www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dijabetes i kuhinja
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:39 pm    Naslov poruke: Dijabetes i kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Čovek je hodom civilizacije nasledio i njene neželjene efekte. Brzina življenja, nepravilna ishrana i stres moraju da naplate svoju cenu. Dijabetes je oboljenje savremenog čoveka i ono što treba da nas zabrine je da je poprimio odlike epidemije. Sve više ljudi se okreće zdravom životu i ishrani, što pokazuje da je sve više ljudi svesno svog nezdravog načina života. Ovo neugodno oboljenje ima i nasledni faktor, ali stečeni šećer je sve više prisutan u našem životu.

Autor: Olgica Pilipović-Jovičić

Kada vama ili članu vaše porodice dijagnoziraju dijabetes, život iznenada postane veoma komplikovan. Potpuno se menja način kupovine namirnica i pripremanja hrane (bez obzira da li je u pitanju insulin zavisni ili insulin nezavisni dijabetes). Pored lekova, od svog lekara ćete dobiti i plan ishrane kako bi ovo oboljenje što bolje kontrolisali. Količina kalorija i masnoća koje se unose u organizam mora da bude strogo kontrolisana kako bi ostali zdravi i održavali nivo šećera u krvi na normali.

Najteže je deci i mladima, a roditelji i ukućani treba da im pruže što više pomoći i podrške u kontroli njihovog oboljenja. Ono što je najbitnije i za jedne i druge je da se ishrana dijabetičara skoro uopšte ne razlikuje od onoga što mi nazivamo zdravom ishranom. Najvažnija je pravilna i uravnotežena ishrana. Znači, balans namirnica u ishrani; ravnoteža izmedu belančevina, proteina, ugljenih hidrata i vlaknastih materija (voće i povrće), što bi trebalo da bude normalna ishrana svakog čoveka.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nacin prilagodjavanja

Pre nego što pročitate ovo, moram da naglasim da pratite savete svog lekara, pogotovo u vezi ishrane. Međutim, neke stvari koje sam naučila mogu da budu od pomoći da se naviknete na novi režim ishane i da oni koji vole obilnije da jedu ipak ne ostanu gladni.

Primetićete da je, kada sami pripremate hranu, mnogo lakše kontroliseti vrstu namirnica koje ćete koristiti i kalorijsku vrednost samog obroka. Većina polugotove i gotove hrane sadrži velike količine masti i šećera.

Pošto se danas sve više ljudi okreće zdravoj ishrani, mnogo je lakše da se nađu proizvodi sa niskim nivoom masnoća. Zaslađivače možete da kupite u skoro svakoj bolje snabdevenoj prodavnici. Oni su zamena za šećer, a na pakovanjima su data precizna uputstva kako se koriste u pripremanju hrane, odnosno koji je odnos zaslađivača i običnog šecera. U ovim specijalizovanim radnjama možete da nabavite i ulje bez holesterola, kolače i keksove, integralne žitarice, sojine proizvode, med, pekmez i to sve za dijabetičare. U svakoj boljoj pekari možete da nađete integralni hleb i pecivo...

Za dijabetičare čiji šećer varira i za decu i mlade koji još rastu i razvijaju se, preporučuje se ishrana bogata belančevinama. Belančevine poboljšavaju opštu razmenu materija, potpomažu korišćenju vitamina A i B, kao i fosfora i kalijuma koji su značajni za razmenu ugljenih hidrata. Izvori belančevina su: živinsko meso, riba, posno goveđe, teleće i jagnjeće meso, mlečni proizvodi i jaja.

Jedite dosta salata i povrća. Oni su vam dozvoljeni, a sadrže samo hranljive i prazne kalorije i nemaju masnoće ukoliko ne dodate ulje ili preliv za salatu. Svi začini su vam dozvoljeni. Ako je neko bolestan ne mora da jede bljutavu hranu, ali treba voditi računa pri korišćenju soli, pošto visok krvni pritisak prati dijabetes.

Treba voditi računa pri uzimanju hrane, jer ista hrana ne utiče isto na sve ljude, pa treba redovno pratiti nivo šećera u krvi. Dobro je uzeti u obzir prethodni način života, naravno i savet lekara, pri kreiranju novog načina ishrane. Na onog ko je uzimao dosta mleka i mesa neće ove namirnice uticati kao na nekog ko se nije ranije tako hranio. Doduše, najbolje je da uzimate što "posnije" meso.

Ako ste ljubitelj voća, dobro je da znate da ima voća sa malo šećera, koje možete da uzimate u većim količinama. Trebalo bi da zaobilazite grožđe, urme, smokve i svo voće koje sadrži velike količine šećera. Kad uzimate konzervirano voće, bolje je da uzimate nezaslađene kompote, a ne u sirupu (slatko). Umesto grickalica, uzimajte sveže voće ili povrće; integralno pecivo; kokice... Svako od nas s vremena na vreme "poludi" za grickalicama, pa možete uz malo prilagođavanja zadovoljiti tu želju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Modifikovanje recepata

Tmuran i hladan dan najviše izaziva želju za dobrim jelom. To najčešce bude neko jako jelo, bogatog ukusa. Avaj, najbolja jela su uglavnom bogata ugljenim hidratima, mastima i kalorijama, što nije zgodno kada dođe vreme da proverite nivo šećera u krvi ili kada stanete na vagu. Održavanje linije je izuzetno važno za obolele od dijabetesa, pošto povišena kilaža povlači sa sobom povišen šećer koji je u tom slučaju teže regulisati. Najbolje bi bilo kad biste održavali 5% lakšu kilažu od idealne.

Dobra strana kuvanja kod kuće je što možete da modifikujete recept da prija i vama i vašem organizmu.

Da biste modifikovali jelo, prvo treba da proverite recept i procenite koji je najbolji način da ga prilagodite sebi. Razmislite o tome da je bolje peći krompir u rerni, nego u dubokom ulju, što će smanjiti masnoće i kalorije, a opet biti dobrog ukusa i izgleda.

Kada izaberete namirnice i sastojke koje biste izmenili, odredite da li su dodate zbog ukusa ili zbog izgleda (teksture) ili oboje. Menjanje sastojaka koji utiču na teksturu jela može da bude nezgodno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nekolko saveta o slicnim sastojcima

Zaslađivači - šećer, med, sirup, itd. U kolačima i pecivima, šećer pomaže u stvaranju boje pri pečenju. Kod keksova, šećer je važan kako za krckavost tako i za boju.

Masti - kod pečene hrane, masnoće kao što su puter, margarin i ulje stvaraju glatku, vazdušastu teksturu i održavaju vlažnost. Kod keksova i kolačića, masti utiču na oblik i teksturu. Keksi napravljeni s puterom su krckavi i zadržavaju svoj oblik, dok oni s margarinom su vazdušasti i narastu, nalik kolačima. U sosovima, masnoće služe protiv stvaranja grudvica i stvaraju gust, kremast izgled. Kod jela koja se peku ili prže u tiganju, masti stvaraju temperaturu i sprečavaju da se hrana lepi za tiganj, a da ima lepu koricu. Kod marinada i preliva za meso, masti pomažu da meso ostane sočno tokom pripremanja. Najzad, kod svih jela, masti potpomažu ukus i prijatan izgled.

Jaja - cela jaja i belanca pomažu da hrana bude vazdušasta i lagana. Žumanca daju hrani (testa, filovi) gladak, kremast izgled. Brašno - Postoji više vrsta brašna, svako za posebnu svrhu. U sosovima, brašno deluje kao zgušnjivač. Kod peciva, brašno stvara strukturu i izgled hrane.

Dodaci na bazi kiseline - sok od limuna, sirće, surutka i ostali sastojci ovog tipa stvaraju glatkoću i pojačavaju ukus. Zato se sirće i sok limuna stavljaju u većinu marinada za meso.

Soda bikarbona i prašak za pecivo - kao i jaja, ovi sastojci se koriste za dizana i lisnata testa i peciva.

Za ukus - sastojci kao što su so, začini, ekstrakti, limontus i mleveno ili tucano koštunjavo voće služe da poboljšaju ukus.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sta mogu da promenim

Ako vaše omiljeno jelo ima suviše šecera, smanjite njegovu količinu za jednu četvrtinu ili jednu trećinu. Ako je potrebno da bude dosta slatko, dodajte vanilin šećer ili "slatke" začine, kao što su cimet, đumbir i slični. Možete deo ili celu količinu šećera zameniti veštačkim zaslađivacem, ali imajte na umu da većina peciva zahteva malo pravog šećera zbog najbolje veličine i izgleda. Povedite računa o tome da neki zasladivači gube na slatkoći pri izlaganju toploti.

I masnoće se mogu smanjiti za četvrtinu ili trećinu. Međutim, većina recepata zadržava barem malu količinu masnoće da bi održala ukus i hranljivost. Jedan od načina da se smanji masnoća je da se koriste ulja i margarini bez holesterola (možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane), kao i da koristite maslinovo ulje koje je mnogo zdravije od suncokretovog ili kukuruznog, a postoji i veliki izbor drugih ulja, kao što su sojino, susamovo... Takode, možete polovinu masnoće u pecivima zameniti, recimo, sosom od jabuka ili pireom od nekog drugog voća.

Sosove je bolje zgusnuti pireom od pirinča, povrćem ili prezlama (hlebnim mrvicama) nego zaprškom od brašna. Probajte niskokalorični jogurt ili kiselu pavlaku sa malim procentom masti umešanim sa malo lagane supe da biste zgusnuli sos. Bolje je, umesto prženja u ulju, koristiti teflonski tiganj sa vrlo malo masnoće, u koji biste dodali malo vode ili supe za dinstanje. Ili probajte kuvanje na pari, grilovanje ili pečenje, što je još jedan od načina kuvanja sa malim količinama masti.

Skinite svaki masniji deo sa mesa i kupujte takozvano posno meso: kod junetine je to (ruža, biftek, pečenica), svinjetine (pečenica), zatim manje masno mleveno meso koje ćete sami izabrati pre mlevenja; procedite pripremljeno mleveno meso; zatim pileće i ćureće belo meso, skinite vidljivu masnoću i kožu sa mesa. Skidajte masnoću sa supa, gulaša i paprikaša. Ako je skidanjem masnoće vaše jelo izgubilo ukus, probajte da mu dodate malo putera, vina, soka limuna, začina ili ekstrakta, sve po želji.

Kada se šećer i masnoće smanje u receptu, kalorije se takođe smanjuju. Možete smanjivati kalorije u obrocima tako što ćete smanjivati količinu mesa ili drugih proteina, a povećavati količinu povrća. Probajte da jedete soju kao zamenu za meso. Ona je jedini proizvod koji može svojom hranljivošcu i količinom proteina da zameni meso, a pri tom ne morate da razmišljate o mastima.

Ako u vašem receptu ima dosta soli i vegete, smanjite količinu soli. Koristite začine za poboljšanje ukusa hrane.

Ako vaš prvi pokušaj izmene sastojaka u receptu ne uspe, nemojte odustajati. Zapamtite da se vežbom dostiže savršenstvo. Da biste bili sigurni da ćete skuvati ukusno i zdravo jelo, probajte neki od recepata koje smo pripremili za vas.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dijabetes-friendly

Teriyaki odrezak

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso

Sastojci
oko 1 kg junećeg odreska od slabine (oko 2 velika odreska)
1 šolja suvog belog vina
1/2 šolje neslanog soja sosa
2 kašike crnog luka, sitno seckanog
1 čeno belog luka, zdrobljeno
1 kašika limunovog soka
2 kašike meda
3 dl neslane juneće supe
1 kašičica đumbira
štapići za ražnjiće
Priprema
Isecite odreske na štapiće debljine 2 cm i složite ih u činiju. Od ostalih sastojaka napravite marinadu, prelijte preko mesa i ostavite oko 1 do 2 sata, okrećući 3 do 4 puta. Nabodite meso na štapiće i pecite na roštilju



Pileća čorba sa bosiljkom

Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Corba

Sastojci
1 kašičica putera ili margarina
1 velika glavica crnog luka, seckana
1 čeno belog luka, zdrobljeno
1 kašika brašna
3-1/2 šolje pileće supe, skoro neslane
1 veliki russet krompir, oljušten i isečen na kockice od 1cm
1 šolja seckane barene piletine
1/2 šolje seckanog svežeg bosiljka
1/2 šolje rendanog žutog sira (jarlsberg)
Priprema
U šerpi ugrejte puter i dodajte crni i beli luk. Pržite na srednjoj temperaturi povremeno mešajući, dok luk ne postane staklast (oko 10 minuta). Umešajte brašno, pa postepeno dodajte supu, pojačajte temperaturu i ostavite da provri.

Dodajte krompir, poklopite i na tihoj temperaturi kuvajte dok krompir ne smekša, 15 do 20 minuta. Zatim dodajte piletinu, poklopite i kuvajte dok se piletina ne ugreje, oko minut-dva. Umešajte bosiljak na kraju i pri služenju stavite sir kao dodatak.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dinstan odrezak sa zelenom paprikom
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso

Sastojci
700 g posne junetine, sečene na štapiće od 1/2 cm
2 kašike brašna
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašika ulja
3,5 dl juneće supe
2 dl paradajza sa sokom (iz konzerve)
1 srednji crni luk, seckan
1 čeno belog luka, fino seckano
1 velika zelena paprika, isečena na trake
1-1/2 kašičice Worcestershire sosa
Priprema
Uvaljajte meso u mešavinu brašna, soli i bibera. Ugrejte ulje u tiganju, propržite meso sa svih strana i procedite sav višak masnoće. Dodajte supu, paradajz i crni i beli luk. Poklopite i kuvajte oko 1 sat dok meso ne smekša.

Dodajte komade paradajza, papriku i Worcestershire sos, promešajte i kuvajte još 4 do 5 minuta.



Princes krofne sa čokoladnim kremom
Obrok: Dezert
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Torte i kolaci

Sastojci
1 šolja vode
1/2 šolje putera
1 šolja namenskog brašna
4 veća jaja
Za fil
2 dl slatke pavlake
1 kašika nezaslađenog kakaoa
1 pakovanje pudinga od čokolade
2,5 dl mleka (2% masti)
Priprema
Zagrejte pećnicu na 220C.

Zagrejte vodu i puter dok smeša ne provri. Sklonite sa vatre, dodajte brašno i varjačom dobro mutite dok masa ne počne da se odvaja od ivica šerpe. Dodajte jaja, jedno po jedno sve vreme mešajući dok ne dobijete glatku i svilenkastu masu. Kašikom (ili špricem) vadite krofnice i ređajte ih na podmazan pleh na razdaljinu dvostruko veću od krofnica.

Pecite krofnice 30 do 40 minuta da postanu zlatno rumene boje. Isključite rernu i ostavite ih još 15 minuta u rerni, pa ih izvadite i ostavite da se ohlade.

Dok se krofnice hlade, pripremite fil. U činiji mutite slatku pavlaku i kakao dok masa ne bude čvrsta. Pripremite puding po uputstvu na kesici ali sa 2,5 dl mleka i zamenom za šećer. U ohlađen puding umešajte slatku pavlaku.

Svaku krofnicu nežno presecite na pola (uklonite mekano, nepečeno testo ako je neophodno), napunite filom i poklopite gornjom polovinom. Rashladite u frižideru pre služenja. Uživajte!

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 11:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hrana za dijabeticare
Dijeta za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju

Opsta upustva
1. Neophodno je da se dozivotno pridrzavate upustva za ishranu
2. Uspeh lecenja prvenstveno zavisi od pravilne ishrane

3. Telesnu masu treba da odrzavate u normalnim granicama (od telesne visine u cm oduzmite 100). Za kolicinski unos hrane konsultujte svog lekara.

4. Vazite se najmanje jednput u dve ili tri nedelje

5. Svakodnevno se bavite telesnom aktivnoscu (brz hod 3-4 km, trcanje, plivanje, voznja bicikla, jutarnja gimnastika i sl)

6. Alkohol i pusenje nisu dozvoljeni. Smanjite i unos kuhinjske soli

7. Hranu pripremajte iskljucivo na ulju, povrce skuvajte
i dodajte ulje na kraju kuvanja. Jednom upotrebljeno ulje ne sme se ponovo koristiti za pripremanje hrane

8. Preporucuju se manje kolicine mesa, a dva puta nedeljno obrok zameniti morskom ribom. Jednu kolicinu mesa, recimo petinu, zamenite sojom

9. Povecajte unos dijetalnih vlakana (hleb od neprosejanog brasna, mekinje, cele jabuke, pasulj, grasak, neljusteni pirinac, kelj, krastavac, celer)

10. Najbolje je da se naviknete na nezasladjenu hranu ili je zasladite saharinom ili drugim vestackim sredstvom

11. Jedite sto vise raznovrsne sveze salate s malo ulja ili bez njega.






Vrsta hrane


mleko i mlecni proizvodi
Dopusteno

obrano mleko, jogurt, kiselo kravlje mleko, posni sirevi, sve u malim kolicinama
Zabranjeno

punomasno mleko, ovcije kiselo mleko, pavlaka, punomasni sirevi, kajmak, maslac, margarin, slag

meso i mesne preradjevine meso zivine bez kozice, osim patke i guske, riba, posebno plava morska , junetina, govedina, teletina, kuvana janjetina, divljac, sardine iz ulja, ali ocedjene, belance masno, posebno svinjsko meso, masnija govedina, sve iznutrice, sve preradjevine od svinjskog mesa (sunka, slanina, cvarci, kobasice, salama, mesni dorucak i sl.), zumance
masnoce biljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica i soje), maslinovo ulje svinjska mast, maslac, margarin, loj
povrce sve vrste povrca, pripremljene bez masnoca, sve salate avokado, krompir, pirinac i testeninu jedite najvise 2-3 puta nedeljno u manjim kolicinama, tada uz obroke ne jedite hleb
voce jabuke, tresnje, visnje, kruske, sljive, grejp, mandarine, maline, kupine, ribizle, borovnice, limun, jagode orasi, lesnici, badem, urme, suvo grozdje, banane, dinje, lubenice, suseno i kandirano voce, kokosov orah, sve vrste kompota sa secerom, slatko tropsko voce
pica crna kafa i caj s vestackim zasladjivacem ili bez secera, mineralna voda, svi vocni sokovi koji su bez secera svi sokovi sa dodatkom secera, sva alkoholna pica, koka-kola i slicni napitci, kakao i cokolada.
hleb i pecivo crni hleb, polubeli, hleb sa celim zrncima, zobene pahuljice i druge zitarice beli hleb i pecivo, lisnato testo, masleno testo, cips, smoki, stapici, krompirovo testo pripremljeno na bilo koji nacin
slatkisi marmelada za dijabeticare u manjim kolicinama kolaci bilo koje vrste, torte, keksi, cokolada, bonboni, med i secer u bilo kojem obliku, sladoled, palacinke, ustipci i sl
zacini so, biber, senf, sirce, kim, timijan, bosiljak, origano i sve ostalo zacinsko bilje upotreba svih vrsta majoneza
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 11:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Institut za endokrinologiju
Savetovaliste za secernu bolest
Dijeta od 1700 kcal (7100 kJ)

Ponedeljak
Belancevine 23%
Dijet. vlakna 44 g
Masti 26%
Ugljeni hidrati 51%

Dorucak
100 g kacamaka (kukuruzna kasa)
200 ml mleka

Uzina
50 g crnog hleba
1 jaje
5 g margarina
100 g jabuka

Rucak
50 g crnog hleba
200 g blitve ili kupusa
200 g corbe od povrca
100 g kuvane govedine
75 g paprika pecenih
150 g pomorandzi

Uzina
25 g crnog hleba
50 g virsli
75 g paprika

Vecera
50 g crnog hleba
100 g piletine
100 g paradajza
100 g jabuka

Pre spavanja
25 g crnog hleba
25 g sira
1 kiselo mleko


Sreda
Belancevine 28%
Masti 28%
Ugljeni hidrati 44%
Dijet. vlakna 44g

Dorucak
50 g crnog hleba
20 g margarina
100 ml mleka

Uzina
200 g jabuka

Rucak
50 g crnog hleba
200 g corbe
180 g govedjeg ili pileceg mesa
200 g sargarepe + 100 g kelerabe
200 g paradajza
50 g breskve

Uzina
25 g crnog hleba
50 g posnog sira
100 g rotkvica

Vecera
50 g crnog hleba
200 g kupusa
100 g virsli

Pre spavanja
50 g crnog hleba
50 g posnog sira
100 g mleka


Petak
Belancevine 22%
Masti 24%
Ugljeni hidrati 54%
Dijet. vlakna 63 g

Dorucak
50 g crnog hleba
50 g sardine
300 g krastavca
100 g jabuka

Uzina
100 ml mleka
80 g kukuruzne kase

Rucak
200 g corbe od povrca
50 g kuvanog krompira
120 g kuvane govedine
200 g karfiola ili spanaca
150 g jagoda

Uzina
25 g crnog hleba
20 g posnog sira
200 g paradajza

Vecera
50 crnog hleba
150 g salate od boranije
120 g barene piletine
50 g bresaka

Pre spavanja
25 g crnog hleba
200 ml mleka


Nedelja
Belancevine 22%
Masti 26%
Ugljeni hidrati 52%
Dijet. vlakna 69 g

Dorucak
50 g crnog hleba
1 jaje
5 g margarina
100 g krastavaca
100 g pomorandzi

Uzina
25 g crnog hleba
30 g sira
100 g mleka

Utorak
Belancevine 27%
Dijet. vlakna 41 g
Masti 27%
Ugljeni hidrati 46%

Dorucak
30 g razanog hleba
50 g posnog sira
150 g svezih paprika

Uzina
100 g jabuka ili visanja

Rucak
50 g razanog hleba
200 g supe
240 g pileceg mesa bez kozica
150 g boranije
100 g krastavaca
100 g paradajza
10 ml ulja
100 g jabuka ili 50 g krusaka

Uzina
1 jaje
30 g razanog hleba
100 g paradjza

Vecera
30 g razanog hleba
50 g kuvane posne sunke
200 g kupusa (kao salata)
150 g narandzi

Pre spavanja
100 g jabuka

Cetvrtak
Belancevine 18%
Masti 28%
Ugljeni hidrati 54%
Dijet. vlakna 46 g

Dorucak
25 g crnog hleba
1 jaje
50 g posnog sira
200 g paradajza
100 g jabuka

Uzina
200 ml mleka
25 g crnog hleba

Rucak
50 g crnog hleba
200 g corbe
120 g pileceg mesa
200 g gljiva
150 parika
50 g kajsija ili bresaka

Uzina
25 g crnog hleba
50 g sunke barene
100 g zelene salate

Vecera
25 g crnog hleba
100 g kuvanog pirinca na vodi
100 g posne ribe
100 g paradajza
100 g jabuka ili krusaka

Pre spavanja
25 g crnog hleba
1 kiselo mleko


Subota
Belancevine 20%
Masti 27%
Ugljeni hidrati 35%
Dijet. vlakna 67 g

Dorucak
50 g razanog hleba
5 g maslaca
50 g posnog sira
100 g mleka

Uzina
25 g razanog hleba
50 g virsli
100 g krastavaca

Rucak
200 g corbe
120 g morske ribe
100 g krompira
200 g salate od kupusa
50 g bresaka

Uzina
100 g visanja

Vecera
25 g razanog hleba
5 g margarina
30 g sunke
100 g mleka

Pre spavanja
1 jogurt
25 g razanog hleba


Rucak
200 g corbe
200 g kuvanog kupusa
100 g kuvane govedine
5 g ulja
100 g paradajza
100 g jabuka

Uzina
25 g crnog hleba
30 g sunke
100 ml mleka

Vecera
50 g crnog hleba
120 g kuvane piletine
200 g blitve

Pre spavanja
25 g crnog hleba
1 jogurt
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 29, 2004 11:30 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grčki božićni hleb
Grčki božićni hleb
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Hleb i peciva
Obrok: Dodatak jelu




Sastojci
1 pakovanje (1 kašika) suvog kvasca
1 jaje
1/4 šolje mleka
1/4 šolje tople vode (45C)
1/4 šolje biljnog ulja
1 1/2 šolja integralnog brašna
1/3 šolje šećera (ekvivalentna zamena za šećer)
1 šolje namenskog brašna
1 kašičica mlevenog kardamoma (kao zamena može đumbir)
1/4 šolje belog suvog grožđa
1/4 kašičica soli
1/4 šolje seckanih oraha
Priprema
Rastvorite kvasac u toploj vodi. U posebnoj činiji umutite jaje, dodajte mleko, ulje, kardamom, šećer, so i dobro promešajte. Dodajte rastopljen kvasac, brašno, suvo grožđe i orahe. Dobro umesite. Dodajte brašna da dobijete mekano testo. Istresite testo na nabrašnjenu površinu i dobro ga umesite. Oblikujte jufku, stavite u namašćen okrugli pleh prečnika 20 cm, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže dok se masa ne udvostruči, oko 1 sat.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 200 C 35 do 40 minuta, ili dok ne porumeni.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 29, 2004 11:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pileća čorba sa bosiljkom
Pileća čorba sa bosiljkom
Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Corba




Sastojci
1 kašičica putera ili margarina
1 velika glavica crnog luka, seckana
1 čeno belog luka, zdrobljeno
1 kašika brašna
3-1/2 šolje pileće supe, skoro neslane
1 veliki russet krompir, oljušten i isečen na kockice od 1cm
1 šolja seckane barene piletine
1/2 šolje seckanog svežeg bosiljka
1/2 šolje rendanog žutog sira (jarlsberg)
Priprema
U šerpi ugrejte puter i dodajte crni i beli luk. Pržite na srednjoj temperaturi povremeno mešajući, dok luk ne postane staklast (oko 10 minuta). Umešajte brašno, pa postepeno dodajte supu, pojačajte temperaturu i ostavite da provri.

Dodajte krompir, poklopite i na tihoj temperaturi kuvajte dok krompir ne smekša, 15 do 20 minuta. Zatim dodajte piletinu, poklopite i kuvajte dok se piletina ne ugreje, oko minut-dva. Umešajte bosiljak na kraju i pri služenju stavite sir kao dodatak.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 29, 2004 11:34 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Piletina Dižon
Piletina Dižon
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Za dijabeticare
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Meso




Sastojci
2 dl jogurta, niskokaloričnog
1/4 šolje senfa
8 polovina pilećih grudi, bez kostiju i kože
1/2 šolje prezli
ulje
Priprema
Pomešajte jogurt i senf, pa tom smesom namažite pileće grudi i uvaljajte ih u prezle. Poslažite piletinu na podmazan pleh, poklopite i pecite oko 30 minuta na 200C. Zatim povećajte temperaturu na 230C. Pecite nepokriveno još 15 minuta ili dok piletina ne bude gotova.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Dijabetes i kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon