:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Oprez u kuhinji : Deset vrsta hrane koje mogu da vas otruju
Postoje namirnice koje imaju kako svoju ukusnu i zdravu, tako i otrovnu stranu. Usled nepažnje mogu da budu fatalne po vaše zdravlje. Reč je o vrlo osetljivim vrstama hrane prilikom čije pripreme bi čovek trebalo da otvori četvore oči. Zato, ukoliko se nađete u “okršaju” sa ovim namirnicama, povedite računa o tome kako ćete ih servirati u tanjir. Evo o kojim “trovačima” je reč.
Gljive ako berete sami, ne zaboravite da je oko pet odsto njih otrovno. Vodite računa.
Rabarbara je otrovna jerzeleni listovi ove biljke sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli da dobijete kamen u bubregu, a ako pojedete veću količinu, ishod može biti koban
Pasulj sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sistema, slično kao antitela kod ljudi. Samo tri nekuvana zrna pasulja mogu da izazovu povraćanje i proliv.
Jabuke odnosno njihove koštice sadrže cijanid. Ako ih pojedete u većim količinama, možete da povraćate.
Paradajz jer peteljka, list i zeleni deo na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može da se koristi u kontroli štetočina.
Krompir kada je zelen, sadrži veće količine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slučajevi su retki, ali su ipak zabeleženi.
Trešnje koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste da povraćate, imate poteškoće s disanjem, pa čak i usporavanje rada bubrega
Muškatni oraščić poznati halucinogen. Može da dovede do specifične psihoze koja je povezana s osećajem sigurne propasti.
Fugu riba japanski specijalitet može da dovede do paralize i smrti. Kuvari treniraju dve do tri godine da bi naučili da je pripremaju.
Brazilski oraščići hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti, čak 1.000 puta veća koncentracija radijuma nego u nekoj drugoj hrani.
(T.M./mojezdravlje.)
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|