www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Riba i morski plodovi
Strana 1, 2, 3 ... 23, 24, 25  sledeća
Pređite na stranu broj:  
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:57 pm    Naslov poruke: Riba i morski plodovi Na vrh strane Na dno strane

Riba na roštilju sa sosom od limuna

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Riba
Nacionalna kuhinja: Grcka

Sastojci
2 kilograma ribe (originalni recept je sa deverikom, ali može da posluži i bilo koja druga riba, velika ili mala)
peršun
limun
so i biber
maslinovo ulje
25g maslaca
2 kašike brašna
300ml limunovog soka
4 žumanceta + 2 cela jaja, umućena
nana
mirođija
Priprema
Zamolite prodavca da očisti ribu i odstrani peraja. Napunite ribu sa malo seckanog peršuna, nekoliko kriški limuna i začinite solju i biberom. Utrljajte spolja so i maslinovo ulje i stavite na roštilj. Dok se peče, pripremite sos.

Otopite maslac na tihoj vatri, dodajte brašno i propržite ga mešajući dok masa ne postane glatka. Zatim dodajte limunov sok i kuvajte, mešajući sve vreme, dok ponovo ne dobijete glatku jednoličnu masu.

Skinite sa vatre i sve vreme muteći mikserom polako dodajte prethodno umućena jaja. Nastavite da mutite dok se sos ne zgusne skoro kao majonez. Probajte i ako je potrebno, dodajte još soli i bibera. Zatim dodajte seckane nane i mirođije po ukusu.

Gotovim sosom prelijte ribu i uživajte!



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Karipski praznični škampi

Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Morski plodovi


Sastojci
1 kašika biljnog ulja
2 kašike mlevenog đumbira
2 zelena limuna, isceđena
2 čena belog luka, zdrobljena
1 kašika soja sosa
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice tucane ljute paprike
oko 1 kg skuvanih škampi
1/2 šolje seckanog svežeg korijandera (1 kašika suvog origana)
Priprema
U većoj činiji pomešajte ulje, đumbir, sok limuna, beli luk, soja sos, šećer i tucanu papriku. Dobro promešajte, dodajte škampe i korijander, poklopite i hladite u frižideru 1 do 4 sata pre služenja. Dok se škampi hlade, povremeno ih promešajte.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tanki rezanci sa račićima

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Morski plodovi

Sastojci
200 g tanjih rezanaca
1/4 šolje laganog maslinovog ulja
1 kašičica seckanog belog luka
450 g gambora (veći račići)
400 g konzerviranog paradajza
1/2 šolje suvog belog vina
1/4 šolje seckanog peršuna
3 kašike seckanog svežeg bosiljka (1 kašika suvog bosiljka)
3 kašike rendanog Parmezana
Priprema
U proključalu vodu sipajte jednu kašiku maslinovog ulja, stavite rezanca i skuvajte da budu al dente. Procedite, isperite hladnom vodom i ponovo dobro procedite. Zagrejte ostatak ulja u tiganju, dodajte beli luk i propržite ga oko 1 minut, sve vreme mešajući. Pazite da vam luk ne zagori. Dodajte račiće i propržite dok ne postanu roze, pa ih izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. Stavite paradajz, vino, peršun i bosiljak u tiganj. Nastavite sa dinstanjem, povremeno mešajući, dok tečnost ne ispari na pola (oko 8-12 minuta). Vratite račiće u tiganj i kuvajte dok se račići dobro ne zagreju (2-3 minuta). Služite ovako pripremljene račiće preko rezanaca i pospite sa dosta Parmezana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pastrmka u foliji

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Riba

Sastojci
4 manje pastrmke
margarin
veza peršuna
limun
so, biber
Priprema
Očistite ribu i posolite je iznutra. U otvor na trbuhu stavljajte komadiće margarina i dosta seckanog peršunovog lista. Posolite i zabiberite ribu spolja, premažite rastopljenim margarinom i prelijte limunovim sokom.

Foliju podmažite, u nju dobro zamotajte ribu tako da masnoća ne iscuri i pecite u rerni na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pečena štuka sa divljim pečurkama

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Riba

Sastojci
1,5 kg štuke ili grgeča
120g maslaca
120g sitno seckanog crnog luka
200g divljih pečuraka
1 kašika aleve paprike
1,5 kašika brašna
250ml kiselog mleka
so i biber
Priprema

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Očistite ribu, stavite kosti i kožu u šerpu i prelijte hladnom vodom. Kad provri začinite i kuvajte 30 minuta. Filete stavite u podmazan pleh i malo začinite.

Otopite preostali maslac u tiganju i dodajte crni luk. Blago pržite 3-4 min, dodajte pečurke i pržite još 2-3 minuta. Dodajte alevu papriku.

Procedite supu i sipajte jednu kutlaču u luk i pecurke. Pomešajte brašno sa kiselim mlekom, umešajte u tiganj i prelijte ribu. Pecite tridesetak minuta, ili dok ne omekša.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Fiš paprikaš od šarana

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Riba


Sastojci
2 kg šarana (dva srednje velika sarana)
1.5 kg luka
1 češanj češnjaka
1 dl ulja
100 g slatke mljevene paprike
30 g ljute drobljene paprike
sol
biber u zrnu
1 lovorov list
šaka peršuna
5 kašika kečapa
1 ljuti feferon
limunov sok
voda
2 dl bijelog vina
Priprema
Jelo pripremamo u pet litarskom kotliću. Ribu očistimo, operemo i narežemo na kotlete. Zatim ju posolimo, pokapamo sokom od limuna i ostavimo da stoji sat vremena.

Luk i češnjak narežemo što sitnije. Na ulju popržimo luk da porumeni, dodamo toliko vode da pokrije luk i pirjamo dok luk ne omekša. Kad luk postane mekan, napunimo kotlić vodom i kuhamo dok se ne raskuha.

Zatim dodamo slatku mljevenu papriku, sol, biber u zrnu i kečap. Još malo kuhamo i dodamo ribu (glave takođe).

Nakon što smo dodali ribu kuhamo na laganoj vatri. Pazimo da vatra ne bude prejaka da se riba ne bi raskuhala. Miješamo tako da vrtimo kotlić. Dodamo ljutu drobljenu papriku, ljuti feferon i lovorov list. Sve zajedno kuhamo oko pola sata na tihoj vatri.

Jelo je gotovo kad je luk potpuno raskuhan i kad ga skoro ne vidimo. Malo prije kraja kuhanja dodamo još bijelo vino (neka nam ne bude žao dobrog vina, jer ako vino nije dobro za piće, ne valja ni za kuhanje) i sitno narezan peršin.

Kao prilog poslužimo široke rezance.

Jelo je najbolje kada se pripremi na otvorenom

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lignje na ostrvski način

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Morski plodovi

Sastojci
kilogram lignji
4 sveža paradajza ili 2 kašike kečapa
2 čena belog luka
2 decilitra belog vina
3 luka
majčina dušica
lovorov list
so i biber
brašno
peršun
2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Na ulju ispržite naseckani luk, dodajte usitnjeni beli luk, paradajz, so, biber, lovor i majčinu dusicu. Zalijte vinom. Dok se umak kuva, očistite lignje, izvadite im kesicu sa mastilom i dobro ih operite. Uvaljajte ih u brašno i ispržite pa dodajte umak. Pre posluživanja obilato pospite naseckanim peršunom

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Brudet od razne ribe

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Riba

Sastojci
1 kg ribe
maslinovo ulje
luk
češnjak
peršin
bijelo vino (po želji, više ili manje)
sol
papar
svježe rajčice ili koncentrat od rajčica
lovorov list
Priprema
Na maslinovom ulju se zažuti luk izrezan na listiće, doda izrezana riba (ako je veća) na veće komade, a ako je manja riba stavi se cijela. Malo se prži zajedno s lukom, dodaju ostali sastojci (sol , papar , vino, isjeckan peršin i češnjak), doda se još vode da se prekrije riba i kuha se na laganoj vatri oko 1 sat. Ah ..da i lovorov list se doda Smile)

Brudet se ne miješa dok se kuha.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako se jede riba
Ne snalazite se baš najbolje sa čišćenjem već pripremljene kuvane ili pečene ribe? Razloga za brigu nema, samo se pridržavajte osnovnih pravila koje ćemo podeliti sa vama.


Ribu (na slici je reč o "blanš kuvanoj" losos pastrmci) staviti pažljivo na prethodno zagrejan tanjir. Od velike pomoći pri serviranju ribe je odgovarajući pribor: velika viljuška i širok nož u obliku lopatice (slika 1).


Leđna peraja izvući nožem i viljuškom za čišćenje ribe zajedno sa delom iz kog rastu. Pažljivo raseći ribu prvo duž leđa, a potom uz glavu i rep. Sada kožu svući nožem povlačeći ga lagano od leđa ka trbuhu ribe.


Gornji filet odvojiti od glave i pomoću noža vrlo pažljivo odići od kičme ribe. Ona bi trebalo da ostane u donjem filetu. Odvojeni filet servirati na prethodno zagrejanom tanjiru ili poslužavniku (slika 2).


Donji filet odvojiti nožem od repnog peraja. Podvući nož ispod kičme. Povlačenjem noža kost u jednom komadu polako odvajati od fileta (slika 3). Na kraju veoma pažljivo odvojiti od fileta i glavu ribe.


Kičmu ribe odići zajedno sa glavom od donjeg fileta i staviti na stranu (slika 4). Filet okrenuti tako da kožica gleda nagore, pa je skinuti povlačenjem. Donji filet servirati sa gornjim na prethodno zagrejanom tanjiru ili poslužavniku.


Obraščići pastrmke smatraju se delikatesom. Do njih ćete dopreti tako što ćete na obe strane zadignuti nožem škrge iza oka i izvući meke obraščiće (slika 5).


_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Filetiranje ribe
Za filetiranje ribe neophodno je imati specijalan tanak, savitljiv i veoma oštar nož. Postupak filetiranja ribe biće vam daleko jasniji ako budete sledili naša uputstva.

Najpre položite ribu na dasku i držite je za glavu ili otvorena usta (ako riba nema zube i ako je manja!). Napravite prvi rez odmah iza glave ribe do kičme. Kad dođete do kičme, okrenite nož vodoravno prema repu ribe i pažljivo režite rebra, pazeći pri tom da nož stalno bude na kičmi. Rez se završava na korenu repa, ali ne odsecajte do kraja. Prevrnite odrezani deo, baš kao da otvarate knjigu. Sledi odvajanje kože od fileta. To radite na sličan način kao i prvi rez. Zarežite nož u meso tik kraj repa, zakrenite ga vodoravno i režite lagano sve dok ne odrežete ceo filet. Odrezani filet odložite na stranu, pa sve ovo ponovite, samo sa drugog boka ribe.

Pošto odvojite oba fileta, sledi odstranjivanje rebara. Opet pažljivo zarežite u meso gde su rebra bila pričvršćena za kičmu i režite prema trbušnoj strani vodeći računa da nož uvek bude uz rebra. Manjim ribama rebra možete i ostaviti unutra jer se može desiti da odstranjivanjem rebara odrežete i dosta mesa. Ovako dobijene filete isperite vodom i posolite, pa prionite na pripremu ribe po jednom od recepata Internet Krstarice.

Filetiranje soma malo je drugačije zbog različite konstrukcije kostura ribe. Položite soma na dasku i napravite rez u koži (ne režite meso!). Zatim specijalnim kleštima uhvatite kožu u uglovima napravljenih rezova i povucite prema repu. Nakon skidanja kože, okrenite ribu tako da joj trbuh bude gore i razrežite je klasično do analnog otvora. Pri tom vodite računa da ne razrežete i iznutricu ribe jer riba tada može da promeni ukus (ako razrežete žučnu kesu, riba će biti gorka). Rezanje fileta soma je obrnuto: reže se od repa prema glavi, vodeći računa da je nož uvek na kičmi, što omogućava najveću iskorišćenost mesa ribe. Nakon skidanja fileta s jedne strane, okrenite ribu i skinite drugi filet. Sledi skidanje rebara i filet je spreman za vruće ulje.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 3:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pljeskavice od ribe



SASTOJCI

1 kg ribe (oslića)
1 vezica povrća za supu
1 glavica luka
biber, so
1 slatka crvena paprika
4 jaja
1 kašika začina C
2 čena belog luka
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Povrće za supu skuvajte u slanoj vodi. Kada omekša, dodajte očišćenu ribu i kuvajte sve dok riba ne omekša. Zatim ocedite vodu, meso odvojite od kostiju i zajedno sa povrćem sitno iseckajte. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, biber, slatku crvenu papriku, jaja i začin C. Dobro izmešajte i oblikujte pljeskavice, a zatim ih propržite na vrućem ulju. Servirajte sa salatom od krompira.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 3:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Oslić s prazilukom



SASTOJCI

1 kg oslića
3 struka praziluka
1 krompir
paradajz iz tube
biber, so, začin C
seckan peršunov list
NAČIN PRIPREME
Komade oslića ispržiti na vrelom ulju sa obeju strana. Ostaviti ih na toplom mestu, a na istom ulju prodinstati iseckan praziluk i krompir isečen na kockice. Kad sve omekša, umešati malo paradajza iz tube, začiniti začinom, posoliti, pobiberiti i dodati peršun. Sipati u vatrostalnu posudu, a odozgo poređati komade ribe i malo zapeći u rerni.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~ -> Riba i morski plodovi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3 ... 23, 24, 25  sledeća
Strana 1 od 25

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon