:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOT SA POVRĆEM
250 gr pirinča
1 mala glavica luka
200 gr šargarepe
200 gr komorača
1 praziluk
50 gr maslaca
200 gr paradajza
2 čena belog luka
goveđa supa za dolivanje
150 gr nemasne šunke
ribani parmezan
seckani peršun
origano
beli biber
so
Sitno naseckajte luk pa ga ga dinstajte neko vreme na zagrejanom ulju. Tada dodajte pirinač nalijte vododm pa sve zajedno lagano kuvajte desetak minuta. U međuvremenu šargarepu sečenu na kockice, praziluk sečen na kolutovei komorač sečen na trakice blanširajte u slanoj ključaloj vodi, pa na kon 5-6 minuta procedite. Paradajz oljuštite i isecite na kockice. Beli luk sitno naseckajte. A šunku isecite na male kocke. Sve sastojke dodajte u rižot, po potrebi nalijte supom, začinite solju, biberom i origanom, pa dovršite rižot kuvajući ga još 20 minuta. Često ga promešejte da se pirinač ne uhvati za dno. Rižot ne treba da bude ni previše suv ni previše tečan. Pre posluživanja pospite parmezanom i peršunom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOTO OD OSLIĆA SA KARIJEM
400 gr pirinča
400 gr očišcenog oslića
1 dl maslinovog ulja
so i biber
beli luk
peršun
po želji malo pelata
sok od limuna
malo karija
Obarite pirinač u slanoj ključaloj vodi, procedite. Na zagrejanom maslinovom ulju malo popržimo na kockice izrezan oslić. Kada požuti izvadimo ga i na tom ulju propržimo sitno seckan beli luk uz dodatak soli i bibera. Dodamo oslić, pirinač i malo carija. Povežemo s malo maslaca, poprskamo limunovim sokom i ukrasimo peršinovim listom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOT SA SVINJETINOM
600 grama mekog svinskog
mesa bez koske
3 čena belog luka
1/2 kašike mlevenog kima
2 glavice luka
500 gr paradajza
50 g ulja
1,25 dl pavlake
2 žumanca
2,5 dl goveđe supe
1 vezica peršuna
250 grama pirinča
40 gr ribanog parmezana
maslac
prezle
Nasecite na kriške paradajz, nasecite sitno luk a beli luk izgnječite. Meso isecite na komade veličine oraha, začinite ga solju i biberom, belim lukom i kimom, pa ga sa svih strana ispržite na zagrejanom ulju. Dodajte paradajz i luk i sve zajedno dinstajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Potom nalijte supom, poklopite i lagano kuvajte. U međuvremenu skuvajte pirinač u slanoj ključaloj vodi, neka vam se zrna ne prekuvaju. Procedite. Kada se saft u kome se meso dinsta dovoljno zgusne ( nakon 45 minuta) dodajte pirinač i peršun, pa sve prodinstajte još desetak minuta. Umutite žumanca i pavlaku pa umešajte u rižot i sklonite ga sa vatre. Vatrostalnu posudu premažite maslacem i pospite prezlama, pa sipajte pripremlenu masu. Pospite parmezanom i zapecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.
(dovoljno je da se peče 30 minuta)
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOTO HARLEKIN
500 gr pirinča
50 gr maslaca
150 gr spanaža
kačičica začina
1 žumance
so i biber
modla sa uzvišenjem na sredini
Obarite pirinač u slanoj ključaloj vodi, procedite i podelite na tri dela. Prvi deo pomešajte sa začinima i žumancetom. Drugi pomešajte sa spanaćem koji ste prethodno skuvali pa propržili na malo putera i začinili po ukusu solju i biberom. Treći deo kuvanog pirinča prelijte sa malo rastopljenog maslaca. Sve tri mase pirinča složite u modlu jednu do druge. Ostavite malo da se stegne pa izvrnite na odgovarajući tanjir. Vaš trobojni pirinač servirajte uz ćufte u paradajz sosu koje ćete složiti u sredinu.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
DVOBOJNI RIŽOTO
500 gr pirinča
50 gr maslaca
2 veze peršuna
1 dl kečapa
ruzmarin
so i biber
modla sa uzvišenjem na sredini
Obarite pirinač u slanoj ključaloj vodi, procedite i promešajte sa maslacem. Podelite masu na dva dela, pa u jedan deo dodajte seckani peršun a u drugi kečap, ruzmarin biber i malo soli. Stavite obe mase u modlu jednu do druge pa neka odstoji desetak minuta. Tada ga okrenite na tanjir, sredinu napunite barenim povrćem seckanim na kocke i sve pospite rendanim kačkavaljem.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOT SA KOBASICAMA
500 gr pirinča
250 gr kobasica
3 kašike ulja
2-3 paradajza
2 zelene paprike
50 gr maslaca
so i biber
modla sa uzvišenjem na sredini
Obarite pirinač u slanoj ključaloj vodi i ocedite ga. Kobasicu ogulite pa polovinu količine isecite na kolutove a drugu polovinu na kockice. Na ulju prvo ispržite kobasicu sečenu na kolutove, pa je izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. tada ispržite drugi deo kobasica, pa sa njima umešajte pirinač i po potrebi posolite i pobiberite. Stavite u modlu na desetak minuta da se stegne. Prevrnite na tanjir i sredinu ispunite kolutove kobasice, na kriške isečen paradajz i papriku. Ukrasite maslinama.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOT OD LIGANJA
600 gr liganja
350 gr pirinča
1 dl maslinovog ulja
4 čena belog luka
peršun
1 kašika paradajz pirea
lovorov list
1 dl belog vina
so i biber
Očistite i operite lignje i narežite ih na kolutiće. Na maslinovom ulju propržite seckani beli luk i pola količine peršuna. Dodajte kolutiće liganja, prelijte ih vinom i dinstajte. Dodajte razređeni paradajz pire, lovor, sol i biber. Sve zajedno dinstajte dvadesetak minuta dolivajući toplom vodom. U međuvremenu u slanoj vodi na pola skuvati pirinač. Ocediti ga i dodati lignjama, pa sve zajedno dinstati desetak minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Kad je gotovo izvaditi lovorov list, posuti preostalom količinom seckanog peršuna i ribanim parmezanom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOTO OD ŠKOLJKI
1,5 kg dagnji
300 gr pirinča
1 dl maslinovog ulja
1 glavica luka
4 čena belog luka
peršun
250 gr paradajza
so i biber
50 gr ovčijeg sira
Školjke staviti na vatru i kuvati 5 minuta u vlastitom soku. Kad su otvorene, skinuti ih s vatre ostaviti ih da se malo ohlade i izvaditi meso u posebnu šiniju. Na zagrejanom ulju propržiti sitno seckani beli luk, luk i peršun. Dodati dagnje i na kockice sečen olušteni paradajz. Kad provri, dodati pirinač i na laganoj vatri dinstati, dolivajući po potrebi malo tople vode. Kad pirinač omekša, posoliti i pobiberiti, te sve dinstati još desetak minuta. Skinuti s vatre, posuti ribanim ovčijim sirom i poslužiti uz salatu.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOTO OD BAKALARA
Specijalitet istarske kuhinje
300 gr očišcenog i
skuvanog bakalara
2,5 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
1 glavica belog luka
300 gr pirinča
1,5 kašika
paradajz pirea
2 vezice peršuna
150 gr parmezana
so i biber
Bakalar naseći na komadiće. Na ulju propržiti sitno seckani beli luk i luk pa kad požuti dodati paradajz pire. Promešati i odmah dodati pirinač. Doliti vodu u kojoj se kuvao bakalar i posuti seckanim peršunom. Pobiberiti, a ako je potrebno i posoliti. Kuvati neprestano mešajući. Kada je pirinač napola kuvana dodati bakalar i 100 gr ribanog parmezana. Promešati. Nakon 10 minuta skloniti s vatre, poklopiti i ostaviti da malo stoji. Poslužiti s preostalim parmezanom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
CRNI RIŽOT OD SIPA
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Za 10 osoba:
2,5 kg očišćene sipe
0,8 kg pirinča
0,5 kg luka
0,2 l maslinovog ulja
20 gr soli
biber
beli luk
0,2 l belog vina
200 gr parmezana
100 gr putera
lovorov list
ruzmarin
vegeta
peršun
Na dinstani luk dodati očišćene i isečene sipe pa ih dinstati oko 30 minuta. Dodati crnilo sipe, posoliti i dodati ostale začine. Zaliti belim vinom. Kuvati još 30 minuta.
Istovremeno pirinač posebno skuvati i spojiti s prethodno dinstanom sipom.
Poslužiti s ribanim parmezanom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOT SA PLODOVIMA MORA
500 gr morskih plodova:
domaće lignje
sveži škampi
mešane školjke
2 glavice luka
2 čena belog luka
300 gr pirinač
ulje maslinovo i obicno
malu konzarvu
pelat paradajza
malo belog vina
so i biber
Vegeta
origano
peršun
parmezan
Na mešavini maslinovog i obicnog ulja propržiti luk i lignje isečene na komadice. Dodati usitnjeni beli luk i repove svežih škampi. Dodati pirinač, zaliti s malo belog vina, dodati malo pelata i vegete i kuvati na umerenij vatri. U toku kuvanja dodati školjke. Zalivati ribljom supom. Pri kraju dodati so, biber, origano, peršun.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
RIŽOTO Orange
Specijalitet talijanske kuhinje
300 gr pirinča
supa od povrća
velika crvena pomorandža
200 gr svežeg kravljeg sira
45 gr putera
Pomešajte u loncu pola litre supe od povrća i sok od polovine pomorandže pa zakuvajte. Ubacite pirinač, malo soli i bibera, smanjite vatru i kuvajte stalno mešajući četvrt sata. Ako nedostaje tečnosti, ulijte malo vode. Ugasite plamen i začinite pirinač maslacem. Promešajte drvenom varjačom. Dodajte kockice sira i pažljivo promešajte.
Poslužite topao rižoto, ukrašen kriškama sveže pomorandž, bez dodavanja sira.
Ovo je lagano, jednostavno i originalno jelo, primjereno svečanim večerama, posebno letnjim.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|