:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Šta ako vas ubode krpelj?
Detaljnim istraživanjem krpelja u Srbiji bavi se Vojnomedicinska akademija u Srbiji, piše Potrošač.
Pitate se da li je poželjno da uljeza pre date na analize kako bi se otklonile sumnje na prisustvo bakterije “borelija burgdorferi”, uzročnika lajmske bolesti.
Republički fond za zdravstvenu zaštitu nije svrstao uslugu pregleda krpelja u osnovnu zdravstvenu zaštitu, već u dopunsku koja se naplaćuje.
- U Institutu za epidemiologiju naše ustanove moguće je ga odstraniti, a ukoliko pacijent dođe sa uputom, uklanjanje se dodatno ne naplaćuje, pošto cena ulazi u uslugu pregleda lekara specijaliste koju pokriva fond. Ukoliko nema uput, onda mora da plati punu cenu koja iznosi 540 dinara – navode na VMA.
Dodatna analiza koju pacijent traži na sopstveni zahtev košta 650 dinara.
U toku sedam meseci koliko traje sezona krpelja (od aprila do oktobra) u Institutu za epidemiologiju VMA dnevno se u proseku obradi između 30 i 70 pacijenata i pregleda od 20 do 50 krpelja.
(Telegraf.rs/ Izvor: Potrošač)
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|