www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Da li su veštački sastojci štetni?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 31, 2013 4:41 am    Naslov poruke: Da li su veštački sastojci štetni? Na vrh strane Na dno strane

Ima li mesta panici pri kupovini hrane : Da li su veštački sastojci štetni?



Koliko puta ste se dosad pri kupovini nekog proizvoda u prodavnici pitali šta znače nazivi svih onih sastojaka, aditiva i veštačkih dodataka koji stoje ispisani na deklaraciji tog proizvoda? Koliko puta ste se pitali da li su ti sastojci uopšte zdravi ? ? Telegraf vam pomaže da otkrijete ima li mesta panici pri kupovini prehrambenih proizvoda i da li su veštački sastojci hrane otrovni.

Što duži spisak sastojaka ispisan na etiketama, manje zdrava namirnica - jedno je od opštih pravila za kupovinu hrane. Stručnjaci savetuju da ne unosite masti, šećere, belo brašno, mnogo soli, pijete oko dva litra vode dnevno, šetate bar sat vremena, ali ne kada su temperature više od 35 stepeni, dovoljno spavate i tako ćete smanjiti rizik od većine bolesti bar za 20 odsto. Međutim, da li je baš sve tako jednostavno?

Kako postići zdravu, uravnoteženu ishranu u vreme kada ste prinuđeni da kupujete u velikim hipermarketima, zbog prekomerne količine posla preskačete obroke, retko kuvate a svaki put kada pročitate sastav namirnica, pa čak i običnih integralnih kifli u lokalnoj pekari, od količine aditiva gotovo da se na mestu šlogirate.




Pre svega, opustite se, i jednostavno shvatite da u današnje vreme nije moguće jesti 100 odsto organsku hranu, udisati samo čist vazduh, sunčati se bez visokog zaštitnog faktora
Da aditiva, zaslađivača, konzervanasa nema, vrlo verovatno bismo se vratili u prastara vremena, sami obrađivali zemlju, jeli samo sezonsku hranu…

Ključ za postizanje zdravog načina života je umerenost. A da biste manje paničili pri svakom obroku, upoznajte “veštačke neprijatelje”.

Aditivi

Na etiketama namirnica koje kupujete nalaze se čitavi spiskovi sastojaka, od kojih vam bar polovina nije poznata i teško se čita i izgovara. Reč je o aditivima u koje spadaju konzervansi, emulgatori, zgušnjivači, vitamini, minerali, arome koje popravljaju ukus i boje da bi sve izgledalo vizuelno privlačnije.



Ukratko, aditivi koji se nalaze na tržištu su bezbedni. Radi njihove lakše prepoznatljivosti i identifikacije označavaju se slovom E, što je ništa drugo do oznaka Evropske unije, prihavaćena u većini zemalja. Ako aditiv ima slovo E, to podrazumeva da je prošao određenu proveru zdravstvene ispravnosti.

Zaslađivači

Da li ste nekada popili 20 limenki dijetalnih gaziranih napitaka ili 280 zaslađivača ubacili u svoj omiljeni napitak? Ako niste, ne morate da se brinete. Niste ugroženi od toksičnih dejstava aspartama ili drugih zaslađivača, niti je njihova toksičnost ikada naučno dokazana. Upravo ova količina je propisana kao maksimalna za osobu težine oko 60 kilograma. Aspartam je 200 puta slađi od šećera, sadrži 10 odsto metanola, a dodaje se mnogim napicima, jelima, slatkišima i u izuzetno je širokoj upotrebi u savremenoj ishrani.

Po kilogramu telesne težine osoba može da unese 40 miligrama zaslađivača, i oni mogu imati sasvim opravdanu funkciju u kontroli telesne težine. Razna zdravstvena udruženja za hranu i lekove uveravaju potrošače da je aspartam siguran za zdravlje i jedna od najčešće ispitivanih namirnica u svetu.

Najnovija italijanska studija o delovanju aspartama, kao zamene za jednu od tzv. “belih smrti”- šećer – obuhvatila je validna istraživanja na temu aspartama u protekle 22 godine.



Razgrađuje telesne masti, koje zahvaljujući tome mogu biti transportovane u jetru i pretvorene u energetsku hranu.
Lecitin deluje i na poboljšanje moždanih funkcija, pa se preporučuje starijim osobama.

Evo i najčešćih emulgatora u industrijskim proizvodima:

Monosodijum-glutamat (MSG / E621)


MSG je amino-kiselina koja se koristi kao pojačivač ukusa za supe, čips, grickalice, keks, začine, smrznuto povrće…


Veštačke boje


Natrijum-sulfit (E221)

Konzervans koji se najčešće koristi u proizvodnju vina. Prema FDA, približno jedan u 100 ljudi je osetljiv na sulfite u hrani, i mogu da dožive glavobolje, probleme s disanjem i osip.



Sumpor-dioksid (E220)

Najčešće se u prehrambenoj industriji upotrebljava kao antibakterijsko sredstvo, a možete ga pronaći u vinu, pivu, proizvodima od brašna kao što su biskviti, grickalice. Neželjene reakcije su: bronhijalni problem, peckanje ili anafilaktički šok. Takođe, uništava vitamine B1 i E.



Nitrati i nitriti


Služe za konzerviranje i bojenje mesa i mesnih prerađevina kao što su slanina, šunka, dimljena riba
i mogu da podstaknu stvaranje kancerogenih jedinjenja.

Pesticidi


Izuzetna produktivnost moderne agrokulture zavisi u velikoj meri od niza složenih hemikalija, pesticida koji se dodaju usevima, antibiotika, aditiva. Ostaci pesticida u hrani mogu da uzrokuju različite bolesti. Ekološki zagađivači u vazduhu, vodi i zemljištu – teški metali, kao što je živa, ili toksična jedinjenja, kao što je PCB ( polihlorisani bifenil) i dioksini, mogu takođe naći put do hrane.

Samo zbog toga što se ovakve supstance nalaze u hrani u tragovima, ne znači da su štetne
. Rizik po zdravlje ne zavisi samo od toksičnosti supstance, već i od stepena i vrste izloženosti. Takođe, protiv zagađivača koje ne možemo da izbegnemo, naše telo razvilo je jake preventivne mehanizme za detoksikaciju.

BPA

Hemikalija Bisfenol A ili BPA je uzrokovala povećan oprez kada su u pitanju pakovanja za hranu i piće. BPA se koristi za pravljenje plastične ambalaže za vodu i da bi se obložila unutrašnjost konzervi. Ako želite da ograničite izloženost ovoj supstanci, dovoljno je da birate flašice za bebe koje ne sadrže BPA, koristite manje konzervirane hrane i izbegavate plastičnu ambalažu za podgrevanje u mikrotalasnoj peći.



Transmasti

Transmasti se koriste da poboljšaju i produže vek trajanja prehrambenih proizvoda. Pronađene su u prženoj brzoj hrani i prerađevinama napravljenim sa margarinom.


Brojne studije pokazuju da transmasti povećavaju nivo LDL holesterola, a smanjuju HDL (“dobrog”) holesterola, povećavaju rizik od srčanog udara, bolesti srca i moždanog udara, a doprinose i povećanju zapaljenja, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.



(Tanjug)



_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Da li su veštački sastojci štetni? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon