:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
JEDITE vitamine : Zdrava hrana zaustavlja depresiju
Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane – koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir – smanjuju simptomi i rizik od depresije.
Prvo istraživanje zasnovano je na podacima iz dnevnika ishrane 2.000 muškaraca srednjih godina u kojima su beležili učestalost konzumacije hrane tokom 13 godina. Druga je obuhvatila proučavanje životnih navika 140 ispitanika, a rađena je u sklopu studije za prevenciju od dijabetesa.
Ispostavilo se da dovoljan unos folne kiseline (vitamina B9) smanjuje simptome depresije. Ovog važnog nutritijenta najviše ima u šumskom voću, žitaricama, mesu i džigerici. Takođe, gubitkom telesne mase dolazi do smanjenja rizika od depresije.
Autori studije objavljene u stručnom časopisu “Psychotherapy and Psychosomatics” istakli su da povećanim unosom kobasica, suhomesnatih proizvoda, proizvoda bogatih šećerom i gaziranih pića dolazi do pojave prvih simptoma ovog oboljenja kojeg karakterišu anksioznost, napetost, tuga, nesposobnost za rad i druga negativna osećanja.
(Tanjug)
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
Charlie S Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 19 Jul 2016 Poruke: 11
|
|
Sve vitamine dijelimo na one koji su topivi u vodi i one netopive koji se skladište u mastima. U vodi se rastvaraju vitamini grupe B, koji su značajni kao regulatori mnogobrojnih fizioloških funkcija. Zloupotreba ovih vitamina ne može da postoji jer ne mogu da se nagomilaju u organizmu. Višak vitamina B, kao i drugih koji su topivi u vodi, izlučuje se mokraćom. Dobar izvor grupe vitamina B su žitarice, ali žitarice koje nisu oljuštene, svjež kvasac te iznutrice.
Još malo ovitaminima... http://www.kakolijeciti.com/istine-i-zablude-o-vitaminima/
i za kraj, ABCeda vitamina:
VITAMIN RASTA Neophodan je za stvaranje kolagenih tkiva i za sam proces rasta. Odgovoran je za stabilnost stjenke stanice, zarastanje rana i kontrolu kolesterola. Sjajan je antioksidant, ali prekomjerne količine taložit će se u koži u obliku tamnih mrlja. Najviše ga ima u mlijeku, maslacu, mrkvi, marelicama i šljivama. Mineral aluminij nužan je za stanično disanje te aktivira vitamine B-kompleksa. Izvor mu je povrće.
ČUVAR LJEPOTE Svi vitamini B-grupe topivi su u vodi i kratko ostaju u organizmu pa zahtijevaju redoviti unos. U slučaju nedostatka jednog člana skupine, valja nadoknaditi i sve ostale članove obitelji B-kompleksa. Ima ga u mesu iznutrica, bademima, pivskim proizvodima…
Mineral bakar jedan je od elemenata bez kojega nije moguće stvaranje hemoglobina. Bakrom obiluju cikla, jetra, raž, orasi…
SVJEŽINA Vitamin C ne voli temperature iznad 60 stupnjeva ni alkalna okruženja. Važan je za zdravlje krvnih žila i jačanje imuniteta, stimulira regeneraciju tkiva. Njime obiluje zeleno lisnato povrće te crveno voće i divlji plodovi. Jedna popušena cigareta uništava 25 – 100 mg vitamina C dobivenog iz hrane. Mineral cink neophodan za imobilizaciju vitamina A iz jetara i za stvaranje rezervi inzulina. Ima ga u mesu, ribi, jajima…
SUNČANI VITAMIN Tijelo ga stvara kada sunčeva svjetlost dodiruje kožu. Gotovo je nemoguće nadoknaditi ga prehranom. Dovoljne količine ovog vitamina neophodne su za apsorpciju kalcija u organizmu. Vitaminom D nije moguće predozirati se. Sprečava depresiju. Rahitis je bolest kostiju uzrokovana nedostatkom ovog vitamina, kao i pogoršanje dijabetesa.
VAŽAN KOTAČIĆ Topiv je u mastima, a najviše ga ima u sjemenkama i klicama, žumanjku i lisnatom povrću. Ne podnosi hladnoću, smrzavanje ga uništava. Važan je za rad imunološkog i endokrinog sustava. Snažan je antioksidant, ubrzava zacjeljivanje rana, smanjuje opasnost od srčanih bolesti i prerano starenje kože.
VITAMIN I – INOZITOL Neophodan je u metabolizmu masti i kolesterola. Značajan je za funkcioniranje središnjeg živčanog sustava. Snižava kolesterol, suzbija ekcem, važan je za rast kose, djeluje smirujuće. Kod hipertireoze uvijek postoji manjak vitamina I. Terapija vitaminom I traje točno 10 dana. Prirodni izvori ovog vitamina su citrusno voće, orah, suho grožđe, kikiriki, mlijeko, meso…
JOD Ovaj mineral važan je za pravilan psihički i fizički razvoj te za očuvanje reproduktivne funkcije. Izvori su sol, crveni luk, morski plodovi. Pomaže u pretvaranju beta karotena u vitamin A. Nedostatak joda vrlo je rijedak, a može izazvati gušavost, prekomjerno debljanje, ispadanje kose. Višak joda najvećim se djelom izlučuje bubrezima, no prevelik unos može izazvati nervozu, hiperaktivnost…
KLJUČ ZA RAST Folna kiselina (vitamin B 11) – neophodna je za metabolizam nukleinskih kiselina i za razvoj ploda u trudnoći. Ima je u jetrima, korjenastom povrću, lososu…
FOSFOR je sastavni dio kostiju, zuba i tjelesnih tekućina, neophodan za rad srca. Ima ga u mlijeku, siru, jajima, ribi… Fluor povećava otpornost zubne cakline, djeluje baktericidno i pomaže sintezi kolagena. Ima ga u iznutricama, špinatu, pivu…
VITAMIN K potreban je u malim količinama, a nužan za proizvodnju ključnih bjelančevina važnih za zgrušavanje krvi, rad bubrega i metabolizam kostura. Crijevne bakterije proizvode otprilike pola potrebne količine vitamina K, a ostatak dobivamo iz špinata, brokule, kupusa…
KALCIJ Nužan za izgradnju kostiju i zubi, važan je u procesima kontrakcije mišića. Koristan je kod alergija. Ima ga u mlijeku, brokuli, narančama…
KALIJ Sadrže ga gotovo sve namirnice. Važan za kontrakciju mišića i osmozu stanica.
KOBALT Ovaj mineral nalazimo u kostima, jetrima, zelenom povrću, mesu. Uzimanje prevelikih količina potiče rast štitnjače, može dovesti do pretjeranog stvaranja eritrocita. Ključan za obnavljanje živčanog tkiva.
KLOR Ima važnu ulogu u kontroli tlaka. Ima ga u soli, morskim plodovima, mesu…
KROM Nezamjenjiv je u metabolizmu svih namirnica. Povećava izdržljivost tijela i ubrzava regeneraciju tkiva. Manjak može dovesti do variranja u koncentraciji šećera u krvi, utjecati na rast kolesterola. Kroma ima u jetrima, orasima, kvascu.
VITAMIN H – BIOTIN Ključan je za regulaciju masti u organizmu, može smanjiti kolesterol. Nedostatak ovog vitamina očituje se kroničnom iscrpljenošću, slabijim rastom ili ispadanjem kose, u ekstremnim slučajevima obrva i trepavica. Manjak vitamina H glavni je krivac za SIDS-sindrom iznenadne smrti djeteta. Ima ga u žumanjku, sardinama, bubrezima, jetrima, riži, leći, pšenici…
LIPONSKA KISELINA Ključna je za zdravlje jetara i brz oporavak jer eliminira mliječnu kiselinu. Okus i miris ove kiseline nisu baš ugodni pa se uglavnom uzima u kombinaciji s nekim drugim vitaminima, u multivitaminskim pripravcima. Daje se kao dio terapije oboljelima od hepatitisa. Snažan je antioksidant.
SUMPOR Mineral nužan za rad jetara i žuči, s B-kompleksom djeluje na bazalni metabolizam. Pomaže pri oporavku nakon zračenja. Preporučuje se pušačima u kombinaciji s vitaminom C. Sastavni je dio penicilina. Prirodni izvori sumpora su meso, riba, jaja, sirevi, mlijeko, luk, djetelina.
MANGAN je mineral koji zajedno s vitaminom K pomaže pri zgrušavanju krvi. Neophodan je za stvaranje inzulina i normalno korištenje glukoze. Nije dobro uzimati ga s kalcijem. Poboljšava pamćenje, a manjak ovog minerala može izazvati gluhoću. Sterilitet kod oba spola može biti uzrokovan manjkom mangana. Ima ga u jetrima, orasima, pivu…
MOLIBDEN Služi kao katalizator, pomaže boljem vezivanju fluora u zubima. Nedostatak ovog minerala vodi u anemiju. Ima ga u jetrima, mlijeku, lukovicama i mahunarkama.
MAGNEZIJ Djeluje izravno na neuro-mišićnu ploču, na rad srca, rad probavnog sustava. Nužan je za normalan učinak vitamina C. Manjak magnezija ubrzava proces starenja, ubrzava gubitak kose, uzrokuje grčenje mišića… Prirodni izvodi magnezija su banane, orasi, kikiriki, mekinje, većina tamnozelenog lisnatog povrća.
NATRIJ Mineral nužan za stvaranje (NaCl) klorovodične kiseline u želucu, za regulaciji tlaka. Manjak natrija manifestira se nesvjesticom, zujanjem u ušima pri stajanju, ubrzanim radom srca i smanjenim izlučivanjem mokraće. Višak natrija u ti jelu povezan je s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom) i zadržavanjem tekućini (edem). Natrij se nalazi u soli, morskim plodovima, mlijeku, siru, jajima.
VITAMIN P – BIOFLAVONOID Nedostatak ovog vitamina za posljedicu ima lako nastajanje modrica s tendencijom ka krvarenjima. Pomaže u liječenju prehlade i gripe, reumatoidnog artritisa, ubrzava oporavak od moždanog udara. Nalazi se u kori naranče, luku, zelenom papru, bobičastom voću, heljdi…
ŽELJEZO Mineral koji se nalazi u svakoj stanici tijela. Kao dio molekule hemoglobina pomaže da se kisik prenosi tijelom. Manjak ovog minerala uzrokuje anemiju, slabljenje muskulature, lupanje srca, teško disanje, zatvor, lako lomljive nokte. Otpornost prema bolestima je smanjena, a bolesti si praćene izuzetno visokim temperaturama Ima ga u jetrima, mesu, ribi, mahunarkama, sušenom voću, voćnim sokovima.
Kako Liječiti
|
|
|
|
|
|
Charlie S Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 19 Jul 2016 Poruke: 11
|
|
|
|
|
Pera Postar Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 32
Datum registracije: 28 Jan 2017 Poruke: 6
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|