www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

TELEPATIJA: Doktori razgovarali s čovekom u komi!
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>

Datum registracije: 11 Mar 2008
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Pon Avg 19, 2013 6:39 am    Naslov poruke: TELEPATIJA: Doktori razgovarali s čovekom u komi! Na vrh strane Na dno strane

TELEPATIJA: Doktori razgovarali s čovekom u komi!

LONDON - Kanađani našli način da razgovaraju s ljudima u komi.
Pacijent koji je u komi već 12 godina dobio je svoj glas zahvaljujući novom sistemu koji su smislili naučnici s Univerziteta Zapadnog Ontarija u Kanadi, o čemu je Kurir već pisao.

Oni su koristili funkcionalnu magnetnu rezonantnu tomografiju (FMRI) kako bi pratili aktivnost mozga pacijenta koji nije reagovao ni na kakve stimulanse i postavili mu niz pitanja. Dok je bio pod skenerom, pacijent je odgovarao na niz pitanja, poput „Da li si u bolnici?“, koncentrišući se na jednostavne odgovore - da i ne. Na taj način pacijent je saopštio da zna kako se zove i da je svestan toga da je u bolnici u tom trenutku.

- Nova tehnika omogućava komunikaciju sa nekim pacijentima za koje se verovalo da su u vegetativnom stanju - kaže Edrijan Oven, član tima kanadskih naučnika.

Zahvaljujući tom sistemu, lekari će moći da saznaju ko je od njih svestan, a ko nije, i to brže i pouzdanije, dok će kod onih koji su svesni ispunjavanje njihovih potreba biti mnogo lakše.

U dve odvojene posete bolnici, s razmakom od pet meseci, istraživači su uspeli da komuniciraju s pacijentom i otkrili su da je svestan svog okruženja, što znači da može da održi tok misli i vodi bogat mentalni život.

- Često se dešava da posle ozbiljne povrede mozga pacijenti izgube sposobnost fizičkog reagovanja. Kad gledamo ili govorimo takvom pacijentu, mi ne znamo da li on može da nas razume i da li ima svest o svom stanju - kaže Lorina Naci, vođa istraživanja.

Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> TELEPATIJA: Doktori razgovarali s čovekom u komi! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon