:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Ovako izgleda gips budućnosti
Nova generacija gipsa za imobilizaciju i zarastanje slomljenih kostiju delo je novozelandskog pronalazača Džejka Ivila s Velington univerziteta. Koristeći se rendgenskim zracima i 3D slikama kostiju svojih pacijenata u odnosu na tačku preloma, on je kreirao prototip individualizovanog gipsa nazvanog Cortex.
Kompjuterski program određuje optimalan oblik gipsa, s nešto gušćom podrškom oko samog preloma. Za razliku do tradicionalnog gipsa, novi model dozvoljava koži da diše, savršeno je prilagođen ruci, a i dovoljno je tanak da stane ispod rukava. Ono što je najvažnije, korisnik “Cortex” gipsa može potpuno normalno da se kupa. Takođe, Ivilov izum je biorazgradljiv, tako da nimalo ne šteti životnoj sredini.
- Uprkos svom krhkom izgledu, Cortex je izuzetno jak i izdržljiv, tako da predstavlja revoluciju u rehabilitaciji nakon loma kostiju – tvrdi Ivil.
Cortex gips
Cortex gips
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|