:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Riblji paprikaš s vinom
SASTOJCI
1,5 kg somovine ili druge rečne ribe
1 kg luka
4 dl belog vina
1 velika kašika sirćeta
1,5 dl ulja
1 kašičica ljute aleve paprike
1 kašičica slatke aleve paprike
4 zrna bibera
1 kašika pirea od paradajza
1 velika kašika peršunovog lišća
1 kašičica celerovog lišća
mleveni biber, so
NAČIN PRIPREME
Ribu očistite, operite, pa natrljajte solju i biberom. Potom je prelijte sirćetom. Tako pripremljenu ribu ostavite da odstoji oko jedan sat.
U većoj posudi ugrejte ulje i na njemu propržite seckani luk. Potom u njega dodajte ljutu i slatku alevu papriku, biber u zrnu, pire od paradajza, tri kašike vina, seckani peršun i celer. Dobro promešajte i na to stavite ribu isečenu na veće komade.
Pržite ribu na vrlo laganoj vatri 45 minuta. Nemojte je mešati nego je samo više puta protresite. Kada riba bude skoro gotova, dolijte vino i još malo dinstajte paprikaš. Ovo jelo možete servirati sa barenim krompirom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pastrmka na ohridski način
SASTOJCI
1-2 pastrmke
1/2 litra vina
1/4 litra vode
1-2 šargarepe
2-3 glavice crnog luka
peršunov list
celer
so, biber
1 limun
krompir
senf
kiseli krastavčići
1 dl belog vina
maslinovo ulje
NAČIN PRIPREME
U posebnom sudu sa 1/2 litra vina i 1/4 litra vode skuvati jednu do dve šargarepe, 2-3 glavice na kolutove isečenog crnog luka, nekoliko strukova peršunovog lista i celera, so i nekoliko zrna bibera i na kraju dodati limun isečen na kolutove.
Komad ili dva očišćene pastrmke staviti uvezane koncem u posudu, pa ih preliti ohlađenom skuvanom čorbom i staviti da se kuva. Čim proključa, skloniti sud sa jake vatre i kuvati ribu oko 25-30 minuta na tihoj vatri. Kada se riba skuva, osloboditi je konca i staviti u sud u kom će se služiti, a oko nje poslagati obaren krompir i poslužiti je sa sosom koji se pravi od senfa, malo nastruganog crnog luka, iseckanog peršuna i sitno iseckanih kiselih krastavaca.
Svemu tome dodati limun i 1 dl belog vina, maslinovo ulje, biber, kapar i so.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Losos s povrćem
SASTOJCI (za 4 osobe)
600 grama očišćenog i na komade isečenog lososa
3 dl belog vina
200 grama šargarepe
1 koren celera
1 dl vinskog sirćeta
2 glavice crnog luka
2 lovorova lista
20 grama šećera
malo timijana
nekoliko zrna bibera
so
NAČIN PRIPREME
Crni luk isecite na tanka rebarca, a šargarepu i oljušten celer na tanke štapiće. Pomešajte u posudi za kuvanje vino, sirće, 5 dl vode, šećer, lovorovo lišće, so, biber i povrće. Od trenutka kad počne da ključa ostavite da se kuva 15 minuta. Zatim stavite komade lososa i sve zajedno kuvajte još 10 minuta. Izvadite ribu, servirajte je sa kuvanim povrćem, ukrasite timijanom i služite
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Šaran sa suvim šljivama
SASTOJCI
1,5 kg čiste ribe
1 kg crnog luka
150-300 grama suvih šljiva
150-200 grama seckanih dunja
100-200 grama kiselih jabuka
1 veći limun
2 lista lorbera
malo aleve paprike
paradajz pire
kašičica šećera
biber u zrnu
rakijska čaša sirćeta
peršun
koren celera
so i ostali začini po ukusu
NAČIN PRIPREME
Šarana posoliti, uvaljati u brašno i pržiti na ulju tako da ne porumeni. Staviti ga u dublji pleh, posuti zrnima bibera, pa preko poređati kolutove limuna i list lorbera.
Nadev: iseckati luk na rebarca i pržiti na ulju (samo da omekša, tj. da ne porumeni). Dodati alevu papriku, 1,5-2 litra vode, suve šljive, dunje, jabuke, celer, peršun, sirće, paradajz pire i šećer. Sve ovo prokuvati i preliti ribu u plehu. Peći na većoj temperaturi 1,5-2 sata (ne mešati, već povremeno samo pritiskati kašikom), a dodati i ulje od prženja ribe dok se masa ne ujednači i provri.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Riba sa celerom
SASTOJCI
1 kg ribe
5 većih celera
1 glavica belog luka
1 limun
biber, so
ulje
NAČIN PRIPREME
Očistiti ribu, iseći je na komade i posoliti. Celer oljuštiti, iseći na kolutove i obariti. Staviti u vatrostalnu posudu ribu i celer, posuti sitno naseckanim crnim lukom, pobiberiti, posoliti i naliti uljem. Ovako spremljeno jelo staviti u rernu i peći u prethodno zagrejanoj rerni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pastrmka s pirinčem
SASTOJCI
3 manje pastrmke
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 glavica luka
3 kašike pirinča
3 zelene paprike
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 kašika limunovog soka
so, biber
NAČIN PRIPREME
Ribu očistite, operite, posolite je i stavite na stranu. Na ulju propržite sitno iseckan luk i s njim tanko narezanu zelenu papriku. Dodajte kuvani pirinač, promešajte, pa dodajte peršunov list i limunov sok. Tim nadevom napunite pastrmke i zatvorite trbuh čačkalicama, ili ušijte belim koncem. Ribu uvaljajte u brašno i pecite u rerni oko 30 minuta. Dno posude u kojoj ćete ih peći podmažite uljem.
|
_________________
|
|
|
|
|
kice Iskusni član
|
Godine: 53
Datum registracije: 25 Jul 2004 Poruke: 768 Mesto: Vojvodina Titel
|
|
Sto ja volim ribu,ovo moram da probam.
|
_________________ deca su najvece blago na svetu! |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zapečena pastrmka sa majčinom dušicom
SASTOJCI (za 4 osobe)
4 očišćene pastrmke od po 450 grama
2 pune šake sveže majčine dušice
morska so i sveže mleveni crni biber
3 kašike maslinovog ulja
2 limuna
4 lovorova lista
NAČIN PRIPREME
Najpre zagrejte rernu na najvišu temperaturu. Pastrmku dobro operite spolja i iznutra, a višak vode upijte papirnom salvetom. Istucajte (ili sitno iseckajte) majčinu dušicu sa jednom kašičicom morske soli i maslinovog ulja. Utrljajte ovu smesu u ribu (ne zaboravite da je očistite i izvadite utrobu). Limune isecite na polovine i odsecite im vrhove, tako da mogu da stoje. Vrhom noža malo rasecite meso limuna i unutra stavite lovorov list.
Pastrmke i limune rasporedite na pleh i pecite oko 10 minuta. Da biste proverili jesu li pastrmke dobro ispečene, probajte da na najdebljem delu odvojite meso od kostiju. Ako se lako odvaja, izvucite pastrmke iz rerne, a ako se meso ne odvaja, vratite ih nazad, pa dopecite još nekoliko minuta. Kožica pripremljene pastrmke treba da bude hrskava. Zapečeni limuni treba da budu slatki - ovo je izvanredan način pripremanja limuna jer ih lovor obogaćuje mirisom. Pastrmke poslužite sa limunom koji možete iscediti preko ribe.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pastrmke u vinu
SASTOJCI
4 pastrmke
6 kašika crnog vina
3 kašike ulja
3 kašike vode
3-4 zdrobljena čena belog luka
1 limun
začin C, so, biber
puno listova peršuna i nane
paradajz za ukrašavanje
NAČIN PRIPREME
Marinirati pastrmke u mešavini vina, ulja, vode, začina, peršuna i nane pola sata, a zatim ih peći u istom marinatu u rerni na 180 stepeni, tako da porumene. Ribe staviti na tacnu, ukrasiti malim paradajzom i služiti tople
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Riblja čorba
SASTOJCI
1 kg razne rečne ribe (šaran, kečiga, amur)
150 grama svežeg ili 30 grama koncentrovanog paradajza
2 l vode
1 glavica luka
1/2 čaše belog vina
100 g ulja
biber, lorber, so, mirođija
6 kriški hleba
sirće
NAČIN PRIPREME
Ribu očistiti i iseći na komade, pa je staviti u dubok sud sa svim začinima, paradajzom i lukom. Naliti hladnu vodu i vino. Staviti na vatru da provri, sipati ulje i kuvati na jakoj vatri 15 minuta.
Kriške hleba prepeći i istrljati belim lukom, pa ih poređati u činiju i preliti čorbom u kojoj se kuvala riba.
Komade ribe izvući na dugačak plitak tanjir i služiti uz čorbu. Po želji, čorbu začiniti sa malo sirćeta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PECEN SARAN SA BELIM LUKOM
Saran od2-3 kg, 4-6 cesnja belog luka, 1 kasicice aleve paprike, persunov list, biber, sirce
Sarana ocisitit i ostaviti da se ocedi a ztim usoliti sa svih strana i presecenim cenom belog luka dobro ga natrljati i sa spoljnje i sa unutrasnje strane. U avancetu dobro istucati 4-5 cena belog luka. U ciniju sipati istucan beli luk, 4-6 kasika vodom razblazenog sirceta, kasika sitno seckanog persunovog lista, kasicice soli i isto toliko mlevenog bibera i aleve paprike. Sve dobro drvenom varjacom umutiti. Sarana staviti u tepsiju, preliti sa 2 kasike vrele masti a zatim preliti napravljenom smesom. Staviti u pecnicu i peci otprilike sata dok lepo ne porumeni neprestano prelivajuci sokom koji se nalazi u tepsiji. Servirati uz kuvani krompir.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SKUSA
1 kg skuse, ruzmarin, majcina dusica,limun, persunov list, 3-4 cesnja belog luka, persunov list, ulje, so, biber,sirce
Ribu ocistiti, oprati i ostaviti da se ocedi. Skusu raseci uzduz i unutra staviti listice ruzmarina i majcine dusice, zatim posoliti, pobiberiti i preliti uljem. Peci na rostilju a servirati preliveno marinadom od ulja, sitno seckanog belog luka, persuna i majcine dusice.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|