna, propržiti, zatim dodati malo vode i razmućeni paradajz, naliti proceđenu supu u kojoj je kuvana riba, dodati pirinač i sve kuvati dok pirinač ne omekša. Ribu očistiti od kostiju i spustiti u čorbu. Pre nego što riba bude potpuno kuvana dobro umutite žumance i limunov sok sa malo čorbe i sve vratite u čorbu.
Čorbu treba začiniti sitno seckanom zeleni.
Napomena:
Ovu čorbu možete pripremiti i na gurmanski način već samim tim što će te je sipati u tanjir preko prepečenog i nauljenog parčeta hleba koje je posuto tucanom ljutom paprikom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Riblja čorba sa sirom
250gr ribljih fileta od krupnije rečne ribe
2 glavice crnog luka
4 kašike ulja
2dl belog vina
2 oljuštena paradajza
2 čena belog luka
0,5l supe od kocke
kašika brašna
kašika seckanog vlasca
50gr rendanog kačkavalja ili drugog tvrdog sira
so, biber, lovorov list
Na zagrejanom ulju pirjati sitno iseckani crni luk dok ne omekša. Riblje filete isečene na sitnije kockice natrljati izrendanim belim lukom i zajedno sa solju, biberom i lovorovim listom dodati u pirjani luk. Doliti vino, i sve kuvati na tihoj vatri dok riba ne omekša (obično oko petnaestak minuta), a zatim izvaditi komade ribe u posebnu činiju.
Oljuštene, ali cele paradajze prokuvati u supi od kocke dok ne omekšaju. Brašno izmešati sa malo vina i ukuvati u čorbu još desetak minuta. Gotovom čorbom prelijte filete, pospite seckanim peršunom i rendanim sirom. Služite toplo uz tost.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|