:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kad postavimo pitanje šta je to cigareta, dobicemo razlicite odgovore u zavisnosti da li odgovaraju pušaci ili nepušaci. Jednostavno ceo svet se podelio u dva tabora, oko te male, uvijenom hartijom, stvari. Jedni su za, a drugi protiv. Neutralnih gotovo da nema.
A sve više je cigareta koje se dime, i sve više zabrana protiv njih. Mladima ona znaci ulaznicu u svet odraslih. Krajem 60-tih, prva se palila posle prvog seksualnog odnosa (gledali smo u yu filmu "Bal na vodi") i dovoljno je bilo pojaviti se u društvu sa cigaretom, znalo se da je "mrak" skinut.
Danas, prva se pali mnogo ranije od nastanka polne zrelosti, još u osnovnoj školi. U glavama mladih ona znaci mnogo više od zagušljivog dima koji im nadražuje pluca i peku oci. Ona znaci prijem u društvo, stavljanje u isti ravnopravan položaj sa drugim.
A i samo to društvo mladih pušaca je obavijeno velom tajne, mistifikovano. Jer na skrovitom delu, na velikom odmoru, pale se cigarete, obazrivo, da slucajno ne bi bili otkriveni od nastavnika ili drugih, jer rade zabranjenu stvar. Po prvi put krše smernice svojih roditelja, po prvi put novac za užinu troše na cigarete, po prvi put osecaju da odlucuju sami. Po prvi put u njima se javlja duh buntovnika.
Da li zbog nedovoljne kontrole roditelja ili citavog društva, tek mladi se okrecu ka cigareti, odvajajuci se od ostalih, pokazujuci da su sposobni da sami "odlucuju". Da li je odluka prava lli ne, to je drugo pitanje.
Kasnije cigareta postaje neotudivi deo nas, vezana neraskidivim vezama pali se još dok ne otvorimo oci, na wc šolji, uz kafu... Poboljšava nam socijalni život (cuveno pitanje: "Imate li vatre?" i da izgleda kao reklama "mnogi su se tako smuvali". Cigareta nam zapošljava ruke kad ne znamo šta cemo sa njima, palimo je kad razmišljamo i kad ne, kad smo srecni i nesrecni, u društvu i kad smo sami, pre i posle rucka, pre spavanja, dok gledamo film, slušamo muziku, šetamo,... Nekada je bio (a negde i sada) odlican izgovor za zabušavanje na poslu, cuveno: "evo, sad cu, samo da ispušim cigaretu."
I svi se klanjaju pred Njenim Velicanstvom Cigaretom. Normalno da
niko ne sme da vas prekida dok pušite. Sa cigaretom u ustima, kontrolišete situaciju, jer za sve što traže od vas, možete reci: "Sacekajte samo da završim" ponosno pokazujuci na cigaretu i tu je kraj.
Prvo što proverimo kad negde krenemo- da li su tu cigarete? Prvo što pušac kupi ujutru, nisu hleb i mleko, vec cigarete. Sve može, ali za cigarete MORA da ima. I tako verno služimo njoj, CIGARETI, nesvesno joj podredujuci život.
|
|
|
|
|
|
POZNATI UBICA - CIGARETA
Pronadeno je da svaka cigareta sadrži preko 4000 razlicitih sastojaka, i da nijedan nije koristan za ljudski organizam.
Duvanski dim se sastoji iz dve faze: gasne i partikularne (cesticne). Najviše neželjenih efekata u gasnoj fazi prouzrokuju CO, CO2, AZOTNI OKSIDI, NH3,ugljovodonici koji isparavaju, alkoholi, aldehidi i ketoni. Neki od njih snažno koce pokrete, a drugi dovode do nadražaja disajnih puteva. Prtikularna faza
sastoji se od NIKOTINA, KATRANA I VODE.
Najopasniji od svih njih su nikotin, katran i CO. Tu se još nalazi i radioaktivni polonijum i nikal koji mogu dovesti do raka pluca. Nikotin, koji se inace izjednacava sa cigaretom, vrlo brzo se apsorbuje u organizam, bilo putem pluca ili kože. U organizmu se brzo inaktiviše ili izluci mokracom. Sa popušenom cigaretom ubacuje se 0,3-1 mg nikotina, uzrokujuci srcane tegobe (ubrzan srcani rad, blagi povišen pritisak, ubrzano disanje, inhibira osecaj žedi, smanjeno izlucivanje mokrace,...), a kod gladnih osoba povecava se nivo šecera u krvi. Može se javiti uznemirenost, premor i povracanje.
BOLESTI
Mnoga koplja se lome oko toga da li cigareta uzrokuje bolest ili ne. Pušaci su zagovornici teorije da cigareta ne uzrokuje bolest, više nego druge stvari iz našeg okruženja. Navode bezbroj primera njihovih bližnjih koji su pušili 50 i više godina i doživeli duboku starost.A evo šta kaže nauka.
|
|
|
|
|
|
VOLITE LI RIZIK
Ono što je jasno je da pušenje dovodi do brojnih neželjenih efekata
a najvažniji od njih su: akutni i hronicni bronhitis, arterioskleroza, cir na
želudcu ili duodenumu, bolesti srca,... Oko 50 % pušaca umire od bolesti koje su povezane sa pušenjem. Po podatcima SZO, sa popušenom cigaretom skracujemo život za 5.5 minuta. Pomnožite to sa brojem popušenih cigareta dnevno ili godišnje. Lepa cifra.
Pri tome rizik za pojavu bolesti nije isti kod svih pušaca. Zavisi od
navika pušaca, od inteziteta pušenja, kao i drugih faktora rizika (gojaznost, hipertenzija, ishrana,...). Oko polovine pušaca umire od kardivaskuiarnih bolesti. Imaju oko 29x vecu šansu da dobiju infarkt miokarda, narocito mlade osobe. Pušaci su na vrhu liste za naprasnu smrt, moždani udar i nestabilnu anginu pektoris. Rak bronha 10x je cešci kod pušaca, i proporcionalan je broju popušenih cigareta. Rizik zavisi i od dubine inhalacije, kao i vremena pocetka pušenja.
Sa prestankom pušenja rizik se smanjuje, ali nikad ne nestaje.
Pušenje najcešce dovodi do oštecenja disajnih organa i praceno je
kašljem i povecanom sekrecijom. Pušaci cešce obolevaju od cira na želudcu i duodenumu, kod kojih cir teže zarasta i cesto recidivira.
|
|
|
|
|
|
PASIVNO PUŠENJE
Osnovno pravo svakog coveka je pravo na izbor i pravo na slobodu. Pušacima su oba prava zagarantovana (mada u poslednje vreme u mnogim državama ta prava im se sve više smanjuju), a šta je sa nepušacima? Da li su njihova prava ugrožena? Da li oni imaju prava na izbor? Da li dete u majcinoj utrobi može da bira?
Upravo u kršenju osnovnog demokratskog prava leži osnovna opasnost. Jer, pušaci ako i izaberu put rizka, rizikuju sopstveno zdravlje, dok nepušacima je sve to nametnuto. Oni kao da nemaju prava na izbor, a zdravlje im je isto tako ugroženo kao i pušacima. Pasivni pušaci povecavaju rizik nastanka infarkta miokarda za oko 2x, cešce se javljaju i druge bolesti pušenja kao što su rak pluca, hronicni bronhitis, bronhijalna astma, cir na želudcu i duodenumu.
Nauka kaže jedno, vaš izbor može biti drugaciji. Ipak to je vaše zdravlje. Ali i drugi imaju pravo na izbor, na primer deca... Moramo biti odgovorni bar prema njima, ako nismo prema sebi. Jer oni imaju pravo na zdravu sredinu, zdravo okruženje. Treba svima da bude jasno da sloboda pušaca treba da se završava tamo gde pocinje sloboda onih koji ne žele da puše.
autor: dr N. Čikiriz
Da li pusite, koliko pusite i da li ste ikad pokusali da prekinete sa pusenjem???? Da li vam je to uspelo?????
|
|
|
|
|
|
ja ne pusim vec 20 godina..prestala sa trudnocom prvog sina...nije mi bilo tesko da stanem...i nikad mi nije bilo zao zbog toga...moj muz je prestao da pusi u isto vreme....sve se moze kad se hoce...al kad se stvarno hoce.....
sad pokusavam da vaspitam decu da budu ne pusaci....za starijeg sam do sad uspela...za ovog mladjeg videcemo.....
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
ja nisam nikada pusio a nemam namjeru ikada budem pusio cigare
|
|
|
|
|
|
Pero Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 07 Sep 2002 Poruke: 19 Mesto: Backi Petrovac
|
|
Pa prosecno 1/2 pakle na dan....To je prosecno, a desava se da bude i 1.5 pakle na dan a i 2-3 cigare na dan....
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Pusim 2 kutije dnevno...smrc
Pluca su mi ko odzak gotovo...
Pokusala sam da prestanem ,ali kad sam shvatila da je pusenje prava stvar digla sam i ruke i noge i ostala na pusenju
|
|
|
|
|
|
Manhattan Psycho Killer
|
Godine: 47
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 4031 Mesto: ...where the wild roses grow!
|
|
Long live Pall Mall!
...a od pušenja još niko nije umro (mislim, to je samo fama)...sve u svemu, pušim - ne brojim...
|
|
|
|
|
|
niko_kao_Bane Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 3231 Mesto: tako blizu, a tako daleko
|
|
ni do sada ni od sada
|
_________________ O, nikad kao Bane, nikad, nikad kao Bane, nikad
Nikad kao Bane, nikad, nikad, nikad kao Bane
Nikad, nikad kao Bane, nikad, nikad kao Bane
Nikad, nikad kao Bane, nikad, nikad, nikad kao Bane |
|
|
|
|
FANATIC-NS PARTY MAN
|
Godine: 47
Datum registracije: 18 Jul 2004 Poruke: 979 Mesto: Novi Sad
|
|
Najvece djubre koje covek moze u usta da stavi je cigara.
Ne mogu da shvatim kako ljudi mogu da imaju slab karakter i da postanu pusaci.
Ja sam u osnovnoj skoli probao cigare,pusio neko kratko vreme i bacio to djubre zauvek.
|
|
|
|
|
|
zvoncica Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 05 Sep 2004 Poruke: 3839
|
|
Pusim,al kad bih prestala uvek bi se pitala gde cu sa rukama onda hehe Ko pusi umrece,ko ne pusi umrece-isto ti dodje...
|
_________________ zvoncic@
Najvrednije i najlepse stvari na svetu ne mogu se videti ili dodirnuti.One se mogu samo osetiti srcem!!! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|