www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Skuša, tuna, pastrmka
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Ned Jul 14, 2013 3:41 am    Naslov poruke: Skuša, tuna, pastrmka Na vrh strane Na dno strane

Skuša, tuna, pastrmka

Skuša, tuna, pastrmka su izvor prirodnih masnih kiselina omega-3. Brojne studije su pokazale da njihovo redovno jedenje smanjuje srčane udare, a sprečava i recidiv infarkta.


Skuša pripada grupi plavih riba. U proseku je dugačka I do 20cm, najkrupnije skuše mogu biti teške i preko 3kg. Najčešće je rasprostranjena Po severnim morima, ima je i u Jadranskom moru, gde je jedno vreme bila pred istrebljenjem, a može se naći i u jednom delu Tihog okeana. Hrani se sitnim ribama.



Sama Po sebi spada u izetno kvalitetne namernice zbog velikih količina masti i proteina, Ali se preporučuje skuša iz severnih mora.
Obiluje omega-3 kiselinama, za koje je dokazano da sprečavaju kancerogeno dejstvo. Izuzetno je blagotvorna za srce i posebno se preporučuje trudnicama. Bogata je fosforom I magnezijumom.




Tuna

Engleski naziv: tuna; Latinski naziv: Thunnus spp.;

Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina, minerala I vitamina B kompleksa, a poznata je i po izvoru esencijalnih omega-3 masnih kiselina.



Energetska i nutritivna vrijednost


Energetska vrijednost 100 g svježe tune sa žutom perajom iznosi 108 kcal / 452 kJ, od toga sadrži 23% proteina i 0,9% masti.

Od minerala svježa tuna sadrži kalij (444 mg), fosfor (191 mg), magnezij (50 mg), selen (36,5 μg), kalcij (16 mg), željezo (0,7 mg), cink (0,5 mg), bakar (0,06 mg) i mangan (0,02 mg).

Od vitamina svježa tuna sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,4 mg), riboflavin (0,05 mg), niacin (9,8 mg), pantotensku kiselinu (0,75 mg), vitamin B6 (0,9 mg), kolin (65 mg), vitamin B12 (0,5 μg), vitamin E (0,5 mg).

Tuna sadrži i omega-3 masne kiseline, u 100 g svježe tune nalazi se 0,2 g DHA (dokosaheksaenoična kiselina) i 0,04 g EPA (eikosapentaeoična kiselina).




Ljekovitost

Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B kompleksa, a poznata je i po izvoru esencijalnih omega-3 masnih kiselina.

Proteini su u tuni vrlo kvalitetni, sadrže obilje esencijalnih aminokiselina. Lako su probavljivi i odgovaraju ljudima svih dobi, a uz to tuna ima manje masnoće od govedine, peradi ili svinjetine.

Tuna se, osim u svježem ili zamrznutom obliku, najčešće kupuje konzervirana u ulju ili vodi.

Tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, u koje se ubrajaju EPA (eikosapentaeoična kiselina) i DHA (dokosaheksaenoična kiselina). Ljekovito je djelovanje omega-3 masnih kiselina predmet brojnih znastvenih radova.

Najviše se ispitivanja bavilo pozitivnim učinkom na zdravlje srčano-krvožilnog sustava. Utvrdilo se da mogu sniziti rizik od srčanih oboljenja, poboljšati ritam srca i reducirati rizik od drugog srčanog udara jer smanjuju mogućnost stvaranja ugrušaka u arterijama (najčešći uzročnik srčanog udara). Poboljšavaju omjer dobrog, HDL kolesterola i lošeg, LDL kolesterola, njihov nepovoljan omjer utječe na povećen udio triglicerida u krvi. Visok je udio triglicerida jedan od rizičnih faktora metaboličkog sindroma, a ostali su faktori visok krvni tlak, visok šećer u krvi, povećana težina i nizak udio HDL-a. Redovito konzumiranje kozervirane, pečene ili kuhane tune, ali ne i pržene, može utjecati i na sniženje rizika od moždanog udara.



Na zdravlje srca povoljno utječe i vitamin B6 koji snižava razinu homocisteina koji ima štetno djelovanje na stijenke arterija, a i rizični je čimbenik ateroskleroze.

Studija Međunarodnog društva za istraživanje masnih kiselina i lipida otkrila je da omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji tjelesne težine i poboljšavaju odgovor tijela na inzulin tako što potiču izlučivanje leptina, hormona koji regulira unos hrane, tjelesnu težinu i metabolizam, a izlučuje se u masnim stanicama.

Pozitivno djelovanje omega-3 masnih kiselina na kognitivne funkcije također je dobro istraženo. Ispitivanje objavljeno u stručnom časopisu Archives of Neurology pokazuje da osobe s visokim udjelom DHA i EPA u krvi imaju manji rizik pojave Alzheimerove bolesti i starosne demencije.

Rezultati studije objavljene 2008. godine u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da konzumiranje ribe povoljno djeluje na raspoloženje i ublažava simptome depresije zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina.

Konzumiranje ribe pomaže i kod ublažavanja upalnih procesa, naime nedavno je identificirna mast resolvin koja nastaje iz EPA.

Tuna je osim toga bogata i selenom, sastavnim dijelom antioksidansa koji pomaže u održavanju zdravlja jetre. Selen također pomaže u sprečavanju raka i srčanih oboljenja.

Manji je broj studija pokazao da konzumiranje ribe pomaže u zaštiti organizma od poznatih oblika raka.

Ljekovito djelovanje obuhvaća i zdravlje očiju. Naime, ljekoviti sastojci pomažu u zaštiti od makularne degeneracije i djeluju na smanjenje rizika od sindroma suhih očiju.




Tuna - čuvarica vašeg zdravlja

Riječ je o morskoj ribi,nutritivno vrlo bogatoj ribi,o dobrom izvoru proteina,minerala I vitamina B kompleksa,a poznata je I Po izvoru omega-3 masnih kiselina.
Najviše se ispitivanja tune bavilo njenim pozitivnim učinkom na zdravlje srčano-krvožilnog sustava. Utvrdilo se DA može sniziti rizik do srčanih oboljenja,poboljšati ritam srca I reducirati rizik do drugog srčanog udara.

Koje su ribe najzdravije Haringa, tuna pa skuša.Uskoro počinje vreme posta kada većina nas u jelovnik svrsta ribu. U kojoj ribi se nalazi najveća količina dragocenih omega-3 masnih kiselina, otkriva bečki professor Hademar Bankhofer. Apsolutno najbolja riba jeste i ostaće haringa. Ova ukusna riba iz Severnog mora može da se pripremi I jede na mnoge načine. Njen sadržaj belančevina protiv stresa I za imunitet je doduše samo prosečan, međutim, njen udeo omega-3 i omega-6 masnih kiselina je vrhunski. S druge strane nije baš sredstvo za mršavljenje, jer u 100 grama sadrži 233 kilokalorije. Riba koja će vam pomoći u mršavljenju je tunjevina koja u 100 grama sadrži 76 kilokalorija. Ona nas snabdeva značajnom količinom belančevina i time je idealna za ljude pod stresom.Na rang-listi najzdravijih riba na trećem mestu nalazi se skuša koja je ranije važila za ribu za siromahe. Ova ukusna riba je as 182 kilokalorije i visokim udelom omega-3 masnih kiselina idealna riba za zdrav krvni pritisak, jer proteini skuše čine krvne sudove elastičnim. Ostale ribe koje podstiču zdravlje su nekalorična legbaba, crni bakalar, list, losos, grgeč. Sve ove ribe nam pružaju dragocene belančevine koje se nadaleko bolje vare do ribljih belančevina. Riblje belančevine sadrže onu kombinaciju amino-kiselina koje su potrebne za izgradnju naših mišića.




Pastrmka

Pastrmka sadrži vitamin b koji je najbolji prirodni antidepresiv

Loše raspoloženje, depresija, stres, napetost i nervoza najčešće su posledice brzog tempa života, ali mogu da budu i posledica nepravilne ishrane.

Mnoge namirnice poseduju sastojke koji popravljajuraspoloženje, podstiču lučenje hormona sreće i zadovoljstva.

Pastrmka ne samo što je veoma ukusna i zdrava, već je dokazano da je odličan saveznik u borbi sa lošim raspoloženjem. Sadrži vitamin b, koji je najbolji prirodni antidepresiv.




Pastrmka čuva srce,Preporučuje se dijabetičarima i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Pastrmka je niskokalorična i sadrži malo natrijuma (40 mg u 100 g) pa štiti od kardiovaskularnih tegoba.



_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Skuša, tuna, pastrmka Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon