:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pekmez od šljiva i šargarepe
Sastojci:
- 5 kg šljiva
- 1 kg šargarepe
- sok od limuna
Priprema:
Šljive oprati, očistiti od koštica i samleti na mašini za meso, a šargarepu istrugati. Masu sjediniti i kuvati dok se dovoljno ne zgusne. Zatim dodati limunov sok i zajedno još malo prokuvati. Sipati toplo u tegle i ostaviti ih malo u zagrejanoj pećnici da se na pekmezu uhvati korica. Tek kad se pekmez ohladi, tegle povezati celofanom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pekmez od šljiva
Zrele šljive operite i odstranite im peteljke i koštice. Stavite ih u široku posudu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kad se ljuske na šljivama uviju, maknite posudu s vatre i ohladite. Propasirajte ih i vratite u posudu. Dodajte šećer (na 5 kg šljiva stavite 1 kg šećera) i nastavite kuhanje. Vruć pekmez ulijevajte u zagrijane čiste staklenke. Kad se ohladi zatvorite staklenke i ostavite na suhom i hladnom mjestu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pekmez od marelica
Marelice ogulite, prepolovite i odstranite koštice. Složite ih u veću posudu, posipajte sitnim šećerom i ostavite da odstoje do drugog dana (na 1 kg marelica stavite 1 kg šećera).
Drugi dan ih kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad se pekmez zgusne, ohladite ga i ulijte u staklenke. Zatvorite i ostavite na suhom i hladnom mjestu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Marmelada od ribizla
Ribizl propasirajte kroz sito. Koliko količinski ima ribizla toliko stavite šećera.
Kuhajte na jakoj vatri oko 30 minuta uz stalno miješanje. Vruću marmeladu ulijevajte u čiste i zagrijane staklenke. Kad se ohladi zatvorite ih i ostavite na suhom i hladnom mjestu.
Na isti način pripremite i maline
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Marmelada od jagoda
Jagode očistite i operite pod mlazom vode. Ocijeđene složite u široku posudu i posipajte šećerom (koliko jagoda toliko šećera). Posudu pokrijte i ostavite do drugog dana.
Drugi dan stavite kuhati na laganoj vatri uz često miješanje. Kad je marmelada kuhana stavite malo limunova soka i još vruću ulijevajte u čiste i zagrijane staklenke. Ohladite i zatvorite.
Ostavite na suhom i hladnom mjestu
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Džem od naranče
Naranče operite i ogulite. S oguljene kore odstranite bijeli dio tako da ostane samo žuti dio kore koji skuhajte u malo vode i narežite na rezance.
Meso naranči narežite na kocke i posipajte šećerom. Ostavite da odstoji do drugog dana. Na 1 kg naranči stavite 1,25 kg šećera
Drugi dan kuhajte naranče sa šećerom, dodajte koru narezanu na rezance i sok jednog limuna.
Kuhajte da se džem zgusne i još toplo ulijevajte u staklenke.
Ohladite, zatvorite i ostavite na suhom i hladnom mjestu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Slatka zimnica: džem od malina
--------------------------------------------------------------------------------
Potrebno je:
dva kilograma malina,
kilogram šećera,
limunov sok.
Dva kilograma malina staviti u cediljku, i oprati ih tako što će se cidiljka uranjati u vodu koju treba menjati pet-šest puta. Potom maline ocediti pa u čistu šerku redjati red malina red šećera (1 kg.). Sve preliti limunovim sokom pa ostaviti da na hladnom, prekriveno ubrusom, odleži dva časa. Šerpu potom na štednjaku lagano zagrevati. Kad počne da vri, nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi još jedan sati. Pri tom, pažljivo mešati džem da ne bi zagoreo. Skuvani džem sipati u zagrejane tegle i povezati celofanom.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Marmelada od pomorandze
Potrebno je:
- 2 kg pomorandzi, 2 limuna, 1,5 kg secera
- casica ruma
Oguliti i iseci na tanke rezance koru pomorandze i limuna. Voditi racuna da se na kori zadrzi sto manje bele opne. Bariti koru u vodi dok ne postane staklasta, ocediti i istaviti da se posusi. Skinuti belu opnu sa limuna i pomorandzi i iseci na kriske. Kuvati secer sa 8 dl vode dok se malo ne zgusne. Dodati voce i kuvati uz neprekidno mesanje 1 sat. Kad je marmelada dovoljno gusta dodati obarene kore i rum, pa kuvati jos 15 minuta. Vrelu marmeladu sipati u vrele tegle i zatvoriti celofanom namocenim u alkohol
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Dzem od banana i grejpfruta
Potrebno je:
- 2 banane, 750 g crvenog grejpfruta, sok od jednog limuna, 1 kg secera
Oljustiti banane, sipati u ciniju i viljuskom izgnjeciti. Oprati grejpfrut, oljustiti, iseci na sitne komade. Staviti banane na vagu i dodavati grejpfruta toliko da se namiri 1 kg. Banane, grejprut, sok od limuna i pripremljeni secer sipati u duboku posudu za kuvanje (koja nije od aluminijuma) i dobro promesati. Staviti smesu da prokuva i ostaviti 4 minuta da se krcka. Tegle lepo oprati, isprati ih toplom vodom i ostaviti da se ocede na kuhinjskoj krpi. Sipati dzem dok je vruc i zatvoriti tegle. Zatim ih izvrnuti na drugu stranu i drzati tako prevrnute oko 10 minuta
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Dzem od jagoda
Potrebno je:
- 1 kg jagoda, pomorandza, 1 kg secera
- 5 kasika likera od pomorandze po ukusu
Oprati jagode, ocistiti ih i iseci na komadice. Dobro oprati pomorandzu vrelom vodom, ocediti i fino oguliti koru. Voce i secer pomesati u velikoj dubokoj ciniji i ostaviti da stoji pokriveno oko 3-4 sata. Onda dodati smesi isitnjenu koru od pomorandze. Uz neprestano mesanje poceti sa kuvanjem vocne mase, a kada prokuva, krckati oko 5 minuta uz mesanje. Po ukusu dodati liker od pomorandze, skinuti sa sporeta, ostaviti da se ohladi, a onda ponovo kuvari dzem jos 5 minuta. Tegle dobro oprati, zatim ih isprati toplom vodom i ostaviti da se dobro ocede. Sipati dzem i odmah zatvoriti tegle
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Dzem od kajsija
Potrebno je:
- 600 g kajsija, dinja, limun
- 250 g secera
Oprati kajsije, oguliti kozicu, podeliti na pola i izvaditi koscicu. Izmeriti 500 g ovog voca. Podeliti na pola dinju, izvaditi semenke kasikom i izmeriti 200 g vocne mase. Kajsije iseckati na sitne komade, kao i dinju. Pomesati komade kajsije s dinjom pa sve fino umutiti sa zicom dok masa ne postane kremasta. Iscediti limun. U dubljoj ciniji sve zajedno promesati sa sokom od limuna i dodati secer. Kuvati dzem uz stalno mesanje i na kraju ostaviti 4 minuta da vri. Dobro oprati tegle, isprati vrelom vodom, osusiti na suvoj kuhinjskoj krpi, a zatim odmah sipati u njih vreo dzem sve do vrha. Ako je potrebno posluziti levkom. Cvrsto zatvoriti tegle i ostaviti 5 minuta prevrnute naopako.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Marmelada od jabuka i karamela
Potrebno je:
- 2-3 kg jabuka, sok od 1 limuna
- 1 kg secera
Jabuke ocistiti i iseckari. Pomesati sa sokom od limuna i 50 ml vode, pa sipati u veliku serpu, staviti da se kuva i ostaviti oko 15 minta da omeksa. Ukoliko je pekmez tvrd ispasirati ga. U medjuvremenu karamelizovati 300 g secera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi da postane svetlobraon boje. Karamel dodati sa preostalim secerom jabukama, jos jednom staviti da se kuva i uz povremeno mesanje ostaviti tako 5 minuta, da postane kremasto. Gotov pekmez odmah sipati u tegle isprane u vreloj vodi. Tegle dobro zatvoriti, okrenuti ih naopacke i ostaviti oko 5 minuta.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|