www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Od infekcije izazvano virusom Zapadnog Nila umrlo 10 ljudi
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>

Datum registracije: 11 Mar 2008
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 25, 2013 3:20 am    Naslov poruke: Od infekcije izazvano virusom Zapadnog Nila umrlo 10 ljudi Na vrh strane Na dno strane

Od infekcije izazvano virusom Zapadnog Nila,preminulo do sada 10 ljudi

Zvanično su prijavljena 82 slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, a od tog broja njih 56 je imalo kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Preminuli ljudi bili su stariji od 50 godina i hronični bolesnici, sa teritorija Rume (jedan), Temerina (jedan), Vlasotinca (jedan) i sedmoro sa teritorije grada Beograda.

Zarazu prenose komarci i njeno širenje je moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše je zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca.

Prema dosadašnjem iskustvu, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih u avgustu i septembru, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije.

Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.

cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 09, 2013 5:26 am    Naslov poruke: Širi se virus Zapadnog Nila Na vrh strane Na dno strane

Širi se virus Zapadnog Nila

Beograd - U našoj zemlji je dosad registrovano 29 obolelih od virusa groznice Zapadnog Nila, a novi slučajevi se mogu očekivati sve dok ima komaraca.

"Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović - Batut' potvrdili su da je 23 obolelih registrovano na teritoriji Beograda, dvoje su iz Smedereva, a ostali su iz Rume, Pančeva, Valjeva i Temerina", rekla je danas Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u institutu dr Bojana Grgić.

Ona je istakla da, među 29 obolelih koji su se u julu i avgustu lečili ili leče od zaraze virusom groznice Zapadnog Nila, njih 27 je imalo tešku kliničku sliku, sa dijagnozama encefalitisa (upale mozga), meningitisa (zapaljenja moždane opne) ili meningoencefalitisa i da je dvoje umrlo.

"Teža klinička slika javlja se češće kod osoba starijih od 50 godina, naročito ako su prisutna hronična oboljenja. Imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolesti", rekla je dr Grgić.

Ona je izjavila da su 24 obolela u Srbiji bila starija od 50 godina, a 17 je imalo i teže hronično oboljenje.

Navodeći da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima putem kontakta, ona je dodala da groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i da bolest kod oko 80 odsto inficiranih protiče bez tipičnih simptoma.

(Izvor: Tanjug)

cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 10, 2013 3:20 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PROČITAJTE: Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila!

Virus Zapadnog Nila najčešće se prenosi preko zaraženih komaraca, a kod ljudi se manifestuje kroz simptome slične gripu: groznicu, encefalitis (upalu mozga), ili meningitis (upalu moždanih ovojnica).

Ovaj virus je potvrđen i kod više od 300 vrsta ptica
. Premda neke od ptica, naročito vrane, gavrani, svrake i vrapci često umiru nakon infekcije, većina ptica preživi.

Nema dokaza o tome da ljudi mogu da obole direktno od kontakta s mrtvim ili zaraženim pticama. Svi do sada potvrđeni slučajevi bolesti kod ljudi, nastali su nakon uboda zaraženim komarcima. Međutim, ne preporučuje se kontakt golim rukama sa leševima mrtvih ptica.

U slučaju da pronađete mrtvu pticu na vašem balkonu ili dvorištu preporučuje se da koristite rukavice ili plastičnu vreću za uklanjanje.

Konzumacija ptičjeg mesa nije opasna. Nema dokaza da ovakvo termički obrađeno meso i proizvodi mogu preneti bolest na ljude.

Od bolesti se može zaštititi redovnom dezinsekcijom i primenom sredstva protiv komaraca, što je najbolja prevencija od dobijanja bolesti.

Ne postoji odobrena vakcina za zaštitu od ove bolesti kod ljudi
, iako se u svijetu intenzivno radi na njenom razvoju.

Sa Veterinarskog fakulteta preporučuju i da ukoliko nakon uboda komarca dobijete visoku temperaturu, ili neki neočekivani zdravstveni poremećaj odmah posetite porodičnog lekara.

Preporučuje se i da se u naseobinama sa konjima sprovede pojačana i intenzivna dezinsekcija objekata radi uklanjanja zaraženih komaraca.

Neophodno je razmotriti i potrebu vakcinacije konja (za koje postoji razvijena vakcina).

Rizici od izlaganja virusu mogu se smanjiti u sezoni transmisije virusa (od juna do novembra) izbegavanjem kretanja u područjima velike gustine komaraca, korišćenjem zaštitnih sredstava (insekticida), i svih drugih oblika fizičke zaštite od uboda komaraca.

Higijena okoline i sve mere koje smanjuju izloženost komarcima značajno će smanjiti rizike za prenos bolesti.

(Telegraf.rs)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Od infekcije izazvano virusom Zapadnog Nila umrlo 10 ljudi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon