www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Hipotenzija/nizak krvni pritisak
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 08, 2004 11:16 am    Naslov poruke: Hipotenzija/nizak krvni pritisak Na vrh strane Na dno strane

Hipotenzija - nizak krvni pritisak

Nizak krvni pritisakak se definise kao vrednost krvnog pritiska koji je nizi od normalno ocekivanog za pojedinu osobu u zadanim uslovima i relativan je pojam. Vrednosti krvnog pritiska razlikuju se zavisno od aktivnosti, starosti, lekovima i zdravstvenom stanju. Krvni pritisak koji je granicno nizak za jednu osobu može biti normalan za drugu.
Mišljenja lekara se razlikuju - od onih koji nizak krvni pritisak ne smatraju bolešcu do onih koji ga drže potencijalno ozbiljnim, dobro definisanim stanjem koje zahteva lecenje i kontrolisanje.

U nemackoj medicinskoj literaturi pacijent s konstitucionalnom hipotenzijom definisu se krvnim pritiskom manjim od 100/60 mmHg izmerenim vise puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma (umor, poremecaj sna, vrtoglavica, nesvestice, anksioznost ili depresija, osjecaj jakog lupanja srca, znojenje) i odsutnost drugih bolesti/drugog uzroka simptoma. Osim trajno prisutnog niskog krvnog pritiska (hronicna primarna, idiopatska ili konstitucionalna hipotenzija) kojem se ne može otkriti uzrok, postoji sekundarna hipotenzija uzrokovana razlicitim bolestima, stanjima i lijekovima te akutna stanja s naglim padom krvnog priiska od kojih su ortostatska (posturalna) i postprandijalna hipotenzija najucestalije. Ortostatska ili posturalna hipotenzija jest pad krvnog pritiska prilikom prelaska u stojeci položaj; postprandijalna hipotenzija je nagli pad krvnog pritiska nakon jela. Takvi akutni padovi krvnog pritiska javljaju se i kod osoba inace normalnog krvnog pritiska.

Ako je krvni pritisak previsok može oštetiti krvne sudove te cak uzrokovati njihovo pucanje (ruptura), uzrokovati krvarenje i druge komplikacije. Ukoliko je prenizak, dovoljna kolicina krvi ne dolazi u sve delove tela - sve celije ne dobiju dovoljno kiseonika i hrane te se otpadni proizvodi nedovoljno uklanjaju. Usprkos tome, nizak krvni priisak se uopste smatra boljim nego visok krvni pritisak. Zdrave osobe koje unutar normalnih granica imaju niži krvni tlak dulje žive od osoba s visim krvnim tlakom.
Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremecaja, telo se na njega prilagodilo te cesto ne uzrokuje simptome. Problem nastaje kod naglog pada pritiska kad mozak i drugi vitalni organi ostaju bez opskrbe i nemaju vremena za prilagodbu. U tom slucaju može nastati vrtoglavica, slabost tela, poremecaj vida pa i kratka nesvest (sinkopa).

Primarna hipotenzija
Trajno nizak krvni pritisak kojem se ne može otkriti uzrok naziva se primarna, idiopatska ili konstitucionalna hipotenzija. Istraživanja pokazuju ucestalost ovog stanja u populaciji oko 0.3-4% te dvostruko vecu ucestalost kod žena. Osim naslednih faktora, istraživanja pokazuju znacajan uticaj geografskog podrucja, ishrane (osobito kolicine soli u hrani), telesne mase, vežbanja i stresa na krvni pritisak.

Lecenje je usmereno ka olakšanju simptoma i postizanju gornjeg krvnog pritiska od 100 mmHg. Lecenje nije potrebno ako nizak krvni pritisak ne uzrokuje simptome niti smanjuje kvalitetu života. Mre lijecenja su sledece:
1. najvažnije je uveriti osobu kako je uprkos prisutnosti simptoma koji umanjuju kvalitetu života prognoza primarne hipotenzije dobra.
2. prehrambene mere ukljucuju povecanje uzimanja soli
3. kompresivne carape (carape koje stežu noge) - jer povecano uzimanje soli može dovesti do nakupljanja tecnosti u nogama
4. ustajanje iz kreveta treba biti postepeno
5. povecati telesnu aktivnost
6. kofein
7. ako opisane mere ne dovode do zadovoljavajuceg povišenja krvnog pritiska i olakšanja simptoma lekar preporucuje lijekove. Iako uvjerljivi rezultati istraživanja nisu dostupni moguci terapijski režim ukljucuje dihidroergotamin, etilefrin, amezinium, njihovu kombinaciju ili pozorno dodavanje mineralokortikoida.

Sekundarna hipotenzija
Hipotenzija može biti posledica niza uzroka, razlicitih zdravstvenih poremecaja i lekova i tada govorimo o sekundarnoj hipotenziji. Stanja koja mogu uzrokovati nizak pritisak su: - krvarenje,infekcije,dehidracija,razlicite bolesti srca - infarkt, aritmije, bolesti osrcja,adrenalna insuficijencija,trudnoca, trovanje, alergijske reakcije, osobito anafilaksija, promjena položaja iz ležeceg u stojeci (posturalna/ortostatska hipotenzija),moždani udar, šok, pad pritiska nakon obavljanja male i/ili velike nužde, pad pritiska nakon jela (postprandijalna hipotenzija), strah,Parkinsonova bolest, neuropatija, hemodijaliza, opekline, uznapredovali dijabetes.

Lecenje sekundarne hipotenzije zavisi od uzroka. U ovom slucaju nizak krvni pritisak je posljedica osnovnog poremecaja; lecenjem/otklanjanjem uzroka rešava se nizak krvni pritisak.

Poslednja prepravka: Yasmin datum Čet Sep 09, 2004 9:36 am; ukupno izmenjena 1 put

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 08, 2004 11:17 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da li vi imate nizak krvni pritisak, koje tegobe vam prouzrokuje i koje mere preduzimate??/

sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*

Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 14, 2004 12:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja imam nizak pritisak,to sam nasledila od tate...desi se da mi padne jos vise,popijem tad crnu kafu,mada imam ceste glavobolje,ne znam da li je to zbog pritiska,nekad mi pomogne kafa nekad ne Sad

Nestvarna
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 48

Datum registracije: 24 Jun 2004
Mesto: Pristina

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 3:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma, kakva kafa sanjice, i ja imam uzasno nizak pritisak, toliko mi se jednom slosilo da nisam mogla kafu da skuvam, najbolje je vise tecnosti da se pije za nizak pritisak. Grozno je imati nizak pritisak.

Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 7:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KAKO ŽIVETI NORMALNO S NISKIM PRITISKOM?
So i kola kao pomoć
Iako nizak krvni pritisak štiti srce i održava ga zdravim, može dovesti do pada koncentracije, pospanosti, zamora pa i do gubitka svesti

Podatak da američke osiguravajuće kuće daju popuste na zdravstvene polise osobama s niskim krvnim pritiskom dovoljno govori da se to stanje ne smatra bolešću, nego čak svojevrsnom zaštitom od bolesti, pa i garancijom dugog života. Prema kardiolozima, niski krvni pritisak štiti srce održavajući ga zdravim i mladim.
- Proizlazi da je dobro imati nizak pritisak, a problemi koji se s njim povezuju ozbiljnije ne narušavaju zdravlje - kaže dr Jasmina Bursać. - Ipak, treba reći da umor, pospanost i smanjenja sposobnost koncentracije koju niski pritisak može uzrokovati, negativno utiču na kvalitet života. Dobro je stoga znati da se ti problemi uz malo truda mogu rešiti.
Brojni činioci i spoljni uticaji mogu sniziti arterijski pritisak. Sve osobe s niskim krvnim pritiskom trebale bi da ih poznaju kako bi sprečile eventualno preterano snižavanje pritiska.

Vrućine

Osobe s niskim pritiskom uočavaju da se leti, posebno tokom boravka na moru, umor i manjak energije pojačavaju. Visoke temperature vazduha ne prijaju onima s niskim krvnim pritiskom.

Zatvoreni prostor

Dug boravak u zatvorenom prostoru, posebno ako je puno ljudi, druga je rizična situacija za smanjenje krvog pritiska jer se smanjuje količina kiseonika u prostoriji. U zatvorenim prostorima punim ljudi ne samo da se pojačavaju problemi uzrokovani niskim pritiskom, već se pritisak može toliko sniziti da izazove gubitak svesti.

Kako izbeći umor i rastresenost

Problemi vezani za hipotoniju mogu se jednostavno prevladati, posebno ako se pridržavate sledećih saveta.
* Redovno konzumirajte kuhinjsku so, pojačavajući količinu u danima kada se malaksalost pojača.
* Kad vam nedostaje koncentracije i osećate umor, popijte kafu, čaj ili neki kola napitak.
* Kad osećate da vas snaga napušta, isprobajte stari, isprobani recept s hladnom vodom. Naizmenično držite pod mlazom hladne vode zapešća i gležnjeve, te vlažite slepoočnice. To će dovesti do blagog porasta krvnog pritiska.
* Ne ustajte naglo iz ležećeg ili sedećeg položaja.
* Ako morate dugo stajati u mestu, učinite povremeno koji pokret nogama, makar samo podižući i spuštajući pete i prste na podu.

Intenzivni telesni napor

Tokom intenzivnog telesnog napora organizmu treba više kiseonika, zbog čega srce počinje jače pumpati krv i tako automatski uzrokuje povećanje krvnog pritiska. Pri tom se poveća broj otkucaja srca.
Ako se telesni napor prekine naglo umesto postepeno, dolazi do naglog smanjenja arterijskog pritiska što može dovesti do vrtoglavice, umora i zujanja u ušima.

Dugotrajno stajanje

Kod stajanja, posebno ako dugo stojite ne pomerajući se, ne stežu se mišići nogu. Zbog toga se krv u venama sporije vraća prema srcu. To stanje automatski dovodi do pada krvnog pritiska, koji ne samo da pogoršava osećaj umora već može dovesti do gubitka svesti.

Preterano uzimanje tečnosti

Osobe koje imaju tegoba zbog niskog krvnog pritiska trebale bi ograničiti unos obične vode u organizam i dati prednost mineralnoj vodi ili voćnim sokovima.

Odmor tokom vikenda

Mnogi s niskim pritiskom osećaju umor i teško izvršavaju svoje dnevne obaveze u subotu i nedelju, kada je radni ritam usporen. Ta pojava, premda zvuči paradoksalno, zapravo je logična jer stres kojem smo izloženi tokom radne nedelje podstiče stvaranje adrenalina, hormona koji deluje uzbuđujuće i povisuje pritisak.

sneza021
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 20 Apr 2005

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 21, 2005 11:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ne mogu da zamislim jutro bez turske kafe..moj gornji ne prelazi 110

sljivetina
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 53

Datum registracije: 27 Feb 2005

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Sub Apr 23, 2005 12:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Imam i ja nizak pritisak.Previse kafe opet nije dobro jer posle srce previse lupa i razdrazi te .Najbolje je neka telesna aktivnost na brzinu neka setnja ili bilo kakvo kretanje .

Baksuz bla
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 47

Datum registracije: 30 Nov 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 28, 2005 3:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I ja imam uzasno nizak pritisak, glavobolje, a ponekad, najcesce leti i vrtoglavice.

tijance1984
Šef kuhinje veca kuvarica
Šef kuhinje veca kuvarica

Godine: 40

Datum registracije: 25 Mar 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 28, 2005 11:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja obicno imam nizak krvni pritisak,ali kada sam bila trudna uzasno mi je pao krvni tlak(jos je i leto bilo)ne secam se koliko je tacno bilo ali znam da je bilo 20 razlike izmedju krvnog i srcanog.Nista nisam stigla poduzeti u tom slucaju jer je hitna brzo stigla.
Dobila sam nekakve tabletice za regulaciju.Srecom sve je dobro zavrsilo.

duhesa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 57

Datum registracije: 28 Nov 2004

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 29, 2005 12:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nadjes lepo nekog da te na sabajle naljuti,onako cim oci otvoris,,pa da vidis kako pritisak skace:))

Rockin_Rio
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 39

Datum registracije: 02 Maj 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Maj 10, 2005 8:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

e od toga patim i ja...

merymca
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 48

Datum registracije: 28 Jun 2005
Mesto: da mi je u 'PUSTINJU'

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 29, 2005 12:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja ga imam i doktur me pita kako ti uopče živiš.......on mene???ali guram kafom,dokle neve se

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Hipotenzija/nizak krvni pritisak Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon