:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
![<b>•• 20:01 ••</b> <b>•• 20:01 ••</b>](/images/ranks/stars_purple.gif)
![](images/avatars/274261778542c21d1bb32e.jpg) |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
![blank.gif](images/flags/blank.gif)
|
|
Najbolji ketering u prvoj klasi ima "Etihad", u biznis klasi "Turkiš erlajnz", a u ekonomskoj "Ejzijana erlajns".
Nagrada "Passanger Choice Award" se dodeljuje avio-kompanijama u 13 različitih kategorija, a na osnovu glasova putnika.
Osim o hrani, putnici se izjašnjavaju i o tome u čijim avionima su se najbolje zabavljali tokom leta, čiji magazini su im najinteresantiji, čiji avioni imaju najlepši eneterijer, koja kompanija ima najljubaznije i najbrže "zemaljsko" osoblje...
Kompletnu listu najboljih pogledajte OVDE.
Obroci tokom leta nisu obavezni, a njihov kvalitet i kvantitet, se razlikuje od kompnije do kompanije. Kreću se od jednostavnih pića u kratkim tranzitnim letovima u ekonomskoj klasi, do pravih specijaliteta i jela po narudžbini na dužim letovima u prvoj klasi.
Tako ćete na kratkim letovima dobiti samo vodu, možda čaj ili kafu, grisine, kikiriki ili sladak keks, a na dužim i sendviče, kolač, ili kuvano jelo u bisznis klasi. Na prekookeanskim letovima se služi i više jela tokom jednog leta.
Prvi obrok u avionu poslužila je avio-kompanija "Handley Page Transport" na letu London-Pariz 1919. godine, a putnici su mogli da biraju - sendvič ili voće.
Prve obroke u ekonomskoj klasi počela je da nudi kompanija "Singapore Airlines".
I čime će putnici jesti takođe varira. Plastične viljuške i noževi su za putnike sa jeftinijim kartama, dok se u biznis klasi jela služe uz metalni pribor, keramičke tanjire, staklene čaše, pamučne salvete.
Dodaci hrani - so, šećer, biber i začini se serviraju u papirnim kesicama, a putnicima se negde ponude i vlažne maramice za brisanje ruku pre i posle obroka.
Putnici koji su na posebnom režimu ishrane, vegani i vegetarijanci, moraju o tome unapred da obaveste kompaniju kojom lete. Neke avio-kompanije nude i specijalne obroke za decu.
U većini loukost kompanije se ne služi hrana ili se dodatno plaća.
Hrana koja se jede u avionima mora biti zamrznuta i, ukoliko je to potrebno, zagrejana pre služenja putnicima. Dakle, ako ste mislili da stjuardese prave sendviče, bili ste u zabludi. To rade restorani koji se bave keteringom.
Visina menja ukus hrane
Dokazano je da se na većim visinama menja ukus, ali i da smo više žedni kada se otisnemo od zemlje. Zato je hrana u avionu često jače začinjena, a kineska ili indijska jela se uvek više traže nego bela riba ili piletina, na primer. Najtraženije piće je sok od paradajza.
(MONDO)
|
|
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|