:: |
Autor |
Poruka |
klinka Odomaćeni član
|
Datum registracije: 27 Apr 2005 Poruke: 1120
|
|
Bok,
Zna li netko kako pripremiti tufahije???Bas su mi fineee...
Hvala !
|
|
|
|
|
|
dario78 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 46
Datum registracije: 06 Feb 2005 Poruke: 65 Mesto: Ljubljana
|
|
Sastojci
5 jabuka (delises)
500 g vanilin secera
0,5 l vode
1 kesica vanilin secera
0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
150 g secera
100 g oraha
50 g badema
1 limunova kora
Nacin pripremanja
Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta.
Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera.
Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne.
Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti.
iskreno receno, nisam ih jos pravio ali mislim da cu ih uskoro
|
_________________
Poslednja prepravka: dario78 datum Sre Apr 27, 2005 9:02 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
klinka Odomaćeni član
|
Datum registracije: 27 Apr 2005 Poruke: 1120
|
|
Hvala lijepa...
|
_________________ Lutka od krvi bez trunke ideje... |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
evo jos jednog recepta pa ti vidi koji ti vise odgovara
TUFAHIJE
10 jabuka nakiselih,1 kg.šećera,200 gr. prženih badema,šlag.
Jabuke oljuštiti,izdubiti i kuvati u ušpinovanom šećeru.
Voditi računa da se ne raskuvaju.Kada se ohlade puniti ih filom:pomešati mlevene bademe i šlag.
Odozgo svaku ukrasiti sa šlagom
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
*jovance* Veštica
|
Godine: 38
Datum registracije: 21 Feb 2005 Poruke: 1952 Mesto: los angeles, socal
|
|
Tufahije
Sastojci:
# 1 kg kiselijih jabuka
# 1,5 dl isjeckanih oraha
# Zaljev:
# 0,5 kg secera
# 4 dl vode
# 3 dl slaga
Priprema:
Oguli jabuke i izvadi im sredinu.Kuhaj zaljev oko 10 minuta.Zatim u njega stavi jabuke i kuhaj ih 10 minuta dok ne omeksaju. Jabuke vadi iz zaljeva ,slazi na vecu tacnu i pusti da se ohlade. Za to vrijeme izmjesaj orahe sa zaljevom i puni s tim jabuke .Ukrasi slagom.
|
|
|
|
|
|
zilika Banovan! Veštica sa bičem
|
Godine: 40
Datum registracije: 10 Nov 2004 Poruke: 19331 Mesto: na brdovitom balkanu,izmedju istoka i zapada,tamo gdje narod voli da puca i jedan drugog da napada..
|
|
a sto je slatki kajmak?
|
_________________ :macka: mos me pljuvat,slobodno pljuj...al pred mnom imas tremu,ja sam broj jedan za tebe pi*** ovdje u svemu |
|
|
|
|
BabyG Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 20 Jun 2005 Poruke: 4980 Mesto: ...caught in the heart of an angel...
|
|
Sastojci
6 jabuka
12 žlica mljevenih oraha
6 žličica šećera
6 žličica maslaca ili margarina po
želji
6 žlica tučenog vrhnja
6 žlica mlijeka
višnje ili čokolada za ukras
1/2 l vode
1/2 kg šećera za sirup
Priprema
Jabuke ogulite, pažljivo im izdubite sredinu i skuhajte u šećernom sirupu. Pazite da se ne raskuhaju. Oprezno ih izvadite i pustite da se ohlade. U međuvremenu zavrijte mlijeko sa šećerom, maknite s vatre i umiješajte orahe. U hladnu smjesu dodajte izrađeni maslac. Maslac se može i izostaviti. Punite jabuke, ukrasite ih vrhnjem, višnjama i/ili čokoladom i poslužite.
|
_________________ ~*Ode noć, još uvijek imam istu moć da do tebe mogu doć, samo pružim dlan od morske vode slan zlatnim prahom začaran, da uđe tiho u tvoj san i nježno te budi kao kad te ljubi...*~
|
|
|
|
|
ivajan73 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 30
|
|
TUFAHIJE
SASTOJCI: 5 jabuka, 500 g šećera, 500 ml vode, 1 kesica vanilin šećera, 250 ml slatke pavlake, 150 g šećera, 100 g oraha, 50 g badema, limunova kora
NAČIN PRIPREME: 500 ml vode, 500 g šećera, i kesicu vanilin šećera stavite u posudu i kuhajte. Jabukama iz sredine povadite sjemenke i srce, ogulite ih, stavite u posudu sa šećerom i kuhajte dok ne omekšaju (oko 10 min). Sklonite sa vatre, izvadite jabuke i ostavite ih da se ohlade. Slatku pavlaku, mljevene orahe, bademe, struganu limunovu koru i šećer dobro izmiješajte i tom smjesom napunite jabuke. Ukrasite šlagom, trešnjom ili džemom. Ohladite u frižideru i servirajte.
|
|
|
|
|
|
handzic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 23 Maj 2007 Poruke: 11 Mesto: tuzla
|
|
Havana torta
Potrebno je :
Kore od bjelanaca:
6 bjelananaca
300 g secera
80 g mljevenog ljesnjika( prije ga malo preprziti)
3 g cimeta
Od ove smjese se ispeku tri kore.
Fil:
70 g secera
25 g zelatina (moze u prahu, moze u listicima)
2 g cimeta
1,25 dl soka od tresanja
1.25 dl mljeka
4 zumanca
300 g slatke pavlake
Kora za podlogu:
200 g brasna
70 g secera
130 g margarina
1 jaje
1 kasikica praska za pecivo
Priprema:
Kore od bjelanca: Bjelance i secer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene ljesnjake. Na namazanom i brasnom posutom plehu ispeci 3 okrugle kore. Za one koji nisu bas vicni da smjesu raspodjele na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, mogu da svaku koru posebno mute od po 2 bjelanjka, 110 g secera, 25 g mljevenih ljesnjaka i 1 g cimeta( jedna mala kasikica) i tako tri puta. Kore kad se peku treba da se peku na jako slaboj vatiri tako da se vise suse nego sto se peku.
Fil: Zelatin staviti u sok od tresanja, dodati cimet i secer( ako je zelatin u listicima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i staviti da prokuha u stalno mjesanje. Istovremeno u drugu serpu staviti mljeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje. Sastaviti zele i mljeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut uz stalno mjesanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umucen slag ili slatko vrhnje i sve dobro izmjesati ali ne mikserom vec rucno.
Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste velicine kao sto su vam kore od bjelanca. Ispeci koru i kad se malo prohladi premazati je sa dzemom od sipka.
Tortu je najbolje filovati u kalupu i to ovim redom. Prvo staviti bjelu koru pa fil i tim redom dalje dok se ne potrose bijele kore. Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa dzemom.Staviti u frizider da se dobro ohladi. Prije sluzenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu. Torta se moze premazati i okolo i odozgo sa filom koji nam je preostao (ostavili smo ga namjerno za to). Ugrijati jednu oblatnu izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posuti prah secerom i ukrasiti sa slagom i tresnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa slagom i jedna tresnja.
|
_________________ ado |
|
|
|
|
klinka Odomaćeni član
|
Datum registracije: 27 Apr 2005 Poruke: 1120
|
|
hvala na receptu.
|
_________________ Lutka od krvi bez trunke ideje... |
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Sastojci za 4 porcije
4 krupnije kisele jabuke
1/2 kg šećera
100 g meda
čaša vode
sok od pola limuna
100 g mljevenih lješnika, oraha i badema i malo suvog grožđa
Priprema
Jabuke se oljušte, izdubi im se sredina, pa se potope u hladnu vodu da ne potamne.
U pogodni sud usuti šećer, med, vodu i limunov sok, pa staviti da prokuva. Čim provri, skloni se sa plotne, unutra se ušuškaju jabuke, pa poklopi. Ovo se mora kontrolisati da se jabuke ne bi raskuvale, a čim smekšaju, izvade se da se ohlade. Filuju se testom pripremljenim od oraha, badema, lješnika i malo sirupa u kom su se jabuke kuvale. Servira se u čašama za voćnu salatu, i po vrhu se dekoriše šlagom ili slatkom pavlakom.
Savet: delišes jabuke (zlatne) se kuvanjem neće raspasti.
Kuhinja: bosanska
Vreme pripreme: 45 minuta
Posno jelo: skroz
Težina pripreme: jednostavno
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Sastojci
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 Šlag hit Dolcela
1 l vode
2 Vanilin šećera Dolcela
Priprema
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Posluživanje
Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.
Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti kruške.
Tufahija torta
13.04.2007., Performita Jabuke se nakon kuhanja poredaju u okrugli kalup za torte s odvojivim obručem… Obilno se pospu orasima te s nešto manje šećera, ne samo u izdubljeno središte svake jabuke već i između jabuka. Voda u kojoj su se kuhale sa šećerom i vanilin šećerom se ponovo stavi da zavri i u njoj se rastope 3 želatine u prahu. Kad se malo ohladi (ne previše da se želatina skroz stvrdne, već dok je još tečna) prelije se preko poslaganih jabuka i ostavi prvo na hladno, a zatim u zamrzivač na 2 sata. Kasnije se nožem povuče lagano uz rub obruča od kalupa i skine se obruč. torta se ukrasi šlagom i višnjama… Probajte, fora je Bitno je da želatina dobro poveže jabuke da se pri rezanju mogu formirati fine kriške
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|