:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Vino - Za bolji rad pluća
Istraživanje sprovedeno u Holandiji otkriva povezanost umerene konzumacije vina, naročito crvenog, i poboljšanja plućne funkcije.
Portal Gastro prenosi da se pozitivni učinak vina pripisuje resveratrolu, prirodnom polifenolu koji se u velikim količinama nalazi u crvenom vinu.
Rezultati istraživanja su pokazali povezanost uzimanja resveratrola i većih plućnih volumena, kao i smanjenja rizika od suženja disajnih puteva.
Na temelju svih dosadašnjih sprovedenih istraživanja čini se da umerena konzumacija vina ima pozitivni učinak na plućnu funkciju, a korišćene doze resveratrola iz epidemioloških istraživanja odgovaraju onima koje se mogu postići umerenom konzumacijom vina.
Sastojak crnog vina čuva srce
Resveratrol, supstanca izolovana iz ljuske grožđa, ima pozitivan uticaj na zdravlje srca, posebno kod ljudi koji pate od viška kilograma!
Studija je sprovedena na 28 gojaznih osoba sa prosečnim indeksom telesne mase 33,3. Istraživanje je trajalo šest nedelja pri čemu su ispitanici bili podeljeni u dve grupe. Jedna je uzimala dodatke ishrani resveratrola, dok je druga grupa dobijala placebo.
Uzimanjem resveratrola u obliku dodataka ishrani od 75 miligrama dnevno došlo je do poboljšanja protoka krvi za 23 odsto, na principu širenja krvnih sudova. Najjači uticaj uočen je odmah nakon uzimanja dodataka ishrani pri čemu je došlo do poboljšanog protoka krvi, vazodilatacijom od 35 odsto.
Autori studije objašnjavaju da pozitivan učinak resveratrola leži u njegovim antioksidativnim i anti-fungalnim svojstvima, pozitivno utičući na sistem za cirkulaciju, tako da se može preporučiti kao potencijalna terapija za prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod gojaznih osoba.
(Telegraf.rs / Ordinacija.hr)
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|