www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Fobija
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 08, 2004 12:54 pm    Naslov poruke: Fobija Na vrh strane Na dno strane

FOBIJA

Fobija predstavlja bezrazlozan strah od nekih spoljnih situacija i sopstvenih unutrasnjih stanja. Osobe koje dozivljavaju fobijski strah svesne su njegove nerealnosti i nelogicnosti, ali nisu u stanju da nadju odgovarajuca objasnjenja za njegov nastanak.

Jedan od cestih oblika fobije je strah od zatvorenih prostora, odnosno klaustrofobija. Moze se ispoljavati u blagim oblicima, kao sto je izbegavanje lifta ako su u pitanju male visine, ali i izbor lifta ako se treba popeti na vise spratove. U tezim slucajevima klaustrofobije ulazak u lift svaki put izaziva znojenje, drhtavicu, a u jos tezim panicnu reakciju ili nesvesticu. Dakle, o fobiji se govori onda kad strah stvara poremecaje u ponasanju i onemogucava obavljanje uobicajenih zivotnih funkcija.

Postoje dva osnovna prilaza u tumacenju fobija: bihejvioristicki i psihoanaliticki. Bihejvioristicki objasnjava fobije procesima ucenja, tj. uslovljavanja i leci ih bihejvioralnom terapijom, odnosno desenzitivizacijom, odnosno "oducavanjem" od pogresno naucenog. Psihoanaliza smatra fobije oblikom neuroze i u terapiji nastoji da otkrije nesvesne mehanizme njenog razvoja.

U okviru psihoanalitickih objasnjenja fobije, razvijeni su termini "fobicki karakter" i "fobicka odbrana". Prvi termin se odnosi na licnost koja brizljivo izbegava sve situacije koje potencijalno mogu stvoriti fobiju.

Npr. osoba koja se plasi otvorenog prostora (agorafobija), nastojace da vodi takav zivot koji je stiti od izlazenja na otvoren prostor, dakle, zivot sa redukovanim izlascima i vecinom vremena provedenog u sopstvenom stanu. Kao varijanta fobickog karaktera javlja se i "kontrafobicki karakter", u okviru kojeg licnost razvija obrasce ponasanja koji sluze kao izazov fobijama: npr. ako se osoba plasi visine, ona bas bira visoke spratove, planinari, putuje cesto avionom, sto joj daje kompenzaciona osecanja pobede nad strahom. " Fobicka odbrana" se odnosi na bilo koje postupke kojima se izbegavaju fobicke situacije. Statistika kaze da se fobija nesto cesce javlja kod zena, a i da najveci broj osoba razvija simptome izmedju 20-30 godine zivota.

U strucnoj literaturi se srece preko stotinu naziva razlicitih fobija, koje odgovaraju razlicitim zivotnim situacijama. Najcesce su sledece: agorafobija (strah od otvorenog prostora), aktrofobija (strah od visina i visokih mesta), aglofobija (strah od bola), astrafobija (strah od grmljavine i munja), glasofobija (strah od govora), zoofobija (strah od zivotinja), klaustrofobija (strah od zatvorenih i skucenih prostora), mizofobija (strah od prljavstine i zaraze), nekrofobija (strah od bolesti uopste), pekatofobija (strah od greha), sitofobija (strah od jela, jedenja), tanatofobija (strah od smrti), tafofobija (strah da se ne bude ziv sahranjen), toksofobija (strah od trovanja), fotofobija (strah od svetlosti), hemofobija (strah od krvi)... fobofobija (strah od straha).

Da li vi imate neku fobiju i koju????

Poslednja prepravka: Yasmin datum Čet Sep 09, 2004 9:32 am; ukupno izmenjena 1 put

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 08, 2004 12:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja imam mizofobiju i aglofobiju...mada sam pomalo i klaustrofobicna....

Ktantonet
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 47

Datum registracije: 06 Sep 2004
Mesto: Israel/Srbija

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 08, 2004 1:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa ne znam da li imam, nemam nista sto je dijagnozom do mene doslo ali ono sto sigurno znam je da imam neverovatan strah od zmija. I kad ih vidim skroz zablokiram, srce mi sidje u pete i ohladi mi si se krv ma sledi se istog momenta. I ne znam sta da radim nisam prisebna. fuj

Jana-018
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 18 Sep 2004

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 10, 2004 1:26 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jedina fobija mi je bila od aviona tj.letenja...
al kad sam tu ostala ziva onda sve nek ide de otje Mr. Green

the_cica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 42

Datum registracije: 30 Jul 2004
Mesto: kragujevac

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 10, 2004 1:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja imam fobiju od zmija!!!! Znaci i gumene se plasim!!! Shocked

Pomalo sam klaustrofobicna!!!!

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 30, 2004 1:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Fobije

"Fobije su tako često predmet ismijavanja ali kada vas zadese shvatite da smijeh s njima nema baš ništa zajedničko," psihologinja Jerilyn Ross.

Riječ "fobija" ukazuje na snažan, nerealističan strah od bića, događaja ili osjećaja. Naravno sama definicija ni najmanje ne prenosi teror usamljenosti koji je njena posljedica. Raeann Dumont koji oboljele od fobija liječi više od dva desetljeća primjetio je: "Fobičari mogu izbjegavati toliko mnoštvo situacija da na koncu postaju kućni zatvorenici ili žive u neprestanoj tjeskobi koju mnogi gase alkoholom, a to svakako dovodi do daljnjih problema."

Iako fobije spadaju u grupu dobro proučenih tjeskobnih poremećaja, mnogi oboljeli pate u tajnosti boreći se i padajući pod pritiskom tjeskobnog poremećaja godinama bez pomoći stručnjaka. "Oko tri četvrtine osoba s fobijama nikada ne zatraže pomoć. Naime mnoge u tome spriječava osjećaj srama jer su psihički poremećaji u mnogim kulturama još uvijek stigmatizirani kao nešto sramotno. Neki ne razumiju ni što im se točno dešava ni gdje bi i mogli pronaći pomoć, a neki strahuju i od samog liječenja" stoji u izvještaju Anxiety Disorders Association of America.

Postoji stotinu poznatih fobija, no stručnjaci ih najčešće svrstavaju u tri kategorije:

Jednostavne fobije kod kojih se strah koncentrira na bića ili situacije poput insekata, životinja, letenja ili zatvorenog prostora.

Agorafobije se obično pojavljuju ruku pod ruku s napadima panike. Oboljeli strepi od slijedećeg napada panike pa izbjegava sva mjesta ili situacije gdje je došlo do prijašnjeg napada.

Društvene fobije karakterizira strah od javnog sramoćenja poput prilika kada treba održati govor.

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 30, 2004 1:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako nadvladati strahove

Mnogi se boje javnog nastupa, ali za fobičare strah je prisutan kod bilo kakvog kontakta, obuzme ih nekontrolirana tjeskoba, crvene se, znoje, mucaju, čak onijeme... i nažalost, broj fobija je u porastu

Njihove reakcije su obično potaknute ničim višim od pomisli o mogućem izvoru straha i ne temelje se - čega je, dakako, svjestan i sam fobičar - na ničemu racionalnom.

Osim socijalnih fobija postoje i strahovi od zmija, zubara, strah od slučajnog pokapanja u grobu, visine, utapljanja, ajkula, pakla, raka ... i osim što koče mnoge radosti života ukoliko se ne liječe čine oboljelog podložnijim na druga psihička oboljenja kao što je depresija.

Najrašireniji oblik liječenja je terapija izlaganja. Osoba se postepeno suočava sa izvorom iracionalnog straha. Terapeut pomaže pacijentovom pronalasku konstruktivne reakcije na strah. Primjerice pacijent koji boluje od arachnofobije (strah od pauka) može u početku samo pričati o njima, a na koncu terapije uklanjati paukovu mrežu sa stropa.

Neki psihoanalitičari smatraju da ovaj oblik terapije samo potiskuje strah u podsvijest te da se osoba u biti mora suočiti s temeljnim kompleksima svoje ličnosti. Drugi liječnici naglašavaju poremećenu kemiju mozga i uzimanje sintetskih lijekova.

Međutim, iako postoje raznorazne terapije većina se slaže da je najbitnije ovladati navikom razmišljanja. Promjena stava i nove misli mogu doprinjeti ublažavanju mnogih simptoma.

Za vrijeme napada važno je ne pogoršavati situaciju daljnjim strahom od ludila ili srčanog infarkta. Stoga je najbolje duboko disati, odvojiti se od straha i pokušati smireno čekati kraj vala panike. Vidjet ćete, proći će - bez žrtava.

NINANENA
Veštica
Veštica

Datum registracije: 15 Jul 2004

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 02, 2004 6:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

dok nisam rodila sina nisam ni znala za strah,ali od tada od visine,pauka,guzve

Manhattan
Psycho Killer
Psycho Killer

Godine: 47

Datum registracije: 15 Jul 2004
Mesto: ...where the wild roses grow!

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 1:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

....mislim da sam pretplaćena na zoofobiju (ili već neku podvrstu) u svim svojim inkarnacijama, jer panično strahujem od leptira i oklopnjača otkad znam za sebe....ono, vrištim dok me glas ne izda il' dok "stvorenje" ne nestane iz vidokruga (whatever comes first), bežim na vrata il' kroz prozor, sad kud mi je bliže da uteknem.... Rolling Eyes

PostScript. ...neki znalci kojima sam sklona da verujem misle da je zapravo svaka fobija samo drugačije ruho tanatofobije, tojest veruju da je svaki strah u načelu strah od smrti.....tek da reknem i poneku informativnu.... :p

sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*

Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 3:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uh ja imam fobiju od duboke vode Shocked uzasno se plasim da budem na camcu (posebno gumenom) ako je malo dalje od plaze,ne znam da plivam,mada u bazenu nemam apsolutno nikakvih strahova,ali more ....a-a ,jok ja,do kolena moze Confused

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 27, 2004 7:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Strah od smrti

Ona je strašna, ružna, loše odevena i uvek nosi kosu u ruci. Ta strašna utvara dočekuje čoveka na samom početku njegovog života, pa je treba prihvatiti i biti svestan njene neumitnosti, a opet odagnati pomisao na to da ćemo joj položiti račune. Kada, to niko od nas ne zna. Smrt je ta neumoljiva starica sa čijom se sveprisutnošću svaki čovek bori na svoj način.

Strah od smrti je svesno ili nesvesno osećanje pred opasnošću od prestanka života. On ima naglašeno individualno značenje i razlikuje se od osobe do osobe. Taj strah može da bude normalan i svestan fenomen, što je i najčešće, ali neretko je i morbidan, uslovljen sa više dimenzija.

Postoji više vrsta straha od smrti: strah od sopstvene smrti, strah od smrti bliskih i voljenih i strah od umiranja drugih, nepoznatih ljudi. Svaki od tih strahova sadrži i patnju i bol pri umiranju, brigu o posledicama, neizvesnost u pogledu eventualnog drugog života i besmrtnosti duše, ništavila, potpunog nestajanja i zaborava. Strah od smrti je uglavnom svestan i podrazumeva reakciju na spoljašnju opasnost koja realno postoji, u kojoj smrt ima dimenziju konkretnog i realnog. Međutim, kao i u slučaju ostalih vrsta fobija, ako stvari izmaknu kontroli, potrebna je lekarska pomoć.

U tom slučaju neophodno je da se osobi sa izraženim problemom omogući sagledavanje sebe u obe uloge - i kao subjekta i kao objekta. Treba je naučiti da se život nastavlja bez obzira na paradoks koji postoji oduvek, još od trenutka kada je čovek postao svestan toga da će umreti i kada je smislio reč za svoje sopstveno fizičko nepostojanje. Umesto potrage za mestom na kojem se možemo sakriti od svih svojih strahova, bolje je da se pomirimo sa njima i nastavimo život kao da nijedan od njih ne postoji. Zvuči pomalo nelogično, ali život koji živimo ionako obiluje mnogim neobičnostima.

Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>

Godine: 39

Datum registracije: 19 Okt 2004
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 27, 2004 7:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja imam fobiju od pauka i visine... Crying or Very sad

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Fobija Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 1 od 6

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon